» Blog » Zeppelin

Letecké hodinky so všetkým, čo k nim patrí: Zeppelin 100 Jahre 7680M-1

Tagy: Recenzie | Zeppelin | Pánske | Klasické | Letecké | Retro

Petr Luner | 25.10.2019 | 3 MIN

Nedávno sme si predstavili elegantné mechaniky LZ 129 z kolekcie Hindenburg a teraz nás čaká oslava sto rokov Zeppelinov. Konkrétne sme sa bližšie pozreli na model Zeppelin 7680M-1 z radu 100 Jahre Zeppelin.

Tento letecký chronograf nie je poháňaný mechanickým strojčekom, ale využíva strojček quartz, teda batériový. Konkrétne sa jedná o švajčiarsky model Ronda 5130.D, schovaný pod plným skrutkovacím spodným viečkom (bez priehľadu na strojček).

Hodinky sú už na prvý pohľad výrazne komplikovanejšie než väčšina modelov značky Zeppelin. Ciferník je oveľa rušnejší. Strojček totiž poskytuje oveľa viac funkcií, a preto je tomu ciferník aj samotné puzdro prispôsobené. To narástlo na hodnotu 42 mm, práve kvôli zlepšeniu čitateľnosti. Na danú kategóriu leteckých hodiniek ani malé, ani veľké. Pri rozmeroch ešte chvíľu ostaňme. Keďže nie je použitý mechanický strojček,sú hodinky tenké iba 11 mm, a výborne sa tak schovajú aj pod rukáv košele. S tým súvisí aj rozmer "lug to lug", ale ak chcete, výška puzdra vrátane nožičiek, ktorá činí 48 mm. Ak nemáte možnosť vyskúšať si hodinky osobne na svojom zápästí, práve táto hodnota vám napovie najviac, či budú presahovať cez zápästie alebo nie.

Vráťme sa však k jednotlivým funkciám. Je tu samozrejme spomenutý chronograf, ďalej alarm a dátum. Poďme si rozloženie ciferníka priblížiť podrobnejšie. Ciferník je striebristo biely a hrdo nesie logo Zeppelin aj s názvom kolekcie 100 Jahre. Zaujme tiež decentné ozvláštnenie v podobe modrých detailov. Dominantou sú však tri subciferníky.

Dominantou jsou tři gilošované subciferníky

Dominantou sú tri gilošované subciferníky

Pravý zaisťuje iba zobrazenie sekúnd a to z toho dôvodu, že bežná sekundová ručička je teraz zviazaná s funkciou chronografu. Tým sa dostávame k ľavému subciferníku. Ten pri spustení stopiek zobrazína vonkajšom okraji minúty a na vnútornom okraji hodiny, ktoré ubehli od stlačenia horného tlačidla chronografu. Presnosť stopiek je jedna sekunda, maximálna doba merania je dvanásť hodín, a to vždy po polhodinových celkoch.

Zostáva posledný subciferník, ktorý je umiestnený na šiestich hodinách. Plní funkciu alarmu, ktorý sa nastavuje prostredníctvom korunky a to pri jej vytiahnutí do druhej polohy. V polohe prvej je možné nastaviť dátum, ktorý je umiestnený na pozícii štyroch hodín.

Zeppelin 7680M ve dvou barevných variantách

Zeppelin 7680M v dvoch farebných variantoch

Na ciferníku je tiež zobrazená tachymetrická a telemetrická stupnica. Vďaka tachymetrickej dokážeme zmerať rýchlosť na vopred známu vzdialenosť. Telemetrická stupnica slúži na zmeranie vzdialenosti medzi udalosťou, ktorú sa dá vidieť aj počuť. Touto stupnicou šlo napríklad zmerať vzdialenosť delostrelectva rozdielom medzi dobou záblesku výstrelu a následným dopadom projektilu. Keďže pri nosení týchto hodiniek po nás zrejme nikto nebude páliť, využijeme to napríklad na zmeranie vzdialenosti búrky pri údere blesku.

Pri ciferníku ešte chvíľu zostanem. Za pozornosť totiž stojí nielen prepracovanosť a výsledný historický efekt, ale tiež vystúpené strieborné body na pozíciách hodín. Naopak subciferník stopiek je takmer neznateľne zapustený do ciferníka. Ten je, pre úplnosť, krytý vypuklým minerálnym sklíčkom.

Jedným z typických rysov týchto hodiniek sú použité ručičky. Tým sa konkrétne hovorí "Breguet hands". Svoje meno získali po ich dizajnérovi a hodinárovi, ktorým bol Luis Breguet. Vďaka svojmu tvaru nezakrývajú v určitých polohách dôležité hodnoty, čo je pri tomto ciferníku veľké plus.

V neposlednom rade spomeniem ťah. Jedná sa o prevedenie "Milanaise", alebo teda milánsky. Ten pôsobí oveľa prepracovanejším a luxusnejším dojmom oproti bežnému ťahu. Zároveň je použitá motýliková spona, ktorá veľmi dobre maskuje spojenie jednotlivých častí ťahu. V ponuke je tiež variant s koženým remienkom.

Zeppelin 100 Jahre 7680-1 ve variantě s koženým řemínkem

Zeppelin 100 Jahre 7680-1 vo variante s koženým remienkom

Myslím, že v tejto kategórii majú hodinky čo ponúknuť. Ak hľadáte letecké chronografy pripomínajúce doby dávno minulé, okorené funkciou alarmu, Zeppelin 100 Jahre 7680M-1 vám bude ideálnym spoločníkom. Obzvlášť, ak ste konzervatívny aj čo sa týka rozmerov puzdra a hľadáte hodinky, ktoré budú aj na útlejšom zápästí pohodlné pri každodennom nosení.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku

379 € (doručíme do 8.4.)
343 € (doručíme do 8.4.)