» Blog » Zeppelin

Zeppelin LZ 129 Hindenburg vás vrátia do 30. rokov

Tagy: Recenzie | Zeppelin | Pánske | Klasické | Letecké | Retro

Petr Luner | 23.10.2019 | 3 MIN

Ak ste podobne ako ja prepadli nemeckým Zeppelinom odkazujúcim na históriu aviatiy, vašej pozornosti určite neunikol rad LZ 129 Hindenburg, pripomínajúci slávnu vzducholoď postavenú v roku 1935. Predstavím vám hodinky Zeppelin LZ 129 Hindenburg 7062-5, kúsok, ktorý môžeme považovať za tvár značky.

Vzhľadom totiž krásne zapadá do tridsiatych a štyridsiatych rokov minulého storočia. Jednoduché prevedenie, z ktorého prýšti história a dobovosť, nadchne práve priaznivcov klasického štýlu. Hodinky poháňa mechanický strojček Miyota 9132 s automatickým náťahom a dvadsiatimi šiestimi kamennými uloženiami, ktoré okrem štandardného zobrazenia času poskytuje aj komplikáciu dátumu, ukazovatele 24 hodín a v neposlednom rade tiež rezervu náťahu.

Ciferník je jasne strieborný s brúseným efektom, ktorý vychádza z jeho samotného stredu. Aj napriek zobrazeniu niekoľkých komplikácií sú hodinky stále veľmi čitateľné. To je napríklad dané aj tým, že sú použité iba dva fonty čísiel a tiež rovnaký počet farieb, pôsobí teda veľmi ucelene. Arabské číslice hodín vo farbe tmavoružového zlata sú navyše lepené a práve ich jemná vystúpenosť dokresľuje pocit realistickosti. Tento proces nanášania indexov a číslic je zároveň drahší a náročnejší než metóda tlače.

Lepené arabské číslice tvoří krásný detail

Lepené arabské číslice tvoria krásny detail

Menší subciferník na pozícii šesť hodín má za úlohu zobraziť čas vo formáte 24 hodín a odlišuje sa úpravou ciferníka, ktorý tu má efekt sústredených kruhov.

Typicky na troch hodinách nájdeme zobrazenie dátumu. Okienko je decentne orámované čiernou farbou a samotný podklad dátumu je v rovnakej farbe ako zvyšok ciferníka a nijak na seba neupozorňuje.

Poslednou dominantou ciferníka je už spomenutá rezerva chodu strojčeka. Komplikácia tiež veľmi užitočná, ktorá býva mnohými výrobcami priehladnutá. Jej úloha je jednoduchá. Poskytnúť majiteľovi informáciu o tom, koľko hodín strojček ešte vydrží fungovať bez ďalšieho natiahnutia či nosenia. Konkrétne sa bavíme o štyridsiatich hodinách a strojček možno natiahnuť aj manuálne, teda pohybom korunky.

Ukazatel rezervy chodu, datum ani 24 hodinový ciferník

Ukazovateľ rezervy chodu, dátum a 24 hodinový ciferník

Pri ďalšom skúmaní upúta pozornosť 40 mm puzdro z leštenej ocele. To má veľmi nápaditý profil. Z bočného pohľadu si všimneme, že v úrovni korunky je puzdro najširšie a smerom hore aj dolu sa hodinky znateľne zmenšujú. To spôsobuje vypuklé plastové sklíčko (Hesalit) a tiež tvar spodného viečka. Niekoho môže práve prítomnosť plastového sklíčka odradiť alebo aspoň zneistiť. Pravdou je, že oproti zafíru sa ľahšie poškriabe a oproti minerálu zase ľahšie praskne, ale pri retro štýle hodiniek je zvolené adekvátne a dodáva autentickosť. Navyše, ak by došlo k jeho poškriabaniu, je sklíčko veľmi jednoduché rozleštiť a bude ako nové.

Ak otočíme hodinky matne brúseným spodným viečkom hore, môžeme nahliadnuť do strojčeka Miyota 9132, ktorý tomuto kúsku dáva život. Strojček nie je nijak dekorovaný, v tejto cenovej kategórii sa to ani nedá očakávať. Aj tak sa prostredníctvom tohto priehľadu môžete zoznámiť s tým, ako vaše hodinky, ktoré máte práve na ruke, fungujú. Na spodnej strane tiež nájdeme označenie modelu a nápis "MADE IN GERMANY". To všetko je k puzdru prichytené štyrmi skrutkami, čím je zaistená vodotesnosť 30 m.

Průhledné dýnko odkrývá strojek Miyota 9132

Priehľadné spodné viečko odkrýva strojček Miyota 9132

Na puzdro nadväzujú nožičky, ktoré sú krásne zakrivené, aby obopli zápästie, a zároveň sú relatívne krátke, a hodinky tak na ruke zbytočne nepôsobia veľkým dojmom. Z toho dôvodu sa budú dobre nosiť aj na menších premieroch zápästia.

Nesmieme tiež zabudnúť na pekne vyrobený, svetlohnedý kožený remeň so šírkou 20 mm a klasickou sponou. Biele prešitie, ručná nemecká výroba a jemná teľacina dopĺňajú elegantný vzhľad hodiniek.

Záver by sa mohol zdať jednoduchý, avšak v tejto cenovej kategórii už pre krásne mechaniky vo vintage štýle nájdeme niekoľko alternatív. Zeppelin LZ 129 Hindenburg 7062-5 je ale predným kandidátom, ak chcete mať na ruke práve nemeckú kvalitu s legendárnym menom, odkazujúcim na slávnu éru 30. rokov minulého storočia, navyše s funkciou reserve a prepracovanými detailmi.

Elegantní Hindenburgy s nádechech 30. let

Elegantné Hindenburgy s nádychom 30. rokov

Pre úplnosť ešte spomeniem, že Zeppelin vytvoril ďalšie varianty. Dostupný je s čiernym ciferníkom s označením Zeppelin 7062-2, alebo alternatíva s drobnými úpravami s PVD úpravou s označením Zeppelin 7064-2.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre