» Blog » Xiaomi

Prvá várka Xiaomi Mi Band 4 je preč. Čím si zákazníkov omotal okolo prsta?

Tagy: Predstavenie | Xiaomi | Inteligentné

Agáta Vřeská | 7.11.2019 | 4 MIN

Dlho očakávaný fitness náramok Mi Band 4 čínskej spoločnosti Xiaomi je konečne vonku a predajnosť je viac než slušná. Veď práve to sa čakalo. Už v priebehu júna unikli informácie o tom, čo tento náramok "za pár Eur" dokáže. Na celosvetovom trhu sa objavil až na konci júna a aj u nás boli prvé zásoby preč behom niekoľkých hodín. Čo je na ňom tak zaujímavé?

Mi Band 4 trhal rekordy v prodejnosti

Predovšetkým ponúkne za cenu 45 Eur všetky základné športové módy: beh vonku, na páse, chôdza, plávanie, jazda na bicykli. Ďalej zmeria srdcový tep, oproti svojmu predchodcovi má nový a väčší dotykový AMOLED displej a nechýbajú ďalšie funkcie, ktoré berieme takmer ako samozrejmosť (budík, stopky, notifikácie, ...). V obľúbenom merítku pomer cena/výkon je teda naozaj skvelý a Mi Band 4 rozhodne patrí medzi topky z aktuálnej ponuky!

Konektivita a presnosť merania

Pripojenie k mobilnému telefónu je pomocou technológie Bluetooth 5.0 a je potrebné nainštalovať si aplikáciu Mi Fit od Xiaomi, ktorú zadarmo nájdete na Google Play. Samozrejme nielen Android, ale ani iOS nie je problém (kompatibilný pre Android 4.4 a novší, iOS 9 a novší).

Fitness náramek spárujete s aplikací Mi Fit během chvilky

Fitness náramok spárujete s aplikáciou Mi Fit za chvíľku

Na meranie športových aktivít využíva tri hlavné senzory: trojosový gyroskop a trojosový akcelerometer a optický senzor srdcového tepu. Meranie srdcového tepu je celkom presné, teda na fitness náramok, presnosť však klesá so zvýšenou aktivitou. Rovnako nemôžete čakať ani 100% presnosť zabehnutých kilometrov. Ak ale nie ste vrcholoví športovci, je v tomto ohľade Mi Band 4 úplne dostačujúci. Avšak ak si v aplikácii Mi Fit nastavíte ako športovú aktivitu beh, môžete trasu zaznamenať pomocou GPS vo vašom telefóne. Oproti Mi Band tretej generácie je tu viditeľný pokrok v presnosti športových záznamov.

Běh, kolo, fitko - Mi Band 4 poskytne pro rekreační sportovce dostačující záznamy

Beh, bicykel, fitko - Mi Band 4 poskytne pre rekreačných športovcov dostačujúce záznamy

Najväčší posun - farebný displej so skvelým rozlíšením

Zlepšenie oproti predchádzajúcej verzii predstavuje hlavne AMOLED displej s uhlopriečkou 0,97″- farebný, so slušným rozlíšením (240 x 120 pixelov), omnoho intuitívnejším ovládaním a pri nastavení maximálneho jasu dobre čitateľný aj na slnku. Ovládanie je dotykové, zostalo aj tlačidlo pre Späť. Pokrok je tiež v posúvaní predovšetkým hore a dolu - čo je pri náramku rozhodne šťastnejšia voľba. Nemôžeme čakať rovnakú kvalitu obrazovky ako pri drahších smart hodinkách, ale na náramok paráda.

Displej je oproti predchodcovi väčší, farebný, s lepším rozlíšením a dobre čitateľný aj na slnku

Batéria vydrží až 20 dní a jej dobitie v kolíske pre nabíjanie stihnete pod dve hodiny. Kolíska je nová, nie je teda kompatibilná so staršou verziou Mi Band. To neplatí pre náramky, ak už teda nejaké máte, z verzie 3 - môžete ich použiť aj pri 4. Rozhodne oceníte aj pohodlnosť pri nosení. Vďaka ľahkosti (22g) a mäkkému gumovému pásiku Mi Band 4 takmer necítite.

Prekvapí veľký výber ciferníkov. Priamo v hodinkách sú tri základné, ale v appke si ich môžete stiahnuť až 70, čo je fantastické!

Výběr ciferníků je překvapivě velký a u barevného displeje to i oceníte

Výber ciferníkov je prekvapivo veľký a pri farebnom displeji to aj oceníte

Z ďalších základných funkcií spomeňme aspoň budík, stopky, minútku, ovládanie hudby, mobil founder či notifikácie podľa vášho výberu. Náramok tiež zobrazí aktuálne počasie a predpoveď na ďalšie tri dni, ukáže vám spálené kalórie aj počet prejdených krokov. A povie vám tiež základné informácie o vašom spánku.

Mi Band 4 poskytne i základní informace o vašem spánku

Mi Band 4 poskytne aj základné informácie o vašom spánku

Platba NFC nie je možná - NFC čip sa ponúka iba pri drahšej verzii určenej pre čínsky trh.

Trochu hapruje čeština - aplikácia je totiž preložená (až na pár fráz), ale náramok v češtine nie je (čo však nevadí vzhľadom na ľahko pochopiteľné symboly), len pri zobrazení správ neprečíta české znaky. Aj na to sa ale dá zvyknúť, prípadne vyriešiť aktiváciu zobrazenia správ cez inú aplikáciu než je Mi Fit (napr. Tools & Amazfit, ktorá dokáže poslať správy bez diakritiky a ponúka aj ďalšie vylepšenia, navyše je perfektne kompatibilná práve s Mi Fit). Časom sa možno dočkáme aj aktualizácie, ktorá tento menší nedostatok vyrieši.

Mi Band 4 láka nízkou cenou, za ktorú ponúka základné športové módy, vodotesnosť, meranie tepu 24/7, ovládanie hudby, notifikácie na SMI i volania či upozornenie na neaktivitu. Hlavným lákadlom je nový AMOLED displej, ktorý je takmer o 40% väčší než pri tretej generácii. A vďaka aplikácii Mi Fit poskytne aj záznamy o spánku a ďalšie užitočné vylepšenia.

S náramkom môžete aj plávať, vodotesnosť je 50M, teda 5ATM a podľa výrobcu spĺňa normu IP67. Ak si nastavíte dĺžku bazéna (25 alebo 50m), Mi Band 4 vám zmeria počet temp, preplávanú vzdialenosť i celkovú dobu plávania. Pre hĺbkové potápanie Mi Band 4 nie je.

S Mi Band 4 můžete bez obav plavat

S Mi Band 4 môžete bez obáv plávať

Rýchle zhrnutie

Záver je jasný, Xiaomi Mi Band 4 príjemne prekvapil a pozornosť, ktorá je mu venovaná, je zaslúžená. Za odporúčanú maloobchodnú cenu 45 Eur získate úplne skvelého pomocníka pre rekreačné využitie, ktorá zvláda nielen základy, ale aj slušnú nadstavbu. Možno preto trhá rekordy v predaji, a kým ho nezatieni konkurencia (alebo piata verzia), bude vo svojej kategórii pre mnohých jasnou voľbou.

Pro každodenní nošení a rekreační sport je náramek Mi Band 4 skvělou volbou

Pre každodenné nosenie a rekreačný šport je náramok Mi Band 4 skvelou voľbou

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre