História quartzových hodiniek - Kríza alebo revolúcia?

Tagy: Technológie a pojmy | Klasické

Eliška Měrková | 22.8.2023 | 10 MIN

Tento príbeh je starý ako svet sám - nový, moderný a dravý aspekt prekoná a nahradí zastaraný aspekt. Automobily namiesto konských povozov, kvarty namiesto mechaniky... Takto jednoducho svet funguje. Ale ako vieme, svet hodiniek musí mať vždy niečo výnimočné. V čom spočívala celá kríza alebo revolúcia kremeňa a prečo nič moderné v hodinárskom svete nedokáže prekonať zastaraný aspekt?

Všetky tie nepopierateľné praktické vlastnosti a cenová dostupnosť nenechávajú priestor na dohady, prečo súčasný trh s hodinkami z 90 % tvoria quartzové (batériové) hodinky na úkor mechanických. Napriek tomu tu s nami kvarty nie sú tak dlho. Oficiálne približne 55 rokov... Za ten čas však stihli na trh s hodinkami hodiť niekoľko poriadnych kriviek.

Quartzové hodinky – Ako fungujú a ako sú na tom oproti mechanikám?
30.5.2023 - Eliška Měrková
Quartzové hodinky – Ako fungujú a ako sú na tom oproti mechanikám?

História quartzovej krízy - ASTRONomický útok v prvej bitke s názvom „Digitální

Oficiálny začiatok slávnej "Quartzovej krízy", ktorú už stokrát spomínali všetci výrobcovia hodiniek, sa datuje do roku 1969. Práve v tom roku na Vianoce prišiel darček z Japonska. Prvé quartzové náramkové hodinky, ktoré mali navždy zmeniť svet, ako ho poznáme... Dobre, možno to bolo povedané až príliš dramaticky, ale možno práve takto fatálne vnímal situáciu tradičný švajčiarsky hodinársky priemysel, ktorý bol príchodom quartzových hodiniek zmietnutý ako cunami.

Samotné počiatky kremenných hodiniek možno vystopovať až do roku 1880, keď boli objavené piezoelektrické vlastnosti kremeňa, po ktorých Joseph Horton a Warren Morrison v roku 1927 (v Bellových laboratóriách) vyrobili prvé funkčné kremenné hodinky. V tom čase to však bola veľká stolová záležitosť a zďaleka nie kremenné hodinky, ako ich poznáme dnes.

Seiko Astron z roku 1969.

Seiko Astron z roku 1969.

Boli to slávne... nie - najslávnejšie hodinky Seiko Astron, ktoré vypálili prvú revolučnú salvu. Na tú dobu nová, veľmi presná a praktická technológia, po ktorej túžilo nespočetné množstvo milovníkov hodiniek. Ale ešte to nebola masová záležitosť. V roku 1969 vyletela prvá lastovička v podobe limitovanej edície 100 kusov, v zlatom puzdre a za cenu zodpovedajúcu cene luxusnejšieho automobilu (kaliber 35A kmital s frekvenciou 8 192 Hz a jeho presnosť bola udávaná na 5 s za deň).

Dnes z týchto hodiniek vhodne vychádzajú hypermoderné hodinky Seiko Astron, ktoré sú synchronizované pomocou GPS, aby zaručili takmer dokonalú presnosť.

Seiko Astron GPS – Akonáhle im dáte šancu, dostanú vás
3.5.2023 - Agáta Vřeská
Seiko Astron GPS – Akonáhle im dáte šancu, dostanú vás

Po tejto senzácii začali nielen Japonci, ale aj niektorí švajčiarski a ďalší hodinári pracovať na vývoji a zdokonaľovaní quartzového strojčeka, ktorý následne predstavili na bazilejskom veľtrhu v roku 1970 (medzi nimi Omega, Bulova, Rado atď.).

Vzácné Rolex Texan s quartzovým strojkem Beta 21.

Vzácne hodinky Rolex Texan s quartzovým strojčekom Beta 21.

Švajčiari prišli s quartzovým strojčekom Beta 21, ktorý v 70. rokoch 20. storočia používali okrem iných aj spoločnosti Omega, Rolex a Patek Philippe. Ale predaj nestál za zmienku... Seiko však otváralo jeden butik za druhým.

O rok neskôr, v roku 1971, Seiko postavilo pred svojich zákazníkov ďalší Astron. Niektorých možno prekvapí, že to stále neboli šialené, masovo vyrábané hodinky, ktoré by zo dňa na deň všetko obrátili naruby. A že prvú skutočnú "bitku o quartz" neviedli Japonci...

Navyše skutočná hviezda, ktorá spôsobila šialenstvo, nebola analógová, ale digitálna: Hamilton Pulsar z roku 1972. Spoločnosť Hamilton zvolila názov dokonale. Pulzary sú rotujúce neutrónové hviezdy, ktoré vyžarujú elektromagnetické žiarenie a ich svetlo rotáciou vytvára efekt majáka. Práve Pulsary sa stali majákom v mori tradičných hodiniek a priťahovali pozornosť obrovských rozmerov. A pravdepodobne k tomu prispela aj skutočnosť, že ich nosil James Bond. Okrem iného...

Hamilton PSR: oživenie ikony, ktorá dala podobu digitálnym hodinkám
5.1.2021 - Agáta Vřeská
Hamilton PSR: oživenie ikony, ktorá dala podobu digitálnym hodinkám

Predtým, ako sa objavili hodinky Seiko Astron a quartzové hodinky, sa viacerí hodinári/vynálezcovia pokúšali o rôzne alternatívy elektronických hodiniek. Preteky o prvé elektronické hodinky vyhrala priekopnícka (vtedy ešte americká) spoločnosť Hamilton s hodinkami Electric 500 (dnešné Ventury) z roku 1957, načo ich technológiu v roku 1960 prekonal legendárny ladiaci strojček Bulova Accutron. Verilo sa, že Accutrony spôsobia revolúciu v mechanických hodinkách a že v budúcnosti budú zdobiť zápästie každého človeka. No celkom sa im to nepodarilo. Ich vplyv bol však obrovský.

Legenda Bulova Accutron – 3 dôvody, prečo o nich snívať
12.5.2023 - Eliška Měrková
Legenda Bulova Accutron – 3 dôvody, prečo o nich snívať

V 70. rokoch teda ovládli scénu digitálne hodinky a celý svet si ich všimol. USA na túto situáciu reagovali veľmi silno a do segmentu hodiniek prenikli elektronické spoločnosti. Ale nielen tie, napríklad aj americká Bulova prišla v tom čase s úžasnými Computronmi.

Bulova Computron recenzia – Jedny z najikonickejších digitálok
22.2.2023 - Eliška Měrková
Bulova Computron recenzia – Jedny z najikonickejších digitálok

325,00 € skladom

V Japonsku bola lídrom spoločnosť Seiko (napr. predaje spoločnosti Citizen boli štvrtinové v porovnaní so spoločnosťou Seiko; ďalším konkurentom bola spoločnosť Casio, ktorá prišla o niečo neskôr so svojím skutočným prielomom, modelom G-Shock). V tom čase spoločnosť Seiko investovala aj do zariadení a robotických liniek na hromadnú automatizovanú výrobu, ktorým Švajčiari nemohli konkurovať. Hviezda značky Pulsar pomaly zapadala.

Seiko potom horlivo vyrábalo digitálne aj quartzové analógové hodinky a dokonca prišlo s prvými čisto dámskymi analógovými quartzovými hodinkami (1972). V roku 1973 potom Seiko predstavilo prvé digitálne hodinky LCVFA (a prvé digitálne hodinky na svete so šesťmiestnym displejom). Hodinky mali nízku spotrebu energie a mohli zobrazovať sekundy.

O rok neskôr, v roku 1974, spoločnosť Casio predstavila slávne hodinky CASIOTRON.

Zdroj: https://habilitateblog.com/the-history-of-casio-watches/

Zdroj: https://habilitateblog.com/the-history-of-casio-watches/

A tak to išlo ďalej. "Digitalizácia" hodiniek priniesla nový dopyt, rozvoj nových trhov v Ázii a Latinskej Amerike a zmeny v samotnom systéme výroby hodiniek (hromadná výroba atď.) a, samozrejme, aj cien. Začína sa kríza.

Bitka dva - drtiaci úder Seika a kríza švýcarského hodinárstva

Urobme malé jazykové zastavenie: ak sa pozrieme na zaužívané slovné spojenie "kríza quartz", dospejeme k záveru, že môže byť zavádzajúce, pretože znie pomerne nepresne. Niekto, kto sa nevyzná v hodinkách, by si napríklad s veľkou pravdepodobnosťou mohol myslieť, že ide o krízu, ktorá zasiahla trh s quartzovými hodinkami, a nie o krízu spôsobenú quartzom. Presnejšia formulácia by teda mohla byť "kríza tradičného švajčiarskeho hodinárstva", "kríza mechaniky" alebo najlepšie "quartzová revolúcia", odkazujúca na prevrat, ktorý quartzové hodinky spôsobili.

V 70. a 80. rokoch 20. storočia kvarty zrazili hodinársky priemysel na kolená a Švajčiarsko postihla najhoršia hospodárska kríza v jeho histórii. Možno by sa dalo dokonca hovoriť o brutálnej defenestrácii hodiniek, pretože v priebehu 13 rokov sa kariéra približne dvoch tretín zamestnancov tradičného hodinárskeho odvetvia - dovtedy najhodnotnejšieho švajčiarskeho priemyslu - skončila.

Ženevský hodinář, 1921. Zdroj: https://www.watchesandculture.org/

Ženevská hodinárska dielňa, 1921. Zdroj: https://www.watchesandculture.org/

Pred krízou nemalo Švajčiarsko takmer žiadnu konkurenciu - bolo tiež zdrojom približne 95 % všetkých vyrobených hodiniek a pre hodinársky priemysel priamo alebo nepriamo pracovalo 90 000 ľudí. Špička na trhu, synonymum kvality... Pomohla tomu dlhoročná tradícia aj skutočnosť, že Švajčiari zostali počas svetových vojen neutrálni, a tak mohli pokračovať vo výrobe hodiniek pre verejnosť, zatiaľ čo krajiny zapojené do vojen museli sústrediť výrobu hodiniek na potreby ozbrojených síl.

Ako už bolo uvedené, Švajčiari reagovali aj na vlnu quartzových hodiniek. Ale svojím vlastným spôsobom. V porovnaní s (prevažne) japonskými hodinkami sa švajčiarskym dostalo remeselnej starostlivosti, a teda aj vyššej ceny. Takže často museli skončiť v predaji s výraznou zľavou a konkurencii sa ťažko odolávalo.

Do roku 1977 sa spoločnosť Seiko stala najväčšou hodinárskou firmou na svete, pričom jej tržby v tom čase dosiahli 700 miliónov dolárov pri 18 miliónoch vyrobených kusov (Timex bol druhý, ale na jeho tržby pripadla takmer polovica). Takže nie rok 1969, ale rok 1977 bol rokom, v ktorom spoločnosť Seiko skutočne ovládla trh.

História Timexu – Americké hodinky pre každého. Prezidentov nevynímajúc
24.2.2021 - Michael Černík
História Timexu – Americké hodinky pre každého. Prezidentov nevynímajúc

Seiko obchod v Ginze.

Obchod Seiko v Ginze. Zdroj: Wikipedia

Tým, že spoločnosť Seiko chrlila v rovnakej miere analógové aj digitálne hodinky, získala značný náskok (ostatné spoločnosti sa postupne zameriavali viac na jedno alebo druhé). K. Hattori & Co, výrobca hodiniek Seiko, sa koncom 70. rokov 20. storočia stal nesporným kráľom svetového hodinárskeho priemyslu s tržbami vo výške 6 miliárd dolárov (podľa Business Week).

Ako sa Švajčiarsko zachránilo?

Mnohí švajčiarski výrobcovia hodiniek stále zubami-nechtami bojovali s novou módou. Tradičné metódy, ktoré sa v malých rodinných firmách odovzdávali z generácie na generáciu... Ako sa mohli niečoho takého vzdať? A tak z 90 000 ľudí v odvetví zostalo len 28 000 - tých, ktorí sa prispôsobili.

V 80. rokoch 20. storočia sa roztrieštený švajčiarsky hodinársky priemysel zošíval do posledných veľkých odbojných skupín s dlhou tradíciou: SSIH, ktorej hviezdou bola Omega, a ASUAG so svojou hlavnou značkou Longines. V tomto období, konkrétne v rokoch 1978 - 1985, sa na trhu objavili dve významné osobnosti, ktoré mali zohrať rozhodujúcu úlohu v "poslednej bitke" - Ernst Thomke a Nicolas G. Hayek.

Meno druhého pána každý pozná a my sa k nemu ešte dostaneme. Ernst Thomke (hodinár a akademik) sa stal známym práve vďaka svojmu spojeniu s ASUAG, ktorá ho v roku 1978 požiadala o pomoc. Thomke sa ujal vedenia spoločnosti Ebauches SA, dôležitej časti ASUAG, ktorá sa zameriavala na výrobu hodinových strojčekov pre viacerých švajčiarskych zákazníkov, a čo je dôležité, inicioval dôkladnú reštrukturalizáciu.

Thomkeho kroky boli premyslené a viac než dômyselné... a hodné samostatného článku. V skratke však stačí povedať, že vďaka nemu a sérii účinných rozhodnutí sa z Ebauches stala ETA, najväčšia a najvýznamnejšia hodinárska spoločnosť, ktorá sa pod novým vedením prispôsobila aj výrobe cenovo dostupných analógových quartzových strojčekov. Konkurencieschopnosť ETA bola prvým švajčiarskym víťazstvom.

Sistem 51 a Swissmatic – Ako Švajčiarsko vrátilo úder
14.6.2023 - Eliška Měrková
Sistem 51 a Swissmatic – Ako Švajčiarsko vrátilo úder

Napriek tomu to nestačilo a celá situácia sa zdala byť takmer beznádejná. A tak sa na scéne objavil druhý hrdina, a to bez preháňania Nicolas Hayek. Konzultant v oblasti riadenia a majiteľ spoločnosti Hayek Engineering v Zürichu (špičková konzultačná firma), ktorého začiatkom 80. rokov minulého storočia poverili švajčiarske banky analýzou situácie. Hayek bol vždy snílkom a dokázal myslieť radikálne, nad rámec zaužívaných pravidiel, a pravdepodobne aj vďaka tomu prišiel s riešením, ako sa dostať z krízy.

Swatch – Príbeh firmy, ktorá zachránila švajčiarske hodinárstvo
22.3.2021 - Eduard Tomas
Swatch – Príbeh firmy, ktorá zachránila švajčiarske hodinárstvo

Vzniká Swatch Group

Nicolas Hayek videl nádej v spojení dvoch najväčších hodinárskych skupín (ASUAG a SSIH) do jednej silnej zastrešujúcej značky. Urobil tak v roku 1983. Nová spoločnosť dostala názov SMH (Swiss Corporation for Microelectronics and Watchmaking), pričom všetka výroba strojčekov bola zverená spoločnosti ETA, ktorá sa tomu nanovo prispôsobila. Ostatné značky, ktoré predtým vyrábali strojčeky, sa teraz sústredili na marketing, dizajn, predaj atď.

Nicolas Hayek.

Nicolas Hayek.

Nová SMH zároveň potrebovala vytvoriť kľúčový produkt, ktorý by znovu naštartoval švajčiarsku ekonomiku. A tak Hayek urobil krok, ktorý bol mimoriadne odvážny, provokatívny a pre Švajčiarsko aj veľmi nezvyčajný.

Veľkou pomocou boli aj švajčiarske banky, ktoré v rokoch 1981 až 1983 napumpovali do hodinárskeho priemyslu viac ako 550 miliónov švajčiarskych frankov v rámci série záchranných balíkov.

Hayek ponúkol svetu nové hodinky Swatch - plastové, farebné, neuveriteľne hravé a tiež neuveriteľne lacné. Také, ktoré mohli nielen konkurovať japonskej salve, ale dokonca ju prekonať v originalite. Napokon, Swatch mohol použiť aj dôležitý argument švajčiarskeho pôvodu, ktorý mal napriek všetkým ťažkostiam stále silný zvuk.

Impérium vrátilo úder - Swatch sa prakticky cez noc stal popkultúrnou senzáciou a vlial život (a hlavne finančnú podporu) do žíl tradičných hodiniek pod hlavičkou SMH, ktoré Hyek neskôr zoskupil do slávnej Hayekovej pyramídy. Niet divu, že v roku 1998 premenoval SMH na Swatch Group.

Současná pyramida značek Swatch Group.

Súčasná pyramída značiek skupiny Swatch Group.

Spoločnosť Swatch znamenala pre Švajčiarov bod obratu a záchranné lano. Predtým, v rokoch 1974 až 1983, klesla výroba švajčiarskych hodiniek z 96 miliónov na 45 miliónov. Spoločnosti Swatch potom trvalo dva roky, kým sa jej výroba vrátila na 60 miliónov. Samozrejme, 80 % z nich bolo v kvarte. Dôležité však je, že SMH bola v roku 1983 v čiernych číslach.

Kríza bola zažehnaná, tradičné švajčiarske hodinárstvo prežilo vďaka spoločnosti Swatches a dá sa povedať, že všetko dobre dopadlo. Samozrejme, vývoj celej situácie a hodiniek odvtedy pokračoval a dá sa povedať, že išiel míľovými krokmi. Dokonca sa začína zdať, že klasické analógové kvartálne hodinky pomaly, ale naozaj pomaly ustupujú. Čo možno znamená príchod druhej krízy quartzových hodiniek... Tentoraz však v pravom zmysle slova. Niečo také určite nepríde zo dňa na deň.

Aké je dnes postavenie quartzov?

V každom odvetví je potrebná zdravá konkurencia. A keď sa tradiční hodinári dostali z najhoršieho, pustili sa do svojich módnych mechanických hodiniek s ešte väčšou vervou ako predtým. Koniec koncov, teraz sa mali voči čomu vymedziť.

Mechanické hodinky vo všeobecnosti pôsobia na iné emócie ako kvartové, sú vnímané ako niečo prestížne, tradičné, s dušou... Quartzy ako záležitosť pre masy, patriace skôr do módneho segmentu. Tento predpoklad sa však v posledných rokoch čoraz viac zmýva a mieša (máme aj cenovo dostupné, na opasok vyrobené mechanické hodinky a naopak krásne, precízne vyrobené a luxusné quartzové). Napriek tomu majú niektorí zarytí hodinári stále iracionálnu averziu voči quartzovým hodinkám (ale čo je racionálne na láske k hodinkám, že?)

Quartzové strojčeky – Poznáte velikánov kremíkového sveta?
13.6.2023 - Eliška Měrková
Quartzové strojčeky – Poznáte velikánov kremíkového sveta?

Tieto dva svety si už nekonkurujú. Fungujú nielen vedľa seba, ale aj spolu - v akejsi mierovej hodinkovej symbióze (aj preto mnohé značky ponúkajú vo svojich kolekciách oba). Ľudia dostali možnosť voľby, a tak to má byť.

A ak sa chystá ďalší podobný zvrat? Nuž, ak klasické hodinky nezmietol nástup smartfónov a hodiniek, tak už asi nič.

Hodinárske míľniky, ktoré by mal každý chronomaniak poznať
15.11.2023 - Šimon Šesták
Hodinárske míľniky, ktoré by mal každý chronomaniak poznať

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre