VŠETKO NA TÉMU: Pulzný oxymeter – Prečo je dôležitý a čo nám prezradí? (1/2)

Tagy: Technológie a pojmy | Inteligentné

Dominik Hok | 6.5.2021 | 5 MIN

Pulzný oxymeter je senzor, ktorý si razí cestu do čím ďalej viacerých smart hodiniek. Prvýkrát bol hlavnou záležitosťou drahších smart hodiniek, ale teraz už ho nájdeme aj v smart náramkoch, ktoré svojou cenovkou siahajú napríklad aj pod 40 eur. Vo vzduchu však visí otázka – prečo by som mal mať smartwatch s pulzným oxymetrom a ako táto technológia funguje?

Články o pulznom oxymetri:

Pulzná oxymetria, alebo tiež SpO2, je metóda merania okysličenia krvi (trochu zložitejšie tiež nazývaná ako saturácia krvi kyslíkom) v periférnych častiach tela ako je napríklad ušný lalôčik, končeky prstov či v prípade smart hodiniek zápästie. Kyslík sa viaže na hemoglobín v krvi a jeho množstvo ovplyvňuje napríklad aj farbu krvi (čím viac kyslíka, tým svetlejšia krv). Normálne hodnoty okysličenia krvi by sa mali pohybovať v rozmedzí medzi 94 až 99 %.

[[M2813]]

Nedostatočné okysličenie môže spôsobiť zlyhanie orgánov či hypoxiu, ktorá najčastejšie súvisí s pobytom vo vysokých nadmorských výškach. To sú ale tie najhoršie možné scenáre. Z krátkodobejšieho hľadiska nám dočasné zníženie okysličenia môže prezradiť prichádzajúcu chorobu (napríklad aj COVID-19), potrebu regenerácie po športovom výkone alebo aj zlú aklimatizáciu vo vyššej nadmorskej výške.

Dokážu smart hodinky rozpoznať nakazenie koronavírusom?
15.12.2020 - Dominik Hok
Dokážu smart hodinky rozpoznať nakazenie koronavírusom?

Ako súvisí nadmorská výška s okysličením?

Hypoxia je najväčším rizikom pre horolezcov či letecký personál, pretože sa často pohybujú vo vysokých nadmorských výškach. Už ste niekedy niekoho počuli povedať "Tu hore je nejaký riedky vzduch"? A ja vám niečo prezradím, ten človek nebol ďaleko od pravdy.

S vyššou nadmorskou výškou klesá tlak vzduchu a tiež parciálny tlak vzduchu, ktorý ovplyvňuje množstvo prepravovaného kyslíka pri nádychu. Pokiaľ teda je vo výšinách nižší parciálny tlak, vzniká tzv. redší vzduch, a nedostaneme pri nádychu do seba také množstvo kyslíka.

Pokiaľ sa nadýchnete pri mori, tlak kyslíka činí 21,33 kPa. Oproti tomu vo výške 4000 metrov nad morom sa dostávate pod kritickú hranicu 4,7 kPa. (Zdroj: Pharmapoint) Preto je potrebné vo výškach nad 4000 metrov používať kyslíkové prístroje. Vo výškach nad 12 kilometrov je tlakový spád dokonca opačný (kyslík uniká z tela) a je potrebné použiť pretlakovú kabínu.

Avšak, bolesť hlavy a podobné príznaky sa môžu objaviť aj na našich horách s nižšou nadmorskou výškou, pretože je niekoľko faktorov, ktoré ovplyvňujú aklimatizáciu:

  • rýchlosť výstupu
  • doba vystavenia vyššej nadmorskej výške
  • prirodzená odolnosť (genetika ai.)
  • fyzická záťaž
  • teplota
  • nízka hodnota cukru
  • životospráva (napr. nedostatok spánku)
  • lieky, alkohol, fajčenie, choroba

Pokiaľ teda pre vás výstup napr. na Kľak bude obtiažny, ste fajčiar a je zima, môže sa stať, že budete mať nízke okysličenie krvi. To isté sa môže stať napríklad aj športovcovi, ktorý na Kľak rýchlo vylezie a je to pre neho veľká fyzická záťaž. Čo teda v tomto momente robiť? Aklimatizovať sa. Na chvíľu sa zastavte a nechajte telo sa s tým vysporiadať. Pokiaľ by problém pretrvával, nie je na škodu výstup vzdať a radšej zostúpiť.

To isté sa potom deje aj pri poriadnych výstupoch na štvortisícovky. Telo sa nemá zbytočne prepínať a pri nižšej nameranej hodnote SpO2 by sme mali dbať na aklimatizáciu, ktorá zaberie niekedy až dva dni. Po nejakom čase by mala tepová frekvencia začať klesať, zvýši sa okysličenie krvi a telo začne podávať rovnaké výkony ako v nižšej nadmorskej výške.

Ako sa prejavuje hypoxia?

Normálne hodnoty okysličenia krvi by sa mali pohybovať v rozmedzí medzi 94 až 99 %. Nižšie hodnoty môžu viesť k hypoxii (nedostatočné okysličovanie tkanív) a môžu sa prejavovať takto:

85-94 % – zvyšuje sa frekvencia srdečného tepu a dýchania
75-84 % – zlepšenie nálady, eufórie, zvýšenie sebavedomia (podobá sa ľahkej opitosti)
60-74 % – úzkosť, slabosť, zvracenie (podobá sa ťažkej opitosti)
pod 60 % – bezvedomie a hypoxické kŕče

Pokles okysličenia krvi môže indikovať rôzne choroby

Znížená hodnota okysličenia krvi úzko súvisí s hypoxiou a nadmorskou výškou, ale neznamená to, že môže byť jediným dôvodom, prečo sa znížila saturácia krvi kyslíkom. Takže, hoci doteraz článok pôsobil, že je vhodný len pre horolezcov, letušky a horalov, nie je tomu tak. Tak späť na zem.

Zníženie okysličenia krvi sprevádza takmer každé ochorenie a môže to byť dobrým indikátorom, že s naším telom je niečo v neporiadku.

Nedostatočná saturácia krvi kyslíkom môže tiež prezradiť spánkovú apnoe, kedy sa dostatočne neokysličujú tkanivá z dôvodu opakovaného prerušenia dýchania v spánku.

Súčasne sa okysličenie meria aj v súvislosti s ochorením COVID-19, pretože poškodené pľúca spôsobujú kyslíkovú nedostatočnosť.

Prečo sledovať okysličenie krvi pri tréningu?

Pri športe sa spotreba kyslíka minimálne zdvojnásobuje a je potreba, aby si telo zvyklo a naučilo sa pracovať s väčším množstvom kyslíka. S tým úzko súvisí hodnota VO2 Max, čo je maximálne množstvo kyslíka, ktoré dokáže športovec spracovať pri výkone. Čím vyššia táto hodnota je, tým lepšie dokáže naše telo pracovať s kyslíkom a je schopné podávať lepšie a dlhšie výkony.

Okysličenie a jeho vplyv na športový výkon ste už možno počuli v súvislosti s dopingovou aférou Lanca Armstronga. K navýšeniu výkonu používal EPO (Erythropoetin), čo je hormón, ktorý zvyšuje výrobu červených krviniek a zlepšuje tak okysličenie krvi.

Čo je VO2 max?
30.10.2019 - Agáta Vřeská
Čo je VO2 max?

Pri náročnom tréningu ale nemusíme stačiť získavať také množstvo kyslíka a vytvorí sa kyslíkový deficit (známy tiež ako hodnota EPOC). Tento deficit sa naše telo snaží vyrovnať aj po ukončení športovej aktivity a tak môžu hodnoty okysličenia byť nižšie než normálne. Čo to pre vás znamená? Že by naše telo malo regenerovať, pretože by pre neho s takou hodnotou okysličenia (pod 94 %) mohla byť ďalšia záťaž kontraproduktívna a tréning vám nič neprinesie.

To isté sa deje napríklad aj po bujarejšom večierku, kedy ste pili alkohol alebo keď máte nedostatok kvalitného spánku. Telo nie je v poriadku, okysličenie je nižšie a malo by regenerovať.

Meranie je ideálne hneď po prebudení a na základe získanej hodnoty sa potom rozhodnúť, či v ten deň budete mať nejaký náročný tréning, ľahký tréning alebo regeneráciu.

Prečo sa teda oplatí mať pulzný oxymeter v hodinkách?

Pokiaľ ste športovec, ktorý dbá na regeneráciu alebo horal, ktorý potrebuje toto zariadenie k aklimatizácii, odpoveď je jasná. Pulzný oxymeter je pre vás užitočný senzor. Avšak, nájde si svoje využitie aj pri obyčajných smrteľníkoch, ktorí chcú poznať trochu lepšie svoje telo.

Zároveň dokáže pulzný oxymeter včas upozorniť na prichádzajúce choroby všetkých druhov vrátane COVID-19, spánkovej apnoe či chudokrvnosti.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre