Prim Dakar 2024 predstavenie – Stále rovnaké, stále iné a opäť podarené

Tagy: Predstavenie | Klasické

Agáta Vřeská | 27.12.2023 | 3 MIN

Volá sa to vianočný darček. Dakar 2024 prišiel len pár dní pred Vianocami. Ak ste čakali na tradičnú limitovanú edíciu od spoločnosti Prim, prinášame vám rýchly prehľad toho, čo 15. ročník ponúka.

Začnime rýchlou rekapituláciou faktov. Spoločnosť Prim MPM z Frýdku-Místku každoročne vyrába limitovanú edíciu k slávnej Rallye Dakar, ktorá sa koná vždy v januári. Každý rok je edícia trochu iná a originálna. Rovnako ako drsné preteky.

V poradí 46. ročník slávnej rallye sa bude konať od 5. januára do 19. januára 2024 a po piatykrát sa preteky uskutočnia v Saudskej Arábii. Trasa je dlhá takmer 8 000 kilometrov a bude ešte náročnejšia ako minulý rok. Štart je v meste AlUla a cieľ v Yanbu pri Červenom mori. Tieto dve mestá sa objavia aj na hodinkách.

Spoločnosť Prim zvolila veľmi podobnú farebnú schému ako v roku 2023. Teda hnedú, čiernu a žlté akcenty. Ale – nemôžeme sa čudovať. Minuloročná limitovaná edícia sa vypredala za menej ako mesiac! Prim teda stavil na istotu.

Model Prim Dakar 2024 bol vyrobený len v 150 kusoch. Píšem len preto, že na bežnú limitovanú edíciu je to naozaj málo, ale počet je oproti minuloročnej (100 kusov) zvýšený kvôli veľkému dopytu.

Keď už sme pri limitovanej edícii. Je samozrejme číslovaná a Prim s číslami veľmi pekne pracuje. Nielenže číslo aktuálneho kusu nájdete na ľavej strane puzdra v typickom zapustenom štítku, ale tentoraz je aj na konci sekundovej ručičky. Naozaj pekný detail.

Ručičky pre hodiny a minúty sú potom veľmi výrazné, široké, športovým spôsobom a s výrazným brúsením, ktoré sa hodí k robustnejšiemu poňatiu hodiniek. Nechýba samozrejme ani luminiscencia, ktorá je aj na indexoch a lunetovom prstenci. A hoci je podľa výrobcu keramický, luneta je v matnom vyhotovení, čo nie je veľmi bežné. Tradične nesie tachymetrickú stupnicu, a preto je pevná.

Sklo hodiniek je samozrejme zafírové, s antireflexnou a protidotykovou úpravou. Oboje veľmi vítam. Čitateľnosť je veľmi dobrá, bez väčších odleskov. Antidotyková úprava trochu pomáha, ale rozhodne nečakajte, že sa na ciferníku objavia odtlačky prstov.

Celková prehľadnosť ciferníka je však skvelá, a to aj napriek dvom subciferníkom (pravý pre sekundový čas a ľavý pre minúty a hodiny stopiek s dvoma ručičkami). Na 6. hodine potom nájdeme okienko s dátumom, a to v podobe veľkého dátumu, teda na dvoch dátumových vencoch (môj obľúbený).

Štruktúra ciferníka je opäť drsná, ako povrch cesty alebo piesočná duna. Pozorný znalec potom objaví dizajn ráfika automobilového kolesa vsadeného do štruktúry.

Samozrejme, nechýba ani logo odkazujúce na Dakar 2024.

Puzdro je titánové a určite ho cítiť aj v hmotnosti hodiniek, čo je naozaj príjemné. Napriek väčšiemu priemeru 45 mm a hrúbke 13 mm zostala hmotnosť 87 gramov. Titánové puzdro má potom matný povrch a vďaka brúseniu prirodzený sivý odtieň.

Z titánu je potom vyrobený aj ciferník a pracka remienka, ktorý je vyrobený z gumy s koženým poťahom (s impregnáciou) a rýchloupínacími prackami. Je veľmi príjemný na dotyk a dodáva sa vo veľkosti L, takže je dostatočne dlhý. Rozstup je potom 24 mm – hodnota ideálna na prípadné výmeny. Hodiť sa k nim bude aj nejaká čierna alebo NATO. K hodinkám je možné dokúpiť aj originálny titánový náramok, ten však nie je súčasťou balenia.

A teraz sa dostávame k strojčeku hodiniek. Prim vyberá použité kalibre s rozvahou, čo platí aj pre model Dakar. Vo vnútri sa tak nachádza osvedčený chronograf od švajčiarskej spoločnosti Ronda, konkrétne kaliber Ronda 5020.B, ktorý disponuje funkciou stopiek (s kapacitou 12 hodín a presnosťou na 1 sekundu) a už spomínanou veľkou dátumovkou.

6 NAJ: Najobľúbenejšie pánske hodinky Prim
18.12.2023 - Agáta Vřeská
6 NAJ: Najobľúbenejšie pánske hodinky Prim

Ovládanie je tradične prostredníctvom dvoch tlačidiel a odozva je adekvátna. Ľavý subciferník má dve ručičky: väčšia počíta minúty (2x 30 min), zatiaľ čo menšia žltá ručička počíta hodiny. Resetovanie je pomalšie ako u niektorých iných kalibrov. Veľká sekundová ručička nemá okamžitý reset a malé ručičky subciferníka sa resetujú pohybom dopredu, takže musí prejsť spomínaných 12 hodín.

V porovnaní s korunkou nie sú tlačidlá skrutkovacie, ale to sa asi nedalo očakávať, keďže to nie sú potápače. Vodotesnosť je potom 100 metrov.

Tohtoročná edícia je dizajnovo vkusná, s dobre zvolenými materiálmi na čele s titánom, gumou a zafírom, ako aj spoľahlivým švajčiarskym strojčekom.

Oceňujem neutíchajúcu snahu spoločnosti Primo inovovať svoju už legendárnu edíciu a zároveň zostať verný športovému štýlu pretekárskych hodiniek. Pohrala sa s detailmi, ktoré sú rafinované, premyslené, ale zároveň dostatočne decentné a neprikrášlené.

Jeden zo 150 kusov určite poteší každého nadšenca slávnej rallye a milovníka športových hodiniek. Teraz si už len musíme počkať, čím nás Prim prekvapí na budúci rok.

PRIM Repre recenzia – Návrat legendy zo 60. rokov
28.12.2023 - Lukáš Hamřík
PRIM Repre recenzia – Návrat legendy zo 60. rokov

Prim o značke. Súboj o meno
23.3.2022 - Agáta Vřeská
Prim o značke. Súboj o meno

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku

Limitovaná edícia 150 ks
643 € nedostupné