» Blog » Zeppelin

Cesta časovými pásmami so Zeppelin 100 Jahre 7640-2

Tagy: Recenzie | Zeppelin | Pánske | Klasické | Letecké | Retro

Petr Luner | 7.11.2019 | 3 MIN

Ak sa márne prehryzávate väčším množstvom hodiniek, z ktorých si chcete vybrať, zrejme vám výber o niečo skomplikujem ďalším kandidátom, ktorého ste možno doteraz prehliadali.

Reč bude o modeli Zeppelin 7640-2 z radu 100 Jahre, ktorý v sebe ukrýva funkciu duálneho času, teda možnosť sledovať čas v dvoch rôznych časových zónach. Či už kvôli tomu, aby ste neprepásli športový prenos zo zahraničia, aby ste vedeli, či svojím telefonátom nezobudíte kamaráta v inej časti sveta, alebo preto, že trávite veľa času na cestách, mohla by vás táto funkcia zaujímať.

I keď už podľa názvu funkcie "dual time" je nám asi všetkým jasné, čím sú hodinky zaujímavé, stojí za to zmieniť, že je možné rovnakého výsledku dosiahnuť viacerými spôsobmi. Zmienim dva. Tým prvým je komplikácia GMT. Strojček má naviac GMT ručičku, ktorá sa posúva spolu s bežným časom, ale ukazuje na svoju 24 hodinovú stupnicu, vďaka ktorej sme schopní zistiť práve druhý časový údaj.

Na našich Zeppelinoch 100 Jahre 7640-2 nájdeme spôsob druhý. Na ciferníku je vyhradené miesto pre subciferník, v ktorom sa druhý čas zobrazuje tak, ako sme zvyknutí. Jednoduché, nemyslíte?

K tomuto riešeniu sa podľa mňa Zeppelin priklonil kvôli rozhodnutiu zachovať na týchto hodinkách tachymetrickú a telemetrickú stupnicu. Tie zaberajú skoro celý okraj ciferníku, čo je miesto, kde sa GMT funkcie umiestňujú najčastejšie. Iba pre pripomenutie, vďaka tachymetrickej stupnici je možné zmerať rýchlosť, ak poznáme pevnú vzdialenosť.Telemetrická poslúži k zisteniu vzdialenosti medzi udalosťou, ktorá je vidieť aj počuť. S jej pomocou zmeriame napríklad vzdialenosť búrky. Za zmienku stojí tiež to, že vďaka vypuklému minerálnemu sklíčku je dobre čitelná a celý ciferník má tak skutočnú hĺbku.

Medzi ďalšie hypnotizujúce prvky patrí luminiscencia, ktorá je u tmavých verzii ciferníkov u Zeppelinov v typickej tyrkysovej farbe.

Luminiscence v krásné tyrkysové barvě

Luminiscencia v krásnej tyrkysovej farbe

Je tu kladený dôraz na súmernosť ciferníka a na čitelnosť dátumu, ktoré hrajú dôležitú roľu pri práci s časovými pásmami a duálnym časom. Existujú dve verzie. Model 7640-2 má okienko pre dátum s bielym podkladom a čierny ciferník, zatiaľ čo Zeppelin 7640-1 má ciferník biely. V oboch prípadoch je však dátum naozaj veľký a vo výsledku neprehliadnuteľný.

Model 7640-2 s černým a model 7640-1 s bílým ciferníkem

Model 7640-2 s čiernym a model 7640-1 s bielym ciferníkom

Chod zaisťuje švajčiarsky quartz strojček Ronda 6203.B, ktorý je usadený do 42 mm širokého púzdra s hrúbkou 11 mm. To je trochu neobvyklé odsadené dvomi korunkami. Jednou klasickou a druhou, ktorá sa nachádza na štyroch hodinách a slúži práve k nastaveniu sekundárneho času. Tá je zároveň menších rozmerov, než korunka hlavná. Pri nastavovaní času hlavného sa automaticky mení aj čas sekundárny a používanie je teda veľmi jednoduché. Všetko je po stránke funkčnej vyriešené skvelo.

K hodinkám sa skvelo hodí dodávaný čierny kožený remienok so vzorom krokodílej kože s kontrastným bielym šitím. Pokiaľ ste fanúšikovia ocelových ťahov, je možné tieto hodinky mať aj na Milanaise ťahoch, a aj tu platí, že nájdete verzie s bielym aj čiernym ciferníkom.

Kožený řemínek můžete nahradit milánským tahem

Kožený remienok môžete nahradiť milánskym ťahom

Zeppelin 7640-2 patrí do modelovej rady 100 Jahre, pripomínajúcu gigantov oblohy. Možno vás tiež zaujme prevedenie s GMT, ktoré nájdeme v rade Nordstern. Konkrétne model Zeppelin 7645-3 má zaujímavo umiestnenú GMT stupnicu v špirále. Tá je bližšie stredu ciferníka a elegantne pretína okienko s dátumom.

Dúfam, že som vám výber hodiniek nezťažil, ale naopak uľahčil a nové Zeppeliny vám budú robiť skutočnú radosť.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku

264 € (doručíme do 2.5.)
286 € nedostupné