» Blog » Recenzie

Prim Aviator Automatic LE 2022 recenzia – Zaujal strojčekom, prekvapil dizajnom

Tagy: Recenzie | Pánske | Klasické | Letecké

Agáta Vřeská | 5.8.2022 | 5 MIN

Som si istá, že moje prvé myšlienky ohľadom limitky Prim Aviator 2022 by v Prime nechceli počuť. Vravela som si, či sa nesplietli. Či dizajnérom neubehla ruka a či hodinári omylom neposkladali dokopy nesprávne komponenty. Bolo oslobodzujúce pozrieť sa na nich s odstupom a bez prehnaného nadšenia.

Z názvu Aviator je jasné, kam sa chcú tieto Primky zaradiť. Keby všetci výrobcovia vychádzali z ikon leteckých hodiniek, boli by asi všetky ako Zenith Type 20 alebo Big Pilot´s od IWC. Ale prísť s dizajnom, ktorý bude len váš, aspoň trochu neopozeraný, zaujímavý v detailoch a počte, na ktorý nedosiahne každý, to chce odvahu. A nedokáže to každý.

A po pár dňoch, čo mi tieto Primky ležali v hlave (a na stole), som prišla práve k tomuto záveru. To, čím pritiahnu pozornosť, je ich originálne poňatie, nezpochybniteľné vlastnosti pilotiek a české zázemie.

Prim o značke. Súboj o meno
23.3.2022 - Agáta Vřeská
Prim o značke. Súboj o meno

Zatiaľ čo vizualizácie hodiniek nechajú kadekoho chladným, na zápästí vyzerajú hodinky o poznanie atraktívnejšie. Tieto hodinky skrátka nepatria do výstavnej skrine, ale na ruku. Prim ich navrhol pre všetkých nadšencov do lietadiel a ako poctu československému letectvu.

Tieto hodinky skrátka nepatria do výstavnej skrine, ale na ruku. Prim ich navrhol pre všetkých nadšencov do lietadiel a ako poctu československému letectvu.

Strojček je švajčiarsky a hodinky kompletovali hodinári priamo v Prime vo Frýdku-Místku. Ide o číslovanú limitku 50 kusov od jednej farby a k dispozícii sú od augusta 2022 v bielo-modrom a hnedo-čiernom variante.

Biely variant je pre mňa dosť provokujúci. Skutočne belostný číselník, v svetlomodrej zvolená výplň ručičiek a číslic a k tomu tmavšia modrá na lunete a remienku. Prvý dojem? Detské hodinky prenesené do 41mm puzdra. Druhý dojem? Kedy som naposledy videla taký dizajn? Kedy naposledy ma studené farby dokázali vizuálne tak zahriať? Nespomínam si.

Vzhľadom na zameranie hodiniek mnou ale rozhodne viac zarezonoval hnedo-čierny variant. Pôsobí príjemne chlapsky, rezolútne. Proste viete, že máte pred sebou poriadne pánske pilotky.
Puzdro je v čiernej PVD úprave, ale luneta zostala v striebornej farbe. Nepôsobí tak príliš ponuro a luneta sa vďaka tomu úplne neutápa vo zvyšku puzdra.

Luneta je jednosmerne otočná (proti smeru hodinových ručičiek) s minútovou stupnicou. Zvyčajne skôr záležitosť potápačských hodiniek, ale tu bol zámer pridať možnosť jednoduchým a rýchlym spôsobom zmerať čas. Napríklad pokiaľ viete, že vám polovičná nádrž vydá na určitú dobu, môžete si nastaviť túto dobu na lunete. Rovnako ako potápači, ktorí si stopujú, ako dlho sú pod vodou a koľko majú kyslíka.

Štýly hodiniek – Základné rozdelenie podľa účelu
26.2.2021 - Agáta Vřeská
Štýly hodiniek – Základné rozdelenie podľa účelu

Bez ohľadu na využitie, minútová stupnica vždy dodávala hodinkám športovejší ráz a deje sa to aj tu. Aj keď z fotiek som mala dojem, že je tenšia, než by im svedčalo, v reále sa tento dojem vytratil, pretože hlavná pozornosť sa stáča k číselníku. Manipuluje sa s ňou veľmi pohodlne a nie je cítiť žiadna nadbytočná vôla, žiadne nechcené posúvanie. Materiál je keramika, teda materiál vysoko odolný voči poškriabaniu, ktorý si zachováva farby.

Inspiraci pro nové Aviatory hledali v designu palubních hodin.Inšpiráciu pre nové Aviatory hľadali v dizajne palubných hodín.

Rovnako dobrý pocit som mala aj z korunky, ktorá je šrobovacia (hodinky disponujú 100metrovou vodeodolnosťou) a nečakalo na mňa žiadne nepríjemné prekvapenie v podobe rozhýbanej korunky. Ak totiž niečo u hodiniek fakt nemám rada, je to, keď nastavujete minútovú ručičku a všetko je tak vratké, že nastaviť presný čas sa zdá až nemožné. Tu ale kde necháte minútovku, tam po zastrčení korunky zostane. A tak to má byť.

Dienko je šrobovacie, s českými informáciami o sklíčku, vodeodolnosti a čísle limitovanej edície. Jeden z ďalších detailov, ktorý ma pošteklil na kútikoch, je silueta lietadla na zafírovom dienku. Je to drobný detail, ale verím, že milovníkov aviatiky poteší. Tak isto ako pohľad na strojček pracujúci vo vnútri.

Tu sa Prim rozhodol siahnuť po niečom prémiovejšom, než poznáme z bežnej produkcie. Swiss Made Sellita SW-290-1 je postavená na známej Sellite SW-200 (prakticky náprotivku ETA 2824-2), ale dostalo sa jej niekoľkých zaujímavých parametrov.

Osobne oceňujem tichosť strojčeka, a to vrátane pohybu rotora. Vzhľadom k 31 kamenným uloženiam a frekvencii 28800 polokmitov za minútu celkom verím vo vysokú presnosť tohto švajčiarskeho strojčeka. Rozhodne to bude chcieť ešte otestovať, ale 4 Hz frekvencia urobí radosť všetkým, ktorí radi pozorujú plynulý pohyb sekundovej ručičky.

Aj keď je tu umiestnená mimostredovo a to je ďalšie menej obvyklé riešenie – je na deviatej hodine. Dopĺňa tak dizajnový kríž pretínajúci číselník. V protiľahlej strane je potom vidieť dátový veniec, ktorý má plynulé rýchlonastavenie.

A všetko dopĺňajú až nezvyčajne veľké arabské číslice a dynamicky zvolené ručičky v tvare meča. Tu možno rozhodne hovoriť o perfektnej čitateľnosti. Číselník chráni zakrivené zafírové sklíčko s antireflexnou vrstvou. A bez ohľadu na pozorovací uhol, skutočne to posledné, s čím by som pri týchto hodinkách mala problém, bola čitateľnosť.

Luminiscence u hnědo-černé varianty.Luminiscencia u hnedo-čierneho variantu.

To platí aj pre zhoršené svetelné podmienky. U oboch variantov zvolil Prim luminiscenciu nielen na všetkých hodinových indexoch a ručičkách (okrem sekundovej), ale aj lunete. Zámer pre pilotov, aby videli čas aj v noci? Určite, ale verím, že tieto pilotky sa budú nosiť viac mimo kokpit a potešia tak všetkých, ktorí si nočný lumi-svit vychutnávajú.

Luminiscence na bílo-modré variantě.Luminiscencia na bielo-modrom variante.

Na lunete a ručičkách potom svieti intenzívnejšie než pri indexoch, ale čas bol rozpoznateľný ľahko a okamžite. Výdrž lumi som ešte nemala možnosť otestovať, ale myslím, že si zaslúži postaviť do súboja s konkurenciou v podobnej cenovej skupine.

Posledným prvkom je remienok. Ten sa líši pri oboch variantoch. U modro-bieleho je jemnejší, bez výraznejšieho prešitia. U hnedo-čierneho je potom robustnejší, s výrazným, rustikálnym (a veľmi rovnomerným) prešitím. Žiadne rýchlopánty ale nehľadajte, obidva sú k puzdru pripevnené poctivými skrutkami. Spona je oceľová s logom Prim.

Aj cez pevnosť a hrúbku remienka je príjemne mäkký, poddajný a na zápästí sa krásne prispôsobil. To tiež nie je zrovna bežná prax niektorých výrobcov, kedy si nie ste vlastne istí, či koža pod vašimi rukami povolí alebo prestane konečne škrípať.

Celkovo hodnotím Prim Aviator Automatic 2022 trochu rozporuplne. Na jednej strane je tu dizajn, ktorý by ma z gauča nezdvihol, na druhej strane je to po dlhšej dobe niečo skutočne nové a nezvyčajné.

Dizajn navrhnutý priamo dizajnérskym tímom Primu, ktorý okamžite vzbudí pozornosť okolia. S materiálmi aj spracovaním si dali záležať. (Ešte aby nie, prémiovosti zodpovedá aj cena hodiniek.) Keramická luneta, šrobovacie komponenty, antireflexné zafírové sklíčko, oceľové puzdro a remienok z poctivej kože. Nikde nič nevŕzga, neškrípe, nehýbe sa. Áno, toto by malo byť štandardom, ale viete dobre, že bohužiaľ nie je.

Vnútri je švajčiarsky strojček, ktorý zvolili zrejme nielen kvôli kvalite, ale aj zaujímavo usporiadanej mimostredovej ručičke s dátumom.

Veľkostne sa nejedná o zle nositeľných obrov, ale primerane veľké hodinky, ktoré majú jednu až neuveriteľne silnú vlastnosť – vynikajúcu čitateľnosť. K tomu môžeme pripočítať, že ide o českú limitku v 50 kusoch od každej farby a máte jasno. Pre milovníkov hodiniek v leteckom štýle, ktorí už svoje vysnené kúsky doma majú a pátrajú po niečom novom – pre tých sú Prim Aviator 2022.

Mohlo by vás ďalej zaujímať:

6 NAJ: Najobľúbenejšie pánske hodinky Prim
18.12.2023 - Agáta Vřeská
6 NAJ: Najobľúbenejšie pánske hodinky Prim

Hamilton Khaki Aviation Takeoff recenzia – Stopky pilota Daria Costu
9.2.2022 - Agáta Vřeská
Hamilton Khaki Aviation Takeoff recenzia – Stopky pilota Daria Costu

PRIM Dakar 2022 recenzia – V tieni Karla
7.1.2022 - Agáta Vřeská
PRIM Dakar 2022 recenzia – V tieni Karla

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre