» Blog » Recenzie

PRIM Repre recenzia – Návrat legendy zo 60. rokov

Tagy: Recenzie | Klasické | Fashion | Spoločenské | Tradičné

Lukáš Hamřík | 28.12.2023 | 7 MIN | 1x komentár

Keď som sa od kolegov z Hodinky365 dozvedel, že onedlho dorazí novinka PRIM Repre, bol som úprimne nadšený. Neraz som totiž viedol oslavné monológy o dizajne ich historickej predlohy, ktorú dodnes vnímam ako akési vrcholné dielo socialistického hodinárskeho priemyslu. Predstavte si, aký nadšený som potom bol, keď som dostal príležitosť tieto hodinky recenzovať. Skrátka ideálny začiatok pracovného týždňa!

A čím že vlastne sú tieto hodinky také výnimočné? Ide o oživenie designu známych hodiniek PRIM Diplomat, ktoré prvýkrát uzreli svetlo sveta v 60. rokoch minulého storočia.

Medzi náruživými zberateľmi starých „Primek“ sa Diplomaty právom radí k pomyselnej svätej trojici najvyhľadávanejších modelov, spoločne s modelmi Sport a Orlík. To sa premieta aj na ich cene, kedy si za mnohokrát výrazne opotrebované Diplomaty riadne priplatíte ao ich renovovanej verzii radšej ani nehovorme. Oživenú verziu Diplomatov nájdeme taktiež v katalógu značky PRIM Manufacture 1949, kde ich cena začína na sume 3400 eur.

Současná podoba PRIM Diplomat Manufacture 1949. V nabídce je verze 34 a 40 mm.

Súčasná podoba Diplomatov od PRIM Manufacture 1949. V ponuke je verzia 34 a 40 mm.

Do roku 2019 tak iných, respektíve cenovo dostupných alternatív na výber príliš veľa nebolo a nezostávalo nič iné, než tieto hodinky hľadať na všemožných bazárových portáloch alebo blších trhoch.

Vintage Prim Diplomat z roku 1969 restaurovaný prosteprim.cz.

Vintage Prim Diplomat z roku 1969 renovovanej prosteprim.cz.

Roku 2019 mohla srdce všetkých nadšencov zaplesať, pretože bola značkou PRIM (MPM-Quality) na trh uvedená ich limitovaná reedícia. Po rýchlom vypredaní sa však po cenovo dostupných Diplomatoch opäť zľahla zem, čo nás dostáva až do súčasnosti. Čakanie skončilo, privítajme PRIM Repre!

História PRIM Diplomat

História hodiniek PRIM Diplomat sa začala písať roku 1966, kedy bolo vyrobených prvých 15 prototypov. Na československý trh boli následne uvedené o rok neskôr. Ich pôvodne zamýšľaný názov bol PRIM Repre, ale nakoniec dostal zelenú práve názov, ktorý dnes všetci dobre poznáme.

Vintage Prim Diplomat. Zdroj: antik-hovorka.cz

Vintage Prim Diplomat. Zdroj: antik-hovorka.cz

Išlo vtedy o exkluzívny model, ktorý sa pýšil prémiovými materiálmi, reprezentatívnym vzhľadom av kontexte svojej doby špičkovými technickými parametrami. Hodinky poháňal nový kaliber 68, puzdro bolo pozlátené a nechýbalo ani nárazuvzdorné uloženie zotrvačky Incabloc. Odchýlku chodu sa podarilo vyladiť na pomerne prijateľných +-30 sekúnd denne a rezerva predstavovala dnes úplne štandardných 38 hodín.

Kalibr 68.1 Incabloc. Zdroj: antik-hovorka.cz

Kalibr 68.1 Incabloc. Zdroj: antik-hovorka.cz

Oko aj menej znalého "chronomaniaka" už pri prvom pohľade na Diplomaty spozná, že sa určitými dizajnovými prvkami nápadne podobajú hodinkám jednej nemenovanej švajčiarskej značky. Mám na mysli predovšetkým ich výraznú vrúbkovanú lunetu. Ako asi tušíte, táto podobnosť nie je náhodná, ak chcete byť medzi najlepšími, nie je na škodu inšpirovať sa od tých pred vami.

A to bol koniec koncov samotný dôvod vzniku Diplomatov, išlo o vytvorenie tých najlepších možných hodiniek, pomyselného high-end socialistickej produkcie. Pri uvedení stáli 590 Kčs, inými slovami zhruba tretinu vtedajšieho priemerného platu. Oproti predchádzajúcim modelom PRIM potom bola cena viac ako dvojnásobná. Obľúbené neboli iba v tuzemsku, jednalo sa o exportný artikel, ktorý si okrem Čechoslovákov mohli vychutnať napríklad aj Francúzi.

PRIM Repre

Novinka PRIM Repre z Frýdku-Místku sa od svojho pomyselného deduška inšpiruje hneď v niekoľkých smeroch. Na prvý pohľad najvýraznejšou podobnosťou je bezpochyby tvar puzdra, ktorý spredu zostal takmer nezmenený. Rozhodne vás zaujme vrúbkovaná luneta s leštenými bodmi pozdĺž hodinových indexov, z ktorej vám cez vypuklé sklíčko pohľad plynule skĺzne na nádherne lakovaný číselník s ikonickým lúčovitým zdobením.

Na pozícii 3. hodiny nájdeme decentné dátumové okienko, za ktorým z puzdra vykukuje push/pull korunka. V strede číselníka sa nachádzajú tri rúčky, hodinová a minútová vo vysoko elegantnom štýle dauphine a veľmi tenká sekundová rúčka v tvare prútika. Na prvé dve rúčky sú nanesené tenké linky zeleného fotoluminiscenčného náteru.

Poďme sa teraz pozrieť na početný rad noviniek a zmien, ktoré by sme v roku 1967 hľadali len márne. Tak napríklad vypuklé sklíčko je teraz minerálne, nie akrylové. Korunka je tu signovaná kruhom s písmenom P, čo je dnes pri mnohých modeloch značky PRIM (MPM-Quality) bežné. Lúče vychádzajúce z centra číselníka sú o niečo kratšie, než tomu bolo u pôvodných Diplomatov. Logo značky teraz už nenájdeme na pozícii 9. hodiny, ale pod dvanástkou a neprekvapivo sa jedná o logo bochníkové.

Zadnú časť hodiniek novo zdobí priehľadné dýnko, okolo ktorého nás pomerne hrubý hallmark upozorňuje na výrobné číslo, prítomnosť automatického náťahu a špecifikáciu vodeodolnosti o hodnote piatich atmosfér.

Zmenila sa aj veľkosť, konkrétne pribudol jeden úplne nový variant. Pôvodných 34 mm je teraz k dispozícii ako dámska verzia, zatiaľ čo páni s väčším zápästím určite ocenia novú verziu s priemerom 42 mm. Vyberať si potom môžeme rovno zo šiestich farieb číselníka – v ponuke je biela, slonová kosť, modrá, hnedá, béžová a čierna.

Oceľové puzdro je dostupné v striebornej, zlatej a rose gold. Zlatého nádychu bolo docielené použitím povrchovej úpravy IPG, pri rose gold potom IPGR. Farebné číselníky a puzdrá je možné skombinovať s niekoľkými farebnými variantmi kožených remienkov, alebo strieborným milánskym náramkom.

A čo vlastne ešte uvidíme, ak otočíme PRIM Repre dynkou nahor?

Miyota 9015 Premium Slim

Z vnútra hodiniek na nás vykukne mechanický kaliber 9015 z dielne japonskej Miyoty. Ide o pomerne moderný trojručkový strojček, ktorý bol prvýkrát uvedený na trh roku 2009.

V súčasnej dobe sa o ňom vďaka jeho priaznivej cene, vlastnostiam a dostupnosti hovorí ako o neoficiálnom kráľovi mnohých mikroznačiek. Popri veľmi kompaktných rozmeroch ponúka ručný aj automatický náťah, dátum, hacking, 24 kamenných uložení, guličkové uloženie rotora a protinárazovú ochranu Parashock, ktorá sa u strojčekov Miyota objavuje už od roku 1956.

Strojček potom pracuje na frekvencii 4 Hz s výslednou rezervou chodu okolo 42 hodín. Odchýlka chodu sa podľa výrobcu pohybuje niekde medzi –10 a +30 sekundami denne, z úst mnohých užívateľov a recenzentov sa však ozýva, že v skutočnosti sú tieto čísla o niečo nižšie. Odchýlku chodu som počas recenzie netestoval, pretože výsledky získané počas pomerne krátkej doby nemusia predstavovať úplne objektívnu výpoveď.

Často som tiež počas rešerše informácií narážal na porovnávanie Miyoty 9015 so švajčiarskym ETA 2892-A2. Podobnosť oboch kalibrov vychádza z ich kompaktných rozmerov, predovšetkým hrúbky, ktorá u ETY činí iba 3,6 mm, u Miyoty potom stále skvelých 3,9 mm. Všeobecne možno o Miyote 9015 povedať, že sa jedná o spoľahlivého driča so skvelými rozmermi a atraktívnou cenou.

Moje postrehy

Na recenziu som si vybral "dámsku" verziu s milánskym ťahom. Bola to práve dámska verzia s priemerom puzdra 34 mm, ktorá pre mňa predstavovala rozmerovo najvernejšieho pokračovateľa pôvodných Diplomatov.

Väčšia verzia s priemerom 42 mm mi svojou veľkosťou skrátka nesedela. To je dané predovšetkým menšími rozmermi môjho zápästia, avšak som presvedčený o tom, že mnoho pánov so zápästím väčších rozmerov dá tejto verzii s radosťou prednosť.

Domnievam sa, že predstavenie väčšej veľkosti bolo dobré rozhodnutie, osobne by som ale viac ocenil napríklad niečo okolo 39-40 mm. To by bol pre mňa osobne taký zlatý stred. Menšia verzia však na zápästí pôsobila veľmi elegantným dojmom, ktorý aj po bezmála šesťdesiatich rokoch dokáže zaujať av spoločnosti s nimi rozhodne nespôsobíte faux pas. Naopak sa pravdepodobne ocitnete vo víre vášnivých diskusií s ďalšími hodinkovými nadšencami.

Vďaka svojim oblým tvarom a tenkému kalibru 9015 potom PRIM Repre na ruke sedí príjemne a nehrozí pocit, že na zápästí nosíte hrubý kus železa. Luminiscencia na rúčkach sa zdala byť dostačujúca, avšak nie som schopný posúdiť jej intenzitu a výdrž vedľa modelov ďalších značiek.

Dokážem si úplne bez problémov predstaviť situácie, kedy vás PRIM Repre odprevadí napríklad na kultúrne podujatia alebo podporí tie dni, ktorým vládne minimalistická nálada a túžba po jednoduchom čistom dizajne. Okrem športových aktivít sa však budú hodiť úplne kdekoľvek.

Osobne si myslím, že vydanie PRIM Repre bol krok správnym smerom. Mnohí z vás určite počuli o ďalekosiahlych súdnych sporoch medzi značkami PRIM (MPM-Quality) a PRIM Manufacture 1949.

Prim o značke. Súboj o meno
23.3.2022 - Agáta Vřeská
Prim o značke. Súboj o meno

A ako som už spomínal vyššie, produkt pod názvom PRIM Diplomat v súčasnosti nájdete práve v ponuke "novomestského" PRIMu. Je táto skutočnosť dôvodom, prečo sa hodinky vychádzajúce z dizajnu Diplomatov volajú Repre? Sú kvôli tejto skutočnosti niektoré drobné dizajnové prvky nepatrne pozmenené? Na tieto otázky nedokážem odpovedať.

Môžem však s istotou povedať, že PRIM Repre odpovedá na dopyt tých zákazníkov, ktorých súčasný PRIM z Nového Mesta nad Metují nie je schopný uspokojiť. Áno, Diplomaty boli vždy o prestíži a exkluzivite. Áno, Diplomaty boli vždy drahšie ako ostatné „Primky“. Situácia sa ale výrazne zmenila a pre mnohých ten jediný legitímny pokračovateľ socialistickej hodinárskej tradície už dávno nefunguje na princípe veľkovýroby viac-menej dostupných hodiniek pre celý národ.

Je to luxusná značka stojaca na úctyhodnom technologickom a historickom fundamente, za ktorú človek musí náležite zaplatiť. Domnievam sa, že onen druhý PRIM (MPM-Quality), často kontroverzný a kritizovaný, je tu pre ľudí, ktorí jednoducho len chcú nejaké Primky. Nezaujíma ich, či je kaliber in-house alebo pochádza od tretej strany. Nezaujíma ich, aká veľká časť výroby prebehla v Česku, ani koľko majstrov hodinárov držalo hodinky v rukách. Pamätajú si značku PRIM z minulosti a chcú hodinky za prijateľné peniaze.

A možno sa im v minulosti páčili práve hodinky PRIM Diplomat. A tak si ich teraz môžu jednoducho kúpiť a mať z nich radosť. Pre skutočných fajnšmekrov potom bude vždy existovať možnosť kúpiť „Primky“ z Nového Mesta nad Metují. Otázka znie – je to zle? Je väčšia možnosť voľby zlá? Za mňa osobne nie!

Hodinky PRIM Repre predstavujú novú príležitosť pre všetkých fanúšikov pôvodného designu, ktorí nechcú zháňať mnohokrát pochybné bazárové kúsky, či utrácať za hodinky horibilné sumy.

6 NAJ: Najobľúbenejšie pánske hodinky Prim
18.12.2023 - Agáta Vřeská
6 NAJ: Najobľúbenejšie pánske hodinky Prim

Fotogaléria hodiniek Prim – Retro pre pánov aj pre dámy
10.9.2021 - Eliška Měrková
Fotogaléria hodiniek Prim – Retro pre pánov aj pre dámy

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

prasiatko Quikpred 120 dňami, reagovať
Prim Manufacture žiaľ stale prešľapuje na mieste, nič nove neponuka a vydáva reedicie modelov za premrštene ceny. Prim MPM si naopak vyskušalo mnohe hodinarske komplikacie a vydalo už niekoľko edicii turbilonov.

Hodinky zmienené v článku