» Blog » Recenzie

PRIM Dakar 2022 recenzia – V tieni Karla

Tagy: Recenzie | Klasické

Agáta Vřeská | 7.1.2022 | 7 MIN

Prvý deň v novom roku mnohí možno dospávajú opicu z nočných osláv, niektorí sa pustili do plnenia každoročných predsavzatí, ale motoristický svet upieral slnečné okuliare do dún, kde práve 1. januára 2022 začal už 44. ročník asi najťažšieho motoristického preteku Rallye Dakar. Opäť sa ide v Saudskej Arábii, a čo je pre nás ešte dôležitejšie, nebude chýbať ani limitovaná edícia hodiniek, ktorú má každoročne na svedomí Prim. Pretek už odštartoval, takže je na čase predstaviť si Prim Dakar 2022.

Keď nám z Primu doniesli ešte pred Vianocami nové Dakarky, pripomínalo rozbalovanie hodiniek nadšenie, ktoré vídame v detských očiach pod stromčekom, alebo v tvárach nešťastníkov postihnutých zákernou chorobou zvanou chronobundus. Každoročná limitka je totiž očakávanou záležitosťou všetkých, ktorí Primkám MPM dávajú šancu bez predsudkov, a sú fanúšikmi slávneho preteku Rallye Dakar.

PRIM Dakar 2021 recenzia: Matrixové farby a prvýkrát aj dámsky variant
20.1.2021 - Agáta Vřeská
PRIM Dakar 2021 recenzia: Matrixové farby a prvýkrát aj dámsky variant

Pre mňa je to vždy očakávanie toho, ako si Prim poradí s ďalšou dakarskou výzvou. Prísť totiž rok čo rok s niečím novým, neošúchaným, a pritom stále športovo-atraktívnym je celkom výzva. Tento rok urobil Prim niekoľko zaujímavých zmien, tak sa na dakarský darček poďme pozrieť čo najdetailnejšie.

Rallye Dakar 2022 odštarovala 1. januára a končí 14. januára v Džidde. Kvôli pandemickej situácii sa pretek nemohol rozšíriť mimo územia Saudskej Arábie. Rozdelený je do 12 etáp, počas ktorých účastníkov čaká cez 8300 kilometrov, z toho 4250 meraných.

Mrknite na našu videorecenziu:

Čo sa zmenilo

Pánske Prim Dakar 2022 už nebudú v dvoch farebných variantoch, ale iba v jednom. Tiež pôjde o exkluzívnejšiu limitku iba 50 kusov (oproti minuloročným 125 kusom pre každú farbu). Prim zrejme správne usúdil, že minulý rok záujem trochu nadhodnotil a menšia číslovaná limitka má naviac ďaleko väčší zmysel. Dámsky variant bude limitovaný na 30 kusov.

Po niekoľkých rokoch vidíme aj znovu svetlý číselník. A pokiaľ ide o farebné akcenty, ktoré sú pre dakarky typické, tak sa tu Prim vrátil k hnedej, ktorá mala veľký úspech asi dva roky späť. Odtieň je naviac skutočne zaujímavý a kombináciou s bielym číselníkom a tmavošedým puzdrom dosiahli v Prime esteticky veľmi originálneho výsledku.

PRIM Dakar a PRIM Eco Race 2020: české limitky dvoch svetových rallye
17.12.2020 - Agáta Vřeská
PRIM Dakar a PRIM Eco Race 2020: české limitky dvoch svetových rallye

V špeciálnom boxe bude kľúčenka v tvare Suzuki Samurai, s ktorým na Rallye Dakar 2022 bude pretekať Olga Roučková, ambasádorka dámskeho variantu hodiniek.

Tak nejak rovnaké, ale vlastne iné

Najviditeľnejšia zmena sa tu odohrala na číselníku, ktorý je svetlý a štruktúra je inšpirovaná – ako inak – moto svetom. Hlavné parametre športových dakariek ale zostali.

Číselník kryje antireflexné zafírové sklíčko. Pri športových hodinkách sa bude odolnosť voči poškriabaniu rozhodne hodiť, a v slnečnej Arábii aj tá antireflexná vrstva. Vodeodolnosť zostala na 100 metroch, takže by bez problémov mali zvládnuť nielen vodu, ale aj prašné prostredie preteku aj nástrahy bežného života. Dopomáha tomu aj šrobovacia korunka.

Čierny kožený remienok je v štýle rally, teda s výrazným dierovaním. K pretekárskym hodinkám sa samozrejme hodí a je aj veľmi príjemný na ruke. Hnedé prešitie ladí s farbou číselníka a je zakončený klasickou tŕňovou sponou s dakarským signovaním.

Remienok je naviac o niečo dlhší než pri minulých ročníkoch a verím, že túto úpravu mnohí páni ocenia. Sedieť by tak mal do obvodu zápästia 22 cm. Tento rok nie je súčasťou druhý, náhradný remienok ani ťah, čo možno trochu zamrzelo. Najmä, keď je remienok vybavený systémom quick realese umožňujúcim rýchlu výmenu bez ďalšieho náčinia a behom chvíľky tak zmeníte vzhľad hodiniek.

Avšak rozteč medzi nožičkami zostala 24 mm, takže tam dopasujete ako neoriginálne remienky (napríklad na masívnejšej hnedej koži to bude bomba), tak kovoťahy dostupné u Primu (napríklad aj ten z minuloročnej série).

S absenciou náhradného náramku by sme možno čakali nižšiu cenu, tá ale zostala prakticky totožná s minulým ročníkom. Hlavným dôvodom je zrejme zmena strojčeka. Po novom Prim totiž siahol po „big date“ švajčiarskom Ronda 5040.B.

Tomu nechýba funkcia stopiek (s presnosťou 1/10 sekundy) s kapacitou 30 minút, kedy sčítač minút je v subciferníku na 9. hodine, desatiny počíta sčítač na 6. hodine a subciferník na 3. hodine meria sekundy hlavného času.

Veľká sekundovka tak počíta sekundy stopovaného času. To samozrejme súvisí aj s tachymetrickou stupnicou, ktorá je na vnútornom chapter ringu s farebným rozlíšením. Lícovanie s indexmi nie je vôbec zlé, aj keď k stopercentnému blahu všetkých OCD majiteľov tomu ešte trochu chýba.

Úprava strojčeka mala za následok ale hlavne ten big date na 12. hodine. Pravdu povediac, je to zaujímavá funkcia, a oproti zapadnutým dátumovkám z predchádzajúcich ročníkov určite urobí pár ľuďom radosť. Naviac ju v tejto podobe poznáme aj z niekoľkých ďalších slávnych značiek. Avšak, musím sa priznať, že v kombinácii so stopkami nie som úplne big fan.

Vzhľadom k tomu, že centrálna sekundovka je pre stopky, ktoré bežne nemáte zapnuté, zakrýva ručička dátumovku a ten „big“ efekt sa tak trochu stráca. Nie že by nešlo aj cez sekundovú ručičku dátum prečítať, ručička je prakticky iba cez lemovanie okienok, ale chtiac nechtiac, trochu tam zacláňa.

Pánsky model tento rok nebudú priamo na Dakare testovať hlavní ambasádori hodiniek z tímu Ultimate Dakar Racing v čele s Tomášom Ouředníčkom. Poškodenie ich závodnej Toyoty Hilux rozhodlo, že na tomto ročníku budú chýbať. Hlavnou tvárou sa tak stala Ollie Roučková.

Pánské dakarky 2022 na zápěstí člena týmu Olgy Roučkové.Pánske dakarky 2022 na zápästí člena tímu Olgy Roučkovej.

A zasa tá Ollie

Minulý rok sme prvýkrát videli aj dámsku verziu. Už vtedy som nadšene chválila nielen to, že Prim myslí aj na ženské fanúšičky preteku (a športových hodiniek, samozrejme), ale tiež že dal celému modelu hlbší význam – fuchsiová farba upozorňovala na boj s rakovinou prsníka a časť z predaja išla na nadáciu Aliancie žien s rakovinou prsníkov.

Ambasádorkou sa stala Olga „Ollie“ Roučková, prvá Češka, ktorá dakarský pretek zvládla. A tento rok bude za Prim vlastne jediná, ktorá bude testovať Primky priamo v teréne Saudskej Arábie. Pôjde so svojím tímom v zaujímavom preteku Classic Dakar, v ktorom pretekajú autá a kamióny z 80. a 90. rokov. Pre víťazstvo nie je hlavný čas, ale pravidelnosť.

Classic Dakar štartoval prvýkrát v roku 2021 a vzbudil veľký mediálny záujem. Aj preto sa do druhého ročníka prihlásil prekvapivý počet posádok, vrátane ôsmich českých. Okrem Olgy Roučkovej je v súťaži pravidelnosti ešte druhá žena, speváčka Olga Lounová, ktorá bude v úlohe navigátorky.

Ollie pôjde v Suzuki Samurai, ktorý symbolicky nájdeme aj v boxe u hodiniek vo forme kľúčenky. Toto všetko sú zaujímavé detaily a tiež tohtoročná kombinácia svetlého číselníka s ružovými detailmi pôsobí žensky, napriek tomu v športovom duchu.

Bohužiaľ, minulý rok som vyčítala vyslovene pánsku veľkosť puzdra a v skutočnosti som dúfala, že Prim zvolí pre ročník 2022 menšiu. Viem, ekonomicky by sa to Primu nemohlo oplatiť – pri limitke 30 kusov robiť inú formu pre puzdrá je zrejme nerealistické očakávanie. A aj tak je to presne to, s čím mám vlastne u dámskych dakariek hlavný problém – sú proste príliš veľké.

Puzdro má rovnaké parametre ako pánsky variant, teda priemer 45 mm s výškou 13 mm. Nájde sa zrejme len málo žien, ktorým hodinky sadnú na zápästie, bez toho aby sa zdali neadekvátne veľké. Dámske Prim Dakar tak ocenia hlavne milovníčky nielen športových, ale aj veľkých hodiniek.

6 NAJ: Dámske klasické športové hodinky
7.12.2023 - Eliška Měrková
6 NAJ: Dámske klasické športové hodinky

Dámské dakarky 2022. Pretekárka Ollie s dámskymi dakarkami 2022 na zápästí.

Pripomienka Karla Lopraisa

Asi všetkých fanúšikov zasiahla na konci roku smutná správa o smrti pretekára storočia Karla Lopraisa. Toto meno pozná aj úplný športový diletant a niet divu. Dakar vo svojej dobe prakticky ovládol – šesť víťazstiev, jedenásťkrát stál na pódiu. Niet divu, že si došiel pre prezývku Monsignor Dakar.

Zomrel 30. decembra 2021, teda len pár dní pred 44. ročníkom preteku, s ktorým je tak silno spojený – veď tiež štartoval skoro v polovici ročníkov! Preteky tak dostali hneď na začiatku trochu pochmúrny nádych.

Spojený bol tiež s kopřivnickou Tatrovkou, kde nielen pracoval, ale hlavne ktorej kamión preslávil. A jeho zvučné meno patrí taktiež k edícii Prim Dakar. Karel Loprais bol ambasádorom značky a ako uvádza Prim, Loprais bol partnerom pri vývoji a testovaní hodiniek.

Karel Loprais dával Primu rady a tipy k dakarské edici.Karel Loprais dával Primu rady a tipy k dakarskej edícii.

Tento ročník dakariek tak bude legendu bezpochyby pripomínať a nedivila by som sa, keby 14. edícia bola s Karlom Lopraisom spojená ešte silnejšie. Uvidíme.

Tak ako sa dakarky 2022 podarili?

Na dakarkách mám rada hlavne jednu vec. Že máte v ruke niečo osobitejšie. Viete, že dizajn vznikal len pár kilometrov od miesta, kde teraz píšem túto recenziu, a že si vo Frýdku dali prácu s každým detailom.

Ono sa to totiž oplatí, vyhrať sa s tým. Aby to malo zmysel nielen tento rok, ale aj v ďalších ročníkoch. Modely Prim Dakar 2022 sú totiž už trináste v poradí a zdá sa, že nad tým v Prime stále dosť uvažujú – ako to urobiť rovnako, a aj tak inak.

Na tohtoročnej kolekcii ma potešila hnedá farba pánskeho modelu, ktorá nie je v kombinácii so svetlým číselníkom nudná a k púštnym pretekom sa krásne hodí. Sedí mi k tomu aj rally kožený remienok a štruktúra číselníka. A zlá nie je ani luminiscencia. U pánskeho modelu naviac aj na pevnej lunete.

Naopak by som si odpustila big date strojček na úkor náhradného kovového náramku. Nechápte ma zle, Big date mám rada, ale tu mi trochu prekáža tá sekundová ručička a väčšia dátumovka na dvanástke neprinášajú vlastne žiadne väčšie plus. Teda až na to, že to vyzerá pekne symetricky. Snáď som až príliš veľký pragmatik… No a pri dámskej verzii budem opäť za rok čakať menšie prevedenie, prispôsobené dámskemu zápästiu…

Veľké a elegantné dámske hodinky – Fotogaléria
3.5.2021 - Eliška Měrková
Veľké a elegantné dámske hodinky – Fotogaléria

Ollie ale samozrejme držím palce. Jej pristanú aj väčšie hodinky a hlavne, tá ženská má poriadne gule… A tímu Tomáša Ouředníčka sa to snáď podarí budúci rok, aj keď hodinky dúfam otestujú aj tak.

Mohlo by vás ďalej zaujímať:

Limitovaná séria hodiniek Marca Márqueza – Tissot MotoGP 2020
3.12.2020 - Agáta Vřeská
Limitovaná séria hodiniek Marca Márqueza – Tissot MotoGP 2020

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku