» Blog » Junghans

Príbeh značky Junghans – Značka, ktorú preslávil dlhovlnný signál a Bauhaus

Tagy: O značke | Junghans | Klasické | Tradičné

Agáta Vřeská | 29.11.2022 | 10 MIN

V Nemecku pozná Junghans každý. Ich hodinky (aj hodiny) nájdete na každom rohu. V hodinárskych kruhoch je známa po celom svete, najčastejšie v spojení s prvými rádiom riadenými hodinkami. Za Junghansom ale stojí ďaleko viac. A dnes sa na túto zaujímavú značku konečne bližšie pozrieme.

Počiatky najväčšieho nemeckého hodinárstva

Väčšina zmienok o začiatkoch značky Junghans začína tým, že v polovici apríla 1861 založil Erhard Junghans so svojim švagrom Jakobom Zeller-Toblerom spoločnosť „Zeller & Junghans" v Schrambergu. A vlastne je to pravda a úplne to ako informácia stačí.

Zaujímavé ale je, že ani jeden nemal s hodinárčinou nič spoločné. Junghnas začínal v továrni na slamu v Curychu u Toblera, kde vyrábal slamené klobúky. Neskôr sa oženil s dcérou svojho šéfa a stal sa spoločníkom v jeho továrni. Keď chcel za svoju dobre odvedenú prácu lepšiu mzdu, nedostal ju a rezignoval. A to ho viedlo k tomu, že so svojim švagrom začal s továrňou na lisovaný olej.

Erhard JunghansErhard Junghans, zakladateľ spoločnosti Junghans.

Tej sa ale nedarilo, a tak dali na rady okolia a prešli na výrobu súčiastok pre hodiny. Najprv vyrábali iba komponenty pre hodiny, ako drevené puzdrá, sklenené dvierka, pánty, ručičky apod. Dosť im pomohol brat Erharda, Xavier, ktorý žil v Amerike a svojmu bratrovi dal dobré tipy na efektnejšiu výrobu a stroje. Jeho švagor sa neskôr zo spoločnosti odpojil.

Prvé hodinky, ktoré boli kompletne skonštruované majstrami hodinármi Junghansu prišli až v roku 1866. Zakladateľ Erhard Junghans umiera v roku 1870 a vedenia sa ujíma najprv jeho žena, neskôr syn Arthur Junghans. Napokon, posledným želaním Erharda Junghansa bolo, aby firmu prevzali jeho synovia. Najviac sa angažoval práve Arthur, ktorý spoločnosť výrazne posunul.

Mnoho času totiž strávil v Amerike, kde sa inšpiroval pokročilými a efektnejšími výrobnými procesmi. Tie sa mu podarilo implementovať na domácej pôde a hodinky Junghans boli vďaka tomu cenovo omnoho dostupnejšie – a logicky, vďaka tomu sa tešili značnej obľube.

Ako výroba rástla, spoločnosť rozširovala aj svoje závody. V roku 1903 má Junghans dokonca najväčšiu továreň na hodinky na svete. Zamestnáva 3000 zamestnancov a ročne vyrobí až 3 milióny hodiniek.

Za určitý míľnik, ale skôr by sa dnes dalo povedať symbol továrne Junghans, bolo dokončenie výstavby kaskádovitej budovy v roku 1918. Budovu si vysnil Arthur Junghans, za návrhom stojí architekt Philipp Jakob Manz.

Výstavba Terrassenbau trvala pouhé dva roky (1916-1918). Unikátní kaskádovitá konstrukce ve svahu zajišťovala dostatek denního světla pro všechny pracoviště.Výstavba Terrassenbau trvala len dva roky (1916-1918). Unikátna kaskádovitá konštrukcia vo svahu zaisťovala dostatok denného svetla pre všetky pracoviská.

Terasovitá budova (Terrassenbau) stúpa do svahu v deviatich stupňoch, aby bol v každom pracovisku zaistený dostatočný prísun denného svetla. Pracoviská boli podlhovasté a zamestnanci mali svoje pracovisko priamo pri oknách. Vďaka tomu boli zlepšené podmienky pre presnú výrobu.

Majstrovské 30. roky

Čo sa hodiniek týka, kľúčovú úlohu zohrali 30. roky 20. storočia. V roku 1936 uvádzajú na trh kolekciu Master a hlavne vlastné strojčeky J80. Najprepracovanejší a najzdobenejší je strojček J80/2, ktorý sa tak stáva stredobodom hodiniek Junghnas.

A teraz taká odbočka na odľahčenie. Svet v tej dobe obleteli snímky, kde Junghans obliekol svojich zamestnancov do kostýmov z budíka a takto vítal svojich hostí. Pokiaľ by ste to hľadali, dajte do Googlu Junghans Weckermädle. Tomu sa povie marketing.

Junghans Weckermädle 16.Junghans Weckermädle 16.

Ale späť k hodinkám. Napriek devastujúcej svetovej vojne a dopadom na Nemecko (nájdete aj historické hodinky či budíky Junghansu so svastikou) sa Junghansu podarilo v roku 1946 prísť s prvými návrhmi náramkového chronografu s vlastným vyvinutým kalibrom J88. Išlo samozrejme o mechanický strojček iba s ručným náťahom, 19 kamennými uloženiami a komplikáciou stopiek. Používal stĺpikové koliesko a Breguetovský vlások.

Kalibr J88. Mechanické chronografy. Zdroj: http://chronocentric.com/Kaliber J88. Mechanické chronografy. Zdroj: http://chronocentric.com/

Modely so strojčekom J88 Junghans vyrábal v rokoch 1950 až 1964 a okrem iného ho použil v pilotnom modeli. Keď potom novo založená nemecká armáda (Bundeswehr) hľadala v polovici 50. rokov hodinky pre svojich pilotov, objednávku Junghans s prehľadom vyhral.

Junghans Bundeswehr Chronograph dodávaný německým ozbrojeným silám od poloviny 50. let.Junghans Bundeswehr Chronograph dodávaný nemeckým ozbrojeným silám od polovice 50. rokov. Zdroj: Fratello Watches.

Dnes na toto úspešné obdobie odkazuje kolekciou Junghans Meister Pilot (obnovená v roku 2016) a dizajnovo sa svojej historickej predlohy drží naozaj verne.

Vďaka vlastným spoľahlivým strojčekom si Junghans držal silné postavenie ako výrobca presných chronometrov. V roku 1951 bol najväčším nemeckým výrobcom chronometrov a v roku 1956 dokonca tretím najväčším výrobcom chronometrov na svete (po značkách Rolex a Omega).

V tom istom čase (1957) vyrába aj jeden z najzaujímavejších automatických chronometrov, kaliber J83. Výrobné stredisko potom ďalej modernizuje a patrí medzi najmodernejšie na svete.

V roce 1957 bylo představeno modernizované pracoviště s 1700 stroji.V roku 1957 bolo predstavené modernizované pracovisko s 1700 strojmi.

A ešte jednu udalosť musíme spomenúť. Väčšinu akcií Junghansu preberá v druhej polovici 50. rokov spoločnosť Diehl GmbH. A ako jednu z prvých nových kolekcií uvádza modely Max Bill.

Tu sa odohráva skutočne zásadná udalosť, ktorá Junghansu dá podobu, ktorú poznáme dodnes. Na konci 50. rokov totiž najíma Junghans umelca, architekta, produktového dizajnéra švajčiarskeho pôvodu Maxa Billa, aby navrhol kuchyňské hodiny Junghans.

Kuchyňské hodiny s minutkou navržené Maxem Billem a jeho žáky.Kuchyňské hodiny s minútkou navrhnuté Maxom Billom a jeho žiakmi.

Vznikajú tak dizajny, ktoré sú pre Junghans typické dodnes, vrátane hodín s minútkou, ktorú Junghans vydal v reedícii pri príležitosti svojho 160. výročia.

Moderní, ale stále věrná podoba Billových hodinek.Moderná, ale stále verná podoba Billových hodiniek.

V roku 1961 (pravdepodobnejší je asi 1962) potom prichádzajú prvé náramkové hodinky z produkcie Maxa Billa ovplyvnené školou Bauhaus a tento čistý minimalizmus Junghans prijíma za svoj ako nadčasovú klasiku. Medzi typické znaky patrí čistota línií aj font čísla 4, aj keď samozrejme tieto dizajnové prvky neboli vyložene vynálezom Maxa Billa.

Minimalistus a čistota linií vycházející ze školy Bauhaus se odráží kolekcí Junghans Max Bill.Minimalizmus a čistota línií vychádzajúce zo školy Bauhaus sa odrážajú kolekciou Junghans Max Bill.

Prichádza quartzová revolúcia. A Junghans uvádza hodinky s odchýlkou 1 sekundu za státisíce rokov

Koniec 60. rokov priniesol samozrejme hodinársku revolúciu v podobe qurtzových hodiniek. Junghans sa snažil objavovať nové, presnejšie riešenia merania času už po druhej svetovej vojne a s príchodom quartzových hodiniek na túto revolúciu zareagoval inak, než iní výrobcovia.

Videl v tom jasnú budúcnosť a celkom sa preorientoval na výrobu quartzových hodiniek, namiesto toho, aby sa ďalej držal mechanických hodiniek a čakal na neistú budúcnosť.

Už v roku 1970 boli vyrobené prvé nemecké quartzové hodinky Astro-Quartz a Junghans túto technológiu ďalej rozvíjal.

Junghnas představil quartzový model už v roce 1970.Junghnas predstavil quartzový model už v roku 1970.

Aj vďaka tomu si získal dobrú povesť ako výrobca presných časomier a preslávil sa ako oficiálna spoľahlivá časomiera na olympijských hrách v roku 1972. Olympiáda sa zapísala do histórie tragickou udalosťou, ale Junghans svoju úlohu splnil na jednotku.

Ako prvý na svete priniesol napr. farebné cieľové fotografie a presnú evidenciu štartu a cieľa pretekárov. Neskôr bol pozvaný na atletické preteky do Prahy, Mexika či Turína, aby tam zmeral rekordy. Dnes na tento úspech odkazuje niekoľkými modelmi 1972.

Junghans 1972 Competition 27/4203.00.Junghans 1972 Competition 27/4203.00 vydaný v roku 2022.

Jednu hodinársku inováciu má s Junghansom spojenú snáď každý. Do histórie sa zapísal ako výrobca prvých stolných rádiom riadených hodín (1985) s odchýlkou jednej sekundy za státisíce rokov.

U příležitosti 125. výroči Junghans představil první solární stolní hodiny.Pri príležitosti 125. výročia Junghans predstavil prvé solárne stolné hodiny.

A konečne v roku 1990 boli predstavené prvé náramkové rádiom riadené hodinky na svete Junghans Mega 1. Jedinečný futuristický dizajn bol vyvinutý v spolupráci s Frog Design.
Aj túto inovatívnu technológiu ďalej rozširoval. O pár rokov neskôr prišli rádiom riadené a solárne hodinky (sériová výroba začala 1993).

Zbavení se otrockých okovů v podobě výměny baterie nebo seřizování času. Junghans byl průkoplník v rádiem řízených a solárně napájených hodinek.Zbavenie sa otrockých okovov v podobe výmeny batérie alebo nastavovania času. Junghans bol priekopník v rádiom riadených a solárne napájaných hodinkách.

Inovatívny bol aj v použití materiálu ako je keramika. Práve do keramického puzdra bola v roku 1995 integrovaná anténa prijímajúca signál. A v roku 2004 predstavil Junghans viacfrekvenčné rádiovky (model Force). Hodinky tak neprijímajú signál len z nemeckej (európskej) stanice, ale aj americkej a ázijskej.

Model Force bol tak vôbec prvý v kombinácii vlastnej viacfrekvenčnej rádiom riadenej technológie Junghans so solárnou technológiou v keramickom puzdre. Jeho tenký strojček je vybavený patentovanou technológiou Junghans Autoscan, ktorá umožňuje automatickú identifikáciu aktuálneho časového signálu a synchronizuje čas pri cestovaní.

V prieskume Readers' Digest s názvom „Európske najdôveryhodnejšie značky“ bol Junghans v rokoch 2003 a 2004 zvolený najdôveryhodnejšou značkou v Nemecku.

Súčasnosť Junghnasu

Čo sa vlastníctva Junghansu týka, v roku 2000 prevzala spoločnosť Egana Goldpfeil Holding, ale dostala sa do finančnej tiesne a Junghans sa ocitol v insolvencii. Našťastie má Junghans (nielen) v Nemecku silné meno a vďaka bohatej histórii nebola o záujemcov núdza.

Junghans tak odkupujú podnikatelia a občania Schrambergu Hans-Jochem Steim a jeho syn Hannes Steim, a Junghans je tak od roku 2009 opäť nezávislou rodinnou firmou. Výkonným riaditeľom sa stáva Matthias Stotz, ktorý je sám už štvrtou generáciou majstrov hodinárov v ich rodine.

V současnosti je Junghnas v rukou rodiny Steimových.V súčasnosti je Junghnas v rukách rodiny Steimových.

Rodina Steimov investuje do vývoja mechanických strojčekov, zavádza novú výrobnú linku pre rádiom riadené hodinky, získava ďalšie významné budovy Junghansu… A tak sa zdá, že nemecký hodinárský klenot je v dobrých rukách.

Pokiaľ ste zhliadli hodinky Junghans s výrazným „Béčkom“ na číselníku, je to odkaz na spoluprácu s umelcom a športovcom Willym Bognerom. Kolekciu Bogner predstavil Junghans v roku 2012.

V roku 2018, 100 rokov od dostavby unikátnej terasovitej budovy Junghans Terrassenbau, sa otvára novo zrekonštruované hodinárske múzeum. Pokiaľ teda budete mať do Schwartzwaldského údolia cestu, tento architektonický aj hodinársky skvost určite nevynechajte.

Běheme let 2016-2018 proběhla rozsáhla rekonstrukce Terrassenbau.Počas rokov 2016–2018 prebehla rozsiahla rekonštrukcia Terrassenbau a slúži ako múzeum nemeckého hodinárstva.

V roku 2021 Junghans oslávil 160 rokov od svojho založenia a nezabudol ani na zaujímavé limitované edície, vrátane modelu z 18karátového zlata Meister Signatur s podpisom zakladateľa spoločnosti Junghans, s ručne naťahovaným strojčekom J620 a v limitovanej edícii 160 kusov.

Nezabudlo sa ani na Schwartzwaldskú oblasť, v ktorej srdci nemecká značka vyrástla, ktorej sa hovorí Black Forrest. V rade FORM A nájdete modely s odkazom na Čierny les v unikátnom dizajne a symbolom hlucháňa hôrneho alebo letokruhu na dienku. Modely FORM A Edition 160 boli vyrobené v počte 600 kusov.

Model FORM A v hnědém provedení s letokruhy a černo-červeném s tetřevem.Model FORM A v hnedom prevedení s letokruhmi a čierno-červenom s hlucháňom.

Dnes Junghans ponúka ako qurtzové batériové modely, tak kvalitné mechanické pohyby vo vnútri precízne zhotovených puzdier. Najčastejšie sa stretáme s chirurgickou oceľou, prípadne keramikou, ale u limitovaných edícií sú to aj drahé kovy.

Sklíčka používal Junghans dlho akrylátové so špeciálnou úpravou proti poškriabaniu, ktoré hodinkám dodávali silný autentický pocit. Od roku 2022 vyrába všetky svoje modely iba so zafírovým sklíčkom a od plastových upúšťa.

Príbeh značky MeisterSinger – Dokonalosť nepríde počas niekoľkých sekúnd
25.1.2022 - Agáta Vřeská
Príbeh značky MeisterSinger – Dokonalosť nepríde počas niekoľkých sekúnd

A samozrejme aj naďalej vyrába rádiom riadené modely, najčastejšie v spojení so solárnym pohonom. Dizajnovo môžete vyberať zo zaujímavých historických inšpirácií, alebo spoliehať na nadčasový minimalizmus vychádzajúci zo školy Bauhaus. Práve ten je pre Junghans asi najcharakteristickejší.

Jemne zaoblený číselník, zakrivené sklíčko, čisté línie a príjemne tenké puzdrá aj u modelov s automatickým strojčekom sú dôvody, prečo si Junghans získava svojich nadšencov. A samozrejme kvalita spracovania, na ktorej si dáva Junghans záležať, aby obhájil svoj viac než 160ročný historický odkaz.

Historické míľniky Junghansu

1861 – Založenie spoločnosti Junghans
1866 – Prvé hodinky navrhnuté a skonštruované spoločnosťou Junghans
1875 – Spoločnosť Junghans prevzal syn zakladateľa Arthur Junghans
1888 – Objavuje sa päťcípa hviezda s J v strede
1890 – Registrovaná prepracovaná osemcípa hviezda ako obchodná značka Jungans
1903 – Junghans má najväčšiu továreň na hodinky na svete
1918 – Vzniká terasovitá továreň na hodinky
1920 – Spoločnosť preberajú synovia Arthura Junghansa Erwin a Oscar
1936 – Objavuje sa kolekcia Meister a stredobodom je vlastný strojček J80/02
1946 – Prvé náramkové chronografy s kalibrom J88
1956 – Junghans je tretím najväčším výrobcom chronometrov na svete 
1957 – Spolupráca s umelcom Max Bill zo školy Bauhaus
1961 – Predstavené prvé hodinky Junghans Max Bill
1970 – Vznikajú prvé nemecké quartzové hodinky Auto-Quartz
1972 – Junghans oficiálnou časomierou olympiády v Mníchove
1990 – Prvé náramkové hodinky riadené rádiom Junghans Mega 1
2008 – Model Erhard Junghans 1 obsahuje zložitý ručný naťahovací strojček J325  
2009 – Junghans vo vlastníctve Hans-Jochema a Hannesa Steima
2011 – Znovu sa objavuje rad Meister ako vrchol produkcie Junghans
2016 – Objavuje sa reedícia modelu Meister Pilot
2017 – Modely Meister Driver odkazujúce na rannú éru motorizmu
2020 – Predstavené Max Bill MEGA Solar
2021 – Junghans oslavuje 160. výročie so sloganom „Vytvárame čas – včera, dnes a pre generácie, ktoré prídu“.

Mohlo by vás ďalej zaujímať:

Príbeh značky Mido – Mechanické skvosty inšpirované architektúrou
10.1.2022 - Eliška Měrková
Príbeh značky Mido – Mechanické skvosty inšpirované architektúrou

História Hamiltonu: dlhá cesta od amerických železníc pod krídla švajčiarskeho Swatchu
21.2.2021 - Agáta Vřeská
História Hamiltonu: dlhá cesta od amerických železníc pod krídla švajčiarskeho Swatchu

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre