» Blog » Xiaomi

Redmi Watch 4 recenzia – Hybrid medzi všetkým

Tagy: Recenzie | Xiaomi | Inteligentné

Matěj Urbaczka | 21.3.2024 | 6 MIN

Ak hľadáte skutočného obojživelníka do džungle a outdoorového sveta, hodinky Redmi Watch 4 by pre vás mohli byť univerzálnou odpoveďou. Hodinky zvládnu takmer všetko, čo potrebujete, a pritom nezaťažia vašu peňaženku.

Máme tu tri čínske značky – Amazfit, Huawei a práve Xiaomi (teda Redmi ako dcérsku spoločnosť), ktorá mi vždy prišla z tejto trojice najslabšia. S poslednými modelmi sa dostáva čoraz viac do povedomia ľudí a zlepšuje, čo sa dá. A stále to robí v rozumných cenových reláciách, ktoré nezlomia vašu peňaženku.

Čo je na hodinkách Watch 4 zaujímavé?

  • dizajn krížený medzi AW Ultra / AW
  • 1,97" veľký AMOLED displej
  • slušná výbava snímačov
  • skvelá športová základňa
  • telefonovanie cez Bluetooth

Dizajn inšpirovaný Jablkom

Hodinky tak trochu vyzerajú ako Apple Watch. Len som sa ešte nerozhodol, ktoré to sú. Robustnejšie telo naznačuje inšpiráciu AW Ultra a elegantný minimalistický dizajn je skôr kópiou klasických Apple Watch.

95,00 € skladom

Každopádne, dizajnovo sa mi hodinky páčia, pretože vybočujú z radu nudných hranatých hodiniek. Rozmery 47,5 x 41,1 x 10,5 mm sú celkom triezve, hoci ide skôr o pánske hodinky. Keď ich porovnám s hodinkami Garmin Fenix 7X na druhej strane, mám rovnaký pocit.

Čo je na hodinkách zaujímavé, je určite remienok. Ten je na špeciálnom systéme od spoločnosti Redmi. Stlačíte tlačidlo na ciferníku hodiniek a remienok "vyskočí" z puzdra. Silikón je príjemný a materiál nepôsobí na ruke zle. Čo mi trochu vadí, je systém upínania. Pri zapínaní sa musíte trafiť "kalíškom" do otvoru remienka a musíte to robiť jednou rukou, čo si vyžaduje trochu grifu, aby ste sa to naučili a hodinky dobre zovreli.

Poslednou zaujímavosťou je korunka zariadenia, ktorá je veľká a ľahko ovládateľná, a výstup na mikrofón. Ten ma prekvapil svojím umiestnením, kde keď vám niekto volá, po celý čas cítite také mierne vibrácie.

AMOLED o veľkosti 1,97"

Čo je naozaj super, je displej. Aj keď sú všetky AMOLEDy väčšinou krásne, tento ma jednoducho zaujal o niečo viac ako ostatné. Veľkosť displeja je 1,97" s podsvietením 600 nitov. Možno som trochu sklamaný, že ho nevytlačili na tisíce, ale s viditeľnosťou som nemal problém ani na priamom slnku. Hoci to Redmi nikde neuvádza, vyzerá to tak, že je Gorilla Glass potiahnutý nejakou vrstvou, ktorá zabraňuje viditeľným odtlačkom prstov, čo je super vlastnosť.

Prekvapilo ma, že aj baterka nad displejom je v noci pri chôdzi na záchod celkom použiteľná - človek trafí a nezabije sa nástrahami bytu. Displej však nie je nijako chránený, takže by si zaslúžil nejakú ochrannú fóliu.

Senzory – Úplný základ

Čo sa týka senzorovej výbavy, tu je to jednoduché - akcelerometer, kompas, snímač srdcového tepu a SpO2, snímač okolitého svetla (automaticky upravuje jas) a GNSS s možnosťou mať až päť systémov naraz. Keďže sa bavíme o hodinkách do 100 eur, nenájdeme tu napríklad barometer alebo gyroskop, ale nemyslím si, že to hodinkám uberá na kráse.

Pri testovaní GPS som nemal žiadny veľký problém s presnosťou a plus-mínus sa vyrovnala Garminu, aj keď nejaké rozdiely tu boli. Zaujímavé je, keď máte v blízkosti pripojený telefón. GPS z hodiniek si pomáha pripojením telefónu a možno rýchlejšie získava polohu. Ak ho nemáte, ide čisto samo.

Výsledky nejsou tak hrozné i při bližším zkoumání.:-)

Výsledky nie sú hrozné ani pri podrobnejšom skúmaní:-).

Čo sa týka tepovej frekvencie, tam si treba dať pozor na správne dotiahnutie hodiniek, pretože ak je len trochu viac natiahnutá, tep vôbec nesedí a hádže zbytočne vysoké hodnoty (mne sa pri klusaní dostal až na 191 tepov). Po dotiahnutí sa však údaje mohli brať ako relevantné.

Na první části jde vidět ten povolený řemínek. Pak už cajk.:-)

Voľný remienok môžete vidieť na prvej časti. Potom je to v poriadku.:-)

Keďže z hodiniek sa nedajú získať veľmi dobré údaje, pohral som sa aspoň s pulzným oxymetrom, ktorý po troch meraniach poskytol podobné čísla ako Garmin. Garmin mal po troch meraniach 96%, 99% a 97% a Redmi mal 98%, 95%, 99%.

Baterka dá až 20 dní, reálnych je ale 10

To, čím hodinky Watch 4 celkom prekvapili, je výrobcom deklarovaná 20-dňová výdrž batérie na jedno nabitie. Ja som v tomto smere realistický a hodinkám dávam maximálne 10-12 dní v závislosti od jasu displeja, používania hodiniek a športovania s nimi. Napriek tomu je to slušný údaj, ktorý absolútne stačí na pohodlný život bez nabíjania.

V režime GPS potom výrobca hodnoty neuvádza, ale dovolím si tvrdiť, že so spusteným GPS po sekunde to bude okolo 24 hodín, čo sa mi zdá na mestské hodinky solídny výkon.

V systéme sa výrobca posunul

Na čo sme sa s kolegom v recenziách vždy sťažovali, je systém a ich nič nehovoriace "dlaždice" v menu. Nuž, tie tam stále sú, ale dajú sa prepnúť na klasické menu vo forme zoznamu, kde sú položky popísané a človek sa v nich konečne rozumne orientuje.

Inak zostala klasika v podobe hornej lišty s notifikáciami, spodnej lišty so skratkami, ľavého/pravého mrknutia na widgety (celkom dobre zoskupené na jednej obrazovke) a korunky, ktorou sa dostanete do menu a opäť von na hlavnú obrazovku. Korunka má len možnosť posúvať sa v ponuke, nie potvrdzovať.

Celkovo považujem hodinky za veľmi "user friendly" a každý jednotlivec sa ich môže naučiť ovládať za pár minút.

Športové aktivity na vysokej úrovni

Ak si práve nevyberáte niektorú z x športových aktivít, ktoré sú vhodné nanajvýš na kategorizáciu športov vo vašom tréningovom denníku, narazíte aj na kvalitné športové aktivity, ako je beh, cyklistika, posilňovňa, plávanie a možno aj zimné športy.

V prípade behu sú hodinky schopné vypľuť váš VO2 Max, aktuálnu tréningovú záťaž a možno aj čas na zotavenie. Všetky tieto hodnoty sú pre tréning podstatné a môžete ich podľa nich riadiť. Navyše je v hodinkách množstvo prednastavených bežeckých tréningov, ktoré si môžete prehrať a hodinky vás navedú k najlepšiemu výkonu.

Redmi Watch 4 měří vaši vitalitu

Zo základných údajov o kondícii, ktoré hodinky Redmi ponúkajú, sú najdôležitejšie kroky, kalórie, spánok, minúty intenzívnej aktivity, srdcový tep (každú minútu) a možno aj stres.

Zaujímavou hodnotou je takzvaná "Vitalita", ktorá sa meria na stupnici 0 a zahŕňa aktívny životný štýl. To znamená, koľko krokov prejdete, koľko cvičíte a podobne. Hodinky to potom zhrnú do jedného čísla a Redmi to nazýva "Vitalita". Ak sa toto číslo pohybuje nad hodnotou 100, váš životný štýl výrazne prispieva k vašej kondícii a všetko je v poriadku. Povedal by som, že je to niečo podobné ako skóre PAI spoločnosti Amazfit.

A ak si chcete oddýchnuť a zrelaxovať, nie je nič jednoduchšie ako si zapnúť dýchacie cvičenie, ktoré opäť spustia celé hodinky.

Inteligentné funkcie na čele s telefonovaním

Hodinky Redmi Watch 4 sú jedny z najlacnejších hodiniek, ktoré podporujú telefonovanie cez Bluetooth. A som celkom prekvapený, že zvuk z reproduktora je čistý a druhá strana ma aj skvele počula. Okrem toho je tu klasika v podobe kalendára, stopiek, počasia, úloh (zadávaných cez aplikáciu) a dokonca aj diaľkovej spúšte fotoaparátu.

Za peniaze, ktoré hodinky Watch 4 stoja, musím povedať, že sa inteligentnými funkciami rozhodne nenechávajú zahanbiť a konkurujú oveľa drahším modelom. Ako čerešnička na torte je pridaná funkcia SOS, pri ktorej stačí rýchlo stlačiť korunku 3-krát za sebou a hodinky vytočia jeden prednastavený kontakt. Čo sa môže hodiť v kritickej situácii. Možno trochu škoda, že nefunguje len pri dlhom podržaní korunky, ale inak je to príjemná funkcia.

Za tie prachy sú to super hodinky

Hodinky začínajú s cenovkou pod dva a pol tisíca a ponúkajú za to naozaj veľa muziky. Vlastne jediné, čo ma prekvapuje, že tam nie je, je práve hudba. Za tú cenu však majú hodinky parádny dizajn, solídne športové a inteligentné funkcie a aj slušnú výdrž batérie.

Ťažko hovoriť o mínusoch v tejto cenovej kategórii, ale možno za mierne mínus by som označil ťažšiu manipuláciu s remienkom a menej presný snímač tepu na toto konto. Inak však nie je o čom hovoriť a hodinky v teste obstáli výborne.

Ako možnú alternatívu určite vidím Huawei Watch Fit 2, ktoré pridávajú hudbu pre používateľov Androidu a o niečo menšie puzdro. Alebo možno Amazfit Active, ktorý má tiež navigáciu po krivkách.

A ako sa vám páčia nové hodinky Redmi Watch 4?

Huawei Watch Fit 2 predstavenie – Búra hranice nemožného
20.6.2022 - Matěj Urbaczka
Huawei Watch Fit 2 predstavenie – Búra hranice nemožného

Amazfit Active recenzia – Ide to lacno a dobre
29.12.2023 - Dominik Hok
Amazfit Active recenzia – Ide to lacno a dobre

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku

Novinka Február
95 € skladom
95 € (doručíme do 14.5.)
Novinka Február
II. Akosť, zľava 5%
90,25 € skladom