» Blog » Alpina

Letecké hodinky iba pre letcov? Alpina Startimer Pilot AL-525 dokazuje opak

Tagy: Recenzie | Alpina | Pánske | Klasické | Letecké

Agáta Vřeská | 24.10.2019 | 5 MIN

Pravdou ale je, že letecké, alebo ak chcete pilotné hodinky sú dosť špecifické a pravdepodobne nezaujmú všetkých. Prečo sa teda od nich niektorí nedokážu odtrhnúť? Možno práve preto, že nie sú pre každého!

My se ale nebudeme v tomto článku zaoberať všeobecnou kategorizáciou leteckých hodiniek, rovno sa vrhneme na jeden model, ktorý upútal moju pozornosť. Sami potom môžete posúdiť, či si tú pozornosť naozaj zaslúži.

Pod lupou nebude nikto menší než švajčiarska Alpina so svojim Startimer Pilot Automatic AL-525, ktorý patrí do radu Startimer. Ten bol predstavený v roku 2011 a od tej sa stal najpredávanejším radom súčasnej Alpiny. Vzhľad modelov Startimer Pilot Automatic sa odvtedy nijak výrazne nezmenil a svojimi špecifickými znakmi sú ľahko rozpoznateľné.

Nezamenitelný Pilot od Alpiny

To platí aj pre recenzovaný model Startimer Pilot Automatic AL-525, predstavený v roku 2017. Výrazné puzdro z nerezovej ocele má priemer 44 mm a hrúbku 11,7 mm. Občas narazíte na názor, že "keby bolo menšie, bolo by to lepšie". Lenže pre letecké hodinky, kde je práve veľkosť puzdra jeden z kľúčových prvkov pre čitateľnosť, je väčší priemer zvolený cielene - prinajmenšom z historického hľadiska. Na druhú stranu, hodinky naozaj nie sú práve drobné a tento rozmer môže byť pre mnohých problém.

Ciferník ponúka presne to, čo pri leteckých hodinkách očakávate, a síce dobrú čitateľnosť toho základného - času. Predovšetkým zaujmú veľké, ručne lepené indexy na pozíciách 3, 6, 9 a 12 a arabské číslice na ostatných hodinách, potiahnuté luminiscenciou Super-LumiNova. Starostlivé ohraničenie indexov a číslic vo farbe puzdra zdôrazňuje precíznosť, s ktorou boli hodinky navrhnuté. Za mňa bolo pekne zvládnuté aj umiestnenie ukazovateľa dátumu na pozícii tri - pri tmavých ciferníkoch sú na tmavom podklade, pri bielych na bielom, zbytočne nepúta pozornosť, neruší, ale funkciu plní.

Startimer Pilot Ref. AL-525NN4S6

Startimer Pilot Ref. AL-525NN4S6

A potom ručičky - ako to tá Alpina robí, že jej ručičky vyzerajú tak pekelne dobre? Nech sa pozriete do ktoréhokoľvek radu Alpiny, sú to ručičky, čo presne vystihnú určitý charakter hodiniek, ktorý by inak zostal upozadený. V našom prípade oceľové ručičky vo farbe puzdra, s luminiscenciou a v tvare tenkých listov (tzv. feuille), dodávajú eleganciu celému modelu. A tá dlhá špička minútovky - nemáte potrebu na ne namotane zízať?

Letecké hodinky nie sú pre Alpinu novinkou. Okrem iného bola dodávateľom leteckých hodiniek v prvej polovici minulého storočia pre kontinentálne letecké sily. Práve na toto slávne obdobie 20. a 30. rokov nový rad Startimer nadväzuje.

Nesmieme zabudnúť na jeden z tých nezameniteľných detailov (nielen) Pilotov Alpiny - červený trojuholník. Ten nájdeme na konci sekundovej ručičky a tiež plne vyfarbený typicky na pozícii 12. Bez ohľadu na zvolenú farebnú verziu je tento detail jednou z vecí, ktorá ma na Alpinách fakt baví. Signatúru nájdeme tiež na veľkej skosenej korunke, uspôsobenej letcom pre ľahšiu manipuláciu v rukaviciach. Navyše je skrutkovacia a hodinky sa môžu pochváliť vodotesnosťou 100M.

Sklíčko je zafírové a hodinky sú dodávané s ručne vyrábaným, koženým prešívaným remienkom (genuine leather) a signovanou oceľovou sponou.

Piloty spĺňajú štyri základné kvality športových hodiniek, ktoré definovala samotná Alpina: sú antimagnetické, nárazu vzdorné, vodotesné a majú puzdro z kvalitnej nerezovej ocele. Oceľové puzdro je finišované saténovým brúsením, a to buď v nerezovej farbe alebo s PVD úpravou. Lesk puzdra navyše krásne kontrastuje s matnými farbami ciferníkov.

Startimer Pilot Ref. AL-525S4S4

Startimer Pilot Ref. AL-525S4S4

K letectvu patrí mechanika

Pri modeli Startimer Pilot Automatic AL-525 nájdeme, ako už napovedá názov, mechanický strojček s označením AL-525. Mohlo by sa zdať, že ide o vlastný strojček Alpiny, ale nie je to tak celkom pravda.

Spoločnosť Alpina má síce vlastný tím inžinierov a hodinárov, a môže sa tak pochváliť radom vlastných, in house strojčekov. Konkrétne od roku 2002, keď Alpinu kúpil Petr Stas, vlastník Frederique Constance, zažila Alpina niečo ako znovuzrodenie a vyvinula päť vlastných kalibrov. Zvládla aj také hodinárske komplikácie ako je tourbillon(!) či flyback chronograph, a zaradila sa tak medzi malú skupinu švajčiarskych manufaktúr, ktoré si kompletne vyvíjajú a implementujú vlastné strojčeky.

Pod puzdrom Startimer Pilot Automatic AL-525 to ale neplatí. Použitý kaliber AL-525 je založený na strojčeku Sellita SW200, a ešte predtým to bola ETA 2824-2. Vzhľadom k cene hodiniek sa na tom ale ťažko niečo dá hodnotitť ako zlé. Obzvlášť, keď je kaliber považovaný za veľmi spoľahlivý a upravený tak, aby zvládol náročné podmienky. Beží na 4Hz, teda 28800bph, má 26 kameňov a rezerva chodu je 38 hodín.

Na stránkách spoločnosti Alpina sa dočítate, že strojček AL-525 býva jemne zdobený, ale môže byť použitý aj nedekorovaný. Pri našom modeli je plné skrutkovacie spodné viečko bez priehľadu, a preto sme nemali možnosť nakuknúť dovnútra, budeme sa musieť uspokojiť aspoň s istotou typického gravírovania Alpiny Startimer na spodnom viečku.

Na korunce najdeme Alpina trojuhelník a na dýnku gravírovné logo typické pro řadu Startimer

Na korunke nájdeme Alpina trojuholník a na spodnom viečku gravírované logo typické pre rad Startimer

Pilotné, ale nielen pre letcov?

Je celkom jasné, že letecké hodinky, navyše tie s klasickým dizajnom, majú svoje špecifiká, ktorým Alpina Startimer Pilot Automatic AL-525 vyhovuje.Možno aj preto býva často doporučovaný ako ideálna voľba, ak hľadáte naozaj solídne letecké hodinky s klasickým vzhľadom v nižšej cenovej kategórii. Teraz si asi vyhľadáte cenu Alpina Pilotov a poviete si, či to s tou "nižšou cenovou kategóriou" myslím vážne. Lenže svet leteckých hodiniek je ovládaný inými pánmi nebies - Breitling, IWC, Longines, Fortis,... A tu ceny hodiniek začínajú tam, kde pri mnohých iných ani neprídu. V porovnaní s nimi sú teda Piloty od Alpiny naozaj slabý (cenový) čajík.

Alpina Startimer Pilot sú luxusné športové hodinky. Svojou nenásilnou eleganciou síce zaujmú nielen milovníkov aviatiky, ale jednou z podstát ich krásy je práve historický odkaz a datily, ktoré treba objaviť.

Aj tak, alebo možno práve preto, je cieľovka trochu posunutá od letcov, ktorí majú lásku k letectvu spojenú aj s veľkými menami leteckých hodiniek a nedajú na ne dopustiť, a letcov, ktorí na typicky letecké hodinky už zanevreli pre veľké množstvo technologických alternatív. Všetci ostatní leteckí entuziasti, ktorí hľadajú decentnú eleganciu, ktorí nezataja, že sú myšlienkami v oblakoch, však budú nadšení.

Startimer Pilot Ref. AL-525S4S6

Startimer Pilot Ref. AL-525S4S6

Hodnotenie

Alpina Startimer Pilot AL-525 sa ukazujú ako vysoko prepracované hodinky, s kvalitnými materiálmi a typickými znakmi pripomínajúcimi leteckú históriu a dlhú tradíciu; elegantné detaily, jednoduché línie a čistý dizajn z nich robia klasiku vo vintage štýle, ktorá hrdo obstojí aj v náročnej spoločnosti. Za mňa jednoznačne dôkaz, že novodobá Alpina vie vytvoriť neľahké prepojenie športu a elegantného dizajnu, i keď si svojich priaznivcov musí starostlivo nájsť.

Tři nové barevné kombinace Alpina Startimer Pilot Al-525

Tri nové farebné kombinácie Alpina Startimer Pilot AL-525

Na záver zostáva doplniť, že základné farebné varianty z roku 2017 sú u nás už nedostupné. O to väčšie nadšenie priniesli nové modely: AL-525G4S4 s PVD úpravou ružové zlato, hnedým remienkom a tmavosivým ciferníkom, AL-525NN4S4 s PVD úpravou ružové zlato, čiernym remienkom a ciferníkom a AL-525NN4S6 s čiernym remienkom a tmavomodrým ciferníkom.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre