» Blog » Recenzie

PRIM Dakar a PRIM Eco Race 2020: české limitky dvoch svetových rallye

Tagy: Recenzie | Pánske | Klasické | Tradičné

Agáta Vřeská | 17.12.2020 | 6 MIN

Dva preteky, dvoje hodinky. A rovnaká vášeň v extrémnych podmienkach. To všetko pripomínajú limitované edície s českým príznakom: Prim Dakar 2020 a Prim Eco Race 2020 – Dakar.

Hodinárska firma Prim každoročne vytvára k príležitosti svetoznámeho preteku limitované edície. Tento rok tomu nie je inak a Prim Dakar 2020 ponúka mimo iné atraktívne riešený dizajn číselníka. Zároveň sa tento rok prvýkrát pustila do limitky Africa Eco Race 2020 – Dakar inšpirovanej nemenej zaujímavým pretekom. A ak ste prešvihli vlanajšiu úspešnú čierno-žltú limitku „Dakariek“, môžem rovno prezradiť, že táto päťdesiat kusová záležitosť stojí za pozornosť.

Prim Dakar 2020 a Prim Eco Race 2020 – Dakar

PRIM Dakar 2020

Je to už po 11., čo česká značka Prim vytvorila pre českú dakarskú posádku špeciálne hodinky, ktoré sa potom pre rallye nadšencov stali dostupné v limitovanej edícii. Slávny pretek, ktorý pozná aj taký športový amatér ako som ja, sa pôvodne jazdil na trase Paríž-Dakar. Kvôli bezpečnosti bol ale od roku 2009 presunutý do Južnej Ameriky a tento rok sa historicky prvýkrát jazdil v Saudskej Arábii.

V drsných podmienkach kráľovstva dún a piesku tak hodinky testovali ambasádori značky Prim pretekár Tomáš Ouředníček a navigátor David Křípal z tímu Ultimate Dakar racing. 42. ročník Rallye Dakar došli vo svojom Forde Raptor na celkovom 36. mieste, vo svojej kategórii potom na 17. Viac o Dakarskej Rallye na www.dakar.com.

Prim tento rok ladil svoje hodinky, ktoré sú limitované 200 kusmi, do hnedej farby. A dizajnovo do nich zakomponoval niekoľko zaujímavých detailov. Prvým je rozhodne číselník. Vzorovo originálne vrstvenie je príjemnou obmenou k predošlým ročníkom a 3D efekt rozhodne zaujme.

Do číselníkovej schémy tak krásne zapadajú tri subciferníky. Pravý horný pre sekundy hlavného času, ľavý horný ako sčítač minút stopiek (až 30 minút), oba lemované hnedým okružím. Spodný subciferník so šedým lemovaním potom ukazuje hodiny stopovaného času (až 12 hodín) a nápisom pripomína, že ide o limitovanú edíciu.

Že ide o „Dakarky“ pozná aj nezasvätený vďaka striebornému nápisu na dvanástej pozícii, kde „DAKAR“ má omnoho väčší font než samotná značka PRIM. Vyčítať sa dá aj to, že sa jedná o rok 2020 s dráhou v „Saudi Arabia“.

Z diaľky som mala výhrady k čitateľnosti stopovaného času, pretože skeletonová štruktúra číselníka zhoršovala celkovú prehľadnosť. Na ruke sa ale toto zdanie nepotvrdilo, a hoci sa isto nájdu aj v dakarskej histórii prehľadnejšie modely, nebola ani v tomto prípade vzhľadu podriadená funkčnosť.

Hlboko na pozícii štyri sa potom ešte ukrýva okienko pre dátum, vďaka bielemu podkladu dobre čitateľné. Indexy aj ručičky sú vyplnené luminiscenčnou vrstvou. V porovnaní s potápkami od Seika to nie je žiadne terno, ale čas určíte spoľahlivo. Výrazným prvkom je potom sekundová ručička stopiek v žltej farbe.

V hnedo-šedej kombinácii je aj vnútorný krúžok (tzv. chapter ring) so sekundovými indexmi pre dobrý odpočet stopovaných sekúnd a číslovaný 13 až 24. Číselník je skrytý rovným zafírovým sklíčkom s antireflexnou vrstvou pre lepšiu čitateľnosť.

Puzdro je na poriadnu chlapskú ruku. Má priemer 45 mm a oceľ so šedo-čiernou IPB úpravou (ioning plating black) váhovo rozhodne pocítite. Tlačidlá stopiek aj šrobovacia korunka s jemným pneu vzorom sú čierne. Na ľavej strane puzdra nájdeme vytlačené číslo limitovaného kusu (xxx/200).

Luneta je napriek dojmu pevná, ale dodáva hodinkám správny športový nádych. Nie je tento rok ale tachymetrická, avšak má hnedé minútové rytie.

Zostáva spomenúť dienko. Nie je šrobovacie, ale hodinky aj tak držia vodeodolnosť 10 ATM, čo sa v rôznorodých podmienkach nielen náročných pretekov rozhodne hodí. Vedľa toho nesie zadný oceľový kryt údaje o ročníku rallye a motto: DREAM. DARE. LIVE IT.

S rovnakým logom sa stretávame aj na koženom remienku. Vyrazené je tam tiež logo Dakar, ktoré nájdeme aj na tŕňovej spone šedej farby. Hnedý remienok je pomerne silný, ale príjemne ohybný, vrchná vrstva má drsný povrch a čierne prešívanie. Pekne zvolené boli aj dva cvočky, typické u aviatorských remienkov. K celkovému konceptu sa hodia a dodávajú ráznejší štýl.

Vo finále je treba spomenúť ešte quartzový strojček švajčiarskej produkcie Ronda 5030.D s funkciou chronografu až na 12 hodín, presnosťou jednej sekundy a možnosti pozastavenia pre zapísanie medzičasu.

Po dizajnovej stránke je model zaujímavou zmenou oproti vlaňajšiemu modelu. Tlmené šedo-hnedé farby a vrstvený číselník boli dobrým krokom, hoci u mnohých dosť možno nevzbudí také emócie ako predošlé ročníky. Pre fanúšikov ale nevyhnutnosť.

V predaji je limitovaná edícia 200 kusov od novembra a u Prim „Dakariek“ je každoročným zvykom, že sa celá kolekcia pomerne skoro vypredá.

PRIM Africa Eco Race 2020 – race to Dakar

Diaľkový pretek Africa Eco Race nemá tak zvučné meno ako Rallye Dakar. Zaujímavé ale je, že práve tento pretek vznikol preto, aby nadviazal na dakarskú rallye a jej africké korene. Založil ho pretekár Jean-Luis Schlesser po tom, čo bolo Rallye Dakar presunuté do Južnej Ameriky. Jazdí sa teda už od roku 2009 a ústrednou myšlienkou je menej komercie, viac dobrodružstva.

Eco v názve tiež nie je len pre lepší mediálny obrázok. Organizátori sa snažia o minimálny dopad na prírodu aj miestnych obyvateľov, používajú recyklované materiály, využívajú solárnu energiu, bivaky sa stavajú mimo obytné územie.

Tento rok sa termín krížil s Rallye Dakar a konal sa od 4. do 19. januára na trase Monako – Maroko – Mauritánia – Senegal. Trasa mala cez 6000 kilometrov a končila sa v Dakare. Keby vás zaujímali podrobnosti, oficiálnou stránkou je africarace.com.

My ale poďme na hodinky, konkrétne na 50 kúskov limitovanej edície vydanej k tomuto preteku. Prim ich k tejto udalosti vydal vôbec prvýkrát, až doposiaľ sa pretekárske limitky točili len okolo slávnejšieho Rallye Dakar.

Dizajnovo sa neubránim porovnaniu s vlaňajšou limitkou pre Dakar. A podľa mňa to bol aj zámer. Žlto-čierna kombinácia bola minulý rok viac než podarená, a tak si tohtoročná sestrička pár prvkov požičala, druhú polovicu potom prevzala od tohtoročnej limitky Prim Dakar. Uvidíme, či tento mix bude fungovať.

Žluté akcenty a karbonová struktura číselníků patří mezi společné prvky letošní limitky Prim Eco Race a loňské Dakar X 2019 (vpravo)

Žlté akcenty a karbónová štruktúra číselníkov patrí medzi spoločné prvky tohtoročnej limitky Prim Eco Race a vlaňajšej Dakar X 2019 (vpravo)

Od minulého roku rozoznávame čiernu karbónovú štruktúru číselníka, výrazné žlté akcenty, rozmiestnenie subciferníkov aj pevnú tachymetrickú lunetu s vrúbkovaním pripomínajúcim pneumatiku. Z tohtoročných „Dakariek“ potom model prevzal šedo-čiernu farebnú úpravu puzdra v kombinácii s hnedým koženým remienkom.

Originálne sú potom pripomienky afrického preteku. Na číselníku odkaz na pôvod preteku „The race to Dakar“, ako je niekedy preteku aj prezývané, na pozícii 12 potom názov preteku s mapou Afriky. Rovnako tak na dienku hodiniek, kde je navyše vypísaná trasa preteku.

Parametre zdieľajú rovnaké s Prim Dakar 2020: priemer je 45 mm, vodeodolnosť ohodnotená na 10 ATM, strojček je opäť quartzová Ronda 5030.D s chronografom. Sklíčko je rovnako zafírové s antireflexom. Model je naviac dodávaný s náhradným remienkom, pre ktorý Prim vybavil remienky rýchlopántom (quick release) pre ľahkú výmenu. Sériové číslo nájdeme opäť na puzdre (xx/50).

Model vyrobený špeciálne pre tento pretek testoval pilot Lukáš Kvapil a v predaji je od januára 2020. Aj keď Africa Eco Race nie je tak prežívaný ako slávny pretek Dakar bez Dakaru, pre svoje korene a silnú myšlienku rozhodne zaujme. Rovnako ako Prim „EcoRacy“, ktorým nakoniec ten mix vlaňajších a tohtoročných prvkov predsa len zafungoval.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre