» Blog » Tissot

Tissot ohlásil nové PRX s automatickým chronografom

Tagy: Predstavenie | Tissot | Pánske | Klasické | Tradičné

Eliška Měrková | 31.3.2022 | 4 MIN

Nie je tomu tak dávno, čo parádne PRXká otriasli hodinárskym svetom. Sotva sme sa ich však stihli nabažiť a..? Tissot nás provokuje ďalším kúskom, ktorý nedá našej peňaženke spať – Tissot PRX s automatickým chronografom.

Jeden z najhorúcejších trendov (a to bez zveličenia) je od minulého roku sedemdesiatkový vzhľad zahŕňajúci ostré hrany a integrovaný náramok vo výrazne brúsenej úprave. A je na mieste sa domnievať, že práve tento trend bol viac než priživený vypustením hodinkového krakena – PRXiek, ktoré sa stali dostupnejšou alternatívou pre obdivovateľov "žijúcich legiend" Royal Oak značky Audemars Piguet a Nautilus od Patek Philippe.

Tissot PRX predstavenie – Najlepšie dostupné švajčiarske hodinky za rok 2021?
8.4.2021 - Eliška Měrková
Tissot PRX predstavenie – Najlepšie dostupné švajčiarske hodinky za rok 2021?

A tak sme ich tu mali. Najlepšie hodinky roku 2021, ako sa ich mnohí nehanbili (právom) nazvať. Ako prvé nám Tissot naservíroval podarené quartzové modely s dizajnom ako od Géralda Genty s rôznou úpravou číselníka. Najzaujímavejšie určite pôsobilo vertikálne brúsenie, ktoré nadväzovalo na rovnakú úpravu puzdra a integrovaného náramku.

Tissot PRX recenzia – Obzretie za „starými dobrými“ časmi (ktoré nemajú chybu)
25.8.2021 - Bohumil Vopršal
Tissot PRX recenzia – Obzretie za „starými dobrými“ časmi (ktoré nemajú chybu)

A mechanické modely so strojčekom Powermatic 80, po ktorých chronofandovia volali najviac, na seba nenechali dlho čakať. Tu sa Tissot v experimentovaní so štruktúrou číselníka pustil ešte ďalej. Výsledok bol viac než uspokojivý.

Tissot PRX – Fotogaléria geniálnej nostalgie
1.7.2022 - Agáta Vřeská
Tissot PRX – Fotogaléria geniálnej nostalgie

A nové PRX Chronograph? Jeden krok späť a dva kroky vpred

Tento rok na jar Tissot vykročil športovejším smerom a k svojim PRX pridal komplikáciu chronografu (stopiek). Ľahký retro vzhľad inšpirovaný módou sedemdesiatych rokov však zostal k našej radosti zachovaný. Práve sedemdesiatky totiž boli, čo sa chronografov týka, asi najväčšou érou panda číselníkov.

U nových Tissot PRX Chronograph zatiaľ vidíme dva farebné varianty s panda a reverse panda číselníkom.

Tzv. panda číselníkom sa rozumie dizajn, kde sa na svetlom podklade číselníka nachádzajú subčíselníky chronografu v tmavých odtieňoch (obvykle vo farebnej kombinácii čiernej a bielej). U tzv. reverse panda číselníku (teda "obrátená panda") je potom základná farba číselníka čierna či tmavá a subčíselníky sú biele. Najväčšej popularite sa pandy tešili v 60. a najmä 70. rokoch 20. storočia.

Hamilton Intra-Matic Chronograph H – predstavenie mechanických chronografov zo 60. rokov
22.3.2021 - Agáta Vřeská
Hamilton Intra-Matic Chronograph H – predstavenie mechanických chronografov zo 60. rokov

Na prvý pohľad je zrejmé, že u novinky Tissot cúvol späť k fungujúcej kartáčovanej štruktúre, akú sme videli u quartzových PRX. A dobre urobil, "wafflový" číselník (alebo tapisserie guilloche, pokiaľ by sme chceli byť presní) by v kombinácii s kontrastnými subčíselníkmi pôsobil trošku prekombinovane, nemyslíte?

Zatiaľ to vyzerá, že quartzovú fázu tu Tissot tiež preskočil a išiel rovno na mechaniku. Čo je podľa mňa celkom odvážny krok, vzhľadom k vyššej cene hodiniek s automatickým chronografom (zatiaľ môžeme očakávať cenovku okolo 2 tis. eur). Ale na druhej strane sa tak hodinky môžu veľmi ľahko stať hodinárskou lahôdkou. A rovnako sa domnievam (ale naozaj len domnievam), že dostupnejšiu quartzovú verziu onedlho uvidíme tiež.

Vnútri nájdeme švajčiarsky strojček ETA A05.H31 s automatickým náťahom, ktorý je založený na Valjoux, pričom maximálna rezerva chodu činí (nedávno predĺžených) 60 hodín (28 800 bph, 4Hz). Tissot tu naviac efektívne skeletonizoval rotor a na strojčeku vidíme decentné brúsenie mostíkov aj rotora.

Dienko kryje zafírové sklíčko. A vidíte tie parádne hranaté tlačidlá??

Dienko kryje zafírové sklíčko. A vidíte tie parádne hranaté tlačidlá??

Sklíčko je samozrejme zafír a ako už sa dá z názvu PRX vyčítať, hodinky sú vodeodolné do 100 metrov (berte X ako rímsku číslicu 10, značiacu 10 atmosfér, a teda 100 M).

Priemer puzdra nových chronografov činí 42 mm. Oproti pôvodným PRX teda maličko pribrali, konkrétne o 2 milimetre. Táto veľkosť by papierovo indikovala, že sú hodinky relatívne menšie (dnes sme u športových hodiniek s chronografom zvyknutí skôr na 44 mm a viac). Avšak ako sa ukázalo u pôvodných 40mm PRX, na užšie zápästie skrátka nesadnú. Prvé články integrovaného náramku, ktoré priamo nadväzujú na puzdro, sú totiž pevné, čo bohužiaľ hodinky výrazne predlžuje. Na užšom zápästí preto majú tendenciu odstávať.

Kedy sa hodinky dostanú aj k nám na Slovensko, si zatiaľ netrúfam hádať, ale úprimne dúfam, že čo najskôr.

Tissot Heritage 1973: Príťažlivosť takmer magická
21.2.2021 - Bohumil Vopršal
Tissot Heritage 1973: Príťažlivosť takmer magická

Ako lentilky – unisex PRX s menším priemerom

Tissot predstavil nové chronografy spolu s ďalšími prírastkami do radu PRX – PRX s 35mm priemerom puzdra. Tým Tissot odkazuje na doby minulé, kedy trhu vládli omnoho menšie hodinky než dnes, a zároveň uspokoja aj nežnú časť svojej fanúšikovskej základne.

Na výber bude päť farebných variantov v quartze (kde zaujímavé farby číselníka naozaj oceňujem, avšak namiesto sunburst číselníka by som možno radšej uvítala vertikálne brúsenie) a dve farebné varianty s modrým a neobvykle hnedým číselníkom v mechanike so strojčekom Powermatic 80. Pri oboch je vrúbkovaná luneta z 18karátového ružového zlata. Quartzové aj mechanické modely by už mali byť na trhu dostupné, kedy sa však dostanú k nám, ešte nie je známe.

Tissot má nové Tour de France pre rok 2022 – Na čo sa môžeme tešiť?
31.5.2022 - Eliška Měrková
Tissot má nové Tour de France pre rok 2022 – Na čo sa môžeme tešiť?

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku