» Blog » Garmin

Garmin Instinct Esports recenzia: Pre vášnivých počítačových hráčov

Tagy: Recenzie | Garmin | Pánske | Inteligentné

Dominik Hok | 5.1.2021 | 3 MIN

Hodinky na hranie hier? A od Garminu, ktorý vyrába športové hodinky? Áno, očividne aj toto je možné. Garmin totiž vydal model Instinct Esports, ktorý dokáže streamovať tepovú frekvenciu hráča a hladinu stresu počas hry do obrazu. A s tým, aké sú teraz e-športy populárne, nemyslím si, že by to bol od Garminu úplne hlúpy krok.

Americkú značku Garmin som vždy považoval za výrobcu športtesterov, prípadne smart hodiniek. Teraz už jej môžem pridať ďalší atribút – výrobca e-športtesterov.

Garmin týmto krokom potvrdil názor mnohých gamerov, že hranie hier je proste šport. Do zariadenia Garmin Instinct pridal funkciu STR3AMUP!, ktorá umožňuje zdieľanie biometrických dát o hráčovi – srdečnú frekvenciu, hladinu stresu a "nabitie" tela.

K čomu to je dobré? Predstavte si, že v turnajoch hry DOTA2 sa točia úplne rovnaké peniaze ako vo futbalovej UEFA Európskej lige. No, a teraz budú diváci môcť vidieť, čo hra robí s počítačovým hráčom v reálnom čase. Divácky zážitok to posunie na úplne inú úroveň.

Najznámejší streamer na Twitchi vystupujúci pod prezývkou Ninja má cez 16 miliónov sledujúcich. Myslíte, že by divákov nezaujímalo, čo s ním hra robí? Rozhodne áno. Futbalového fanúšika by určite tiež zaujímala Ronaldova tepovka počas zápasu. :)

Garmin pred monitor posadil vojaka

Príde mi až úsmevné, že Garmin urobil z outdoorovo ladených vojenských hodiniek zariadenie pre počítačových hráčov, ale vzhľadovo sa im to rozhodne podarilo. Kombinácia čiernej s červenou dokonale ladí k červeno podsvietenej klávesnici, ktorú volí mnoho hráčov.

Čo sa týka čriev, Instinct Esports si vzal všetko z pôvodných Instictov – vojenský štandard odolnosti, váhu 52 gramov, hromadu senzorov vrátane barometra, teplomera, GPS prijímača a obdivuhodnú dvojtýždennú výdrž batérie. Pre zaujímavosť, v režime e-sports hodinky vydržia 80 hodín. Vydržíte tak dlho hrať, kaliči? :) Pretože tieto hodinky zvládnu aj trojdennú LAN párty.

Vypisovať všetko je úprimne zbytočné, to si radšej prečítajte recenziu pôvodných Instinctov, pretože sú až na vzhľad a jednu funkciu totožné.

Nové Instincty ponúkajú monitoring nielen s éčkom

Niekedy je potreba počítač opustiť a trocha sa pretiahnuť. Preto Instincty okrem monitoringu e-športov ponúkajú tiež monitoring štandardnejších športov ako je beh, cyklistika, turistika, plávanie a mnoho ďalších.

To však zvládne väčšina športtesterov. V čom sú Esports špeciálne, to je monitoring e-športov. Ja som tentokrát testoval smart hodinky z pohodlia pohovky a sparing partnera mi robil X-box.

Počas testu som odohral zápas vo Fife za tím Aston Villa proti Chelsea. Mimochodom, semifinále anglického ľudového pohára. Hodinky zaznamenali celkovú dobu hrania, priemerný srdečný tep, maximálny srdečný tep a priemerný stres. Ten sa meria na základe variability srdečného tepu. To je (v skratke) pravidelnosť úderov srdca. Pravidelný srdečný tep (doba medzi jednotlivými údermi srdca je totožná) značí pohotovosť organizmu – telo je teda v strese. Pokiaľ je tep arytmický, značí to, že telo relaxuje a srdce bije ležérne len vtedy, keď potrebuje.

Snímač tepovej frekvencie – všetko o ňom a ako vám môže pomôcť
24.11.2020 - Dominik Hok
Snímač tepovej frekvencie – všetko o ňom a ako vám môže pomôcť

Zaujímavé je, ako sa hladina stresu počas zápasu vyvíjala. Aby som to uviedol na príklade (alebo sa pochválil), Chelsea mi podľahla 4:1. Hladina stresu zhruba zodpovedala dobe, kedy som dával góly. Žeby nervozita, či sa trafím?

4 góly, 4 zvýšenia stresu. Mimochodom, medzi tretím a štvrtým zvýšením stresu som inkasoval a hladina stresu sa v tej dobe pohybovala dlhodobo nad priemerom.

Aby som bol úprimný, všetky tieto údaje sú síce zaujímavé, ale na maximálne tri hry. Po desiatom zápase vás hladina stresu a tepovka pravdepodobne nebude zaujímať. Kde to ale zmysel má, to je práve pri streamovaní hier.

Okrem toho, čo hráč robí v hre, uvidíme, čo robí hra s hráčom. Zložitá veta, jednoduchá myšlienka. A Garmin to trafil. Ide s dobou a to je dobre. Ale aj tak dúfam, že sa ľudia budú naďalej hýbať. :)

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre