» Blog » Mido

Príbeh značky Mido – Mechanické skvosty inšpirované architektúrou

Tagy: O značke | Mido | Klasické | Tradičné

Eliška Měrková | 10.1.2022 | 10 MIN

Mido. Papierovo perfektná švajčiarska značka, zameriavajúca sa na kvalitné mechaniky. Reálne má však menej zvučné meno, než by zasluhovala. Ale prečo tomu tak je? Čím je značka Mido unikátna a aký príbeh za ňou stojí?

Hneď v úvode je treba sa oboznámiť so skutočnosťou, ktorá je pre mnohých dosť podstatná, ak nie najdôležitejšia: Mido nie je nezávislou švajčiarskou značkou alebo menšou rodinnou firmou... Takže pokiaľ ste na stope hodinkám s týmto špecifikom, odkážem vás rovno niekam inam. Napríklad ku značke Edox.

História značky Edox
11.11.2019 - Michal Kočiš
História značky Edox

Mido je dnes súčasťou koncernu Swatch Group, svetového lídra v hodinárstve, kde patrí do strednej triedy (podobne ako napríklad Tissot, Certina alebo Hamilton). Napriek tomu si, podobne ako spomínané značky, zachováva úplnú osobitosť, vďaka ktorej rozhodne stojí za pozornosť.

Od začiatku – história značky Mido

Písal sa rok 1918, 11. november. Práve skončila prvá svetová vojna, keď skúsený (a údajne geniálny) hodinár George G. Schaeren založil vo švajčiarskom Biel značku MIDO G. Schaeren & Co. Meno si zakladateľ požičal zo španielskeho súslovia "Yo Mido", teda "ja meriam" a ako cieľ značke stanovil stať sa technologickým inovátorom produkujúcim kvalitné hodinky s nadčasovým dizajnom. A nutné podotknúť, že tejto tradície sa Mido drží dodnes.

Mido Ocean Star Captain Automatic GMT – poriadny kus švajčiarskej techniky
30.11.2020 - Michael Černík
Mido Ocean Star Captain Automatic GMT – poriadny kus švajčiarskej techniky

Zakladatel George G. Schaeren.Zakladateľ George G. Schaeren.

Kto sa pozrie do súčasnej kolekcie Mido, uvidí prevažne pánske elegantné a športovo-elegantné hodinky... a hŕstku dámskych. V minulosti však bolo rozloženie celkom iné. Mido sa kedysi zameriavalo omnoho viac na ženy.

Dámské hodinky ve stylu art deco.Dámske hodinky v štýle art deco.

Už v 20. rokoch spoločnosť vyrábala dámske náramkové hodinky v dobovom art deco štýle s farebnými enamelovými puzdrami a v tej dobe úžasne modernými koženými remienkami. Aj dnešné dámske hodinky od Mida však stoja za pozornosť, hoci ich nie je mnoho, a v ponuke nájdeme niekoľko kvalitných (a krásnych) mechanických automatov.

Fotogaléria dámskych mechanických automatov
18.1.2023 - Eliška Měrková
Fotogaléria dámskych mechanických automatov

To však neznamená, že by sa na pánov nemyslelo. Spoločnosť Mido vždy kráčala cestou inovácií, a tak niet divu, že sa vrhla na pole vtedy rastúceho automobilového trhu. To dalo vzniknúť naozaj zaujímavým pánskym hodinkám v tvare mriežky chladiča celého radu automobilových značiek, ako sú Buick, Bugatti, Fiat, Ford, Excelsior, Hispano-Suiza a ďalšie. Tento vzor si Mido nechalo patentovať.

...

Zaujímavosťou je, že v rokoch 1926 až 1932 si Ettore Bugatti u Mida objednal štyri exkluzívne série "chladičových hodiniek " v zlatej a striebornej farbe. Puzdro samozrejme odrážalo tvar chladiča Bugatti. Zakladateľ rovnomenného výrobcu vozidiel ich venoval priateľom, rodine a najzaslúžilejším vodičom a mechanikom. Táto špeciálna objednávka zahŕňajúca necelých sto kusov zahŕňala aj zlaté hodinky, ktoré vlastnil sám Ettore Bugatti. Tie sa v apríli 2021 predali za viac než 250 000 euro.

Dizajn bol natoľko úspešný, že Mido následne zhotovilo verzie náramkových hodiniek, stolných hodín a závesných hodín pre mnoho ďalších výrobcov automobilov, vrátane Alfa Romeo, Buick, Chevrolet, Chrysler a Rolls-Royce. Puzdrá a číselníky boli inšpirované rôznymi dizajnmi mriežky chladiča používaných na týchto vozidlách a vošli do známosti ako „Montres de l'Automobiliste" (Motoristické hodinky).

Mido však usilovalo o to byť inovatívne nielen po dizajnovej stránke, ale aj technologickej. A tak už v 30. rokoch prišlo s vynálezom tesniaceho systému, od roku 1959 známeho ako Aquadura. Zjednodušene zistili, že keď dáte špeciálne ošetrený korok (áno korok, ako ten zo zátky od vína) medzi puzdro a korunku (kritický bod čo sa vodeodolnosti týka), hodinky sú do určitej miery vodeodolné.

A pretože korok tvoril tak dokonalý spoj s navíjacou hriadeľou, Mido dokázalo zaručiť vodeodolnosť aj pri vytiahnutí korunky. Keď ste teda napríklad u hodiniek s vodeodolnosťou do 100 m vysunuli korunku, stále ste mali aspoň 50m vodeodolnosť, čo je celkom rarita.

Druhý prielom 30. rokov, konkrétne rok 1934, potom priniesol hodinky Multifort. Boli to jedny z prvých antimagnetických hodiniek so samonaťahovacím strojčekom, naviac s odolnosťou proti vode a nárazu. Multifort boli najpredávanejšie hodinky Mida od 30. do 50. rokov 20. storočia.

Aby Mido proklamovanú odolnosť preukázalo, nechali Multiforty veľmi dôkladne otestovať newyorským laboratóriom "Electrical Testing Laboratories Inc.". Hodinky boli potápané do sladkej aj slanej vody po dobu viac než tisíc hodín. Tiež museli vydržať desať cyklov po 15 minútach, v ktorých sa hodinky zahrievali na 50 °C a následne ochladzovali na -40 °C. Navíjanie korunkou nakoniec muselo prejsť testom predstavujúcim 34 rokov používania.

V roku 1939 Mido prvýkrát použilo robota so zabudovanými hodinkami ako svojho ambasádora, pričom mal symbolizovať pokrokovosť a robustnosť hodiniek Mido. Robot "Robi" sa stal natoľko obľúbeným, že na jeho počesť údajne vznikol aj komiks o jeho dobrodružstvách. Bohužiaľ sa dnes už nedá dohľadať (ale komu by sa to predsa len podarilo, môže sa pochváliť pod článkom :)).

Robot "Robi" sa stal natoľko obľúbeným, že na jeho počesť vznikli aj komiksy o jeho dobrodružstvách.

Komiksy s Robim. Za zaslání děkuji Didierovi Storrerovi z Mida! :)Komiksy s Robim. Za poslanie ďakujem Didierovi Storrerovi z Mida! :)

Štyridsiatym rokom všeobecne vládli chronografy. Mido ako prvé predstavilo stredový chronograf (hodinky so všetkými ručičkami usporiadanými v strede) – bolo to v roku 1945. Cieľom legendárnych hodiniek „Multi-centerchrono" bolo zaistiť optimálnu čitateľnosť meraného času tým, že sa sčítač minút presunul do stredu zorného poľa nositeľa.

VŠETKO NA TÉMU: Hodinárske komplikácie – História chronografu
16.8.2021 - Eliška Měrková
VŠETKO NA TÉMU: Hodinárske komplikácie – História chronografu

A v roku 1954 spoločnosť predstavila najvýkonnejší naťahovací mechanizmus na svete: systém "Powerwind". Ten sa oproti predchádzajúcemu prevedeniu zjednodušil zo 16 na 7 súčastí, predĺžila sa rezerva chodu a tiež bol mimoriadne odolný voči poruchám.

Zo svetových prvenstiev nakoniec vypichnem ešte najmenšie dámske automatické hodinky na svete vyrobené v roku 1967. "Mini Mido" boli vodeodolné, antimagnetické a nárazuvzdorné.

Nejsou kouzelné? :)Nie sú kúzelné? :)

Aj s toľkými prvenstvami Mido rozhodne nezaspávalo na vavrínoch, čo dokázalo aj radom Ocean Star, ktorý si Mido ponechalo do súčasnosti.

Mido Ocean Star 200C recenzia – Špičkové spracovanie a zvlnený číselník
30.6.2021 - Agáta Vřeská
Mido Ocean Star 200C recenzia – Špičkové spracovanie a zvlnený číselník

Jeho korene sa dajú dohľadať do roku 1959, kedy pod týmto menom Mido vydávalo hodinky s jednoblokovým puzdrom, ktoré eliminovalo akékoľvek problémy s vodeodolnosťou, hroziacimi zo zadnej strany puzdra. Kombinácia tohto prvku so spomínaným systémom tesnenia korunky Aquadura činilo Ocean Stary odolné aj v tých najnáročnejších podmienkach.

...Mido Ocean Star Powerwind "Rainbow" Diver z roku 1961.

Zaujímavé je, že z tohto radu vychádza nielen Ocean Star, ale aj súčasný rad Commander inšpirovaný architektúrou.

Mido Commander – Švajčiarske velenie
18.1.2021 - Martin Balabán
Mido Commander – Švajčiarske velenie

Roku 1972 sa Mido zložilo pod krídla ASUAG, neskôr SMH a v roku 1985 Swatch Group, kde zostáva dodnes. Sídlo presunulo do mesta Le Locle v pohorí Jura a zaujímavosťou je, že tak v podstate zdieľa dvor s iným švajčiarskym velikánom spadajúcim pod Swatch Group – Tissotom.

Príbeh značky Tissot – Inovátori podľa tradície
11.6.2021 - Eliška Měrková
Príbeh značky Tissot – Inovátori podľa tradície

A než sa Mido začalo zdať tak trochu v tieni iných značiek Swatch Groupu, vyrukovalo v 90. rokoch s dvoma technologickými unikátmi.

Prvým z nich boli dámske hodinky s príznačným menom Bodyguard so zabudovaným alarmom. A nie, nebol to alarm v zmysle budíka, ako to poznáme z hodiniek dnes. Bol to doslovný alarm, ktorý dáma spustila, keď sa ju niekto pokúsil prepadnúť. A že ani to útočníka nemuselo odradiť? No, s alarmom vrieskajúcim hlasitosťou 100 decibelov už šanca na odohnanie zúfalca bola (pre predstavu 100 decibelov je niečo medzi dosť hlasitou vŕtačkou a rockovým koncertom)... O bubienky dámy už sa ale výrobcovia asi nestarali a nedivím sa, že už sa nevyrábajú.

Vydarenejším počinom 90. rokov boli hodinky WORLDTIMER, údajne prvé analógové hodinky s indikáciou lokálnej časovej zóny kdekoľvek na svete.

Čím je Mido unikátne? Spojenie s hudbou a architektúrou

Keď sa rozhliadnete po súčasnej produkcii hodiniek všeobecne, nájdete hodinky inšpirované najčastejšie športom, prírodou alebo vlastnou tradíciou. Mido však trendom nepodlieha a ako nám ukázala história, vždy si robilo veci tak nejak po svojom.

Dizajn hodiniek Mido podľa mňa najviac vystihujú dve slová: noblesa a nadčasovosť. Tieto hodnoty potom stelesňuje časté spojenie s hudobnými a architektonickými motívmi, čomu hodinky dokonale zodpovedajú – robustné mechaniky s klasickými (napriek tomu nie fádnymi) dizajnmi, ktoré prekonávajú priepasti času rovnako ako ikonické majestátne stavby, ktorými sa hodinky inšpirujú, či sláčikové nástroje, ktorých životnosť sa pohybuje v rádoch storočí.

Hodinky z radu Baroncelli vznikli v roku 2006 a ich klasický vzhľad evokujúci ladné krivky (či tóny) sláčikových nástrojov sa v kolekcii drží dodnes.

Väčší dôraz je kladený na inšpiráciu architektúrou. A má to svoje dôvody. Vďaka podareným kúskom, ktorých vzhľad vychádza z ikonických stavieb, sa Midu roku 2014 dostalo pozornosti organizácie UIA – Medzinárodného zväzu architektov.

Hodinky inspirované Velkou čínskou zdí.Hodinky inšpirované Veľkým čínskym múrom z roku 2012.

UIA (francúzsky Union internationale des Architectes) je celosvetovou organizáciou architektov, ktorá bola založená roku 1948 vo Švajčiarsku. Združuje nevládne organizácie architektov zo 124 štátov. Zároveň je uznaná UNESCO ako jediná architektonická únia pôsobiaca na medzinárodnej úrovni.

Mido Coloseum of Rome recenzia – Impozantnosť nemusí byť nápadná
10.2.2022 - Eliška Měrková
Mido Coloseum of Rome recenzia – Impozantnosť nemusí byť nápadná

Zo spojenia vznikali zaujímavé spolupráce. Napríklad v roku 2015 prebehla súťaž o dizajn hodiniek. Mido vybralo troch profesionálnych návrhárov hodiniek, aby navrhli a vyvinuli limitovanú edíciu hodiniek inšpirovanú Big Benom v Londýne. Víťazného dizajnéra Sébastiena Perreta vybrala porota zložená z Esa Mohameda, prezidenta Medzinárodnej únie architektov, Franza Lindera, prezidenta Mido, a širokej verejnosti (online hlasovanie).

Ako dôsledok svojej náklonnosti k architektúre si Mido v roku 2017 zmenilo slogan na „Inspired by Architecture" (Inšpirované architektúrou). Následne spoločnosť zahájila interaktívnu kampaň #BeInspiredByArchitecture a 12týždennú cestu okolo sveta s cieľom objaviť 12 miest a navštíviť 60 ikonických pamiatok, aby vybrala tú, ktorá by inšpirovala dizajn ich nových hodiniek. Nakoniec to bolo newyorské múzeum Solomona R. Guggenheima, ktoré bolo vybrané ako zdroj inšpirácie pre hodinky, ktoré boli predstavené v októbri 2017 na exkluzívnej akcii v New Yorku.

Pre porovnanie, Guggenheimovo múzeum:

Tri piliere, na ktorých stojí značka Mido

Filozofia spoločnosti Mido sa zakladá na troch hodnotách: inováciách, estetike a funkčnosti.

"Značka Mido zdieľa tieto základné hodnoty s niektorými ikonickými architektonickými skvostami, z ktorých čerpá inšpiráciu pre svoje kolekcie" – uvádza Swatch Group.

O inováciách bola reč vyššie, rovnako ako o estetike hodiniek, ktorá nadchne klasickým decentným vzhľadom a zaujímavými konceptami. Poďme sa teda v krátkosti pozrieť na funkčnosť. Na strojčeky, materiály a celkovú odolnosť hodiniek Mido.

Je zaujímavé, že Mido ponúka takmer výhradne mechanické hodinky. A to je v súčasnom hodinárstve v tejto kategórii niečo nie úplne zvyčajné. Iste, v minulosti by ste sa s hŕstkou hodiniek Mido s quartzovým pohonom stretnúť mohli, avšak súčasná kolekcia ponúkne len krásu zložitej mechaniky.

...Strojčeky sú zdobené ženevskými pruhmi, modrými skrutkami a gilošovaným alebo zrnitým mostíkom.

V súčasnosti si Mido po vzore iných značiek Swatch Groupu berie strojčeky ETA, pričom si ich nezriedka upravuje. Ich vlajkovou loďou je Caliber 80 s 80 hodinovou rezervou chodu, v ponuke sa často objavujú aj chronometrované hodinky (so strojčekom certifikovaným na presnosť) a automatické chronografy (Caliber 60). Každé hodinky s chronografom sú identifikované vyrytým číslom na strojčeku.

Mido tiež používa prémiové materiály. Dámske hodinky sú často vykladané pravou perleťou či diamantmi. Stretneme sa tiež so zlatom alebo titánom, avšak väčšina kolekcie je z ušľachtilej ocele. Sklíčka sú samozrejme zafírové a zosilnené pre ich väčšiu odolnosť voči nárazu. Mido im často dáva obojstrannú antireflexnú vrstvu.

Športovejšie ladené hodinky sú vybavené luminiscenciou Super-Luminova, ktorá má výborné svetelné vlastnosti.

Remienky sú vždy ručne šité a z prírodnej kože.

Mido dnes – a trocha zamyslenia

Čím to, že sa dnes tak perspektívna značka drží viacmenej v tieni iných švajčiarskych súputníkov? Na rane je porovnanie napríklad so značkou Tissot (nachádzajúcej sa na rovnakej úrovni v pyramíde Swatch Group), ktorá sa v súčasnosti hreje na výslní obľúbenosti.

Tissot PRX recenzia – Obzretie za „starými dobrými“ časmi (ktoré nemajú chybu)
25.8.2021 - Bohumil Vopršal
Tissot PRX recenzia – Obzretie za „starými dobrými“ časmi (ktoré nemajú chybu)

Najväčší rozdiel je v oblasti partnerstva a spolupráce so športovým svetom. Kým Tissot má na konte partnerstvo s ničím menším než Tour de France, Moto GP, NBA apod., značka Mido, nezaoberajúca sa extra presnými quartzovými chronografmi v pretekárskom štýle, nemá úprimne moc čo ponúknuť. Snáď okrem ikonických Ocean Star, ktoré im vyniesli spoluprácu s akciou Red Bull Cliff Diving World Series v roku 2019, ale to je všetko.

To ale nie je zle a mnohí určite ocenia príklon k ušľachtilejším kultúrnym oblastiam, ako je spomínaná spolupráca s architektami. Táto oblasť však nikdy nedosiahne takej popularity ako šport.

Ďalším prvkom v pozadí je asi skutočnosť, že v ponuke Mida nie sú tamer žiadne quartzové hodinky. Mido si tvrdohlavo stojí za mechanikou, čo je podľa mňa dosť úctihodné, a to aj napriek tomu (alebo práve pretože), že si tým uzavrelo cestu k ďaleko širšiemu záberu zákazníkov.

Mido ale nemá byť pre každého. Nie je to nepriehliadnuteľná značka, po ktorej budú túžiť masy. K Midu vás zavedie až dlhšie pátranie a rozvažovanie a možno až na druhý pohľad (a o to viac) sa necháte nadchnúť precíznosťou a vkusom týchto švajčiarskych mechanických skvostov.

Mido Commander Gradient recenzia – Hodinky, ktoré dráždia predstavivosť
12.5.2022 - Eliška Měrková
Mido Commander Gradient recenzia – Hodinky, ktoré dráždia predstavivosť

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre