» Blog » Recenzie

Prim Meteorite Muonionalusta recenzia – Skutočne vesmírne hodinky

Tagy: Recenzie | Pánske | Klasické | Fashion | Tradičné

Agáta Vřeská | 16.11.2022 | 4 MIN

Mať na zápästí kúsok niečoho nadpozemského je skutočne lákavá predstava. Číselníky z meteoritu patria medzi pomerne vzácne, o to zaujímavejšie je, že práve také hodinky môžete mať od českého Primu. Áno, predstavujeme limitovanú edíciu Prim Meteorite Muonionalusta.

Meteorit je vesmírne teleso, ktoré dopadlo na Zem. K tomu, aby nezhorelo v našej atmosfére, muselo hrať priaznivú úlohu hneď niekoľko faktorov, ako je veľkosť, rýchlosť letu aj zloženie.

Pre hodinkové číselníky sa používajú zvyčajne tzv. siderity, ktoré sa skladajú najmä zo železa a niklu. Sú menej obvyklé a tvoria asi len 18 % všetkých meteorov. Podľa vedcov pochádzajú z jadra rozpadnutých planétiek.

Už to je dosť cool, ale je tu ešte ďalšia vec – majú unikátne štruktúry vzniknuté leptaním povrchu, ktoré sa nazývajú Widmanstättenove obrazce. Práve tieto jedinečné obrazce sú tým, čo nás na meteoritových číselníkoch fascinuje asi najviac.

Rolex Cosmograph Daytona meteorite.Rolex Cosmograph Daytona meteorite.

Práca s meteoritom nie je zrovna jednoduchá a vyžaduje citlivú prácu. Aj preto sú hodinky s číselníkmi z meteoritu skôr vzácne a pomerne drahé. Radi s nimi ale pracujú hodinárski velikáni ako Rolex, Omega, Piaget, Jaquet Droz alebo Cartier.

Prim MPM z Frýdku Místku ale s číselníkmi z meteoritu má už tiež svoje skúsenosti. V minulosti predstavil už dve limitované edície, naposledy v kombinácii s Tourbillonom. Asi netreba spomínať, že obe sú kompletne vypredané.

Práve veľký ohlas na meteoritové kúsky podnietil Prim znovu siahnuť po vesmírnom telese pre svoje hodinky a na jeseň 2022 uviedol na trh 100 kúskov limitovanej edície Prim Meteorite  Muonionalusta. Pokiaľ teda chcete svoj kúsok vesmíru, máte jedinečnú možnosť.

Meno Muonionalusta odkazuje na pôvod použitého meteoritu. Meteorit Muonionalusta je zrejme najstarší známy meteorit na našej planéte a dopadol pred miliónom rokov na hranici medzi Fínskom a severnou oblasťou Škandinávie a objavený bol v roku 1906 blízko dedinky Muonionalusta. Časti meteoritu Muonionalusta boli použité nielen na číselníky, ale v limitovaných edíciách Rolls-Royce Phantom či BMW.

Prim používa časť meteoritu nájdeného 10. 8. 2015 českým bádateľom Vladislavom Kellersteinom práve v oblasti Laponska. U limitky Prim Muonionalusta je zaujímavý nielen vesmírny materiál, ale aj cena. Pretože oproti konkurencii patria práve tieto Primky medzi asi najdostupnejšie hodinky s číselníkom z meteoritu.

V ponuke sú 4 farebné varianty a u všetkých je jasné, že ide o vysoko spoločenské modely, ktoré majú urobiť dojem a ponúknuť veľký priestor pre kochanie jedinečnou štruktúrou povrchu.

Modrej verzie bolo vyrobených 30 kusov, prírodnej šedej verzie 30 kusov, čierna verzia je v počte 20 kusov a čierno-zlatá kombinácia v počte 20 kusov.

Práve vzhľadom k spoločenskému zameraniu ma trochu zarazilo použitie luminiscencie na ručičkách, ktorá tam za mňa nemusela vôbec byť, rovnako ako číslovanie na stupnici. Vo výsledku sa ale podarilo meteoritovú štruktúru príjemne vybalansovať a doladiť oceľovými indexmi aj ručičkami, aby hodinky vyzerali elegantne, s dobrou čitateľnosťou. Práve aplikácia indexov podľa Primu predstavovala veľkú výzvu, aby boli skutočne s presnosťou nalepené na samotný meteorit.

Puzdro je z chirurgickej ocele, vo dvoch variantoch je upravené metódou ioning plating pre dosiahnutie tmavého odtieňa. Priemer puzdra je 44 mm, čo vidím asi ako najväčšie úskalie celého konceptu, pretože pre rýdzo spoločenské hodinky sa dá hovoriť už o pomerne veľkom čísle.

PVD úprava hodiniek – najčastejšie otázky
21.2.2021 - Agáta Vřeská
PVD úprava hodiniek – najčastejšie otázky

Áno, 42 alebo dokonca 40 mm by bolo ďaleko vhodnejšie. Na druhej strane mohla viac vyniknúť krása použitého materiálu a nožičky sú pomerne krátke, takže by mali sadnúť aj na subtílnejšie zápästie. Spracovanie je vo veľmi tradičnej kombinácii brúsených a leštených plôch.

Hrúbka je potom aj cez ľahko vypuklé zafírové sklíčko veľmi príjemných 10 mm. Za to vďačíme aj minimalistickému pojatiu bez ďalších komplikácií.

Automatický strojček neponúka ani dátum, ani inú komplikáciu, ale priehľad na zotrvačku cez open heart a priehľad na celý strojček cez dienko. Dienko je naviac šrobovacie a nechýba ani informácia o čísle limitovaného kusu.

Strojček Prim zvolil švajčiarsky STP-5-15. Ide v podstate o alternatívu obľúbeného ETA 2824-2. Ponúka  rezervu chodu okolo 44 hodín, beží na 4Hz frekvencii, má 26 kamenných uložení, obojstranný náťah rotora a hacking.

Práve zvolený strojček umožnil aj netradične umiestnený open heart na 12. hodine a priznajme si, že aj dostupnejšiu cenu, bez toho aby sa ale Prim musel za použitý kaliber hanbiť. Naviac je vidieť aj pekné zdobenie strojčeka, čo všetkých fanúšikov zdobených strojčekov určite poteší a patrí to k celému wow efektu modelu Meteorite.

Remienky u všetkých variantov použil Prim kožené, čo sa vzhľadom k elegantnému štýlu hodiniek rozhodne núka. Rozteč je 22 mm (značka ideál) a majú preklápaciu oceľovú sponu.

Prim Meteorite 2022 je odvážny počin, ale trúfnem si povedať, že predurčený k úspechu. Ponúka niečo skutočne výnimočné na trhu a v porovnaní s konkurenciou aj za viac než dostupnú cenu. Takže áno, pokiaľ ste chceli vesmírne hodinky, tu sú.

Mohlo by vás ďalej zaujímať:

Prim o značke. Súboj o meno
23.3.2022 - Agáta Vřeská
Prim o značke. Súboj o meno

Prim Aviator Automatic LE 2022 recenzia – Zaujal strojčekom, prekvapil dizajnom
5.8.2022 - Agáta Vřeská
Prim Aviator Automatic LE 2022 recenzia – Zaujal strojčekom, prekvapil dizajnom

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre