Príbeh značky MeisterSinger – Dokonalosť nepríde počas niekoľkých sekúnd

Tagy: O značke | MeisterSinger | Klasické

Agáta Vřeská | 25.1.2022 | 12 MIN

Keď medzi hodinkovými zapálencami spomeniete hodinky s jednou ručičkou, väčšine sa vybaví značka MeisterSinger. Nedávno si na futrá pridala ešte len druhý zárez, ale stihla už prísť s vlastnými in-house strojčekmi a presvedčiť niekedy tvrdohlavú komunitu, že majú na trhu svoje opodstatnené miesto. A pretože máme MS v ponuke aj my, mohli sme sa detailne pozrieť, akú kvalitu ponúkajú a trochu sa povŕtať aj v ich histórii.

Rýdzo hodinársku značku založil v roku 2001 Manfred Bressler v nemeckom meste Münster. Zázemie k tomu mal viac než dobré. Najprv sa živil ako maloobchodník s hodinkami, a v roku 1989 založil s Klausom Bottom spoločnosť Watch People.

Tú ale neskôr Bressler predal a každý išiel vlastným smerom. Botta dnes vyrába tiež jednoručičky, ale v inom dizajnovom štýle. Bressler sa rozhodol ísť cestou elegatných a kvalitných mechaník.

Zakladatel MeisterSinger Manfred Brassler.Zakladateľ MeisterSinger Manfred Brassler.

Bressler navyše nechcel prísť len s ďalšou hodinárskou značkou, ktorých je na trhu nespočet. Chcel byť unikátny. Zamerať sa na segment v pozadí, ktorý dnes ale môže zaujať viac než kedy predtým. A za 20 rokov existencie sa MeisterSinger podarilo získať si v hodinárskom svete skutočne výrazné postavenie.

Za myšlienkou jednoručičiek stála aj Bresslerova vášeň pre minimalizmus a hodinárčinu 18. storočia. Inšpirácia teda vychádzala hlavne z hodín na vežiach a slávnych vreckových hodiniek „souscription“ Louisa Bregueta. Ale hlavne z presvedčenia Bresslera, že dokonalosť neprichádza počas sekúnd. A tak vznikli jednoručičky.

VŠETKO NA TÉMU: Hodinky s jednou ručičkou
11.1.2022 - Agáta Vřeská
VŠETKO NA TÉMU: Hodinky s jednou ručičkou

Pokiaľ radšej počúvate ako čítate, to najzaujímavejšie o MS sme zhrnuli v našom videu:

Nepočítajú sa minúty a sekundy, ale okamžik.

MeisterSinger sa vracia ku koreňom vnímania – a hlavne potreby merania – času. A tak začína dlhý príbeh, ktorý zasvetenému hodinárskemu "nerdovi" rozpovedia každé jednoručičky od MeisterSinger.

Na začiatku bola primitívna potreba zhodnúť sa na približnom čase a prispôsobiť tomu základné úkony, ako je napríklad lov. K tomu slúžili nebeské telesá a bystrá myseľ prišla na to, že Slnko vrhá tiene, ktoré sa v priebehu dňa menia: vznikli slnečné hodiny.

Zlepšovanie nástrojov a potreba presnejšieho merania času dala vzniknúť hodinám na vežiach, ktoré mali na začiatku rovnako jednu ručičku. Jednak, aby si z diaľky nikto nesplietol minútovú a hodinovú ručičku, a jednak, pretože hodiny aj tak neboli kedysi tak presné, aby malo zmysel dávať tam minútový ukazovateľ.

Až do 18. století bylo zcela běžné, že věžní hodiny měly jednu ručku.Až do 18. storočia bolo celkom bežné, že hodiny na veži mali jednu ručičku.

A podobné to bolo aj s vreckovými hodinkami, ktoré prišli v 16. storočí. Ich spresnenie, ktoré sa odohralo na konci 17. a vo väčšej miere v priebehu 18. storočia, malo za následok pridanie minútovej ručičky.

Tak isto potreba presného času, ktorá prišla s rýchlym vývojom železničnej dopravy, kde na minútach skutočne záležalo.

História Ball Watch – Hodinárska firma, ktorej neušiel vlak
10.3.2021 - Agáta Vřeská
História Ball Watch – Hodinárska firma, ktorej neušiel vlak

V súčasnej dobe počítame každú sekundu, a aj odchýlka jednej sekundy za milión rokov sa nám zdá neprípustná. Koho by teda mohli zaujať hodinky, u ktorých ťažko poznáte, či je 10:17 alebo 10:18?

MeisterSinger vychádza z myšlienky, že dnes žijeme vo vystresovanej dobe, kedy neustále sledujeme čas s obavami, že niečo nestíhame. A možno je treba začať čas vnímať inak. Hľadieť viac na okamžik a nie na sekundy. Prežiť danú chvíľu, a nenechať si život diktovať ručičkami na hodinkách.

Jednoručičky majú skrátka a dobre ponúknuť uvoľnený spôsob čítania času. Nútiť k tomu, aby sme si urobili čas na to, čo je skutočne dôležité a čo milujeme. Ale to už sa zasa pitvám vo filozofii… Poďme sa radšej dozvedieť, odkiaľ sa vzal názov a zaujímavé logo značky.

Stredoveký spev Majstrov spevákov

Pretože sa MeisterSinger snaží vrátiť k počiatkom hodinárstva, aj zvolený názov vychádza z tradície. Meistersinger boli členovia cechu spevákov a básnikov v stredovekom Nemecku. Ich „meister“ status vychádzal z toho, že mohli skladať nové verše a melódie.

Popularita Meistersinger vrcholila v 16. storočí a o ich počínaní napísal Richard Wagner svoju operu Majstri speváci norimberskí. Nemecká značka si teda požičala názov pre týchto bárdov, ktorí mali privilégium vytvárať niečo nové.

Název si MeisterSinger zvolil podle středověkých pěvců, kteří nejlépe vytvořili nový verš či tón. Zdroj: thelistenersclub.comNázov si MeisterSinger zvolil podľa stredovekých spevákov, ktorí najlepšie vytvorili nový verš či tón. Zdroj: thelistenersclub.com

A MeisterSinger sa snaží vytvárať niečo nové v zabehnutom segmente hodiniek. Vytvárať hodinky, ktoré sprostredkujú pocit spomalenia v uponáhľanej dobe.

Z tejto filozofie vychádza aj logo MeisterSinger, ktoré znamená fermátu, znamienko v notovom zápise znamenajúce akési zvoľnenie. Presnejšie teda predĺženie noty, pri ktorej sa nachádza.

Notový zápis pro fermátu. Nota nebo pomlčka s tímto znaménkem trvá déle než obvykleNotový zápis pre fermátu. Nota alebo pomlčka s týmto znamienkom trvá dlhšie než zvyčajne.

Symbolicky by sme mohli vidieť zastavenie sa u tejto noty, jej vychutnanie, prežitie. A to najlepšie, že fermáta sa do slovenčiny prekladá ako korunka – práve na korunke logo spravidla u hodiniek MS nájdete.

Fermata na korunce MeisterSinger.Fermáta na korunke MeisterSinger.

Spoločné znaky

Celá kolekcia hodiniek MeisterSinger má niekoľko spoločných prvkov a vďaka tomu sú aj ľahko rozoznateľné. Keď vidíte ich hodinky, skoro s istotou viete, že sú to práve MeisterSinger. A to sa nepodarí každej značke.

Predovšetkým, MS používa vždy dvojčíselné arabské označenie hodín na 12hodinovom číselníku. Tiež sa u nich stretneme vždy so 144 indexmi značiacimi 5 minút, a zvýraznením 15minútových úsekov. Z tohoto kritéria nepoľavuje ani u modelov, ktoré majú komplikácie navyše, ako napríklad deň v týždni, v mesiaci a iné. Cieľom nie je len rozpoznateľný dizajn – je to aj základ pre dobrú čitateľnosť.

MeisterSinger zobrazuje hodiny vždy arabskými číselicemi a hodinu rozděluje po 5 minutách.MeisterSinger zobrazuje hodiny vždy arabskými číslicami a hodinu rozdeľuje po 5 minútach.

A tiež si môžeme byť istí, že vo vnútri každých MeisterSinger tiká vždy mechanický strojček. Či už s ručným, alebo automatickým náťahom. Quartzové strojčeky u MS nenájdeme. A je to zámer. MS ukazuje na tradíciu hodinárčiny a tiež – mechaniky si bežne nekupujú ľudia, ktorí si potrebujú strážiť čas s neomylnosťou na sekundu.

No a samozrejme – majú len jednu centrálnu ručičku (až na špecifické modely napríklad s chronografom). Aj to je vlastne dosť výnimočné, pretože jednoručičky majú v ponuke aj ďalšie značky, ale väčšinou len ako časť svojej kolekcie. Ručička u MS má pretiahnutý, ostrý tvar. Bez zdobnosti, minimalistický, podporujúci čitateľnosť.

Aj keď od jednoručičky sa MS nikdy neodklonil, v ponuke sme mohli vidieť napríklad aj model Singulator, ktorý mal mimostrednú minútovú a dokonca aj sekundovú ručičku. Kúzlo jednoručičky teda zostalo, ale vďaka kalibru Unitas 6498 mohol majiteľ sledovať aj minúty a sekundy.

Dokonce i u modelu Singulator se podařilo MS docílit efektu jednoručky.Dokonca aj u modelu Singulator sa podarilo MS docieliť efektu jednoručičky.

A aj s jednou ručičkou sa darí MeisterSinger za mňa jedna dosť dôležitá dizajnová drobnosť – hodinky pôsobia vždy krásne vyvážene, symetricky. Snáď je to dôsledkom prepracovanosti každého modelu, alebo len môjho osobného lpenia k tomuto minimalistickému mysleniu. Ale je to skrátka tam. MS bol za svoje dizajny mnohokrát ocenený prestížnymi cenami vrátane German Design Award, Red Dot Award a iF Design Award. A to pri mnohých modeloch.

Model Lunascope ověnčený cenami za design.Model Lunascope ovenčený cenami za dizajn.

Čo sa kvality spracovania týka, asi nemusím zabiehať do detailov. Každý kus ťaží z nemeckej precíznosti a zmyslu pre detail. A verím, že o tom vás MS presvedčí sám.

Vítězové Red Dot za rok 2021.Víťazi Red Dot za rok 2021.

Čo poháňa jednu ručičku od MS

Ako už zaznelo, MeisterSinger sa zameriava len na mechanické hodinky. Vnútri teda nájdeme strojčeky s ručným alebo automatickým náťahom.

A aj keď je MeisterSinger nemeckou značkou, spolieha na spoľahlivé strojčeky od švajčiarskej Sellity. Okrem iného ako mnoho ďalších, napríklad nemecký Bruno Söhnle.

Bruno Söhnle: predstavenie hodinárskej značky z Glashütte
19.1.2021 - Agáta Vřeská
Bruno Söhnle: predstavenie hodinárskej značky z Glashütte

U mechaník iba s ručným náťahom ide zvyčajne o Sellitu SW-210 s rezervou chodu 42 hodín. U automatov sú postavené na známej Sellite SW-200 s rezervou okolo 38 hodín. MeisterSinger si strojčeky ľahko upravuje, predovšetkým formou zdobených rotorov a mostíkov.

Na Sellitách sú postavené aj modely s komplikáciami, napríklad krásne Lunascope, kde si MeisterSinger poupravil strojček Sellita SW-220. A MesiterSinger dokonca vytvoril v roku 2010 aj svoje prvé chronografy nazvané Singular, ktoré poháňal strojček postavený na Valjoux 7750.

Model s chronografem.Model Singular s chronografom.

V minulosti sme ale mohli nájsť tiež zaujímavé modely so strojčekmi Unitas. Napríklad limitovaná edícia z roku 2003 Unitas 1Z, ktorá mala upravený strojček z vreckových hodiniek Unitas 6497. S rovnakým sme sa mohli stretnúť pri modeli z 18karátového zlata Archao. V ponuke ich dnes už ale nenájdeme.

Limitka Unitas 1Z s upraveným strojkem používaným původně v kapesních hodinkách.Limitka Unitas 1Z s upraveným strojčekom používaným pôvodne vo vreckových hodinkách.

Najviac sa ale určite považuje to, že za svoju zhruba 20ročnú históriu vytvorili v MeisterSinger už tri vlastné kalibre: MSH01 (s ručným náťahom), MSH02 (s ručným náťahom a ukazovateľom rezervy chodu) a MSA01 (automatický).

Zakladateľ Manfred Brassler si tým v roku 2014 splnil sen vytvoriť vlastný mechanický strojček. Výnimočné sú na nich dva perovníky, vďaka ktorým získavajú 120hodinovú rezervu chodu. MSH01 bol tiež prvým, ktorý vyhral German Design Award.

In-house kalibr MSH01 s ručním nátahem a dvěma perovníky pro dosažení 120hodinové rezervy chodu.In-house kaliber MSH01 s ručným náťahom a dvoma perovníkmi pre dosiahnutie 120hodinovej rezervy chodu.

Na tieto strojčeky narazíme v kolekcii Circularis a môžeme ich pozorovať cez priehľadné dienko zo zafírového skla.

A keď som pri týchto kolekciách, poďme aspoň v krátkosti preletieť, čo je v ponuke a čím sa jednotlivé rady líšia. MeisterSinger rozdeľuje svoje hodinky do štyroch základných radov: Classic, Classic Plus, Meisterstücke a New Vintage.

MeisterSinger Classic. Tie prvé

Ten najzákladnejší zo základných a najminimalistickejší z minimalistických. To je rad MeisterSinger Classic. V tom nájdeme tri kolekcie: N°01, N°03 a Pangaea.

Najcharakteristickejšia je kolekcia N°01. Tu MeisterSinger demonštruje podstatu svojej filozofie. Nenájdete tu žiadne komplikácie, iba prostý číselník a jednu ručičku.

A nie je to len o tom, že nemajú ani dátumové okienko, ale aj strojček je bez automatického náťahu. S MeisterSinger N°01 vás čaká príjemná rutina naťahovania strojčeka cez korunku. Dienko býva priehľadné (pri priemere 40 mm), alebo oceľové, zdobené logom fermata (pri modeloch s priemerom 43 mm). Vo vnútri sa ukrýva strojček švajčiarskej Sellity SW-210, ktorý beží na 4Hz frekvencii s rezervou až 42 hodín.

Modely s ručním nátahem od Sellity mají obvykle plné dýnko zdobené logem MS.Modely s ručným náťahom od Sellity majú obvykle plné dienko zdobené logom MS.

Elegantne strieborné oceľové puzdro s hrúbkou len 11,5 mm, ľahko klenuté zafírové sklíčko, žiadne PVDčkové úpravy a číselníky v základných farbách béžovej a modrej. Recept na nadčasový model.

Oproti N°01 sa kolekcia N°03 líši predovšetkým v strojčeku, pretože táto kolekcia ponúka automaty. Zvyčajne ide o Sellitu SW-200, teda najbežnejší ekvivalent k ETA 2824-2. Aj preto môžu niektoré modely ponúknuť napríklad dátumovku.

Meister sa tu už nebojí ísť do odvážnejšej čiernej série s DLC úpravou, alebo do hodiniek z bronzu. Stále ide ale o minimalizmom nasiaknutú kolekciu.

Kolekcia Pangaea má v sebe ťažko popísateľnú príťažlivosť, ktorej hlavnou ingredienciou je podľa mňa ležérna hravosť, avšak! nekolidujúca s eleganciou. Aj tu sa stretáme s automatmi a základnými komplikáciami, ako je dátum alebo deň v týždni. Strojčeky sú rovnako postavené na Sellite SW-200. Z radu Classic patrí ale k menším, kde priemer dosahuje na 40 mm a poteší aj majiteľov menších zápästí.

MeisterSinger Classic Plus. Tie druhé

Rad Classic Plus je zdanlivo zameniteľný s klasickým radom, ale má skrátka nejaké plusko. Niečo naviac. MeisterSinger si tu viac hrá s farbami alebo zobrazením dátumu (napríklad u kolekcie Perigraph).

MeisterSinger Perigraph Mellow Yellow recenzia – Oslňujúci zážitok
6.9.2022 - Igor Kratochvíl
MeisterSinger Perigraph Mellow Yellow recenzia – Oslňujúci zážitok

MeisterSinger Perigraph S-AM1025, zdroj: aBlogtoWatch.comMeisterSinger Perigraph S-AM1025, zdroj: aBlogtoWatch.com

Asi najviac zaujme kolekcia Astroscope, ktorá zobrazuje deň v týždni podľa babylonského priradenia planéty k danému dňu. Merkúr má stredu, Venuša piatok atď. A sú to práve symboly týchto planét, ktoré nájdeme na číselníku. A zaujímavé je aj to, aký svetlý bod putuje po číselníku, ale o tom sa rozpíšem až v nejakej konkrétnej recenzii.

A v neposlednom rade (nielen) z funkcionalistického hľadiska je zaujímavá kolekcia Unomat, ktorá má zosilnenú vodeodolnosť na 300 metrov, chránenú šrobovacou korunku, šrobovacie pevné dienko a hodinky sú antimagnetické. Unomaty sú v ponuke MeisterSinger teda prakticky jediné, ktoré tiahnu k označeniu športové.

Zdroj: www.facebook.com/MeisterSingerWatches

VŠETKO NA TÉMU: Hodinky a magnetizmus – V bežnom živote
8.6.2021 - Agáta Vřeská
VŠETKO NA TÉMU: Hodinky a magnetizmus – V bežnom živote

MeisterSinger Meisterstücke. Skutočný majsterštyk

Tu MeisterSinger ukrýva všetky svoje mechanické skvosty. Kým v ostatných radoch spolieha na síce preverené a spoľahlivé, avšak základné strojčeky od Sellity, v rade Meisterstücke nájdeme zaujímavé komplikácie a dokonca aj vlastný strojček vyvinutý MeisterSinger (kolekcia Circularis).

Esteticky najpôsobivejšie sú Lunascope a Stratoscope. Zobrazujú mesačné fázy, a v prípade Stratoscopov si divadielko užijete vďaka luminiscencii aj v noci.

A nejde len o estetickú krásu, ale aj presnosť komplikácie mesačných fáz, ktorá si vyžiada nastavenie len raz za 122 rokov.

Fáza Mesiaca – Najúchvatnejšia a najzbytočnejšia komplikácia hodiniek?
6.4.2021 - Eliška Měrková
Fáza Mesiaca – Najúchvatnejšia a najzbytočnejšia komplikácia hodiniek?

Mojou obľúbenou je ale kolekcia Bell Hora, ktorá prekonala aj nočnú oblohu. Každú hodinu totiž hodinky vydajú ten najzvučnejší tón. Tón, ktorý nedokážem slovami opísať. Je to úder miniatúrneho kladivka o druhý kov, podobný lahodnému zvuku trianglu alebo zvončeka. Hodinový „alarm“ sa dá ale aj vypnúť. Aj keď neviem, prečo by sa ho niekto dobrovoľne vzdával. Snáď v noci, alebo v divadle…

MeisterSinger New Vintage. Nostalgia spojená s prítomnosťou

Posledný je rad New Vintage. Hodinky z tohto radu vyvolávajú rovnakú nostalgiu ako napríklad staré fotoaparáty alebo gramofón. Také tie „staré krámy“, ktorých sa niektorí z nás nehodlajú vzdať. Fotky nie sú tak ostré a hudba z platne znie inak. Oldscoolovo. A hodinky New Vintage budú pre niekoho až príliš retro. Ale pre malú skupinku nadšencov budú to pravé vintidžové.

Vychádza dizajnovo z 50. a 60. rokov, kedy quartzové hodinky boli ešte tikotom budúcnosti a telefonovalo sa z búdky na rohu a nie z hodiniek na zápästí. V rade New Vintage nájdeme tri kolekcie: Neo, Metris a Vintago a každá má špecifické dizajnové prvky.

Tak napríklad kolekcia Metris je ľahko rozpoznateľná vďaka špecifickému tvaru puzdra. Naviac má 200metrovú vodeodolnosť a priemer príjemných 38 mm.

Kolekcia Neo zasa zaujme úzkym okrajom, takže vynikne číselník, najmä pri modeli v originálnej červenej, ktorá sa stala u MeisterSinger farbou roku 2021. Tiež je ako jeden z mála s plastovým sklíčkom umocňujúci retro efekt.

A kolekcia Vintago? To je teda skutočné retro. Klasický tvar, neburácajúce farby číselníka a menší priemer. Samozrejme s vypuklým sklíčkom a zaujímavo vyriešenou dátumovkou. Ale viete čo? Ani tak sa MeisterSinger nedopúšťa žiadneho prehrešku proti symetrickosti.

V čom sú jednoručičky od MeisterSinger jedinečné?

Teda, okrem toho, že majú jednu ručičku...

Občas MeisterSinger urobí fakt zaujímavé limitky, ktoré sú unikátne nielen po estetickej stránke, ale aj nejakým príbehom v pozadí. Z poslednej doby je to určite limitka spojená priamo s Českou republikou.

MeisterSinger City Edition 2020 Antonín DvořákMeisterSinger City Edition 2020 Antonín Dvořák

MS totiž vyrába pravidelne City Edition, ktorá je venovaná nejakému svetovému mestu. V roku 2020 ale urobil výnimku priamo pre Česko a vytvoril 10 kusov modelu MeisterSinger City Edition 2020 Antonín Dvořák. Na dienku bola podobizeň slávneho skladateľa a kópia podpisu.

Medzi aktuálne najzaujímavejšie patrí rozhodne MeisterSinger Planet Earth. Limitka s 500 kusmi vznikla v spolupráci s World Wildlife Fund for Nature (WWF). A okrem značnej dávky kreativity ponúka aj upozornenie na globálne problémy našej Zeme.

Foto: monochrome-watches.comFoto: monochrome-watches.com

Ale či už je vaša miera ekologického zmýšľania akákoľvek, hodinky rozhodne zaujmú fotorealistickým zobrazením planéty Zem. Na zadnej strane vidíme cez zafírové sklíčko Sellitu SW 400 a detail na rotore v podobe pandy – maskota WWF. A MesiterSinger to premýšľal fakt do detailov, pretože aj remienok je vegánsky (z eko kože z jablčných vlákien) a krabička je 100% recyklovateľná.

MeisterSinger Planet Earth recenzia – Celý svet ako na dlani
7.3.2023 - Vojtěch Höhe
MeisterSinger Planet Earth recenzia – Celý svet ako na dlani

A verím, že MS sa týmto len rozbieha. Za sebou má nejakých 20 rokov existencie a môžeme sa len tešiť, kam až svoju nápaditosť posunie.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku