» Blog » Tissot

Príbeh značky Tissot – Inovátori podľa tradície

Tagy: O značke | Tissot | Klasické | Tradičné

Eliška Měrková | 11.6.2021 | 7 MIN | 1x komentár

Dnes značku Tissot fanúšikovia berú ako tzv. vstupnú bránu do sveta kvalitných švajčiarskych hodiniek, ktorá je známa najmä spoluprácami so slávnymi športovými udalosťami, dotykovými hodinkami T-Touch a v poslednom čase aj veľmi vydarenými vintage modelmi, ktorými Tissot odkazuje na svoju dlhoročnú tradíciu. A presne na tú sa dnes pozrieme. Kedy, kde a ako vlastne začal príbeh tohto švajčiarskeho velikána?

Bolo nebolo – kedy a kde to všetko začalo?

Odpoveď na otázku "kedy?" bude poznať pravdepodobne každý, kto sa kedy trochu pozornejšie pozrel na číselník prakticky akýchkoľvek modernejších hodiniek Tissot. Každé z nich totiž nesú logo s nápovedou: Tissot – 1853. A práve vtedy príbeh Tissotu začína.

Foto: Hodinky-365.cz

Naše video:

Nachádzame sa v polovici 19. storočia vo švajčiarskom horskom mestečku Le Locle, ktoré leží v slávnom pohorí Jura, "Mekke" švajčiarskeho hodinárstva, kde započal príbeh aj mnohých iných švajčiarskych hodinárskych velikánov –v pohorí Jura, blízko Le Locle, sa totiž nachádzajú ďalšie vyhlásené hodinárske mestá, ako Biel či La Chaux-de-Fonds (v ktorom má svoje korene napríklad aj kontroverzná značka Invicta).

Príbeh značky Invicta – Ako sa stala jednou z najkontroverznejších hodinárskych značiek?
6.4.2021 - Eliška Měrková
Príbeh značky Invicta – Ako sa stala jednou z najkontroverznejších hodinárskych značiek?

Už od 18. storočia bol hlavným ekonomickým zdrojom Le Locle hodinársky priemysel, a tak nie je náhoda, že práve tam Charles-Félicien Tissot a jeho syn Charles-Émile Tissot založili vlastnú hodinársku značku, ktorej dali meno Chs Tissot & Fils.

Otec a syn Charles-Félicien Tissot a Charles-Émile Tissot s původním logem firmy.Otec a syn Charles-Félicien Tissot a Charles-Émile Tissot s pôvodným logom firmy.

Rovnako ako väčšina švajčiarskych hodinárskych spoločností, ktoré tou dobou (medzi 18. a 19.  storočím) vznikali, založila značka Chs Tissot & Fils svoju výrobu hodiniek a strojčekov na základe "púheho" zmontovávania komponentov, ktoré získavala od jednotlivých drobných výrobcov v regióne.

Už v roku 1853, respektíve v prvom roku od založenia, sa spoločnosti podarilo dodať do oblasti okolo Le Locle okolo 1 200 kusov hodiniek. Tým Tissot započal prvú masovú výrobu vreckových hodiniek na svete.

Na erb rodu Tissot se nachází motivy květin, které můžeme najít i dnes na dýnku některých dámských hodinek.Na erbe rodu Tissot sa nachádzajú motívy kvetín, ktoré môžeme nájsť aj dnes na dienku niektorých dámskych hodiniek.

Tissot dobýva svet – úspechy, míľniky a slávne osobnosti na prelome 19. a 20. storočia

Ešte v tom istom roku, kedy bola spoločnosť založená, prišli Tissotovia s prevratnou záležitosťou: vreckovými hodinkami ukazujúcimi čas v dvoch časových pásmach. Tissot síce nebol prvý na svete, kto s týmto nápadom prišiel, avšak ich inovatívne, vynaliezavé a precízne spracovanie ďalej inšpirovalo celý hodinársky svet.

všechny hodinky zlaté. Zdroj: watchtime.netZlaté hodinky s dvoma časovými zónami. Zdroj: watchtime.net

Roku 1858 potom prišiel jeden z najdôležitejších prielomov v histórii Tissotu, keď sa mladší z Tissotov, Charles-Émile, vydal s ponukou masovej hodinárskej produkcie do Ruského impéria. Netreba hovoriť, že švajčiarske hodinky zožali obrovský úspech a s požehnaním cára Alexandra II. Nikolajeviča boli predávané po celej ríši.

Zaujímavým faktom je, že od roku 1866 získal Tissot status oficiálneho dodávateľa hodiniek pre ruský cisársky dvor.

Až do začiatku októbrovej revolúcie v roku 1917 bolo Ruské impérium pre Tissot najväčším trhom.

1887 – Moskva, maloobchod na Rudém náměstí. Zdroj: lugaro.com1887 – Moskva, maloobchod na Červenom námestí. Zdroj: lugaro.com

Tou dobou už hodinky Tissot oslavovali úspech aj v Spojených štátoch a následne aj po celom svete.

Napokon Tissot o vlastnej histórii v nedávnej dobe vytvoril veľmi pekné a poučné video:

Za zmienku stojí aj to, že po celé obdobie konca 19. storočia bol Tissot držiteľom radu ocenení na niekoľkých priemyslových výstavách. Medzi získanými cenami bol čestný diplom v Curychu v roku 1888, cena Grand Prix a Gold Metal v Antverpách v roku 1890, Grand Prix v Paríži v roku 1900 a prvá cena za chronometer a za námorný chronometer v súťaži observatória Neuchâtel v roku 1907.

Chronometer je označenie pre mimoriadne presné hodinky švajčiarskej produkcie, ktoré nechal výrobca testovať inštitútom COSC. Hodinky s certifikátom COSC musia spĺňať prísne normy presnosti: pri mechanických hodinkách je to -4 až +6s/deň, pri quartzových môže byť odchýlka 0,07 sekúnd/deň.

Slávu Tissotu z prelomu storočí podporila aj ikona svojej doby – Sarah Bernhardt, jedna z historicky najvýznamnejších francúzskych herečiek a múza secesného maliara Alfonsa Muchy, ktorá hodinky Tissot vlastnila.

Kapesní hodinky éry Sarah Bernhard měly jak jinak než úžasné secesní zdobení.Vreckové hodinky z prelomu 19. a 20. storočia s kresebným secesným zdobením – pre pripodobnenie secesného štýlu vedľa Muchovho plagátu s herečkou Sarah Bernhardt.

Ďalšími pozoruhodnými hodinkami tejto doby boli "cárske hodinky" z roku 1904. V tomto roku sa totiž spoločnosť stala dodávateľom hodiniek pre ruskú armádu.

Tzv. „carské hodinkyTzv. cárske hodinky pre dôstojníkov cárskej gardy s vyrytým erbom ruských plukov. Zdroj: http://www.jevel.ru/

V roku 1907 Tissotovia založili továreň v Chemin des Tourelles, jednej z ulíc Le Locle, kde spoločnosť sídli dodnes (v súčasnosti na túto časť histórie Tissot odkazuje elegantným radom Chemin des Tourelles).

A posledný dôležitý míľnik tejto doby? Rok 1916 a prvé náramkové hodinky Tissot, slávne "banány" v štýle art deco, ktoré sa preslávili pre svoj neobvykle zakrivený tvar puzdra (odtiaľ prezývka "Banana").

"Banana" hodinky sa stali populárne najmä v Rusku, s čím súvisí jedna zaujímavosť: V roku 1916 bol jeden vadný ruský kus poslaný k oprave do Švajčiarska. So zvrhnutím cára a udalosťami, ktoré sa v Rusku v roku 1917 odohrávali, sa však stalo nezákonným do Ruska čokoľvek dodávať, a tak tieto konkrétne hodinky stále ležia v továrni v Le Locle. Ďalšia zaujímavosť je, že "banány" sú vraj obľúbené v Rusku aj dnes, len v novom kabáte a s priezviskom Heritage (znamenajúce odkaz) – hodinky Tissot Heritage Banana.

Spoločnosť bola predávaná z otca na syna, avšak ako sa vlastníctvo postupne menilo, menili sa aj mená značky – a s nimi aj logá. Pozrite sa na video o histórii loga Tissotu:

Partnerstvo, inovácie a legendárne modely 20. storočia

V roku 1930 Tissot uzavrel partnerstvo so spoločnosťou Omega, čím sa dostal pod hlavičku SSIH (Société Suisse pour l'Industrie Horlogère) – bývalého zoskupenia švajčiarskych hodinárskych spoločností zahŕňajúce značky Omega, Tissot a Lemania.

V roku 1925 uzavrela spoločnosť Tissot dohodu o obchodnom partnerstve s riaditeľmi spoločnosti Omega v Bienne, ktorá v roku 1930 umožnila vznik SSIH. Zoskupenie vzniklo za účelom zabrániť dopadom hospodárskej krízy (1929). SSIH sa následne spojilo s ASUAG (Allgemeine Schweizerische Uhrenindustrie AG), ktorého spojenie o 53 rokov neskôr (1983) vyústilo v zoskupenie Swatch Group, ktorého súčasťou je Tissot dodnes.

V rovnakom roku (1930) sa Tissot stáva technologickým priekopníkom v oblasti antimagnetizmu, keď vydáva svetovo prvé antimagnetické hodinky.

V 50. rokoch sa objavili dva historicky zaujímavé modely. Prvým z nich sú slávne Tissot Navigator, prvé masovo vyrábané hodinky s 24 časovými pásmami z roku 1953.

Tissot Navigator. Zdroj: https://wornandwound.com/Tissot Navigator. Zdroj: https://wornandwound.com/

O rok neskôr dobývajú trh hodinky Tissot Visodate. Tie vynikali vtedy neobvyklou komplikáciou automaticky sa meniaceho dátumu, vďaka ktorému tiež získali svoje meno "Visodate" (v preklade "vidieť dátum").

Pozrite na pôvodnú reklamu na hodinky Tissot Visodate:

Tissot Visodate - legendárne spoločenské hodinky teraz v quartz a do 400 Euro.
9.6.2019 - Martin Koňařík
Tissot Visodate - legendárne spoločenské hodinky teraz v quartz a do 400 Euro.

S nástupom uvoľnených a popartových 60., 70. a 80. rokov sa aj Tissot trošku "odviazal". A tomu samozrejme zodpovedali odvážne hodinkové dizajny a zaujímavé spolupráce so súdobými dizajnérmi a umelcami.

Tissot Heritage Memphis Limited Edition – Tissot, ako ho ešte nepoznáme?
15.3.2021 - Eliška Měrková
Tissot Heritage Memphis Limited Edition – Tissot, ako ho ešte nepoznáme?

Časté boli aj modely z vtedy pre hodinky neobvyklých materiálov – ako príklad poslúžia futuristické Tissot Astrolon z roku 1971, známe tiež ako IDEA 2001, ktoré sa stali prvými plastovými mechanickými hodinkami na svete.

V 80. rokoch, konkrétne v roku 1985, 1987 a 1988, Tissot vydal tri skutočne ikonické modely: kamenné hodinky vyrobené z alpskej žuly, perlové hodinky a nakoniec hodinky drevené.

Pozrite napríklad na reklamu na kamenné hodinky:

Tissot preniká do sveta športu a automobilových pretekov

Spoločnosť Tissot započala sponzorstvo automobilových pretekov v roku 1974.

Z této závodní tradice vychází dnešní modelová řada PR 516.Z tejto pretekárskej tradície vychádza súčasný modelový rad PR 516.

Zaujímavosť: logo Tissotu môžeme údajne vidieť aj na automobiloch z filmu Rush (Rivalovia), ktorý sleduje príbeh pretekárov Formule 1 Jamesa Hunta a Nikkiho Laudy odohrávajúci sa v 70. rokoch.

A od 90. rokov Tissot rozhodil siete aj do iných športových aktivít, okrem iného aj Majstrovstiev sveta v cyklistike a ľadovom hokeji. Teraz je Tissot sponzorom a oficiálnym časomeračom mnohých významných športov, medzi nimi napríklad Tour de France, MotoGP, Giro d'Italia, FIBA a ďalšie.

Záverom

Na svoju bohatú históriu Tissot odkazuje radom Heritage (znamenajúci "odkaz"), v ktorom nájdeme modely inšpirované spomínanými dôležitými historickými kúskami. Tie v súčasnosti patria medzi najpopulárnejšie modely Tissotu. A niet sa čomu čudovať, čo sa týka vlastnej histórie a tradície, má byť Tissot na čo hrdý. A presne ako slogan Tissotu vraví, je to skutočný Inovátor podľa tradície.

Mohlo by vás ďalej zaujímať:

Tissot Heritage 1948 predstavenie – Jedny z najobľúbenejších automatických chronografov
22.4.2021 - Eliška Měrková
Tissot Heritage 1948 predstavenie – Jedny z najobľúbenejších automatických chronografov

Tissot Heritage 1973: Príťažlivosť takmer magická
21.2.2021 - Bohumil Vopršal
Tissot Heritage 1973: Príťažlivosť takmer magická

Tissot PRX predstavenie – Najlepšie dostupné švajčiarske hodinky za rok 2021?
8.4.2021 - Eliška Měrková
Tissot PRX predstavenie – Najlepšie dostupné švajčiarske hodinky za rok 2021?

Príbeh značky Mido – Mechanické skvosty inšpirované architektúrou
10.1.2022 - Eliška Měrková
Príbeh značky Mido – Mechanické skvosty inšpirované architektúrou

Dámske hodinky Tissot Lovely Square – Fotogaléria tých najroztomilejších hodiniek
9.9.2022 - Agáta Vřeská
Dámske hodinky Tissot Lovely Square – Fotogaléria tých najroztomilejších hodiniek

Pánske hodinky Tissot – Fotogaléria tých najobľúbenejších
21.1.2022 - Eliška Měrková
Pánske hodinky Tissot – Fotogaléria tých najobľúbenejších

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Peter Čiernikpred 936 dňami, reagovať
Zaujímavé a poučné články. ĎAKUJEM.