» Blog » Recenzie

Prim Orloj 1410 Tourbillon recenzia – Astroláb s kráľovskou komplikáciou

Tagy: Recenzie | Pánske | Klasické

Agáta Vřeská | 3.11.2021 | 8 MIN | 4x komentár

Prim, ktorý spadá pod firmu MPM Quality, je na trhu tento rok práve 20 rokov. Za ten čas si získal veľmi silné postavenie, o ktorom presviedčajú aj predajné čísla. A na konte už má aj niekoľko modelov s tourbillonom. Jeden mal napríklad číselník z meteoritu, ale zvyčajne boli v spojitosti s nejakou českou osobnosťou – T. G. M., Comenius, Janáček, Karel IV. A hoci sa nejedná o najlacnejšiu záležitosť, nájsť majiteľa nebol nikdy problém. Najnovším prírastkom do radu hodiniek s kráľovskou komplikáciou je Prim Orloj 1410 Tourbillon.

Ako uvádza priamo Prim, spojenie so Staromestským orlojom nie je náhodné:

K jubilejnému dvadsiatemu výročiu znovuobnovenia značky PRIM na českom trhu našej spoločnosti sme pripravili limitovanú edíciu hodiniek PRIM Tourbillon Orloj 1410. Inšpirovali sme sa Pražským orlojom, ktorý patril ku geniálnym prístrojom svojej doby a ktorý po celé stáročia bezchybne zobrazuje čas. Práve čas je dimenzia, ktorá pojí značku PRIM a Pražský orloj. Pražský orloj prešiel počas rokov mnohými útrapami a vždy sa našiel niekto, kto ho dokázal „oživiť“ a tak isto je to so značkou PRIM.

K téme oživenia "starých dobrých Primiek" by mal asi nejeden fanúšik pár výčitiek, ale dnes sa poďme venovať len hodinkám, ktoré, či chceme či nie, sú v mnohých ohľadoch skutočne jedinečné.

Prenesenie Orloja na hodinky

K tomu hlavnému, teda strojčeku, sa ešte dostaneme. Ale hneď na začiatku je potreba pár slov k dizajnu. Ten totiž vzniká priamo vo Frýdku, kde má MPM Quality svoje sídlo a vlastní dizajnérske štúdio.

Dizajn je teda skutočně český. Berie si inšpiráciu z historických Primiek, alebo dizajnéri vytvárajú celkom nové. Napríklad Prim Orloj 1410. Dizajnéri sa tu snažili vziať typické prvky Orloja a vtlačiť ich do hodiniek. Či už ide o font číslic, symboly mesačných znamení v okruží na šiestej hodine, oboje podobné tým na Pražskom orloji. A inšpiráciu nájdete aj na dienku hodiniek.

Okolo Pražského orloja panoval rad legiend. Zdá sa ale, že pôvodný stroj zostrojil v roku 1410 hodinár Mikuláš z Kadane. Dostal za to od mesta dom a ročnú mzdu. Návrh ale pravdepodobne vytvoril rektor Pražskej univerzity, matematik a astronóm Majster Jan Šindel.

Rovnako ako dizajn číselníka, navrhli v Prime aj tvar korunky. Avšak nielen dizajny vznikajú priamo vo Frýdku. Každé hodinky z ich produkcie – napríklad obľúbené limitky k Rally Dakar – prechádzajú podobným procesom – od kresieb, cez 3D prototypy, až po výrobu. Na CNC strojoch vznikajú napríklad puzdrá, a Prim si de facto dokáže vyrobiť čokoľvek cez ručičky, perzonifikované číselníky alebo špecifické gravírované dekorácie.

PRIM Dakar 2021 recenzia: Matrixové farby a prvýkrát aj dámsky variant
20.1.2021 - Agáta Vřeská
PRIM Dakar 2021 recenzia: Matrixové farby a prvýkrát aj dámsky variant

Jediné, čo u Primu zatiaľ nenájdete, sú in-house strojčeky. Prim MPM má samozrejme celkom početný tím hodinárov, ale dôvodom, prečo sa do vlastných strojčekov nepúšťajú, je najmä cena. Vo svojich hodinkách tak spoliehajú na overené kalibre – pri quartze to býva napríklad švajčiarska Ronda, pri mechanikách Seiko. Keď ale príde na mechaniku s tourbillonom… Švajčiarska produkcia by nenapĺňala víziu spoločnosti robiť dostupné hodinky… Tak dobre, teraz dozrel čas pozrieť sa na kontroverznú tému čínskych strojčekov.

Ambasadorem Prim Orloj se stal majitel hodinářského muzea na Karlštejně Miroslav Svoboda, který se hodinkami zabývá už 45 let.Ambasádorom Prim Orloj sa stal majiteľ hodinárskeho múzea na Karlštejne Miroslav Svoboda, ktorý sa hodinkami zaoberá už 45 rokov.

Tak krásny, a pritom tak zbytočný

Komplikácia, ktorá už prakticky pri náramkových hodinkách nemá žiadne opodstatnenie. A napriek tomu fascinuje všetkých, ktorí k hodinkám trochu pričuchli. Nie nadarmo sa o nej hovorí ako o kráľovskej komplikácii. Tourbillon. V skratke ide o to, že krokové ústrojenstvo a zotrvačník strojčeka sú umiestnené v špeciálnej klietke, ktorá sa pravidelne otáča. Tým sa kompenzuje vplyv gravitačného poľa na vlások zotrvačníka.

A dôvod, prečo bolo potrebné kompenzovať vplyv gravitácie na pružinu zotrvačníka bol jednoduchý: vreckové hodinky. Nosili sa v jednej polohe a to mohlo zapríčiniť, že sa zliatina „naťahovala“ viac na jednu stranu. Tento argument je síce dosť zpochybňovaný a náramkové hodinky ho naviac vyriešili celkom prirodzeným spôsobom, avšak kúzlo tourbillonu zostalo.

O tom, ako presne tourbillon funguje, už písala kolegyňa:

VŠETKO NA TÉMU: Hodinárske komplikácie – Tourbillon
24.6.2021 - Eliška Měrková
VŠETKO NA TÉMU: Hodinárske komplikácie – Tourbillon

A pretože je hlavnou atrakciou otáčanie časti strojčeka, väčšinou sa robia hodinky s tourbillonom s priehľadom cez číselník. Buď cez takzvaný open heart, alebo kompletne ako skeleton. Prim zvolil prvú možnosť, aby mohol zvyšok číselníka venovať odkazom na samotný orloj.

Na šiestej hodine teda môžeme cez priezor pozorovať mechanizmus zotrvačníka, ale hlavne samotný princíp tourbillonu. A to je vlastne hlavne to, o čo tu ide. Naviac je, ako som spomínala vyššie, samotný výrez doplnený symbolmi mesačných znamení, čo podtrhuje istú magickosť.

Orloj ukazuje celkom štyri časy (stredoeurópsky, hviezdny, babylonský a stredočeský). Ďalej tiež polohu niektorých nebeských telies, vrátane znamení zverokruhu, aktuálne slnečné a mesačné fázy zverokruhu, mesačné fázy, polohu Mesiaca vzhľadom k Slnku, súmrak, svitanie a náznakom aj dátum. Medzi najväčšie atrakcie patrí 12 apoštolov, ktorí sa objavujú každú celú dennú hodinu. S časom to ale zrejme nijak nesúvisí.

Keď som mala tourbillony v ruke, trochu mnou hýbala istá bázeň, nielen kvôli samotnej cene hodiniek, ale tej vizuálnej krehkosti mechanizmu. Musím ale uznať, že je to veľmi upokojujúce, natiahnuť hodinky a pozorovať konzistentný pohyb Breguetovho vynálezu. A podobne sa k tomu vlastne vyjadril aj Ing. Igor Sirota, ktorého sme zastihli na výstave SEW:

„Niekedy, keď som unavený, natiahnem si tourbillon ku káve a iba ho počúvam a dívam sa.“ – Igor Sirota

Avšak, nie je tourbillon ako tourbillon. Ide o pomerne náročnú hodinársku komplikáciu, ktorá vyžaduje presnosť spracovania, zručného hodinára a samozrejme aj omnoho viac času na výrobu než u bežných strojčekov. Aj preto stojí švajčiarska či japonská produkcia tourbillonov státisíce a milióny. Na tourbillonoch sa totiž dané hodinárske značky chcú vyblázniť aj po iných stránkach – dizajnovej, spracovanie puzdra, kvalite materiálov… A obvykle ide o limitované edície v rádoch niekoľkých málo kusov.

Mať v zbierke vlastný tourbillon je tak pre väčšinu nedosiahnuteľným snom. Tou najschodnejšou cestou je kúpiť si hodinky od značiek, ktoré používajú čínske verzie týchto strojčekov. Aj tam sa cena šplhá relatívne vysoko, ale oproti tým švajčiarskym ide stále napríklad na desatinu ceny, často aj omnoho menej.

Pri čínskych tourbillonoch patria medzi najväčšie riziká problémy s ich opravami. Nájsť hodinára, ktorý sa do opravy pustí, prípadne zohnať náhradné súčiastky… To býva problém, ktorý sa najjednoduchšie rieši výmenou celého stroja. Ten potom stojí tisícky eur.

Otázka zložitosti opráv čínskeho Sea Gull, ktorý je aj v týchto Primkách, je teda viac než na mieste. A bola to aj moja prvá otázka smerom k obchodnému zástupcovi. Avšak Prim už tieto strojčeky používa dlho a uistil ma, že všetky prípadné opravy idú za nimi, strojčeky majú k dispozícii a ako záručné, tak pozáručné opravy pre nich nie sú problém. Dobré vedieť.

Na šesté hodině je možné pozorovat práci tourbillonu. Klec se otáčí pravidelně jednou za minutu kolem své osy.Na šiestej hodine je možné pozorovať prácu tourbillonu. Klietka sa otáča pravidelne raz za minútu okolo svojej osi.

Naviac sú tieto strojčeky v Prim rozobrané, snáď len okrem samotnej klietky, kontrolované a nastavené. Pre Prim to nie je prvá, a podľa úspechov minulých edícií asi ani posledná skúsenosť s tourbillonmi. V úvode už som spomínala predchádzajúce edície – medzi moje obľúbené patrí meteoritová verzia, kedy Prim vždy využíval sériu strojčekov Sea Gull z radu TY8 a má s ním teda dlhoročné a dobré skúsenosti.

Ale áno, aj cez toto uistenie je treba zmieriť sa s tým, že v hodinkách máte čínsky strojček, ktorý nedosahuje kvality spracovania napríklad tých švajčiarskych. Ale aj na Primkách, alebo napríklad Invictách, ktorá tourbillony tiež zaraďuje do svojej ponuky, vidíte krásne to, čo nás na tejto komplikácii láka. Ukľudňujúci pohyb, ktorý je geniálny vo svojej jednoduchosti a zložitosti zároveň.

Konkrétne ide o strojček Sea Gull TY806 s ručným náťahom, teda bez rotora. Rezerva chodu je 40 hodín a beží na frekvencii 3 Hz. Zdobenie nie je na nejakej výnimočnej úrovni, ale cez priezor je vidieť modré skrutky, syntetické rubíny a zlátenú časť súkolia. Vo výsledku je teda wow efektu dosiahnuté celkom dobre.

Hodiny Pražského orloja boli najprv celkom nepresné, kedy odchýlka bola až štvrť hodiny denne. Zmenou krokového ústrojenstva v roku 1866 dosiahla presnosť na maximálnu odchýlku tri sekundy za týždeň. Za túto úpravu vďačí orloj českému vynálezcovi Romualdovi Božekovi.

Cenu tvorí strojček, ale aj premyslené detaily a materiály

Celkom je v ponuke 40 kusov Prim Orloj Tourbillon, kedy 32 kusov má puzdro kompletne z klasickej chirurgickej ocele, zvyšných 8 potom lunetu z 18k zlata – bieleho, žltého alebo ružového. To sa potom podpisuje aj na vyššej cene.

Dizajnovo sa naviac Prim snažil o celkom širokú perzonifikáciu modelov. Rozhodnúť sa totiž môžete pre model s diamantmi, rubínmi alebo zafírmi na číselníku.

Cenu potom zdvíhajú aj ďalšie materiály. Napríklad použitie kože aligátora na remienku, ktorá patrí k tým luxusnejším. Zapínanie je riešené motýlikovou sponou so signatúrou Primu a sklíčko je vypuklé, zafírové, s dvojitou antireflexnou vrstvou a anti-touch úpravou, ktorá znižuje zanechávanie viditeľných odtlačkov.

A nutné dodať, že si pohrali aj s ďalšími detailmi. Osobne sa mi napríklad páči použitie tzv. Toullipe crown, teda korunky v tvare tulipánu, ktorá dizajnovo sedí k zamýšľanej noblesnosti modelu. Vo vnútri korunky je vsadený ešte zafír alebo rubín, podľa toho, aký variant máte pred sebou.

Celkovo si s dizajnom, rozvrhnutím, materiálmi aj odkazmi na Orloj v MPM dali záležať. Pre niekoho to bude zrejme už moc prekombinované, ale tourbillony sú všeobecne dosť o vizuálnom pôžitku. Naviac sa bavíme o spojení s Orlojom, ktorý je sám o sebe rovnako veľmi výrazný.

Pôvodne zaisťoval chod orloja len jeden stroj. Neskôr sa ale pridávali ďalšie a dnes ide o komplex niekoľkých strojov, ktoré zaisťujú chod jednotlivých funkcií. Zvlášť je teda stroj pre pohyb apoštolov, kalendára, hodín a ďalšie. Všetko ale vo výsledku tvorí dokonalý celok.

Záverom nejde Primu uprieť krásna myšlienka a vlastne aj dobrý výsledok, ktorý máme pred sebou. Tourbillonov u nižších značkách človek moc nenájde, a pokiaľ sa zmierite s faktom, že pôjde o čínsky stroj, radosť z chodu tejto jedinečnej komplikácie určite príde. Naviac sa jedná o jeden z cenovo najdostupnejších tourbillonov na našom trhu.

Aj tak sa jedná o pomerne drahé hodinky, ktoré ale nepochybne zaujmú, najmä milovníkov historických pamiatok a hlavne vlasteneckých. Prim svoje Orlojovské tourbillony naviac spája s oslavou výročia 20 rokov na trhu pod MPM Quality. Avšak za zmienku stojí aj to, že pred 220 rokmi, teda v roku 1801, sa objavil na trhu vôbec prvý tourbillon. Vtedy ešte samozrejme vreckový, z dielne vynálezcu a geniálneho hodinára Abrahama Louisa Bregueta. Takže pokiaľ túžite po vlastnom tourbillone... Viete, kde hľadať.

Orloj bol často opravovaný a dokonca v 18. storočí mesto zvažovalo, že ho úplne vyhodí. Našťastie historik a profesor Karlovy univerzity videl v orloji jeho hodnotu a podarilo sa mu vedenie mesta presvedčiť o dôležitosti opravy. K výraznému poškodeniu došlo aj na konci II. svetovej vojny a znovu bol uvedený do chodu v roku 1948. Posledná veľká rekonštrukcia prebehla v rokoch 2017–2018, kedy bol okrem iného elektrický stroj nahradený replikou pôvodného.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Davidpred 895 dňami, reagovať
To, že v MPM nedokážu produkovať čo i len jednoduchy vlastny in_house kabiber, pretože na to nemaju je známe. Nenej zname je, že stale používaju označenie Prim a tak si ich mnohí uživatelia mylia s pôvodnymi Primkami. Smutnejšie je, že pri takejto komplikacii sa nezdrahaju použiť 3Hz frekvenciu a rezervu chodu iba 40 hod. Skuste si tieto hodinky nechať cez vikend na nočnom stoliku. V pondelok ich môžte cele znovu prestavovať. Ale hlavne, že je tam čínsky tourbilon a zapýtaju si za to 6_miestnu sumu. Nie, neprosím si ...
Agáta Vřeskápred 895 dňami
David, súhlasím, že Prim je kontroverzný, a asi sa netrafí do vkusu každému. To je ale podľa mňa v poriadku, Prim Elton sa zase možno netrafí do vkusu každému vyššej cene. Je to o voľbe. :) Čo sa ceny týka, je vyššia, ale za švajčiarsky tourbillon dáte ešte o rády viac... A 40 hodín rezervy - myslím, že toto nie sú úplne hodinky na denné nosenie, ale môžem sa pliesť. A ak, nastavovať je súčasť tej radosti z nich ;)
Davidpred 895 dňami, reagovať
Tak si to zhrňme: Elton produkujuci pod označenim Prim Manufacturing 1949 prešlapuje na mieste a neprinša nič nove. Legendarne retro modely ako napr. Prim Diplomat prinaša oprášené za 5_miestne sumy, niektore ine modely dokonca za 6_miestne sumy v českych korunách. To že v nich tikaju konštrukčne zastarale kalibre z minuleho storočia a že neponuka žiadne hodinarske komplikacie ich vôbec netrápi. (okrem datumu alebo mimostredovej sekundovky). Upravy na hodinkach po dedkovi ktore som im poslal boli mojou nočnou morou. A že spomínane hodinky z članku nie su na bežne nosenie ? Mam pocit, že podľa Vás by si ich mal vziať majiteľ na vynimočne príežitosti aby mohol cca hodinu svojim priateľom vysvetlovať kto vlastne ich pod značkou Prim produkuje, že strojček je made in China a že za nich dal posledne uspory, ktore mal pripravene na kupu ojazdeneho auta. Možno ho niekto poučí, že ak kupuje limited edition, tak by to mala byť investicia za ktoru by sa nemal hanbiť ...
Agáta Vřeskápred 895 dňami
Takže pokiaľ to chápem správne, vlastne sa vám nepáči ani prístup Prim Elton, ani Prim MPM. S tým potom asi už nič nenarobím. :) A áno, viem si predstaviť, že majiteľ tejto krásnej komlikácie bude mať hodinky len na občasné nosenie a nevidím dôvod, prečo sa za čínsky tourbillon hanbiť.

Hodinky zmienené v článku