» Blog » Polar

Príbeh značky Polar – Značka, ktorá vyrobila prvé smart hodinky na svete

Tagy: O značke | Polar | Inteligentné

Matěj Urbaczka | 15.6.2022 | 5 MIN

Značka Polar je tu s nami už pekných pár rokov. A za tie roky stihla mnoho prvenstiev, ktoré ju radia medzi TOP firmy zaoberajúcimi sa športtestermi, a hlavne smart hodinkami. A ako to všetko začalo?

V roku 1975 si pretekári v bežeckom lyžovaní na tréningu vraveli, že by bolo fajn mať možnosť si merať tepovú frekvenciu. Tým položili stavebný kameň, na ktorom začal stavať Seppo Säynäjäkangas, zakladateľ značky Polar. A už v roku 1977 požiadali o svoj prvý patent, a to na prístroj merajúci tep zo špičky prsta. V tom istom roku zostrojili prvý prototyp v kooperácii s Univerzitou v Oule. O rok neskôr išiel tento produkt do predaja.

Revolúcia v športovej sfére

O 4 roky neskôr prichádza asi najväčší zvrat v technologickom odvetví športovej histórie. Polar vydal prvé hodinky na svete, ktoré dokážu merať tepovú frekvenciu (pomocou hrudného pásu) a zaznamenávať ju v reálnom čase do hodiniek. Táto skutočnosť tak trošku pozmenila vývoj dejín športu, pretože sa začalo trénovať efektívnejšie. A čo viac, o ďalšie 4 roky neskôr (1986) bol vydaný prvý software pre analýzu dát z tréningu. Je to úsmevné, keď si vezmeme, že väčšina populácie ešte PC ani nemala doma.

První sporttester na světě s měřením tepové frekvence pomocí hrudního pásuPrvý športtester PE 2000 na svete s meraním tepovej frekvencie pomocou hrudného pásu

Zóny tepovej frekvencie a variabilita tepu srdca

Často sa ma ľudia pýtajú, ako si nastaviť zóny tepovej frekvencie a čo to je hodnota VST. Nebudem to tu rozpitvávať, nižšie máte kolegov článok.

Snímač tepovej frekvencie – všetko o ňom a ako vám môže pomôcť
24.11.2020 - Dominik Hok
Snímač tepovej frekvencie – všetko o ňom a ako vám môže pomôcť

Hodinky Polar merajú variabilitu tepu srdca od roku 1995 a v rovnakom roku sa začali riešiť aj zóny tepovej frekvencie. V roku 1997 Polar spustil jednu zo svojich fíčur, ktorá na základe používateľských dát (vyhodnotenie tepovky a VST) vedela vypočítať ideálne tepové zóny pre každý šport.

Letom hodinkovým svetom

Aby to nebola iba samá história, mrkneme teraz na taký malý tajmlajn značky Polar. A keďže ho niekto šikovný (Javier Ortiz) už spracoval, prikladám:

Je to trošku rozostřené, ale přečíst se to dá.:-))Je to trošku rozostrené, ale prečítať sa to dá.:-))

Z celej tabuľky by som vypichol prvé hodinky merajúce tepovú frekvenciu (1982), prvý cyklocomputer merajúci tepovku (1990) a prvé GPS hodinky (2012).

Ako Polar stratil svoje prvenstvo na trhu

Podľa mňa za to môže nástup GPS hodiniek od Garminu (2001). V tom roku Polar a ďalšie značky smelo robili hodinky len s meraním tepovej frekvencie a mysleli si, že to bude stačiť. Nie, že by sa Garmin ujal vedenia hneď, ale technológiu GPS už zvládol a mohol ju ďalej rozvíjať. Ostatné firmy to v tej dobe len začínali riešiť.

Polar svoje prvé GPS hodinky vydal v roku 2012, kedy Garmin prichádza s kultovým radom Fenix a priepasť medzi Garminom a ostatnými firmami sa prehlbuje.

Pre porovnanie... Polar RC3 GPS dokázal merať iba pár športov a vydržal na GPS 12 hodín. Prvé Garmin Fenix boli už multišportovné outdoorové hodinky, ktoré po sekunde vydržali na GPS 20 hodín a v úspornom režime GPS až 50 hodín.

Srovnání Polar RC3 GPS vs. Garmin FenixPorovnanie Polar RC3 GPS vs. Garmin Fenix

Fín, ktorý zostal vo Fínsku

Migrácia značiek je bohužiaľ stúpajúci trend. Napríklad Suunto migrovalo do Číny a Coros tiež (nejak moc Číny, nie?). Polar je stále čistokrvný Fín. Polar Electro Oy má stále sídlo vo fínskom meste Kempele, kde to všetko začalo. A dokonca sa pokrvná línia prejavuje aj vo vedení, pretože úradujúcim riaditeľom je Sari Säynäjäkangas.

Na fotce zakladatel Seppo SäynäjäkangasNa fotke je zakladateľ Seppo Säynäjäkangas

Tímový hráč

O tom, že je Polar tímový hráč, niet pochýb. Ako jediný ponúka sady hodiniek pre celé tímy a vyhodnocovací systém, kde tréneri môžu v reálnom čase sledovať informácie o hráčoch. Najväčšie využitie nájdu futbaloví či hokejoví tréneri, ale nájde si ho napríklad aj fitness tréner.

A ako sa darí Polaru dnes?

Športovo? Skvele. Smart? Tam by mohol pridať.

Dnešný svet je veľmi rýchly a zdá sa mi, že Polar posledné trendy vôbec nezachytil. Nenájdete u neho teda žiadne smart funkcie ako sú odpovede na notifikácie, hudobný prehrávač, mapové podklady alebo platba kartou.

Nevyčítam Polaru, že sa rozhodol ísť cestou čistokrvného športtesteru, ale bohužiaľ, už sa to úplne nenosí a každý športovec chce mať na ruke zariadenie, ktoré má vyvážené funkcie ako pre normálny život, tak pre šport.

Za mě Polarovský majsterštikZa mňa Polarovský majsterštyk

V športe je ale Polar stále TOP značka. Ako čistokrvnému športtesteru nie je Polaru veľmi čo vytknúť (až na spustenie a vypnutie aktivity inými tlačidlami). Veľkou výhodou oproti ostatným značkám je presnosť tepovej frekvencie, ktorá je úžasná. Rovnaká pesnička je meranie wattov zo zápästia. To je ich ďalšie prvenstvo.

První hodinky od Polaru (a na světě), které uměly měřit Watty ze zápěstíPrvé hodinky od Polaru (a na svete), ktoré vedeli merať watty zo zápästia

Takže šporťák áno, mudrc úplne nie. Zo smart funkcií sa u Polaru musíme uspokojiť s notifikáciami, prijatím či odmietnutím hovoru a prepnutím skladby z telefónu.

Ako to bude s Polarom v budúcnosti?

Ja by som povedal, že rovnako ako so Suuntom. Mám také tušenie, že sa rozhodne nepretransformuje do smartwatchu a nezačne sekať jedny smart hodinky za druhými. Od začiatku sú priekopníci vo funkciách športtesteru a doteraz je to ich doména. Možno by sa dalo z článku pochopiť, že zaspali, ale nie je to tak.

Napríklad watty... Do bežeckého sveta ich Polar implementoval ako prvý. Takých príkladov je viac a myslím, že za pár rokov budeme písať ďalšie priekopnícke prvotiny vo funkciách športtestera práve od tejto značky.

Osobné bežecké zhodnotenie

Úprimne, po Garmine a Corose je Polar tretia značka, po ktorej by som siahol. V minulosti sa už tak vlastne stalo, pretože jednu dobu (asi mesiac) som bol hrdým vlastníkom modelu Vantage M. Ku Garminu som sa vrátil kvôli zabehnutej logike v hodinkách a nastavení čisto cez hodinky.

Ale späť k Polaru. Je skvelé sledovať, ako táto značka pridáva ďalšie funkcie športtesteru a aké majstrovské má vyhodnotenie, ktoré najviac oceňujem.

Trošku ma mrzí výdrž batérie a funkčnosť Bluetooth, ktoré sa stále odpojuje. Už sme si aj v kancli robili srandu, že Polar vydrží tak málo práve kvôli tomu neustálemu odpojovaniu od telefónu a snahe sa znovu pripojiť. Takže vylepšiť stabilitu BLE a všetko bude super. Osobne by teraz moja voľba padla na hodinky Polar Grit X Pro. Hoci som nikdy nebol moc na dizajn, okrem funkčnosti sú tieto hodinky nádherné a preto by som si ich vybral.

Aká je vaša voľba od Polaru a čo si o tejto značke myslíte?

Mohlo by vás zaujímať:

Polar Pacer Pro recenzia – Drž tempo! Reinkarnácia po 30 rokoch
11.5.2022 - Matěj Urbaczka
Polar Pacer Pro recenzia – Drž tempo! Reinkarnácia po 30 rokoch

Polar Grit X Pro recenzia – Športovec na entú s elegantnými prvkami
20.1.2022 - Matěj Urbaczka
Polar Grit X Pro recenzia – Športovec na entú s elegantnými prvkami

Polar Vantage V2 recenzia – Majster testov a športových aktivít
30.7.2021 - Matěj Urbaczka
Polar Vantage V2 recenzia – Majster testov a športových aktivít

Polar Vantage M2 - Športovec na druhú
8.7.2021 - Matěj Urbaczka
Polar Vantage M2 - Športovec na druhú

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre