» Blog » Mido

Mido Multifort III Dual Time: švajčiarske GMT hodinky, ktoré stoja za úvahu

Tagy: Recenzie | Mido | Pánske | Klasické | Tradičné

Eduard Tomas | 27.3.2024 | 4 MIN

V júli tohto roka (2019) predstavila švajčiarska značka Mido hodinky Dual Time z modelového radu Multifort. Okrem komplikácie GMT zaujmú aj svojím veselým dizajnom a 80-hodinovou rezervou chodu. Stojí však za cenu vyše 980 eur?

Skĺbenie designu a funkčnosti. Ide to?

Od roku 1918, keď značku Mido založil Georg G. Schaeren, je cieľom značky nadčasový dizajn a technické inovácie. Model Multifort III Dual Time sa od tejto tradície neodchyľuje. Dizajn hodiniek je funkčný, ale zároveň veľmi elegantný a atraktívny. Hodinky majú okrem ciferníka aj priehľadný ciferník, ktorý je krytý zafírovým sklíčkom.

Mido Multifort se rozhodně může pochlubit atraktivním vzhledem

Hodinky Mido Multifort sa rozhodne môžu pochváliť atraktívnym vzhľadom

Zdobeniu strojčeka by sa však dalo niečo vytknúť; na túto cenovú kategóriu pôsobí pomerne stroho. Pri porovnaní strojčeka napríklad so strojčekmi hodiniek Stowa v rovnakej cenovej kategórii sú rozdiely veľmi výrazné. Samotný strojček sa však môže pochváliť rezervou chodu 80 hodín, čo je skutočne veľa. Mido Caliber 80 vychádza z pôvodného strojčeka ETA 2824-2, ale bol upravený špeciálne pre model Mido tak, aby ponúkal takmer dvojnásobok pôvodnej doby rezervy náťahu.

Mido Caliber 80 vychází z původního strojku ETA 2824-2

Mido Caliber 80 má rezervu chodu 80 hodín, škoda len, že nie je ozdobnejší

Puzdro hodiniek s priemerom 42 mm, ktoré je vyrobené zo štandardnej nehrdzavejúcej ocele 316L, je dimenzované na vodotesnosť 100 m, takže sa nemusíte obávať napríklad plávania. Hodinky Mido Multifort III Dual Time sú k dispozícii vo verzii s koženým remienkom a s oceľovým ťahom.

Varianty modelu se liší barvou oceli, číselníků i materiálem náramku

Modelové varianty sa líšia farbou ocele, ciferníkov a materiálom náramku

Model je určený, a tomu zodpovedajú aj jeho špecifikácie, na športovejšie a ležérne nosenie, takže náramok je z tohto hľadiska vhodnejší.

Ocelový tah

Oceľový náťah je prepracovaný a dokonale sa hodí k puzdru

Ak sa rozhodnete pre kožený remienok, odolnosť sa prirodzene zhorší, ale hodinky budú vyzerať formálnejšie. K obleku Mido Multifort sa však nehodí. Ak si ich vezmete na mierne spoločenskú udalosť, nie je problém, ale ak hľadáte hodinky zamerané na formálne nosenie a páči sa vám značka Mido, odporúčame skôr modely z radu Baroncelli. Tie ponúkajú práve formálny dizajn a menšie, ľahšie a hlavne tenšie puzdro.

GMT, pre pilotov, cestovateľov aj pre chronomaniakov

Čo je to GMT? GMT je komplikácia, ktorú značka Rolex zaviedla v 50. rokoch 20. storočia a ktorá umožňuje sledovať dve časové pásma naraz. Vo väčšine prípadov, a hodinky Mido Multifort III nie sú výnimkou, je druhé časové pásmo reprezentované dodatočnou ručičkou, ktorá ukazuje čas v 24-hodinovom systéme na rozdiel od bežného 12-hodinového systému. Táto komplikácia sa zvyčajne objavuje len na hodinkách rádovo drahších, preto ma hodinky Mido s GMT zaujali na prvý pohľad.

Keď v roku 1954 spoločnosť Pam American Airways požiadala dnes už svetoznámu značku Rolex o vytvorenie hodiniek pre svojich pilotov na dlhých letoch, prišla značka s modelom GMT Master. Časom sa stali veľmi obľúbenými nielen medzi pilotmi, ale aj cestovateľmi a nadšencami do hodiniek.

dfdsf

Nové hodinky Rolex GMT Master II

Dnes máme k dispozícii zariadenia, ktoré túto komplikáciu nahrádzajú efektívnejšie. Z objektívneho hľadiska sú však samotné hodinky, najmä tie mechanické, zastaranou technológiou. Hodinky však už nie sú len o presnosti, ani o úžitkovosti. Výroba hodiniek je umenie, rovnako ako napríklad maľovanie alebo architektúra. Hodinky si nekupujeme len preto, aby sme vedeli, koľko je hodín, ale aj preto, aby sme ocenili krásu hodiniek.

Čo konkurencia? Je tu vôbec nejaká?

Ak vás GMT nezaujíma a hľadáte len elegantné športové hodinky, odporúčame vám hodinky Certina DS Action Automatic Powermatic 80. Tie ponúkajú veľa podobného. Ich strojček vychádza z rovnakého základného strojčeka ETA a spoločnú majú aj 80-hodinovú rezervu chodu. Ozdoba strojčeka, ktorú možno vidieť aj cez priehľadný ciferník, nie je o veľa lepšia, ale aspoň ju majú. Líšia sa však cenou. Za hodinky Certina zaplatíte približne o 280 eur menej. Okrem toho ponúkajú 200 m vodotesnosť a v porovnaní s modelom Mido sú aj o chlp menšie, s priemerom puzdra 41 mm. Namiesto GMT majú tiež komplikáciu dňa v týždni.

glghl

Športovú eleganciu nájdete aj v hodinkách Certina DS Action Powermatic 80

Ak však trváte na GMT, Certina ponúka v rovnakom rade hodinky DS Action Powermtic 80 GMT, ale za vyššiu cenu. O zaujímavú komplikáciu GMT neprídete, ale v porovnaní s modelom Mido aj s modelom Certina bez GMT klesol elegantný štýl hodiniek a narástla veľkosť puzdra.

Certina DS Action Automatic Powermatic 80 GMT

Zaujímavou alternatívou sú aj hodinky Certina DS Action Automatic Powermatic 80 GMT

Ďalej by som sa ešte pozrel na hodinky z modelového radu Khaki Field od spoločnosti Hamilton. Tie sa väčšinou pohybujú okolo 20 000 GBP, takže sú aj o niečo lacnejšie a špecifikácie, hoci sa model od modelu mierne líšia, ponúkajú veľmi podobné hodinky ako Mido. Ak vás však oslovuje kombinácia GMT, elegantného štýlu plus zvýšená vodotesnosť a rezerva výkonu automatického strojčeka, v tejto cenovej kategórii budete len ťažko hľadať priameho konkurenta hodiniek Mido Multifort III Dual Time.

Pre koho sú teda Mido Multifort III Dual Time? A oplatí sa vôbec?

Určite stojí, za cenu okolo 1000 eur získate kvalitné švajčiarske hodinky od značky s históriou a veľmi zaujímavou a užitočnou komplikáciou. Jediným obmedzením je priemer puzdra. To je 42 mm, čo nie je málo a rozhodne sa nehodí drobnejším postavám. 38 mm alebo 40 mm by bolo asi vhodnejšie, ale niekomu môže vyhovovať aj mohutnejšie puzdro, ktoré prispieva k športovejšiemu dojmu z hodiniek. Hodinky sa dokonca ponúkajú v troch farebných kombináciách ocele a dvoch farbách ciferníka, takže si určite nájdete takú, ktorá sa vám bude páčiť.

Mido Multifort Chronometer recenzia – Číselník ako z rozprávky
8.2.2023 - Jakub Pitucha
Mido Multifort Chronometer recenzia – Číselník ako z rozprávky

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku