» Blog » Seiko

Rocková Limitka Seiko 5 Sports: Red Special Briana Maya

Tagy: Predstavenie | Seiko | Pánske | Klasické | Potápačské | Tradičné

Agáta Vřeská | 25.2.2020 | 4 MIN

Pravdupovediac, prvé slovo, ktoré mi napadlo, keď som tieto červeno-čierne Seika videla, bolo: strhujúce. Úplne a jednoznačne fantastické. Novinka vznikla v spolupráci s hudobníkom a členom slávnej kapely Queen, gitaristom Brianom Mayom, ale než sa v máji 2020 dostane na pulty, bude už zrejme rozobraná. Tak sa s ňou poďme zoznámiť, kým je čas!

Seiko často dokazuje, že dokáže vytvoriť príbeh, ktorý si všetkých fanúšikov omotá okolo zápästia a ešte navyše získa nových priaznivcov. Avšak to, čo sa podarilo limitke už tak vydarených nových Seiko 5, tu dlho nebolo.

Gitarista Brian May, ktorého vďaka pôsobeniu v Queen nie je potrebné nijako zvlášť predstavovať, spolupracoval niekoľko mesiacov so Seikom, aby vytvorili jedinečné hodinky inšpirované jeho legendárnou gitarou „Red Special“. Podľa nej dostali nové Seika meno a samozrejme vzhľad. A keď som hovorila o tých príbehoch, tak tu je ten o Red Special:

Limitované Seiko 5 Sports Brian May Red Special

Legenda menom „Red Special“

Gitaru, ktorá pre svoje typické sfarbenie dostala meno Red Special, vyrobil sám Brian May so svojim otcom na začiatku 60. rokov, a to kompletne ručne, iba s použitím ručného náradia.

„Krk bol vyrezaný z dreva starého krbu, ktorý vtedy mal už 100 rokov. Telo bolo vyrobené z laťovky starej dubovej vložky a pokryté mahagónovou dyhou, ktorú Brian zafarbil a vyleštil. Inovatívny tremolo systém navrhnutý Brianom predstavoval ručne vyrezávanú kobylku z mäkkej ocele, zatiaľ čo ťah strún je vyvažovaný pružinami motocyklových ventilov. Na dokončenie bolo potrebné vyrobiť improvizované rameno tremola z časti držiaka sedlovej brašny na bicykel, zakrytej kusom silnej pletacej ihly." Toľko citácia z oficiálnych stránok Seika.

Legendární kytary

Legendárna gitara "Red Special", ktorú Brian May vyrobil vlastnoručne so svojim otcom

Vidieť ju mohli fanúšikovia po celom svete a Mayovi robila na koncertoch spoločnosť viac než pol storočia. Farebná schéma gitary sa stala hlavným motívom dizajnu číselníka Seiko 5 Sports. Dôvodom spolupráce však nie je len vzdanie holdu výnimočnému hudobníkovi, Seiko si podľa mňa rozhodne nevyberá spoluprácu náhodne. V tomto prípade Seiko pripomína, že diverské Seika robia Brianovi spoločnosť už od 70. rokov.

Brian May a jeho Red Special

Brian May a jeho Red Special

Brian May a SEIKO

Svoje prvé Seiko Diver´s si Brian kúpil počas jedného z prvých turné s kapelou Queen v Japonsku na začiatku 70. rokov minulého storočia (´75 alebo ´76).Od tej doby na ne nedá ako väčšina seikarov dopustiť.Vznikli trochu špekulácie ohľadne toho, ktoré Seika to vlastne hudobníka aktuálne má, pretože identifikovaný model na jeho zápästí s ref. 7548-7010 sa začal vyrábať až v roku 1984. Spomenutý model, ktorý bol predlohou kultových SKX007 z roku 1996, si teda pravdepodobne zakúpil až neskôr.

Faktom však zostáva, že Seika s obľúbeným potápačským dizajnom cestovali s hudobníkom a jeho gitarou desiatky rokov, či už tie pôvodné alebo tie súčasné. A snáď to tak bude aj v prípade nových Pätiek.

Brian May a jeho Seiko 7548-7010

Seiko Diver´s robia Brianovi Mayovi spoločnosť už desiatky rokov

Neodfláknutá limitka

Seiko 5 Sports SRPE83K1 Red Special bude v číslovanej limitovanej edícii 9000 kusov. Číslo limitky nájdeme vypálené na spodnej hrane spodného viečka, ktoré inak zostalo priehľadné a navyše s Brianovým podpisom.

Dýnko nese podpis Briana Maye a číslo limitované série

Spodné viečko nesie podpis Briana Maye a číslo limitovanej série

Hlavným spojením zostáva číselník, farebne kopírujúci gitaru Red Special a vzorom imitujúci štruktúru dreva. Nylonový čierny remienok má prípomínať popruh, na ktorom nosí Brian svoju gitaru.

Číselník barevným schematem odkazuje na kytaru

Číselník odkazuje farebnou schémou na gitaru. Spoločným menom je "Red Special"

Majiteľov potešia tiež ďalšie vydarené detaily. Predovšetkým darčeková kazeta navrhnutá podľa cestovného puzdra gitary a pamätná minca. Tá pre zmenu pripomína šesťpencovku, ktorú Brian roky používal ako trsátko.

Box ukrývá pamětní minci, která připomíná šestipenci, kterou BM používal jako trsátko

Box ukrýva pamätnú mincu, ktorá pripomína šesťpencovku, ktorú BM používal ako trsátko

Detaily potěší limitka SRPE83K1 nejen fanoušky Seika, ale i člena legendárních Queenů

Detailmi poteší limitka SRPE83K1 nielen fanúšikov Seika, ale aj člena legendárnych Queen

S drobnosťami, ktoré k limitovaným edíciám patria, si teda Seiko pohralo pekne a na svoje si prídu milovníci hodiniek aj hudobníka. Za všetky tieto detaily si priplatíme takmer násobok ceny nových Pätiek, ale v tomto prípade si dovolím tvrdiť, že nastavená cena 560 Eur bude dobre prijateľná.


„Som rád, že tieto hodinky ožívajú, a som hrdý na to, že môj a otcov výtvor pred všetkými tými rokmi inšpiroval túto spoluprácu. Milujem svoje hodinky SEIKO, slúžili mi mnoho rokov. Tieto nové budem nosiť právom s hrdosťou." Brian Harold May


Limitka Red Special spadá dizajnovo a tiež parametrami do rodiny celkom nedávno (2019) predstavených Pätiek. Zostal teda preverený strojček 4R36 s day-date, 3H frekvenciou, pomerne malou, ale užívateľsky dostačujúcou rezervou chodu 41 hodín, na ktorý vidíme skrze priehľadný, skrutkovací zadný kryt hodiniek.

Průhledné dýnko odkrývá strojek 4R36, který je vlastní celé nové rodině Pětek z roku 2019 i novějším želvám či samurajům

Priehľadné viečko odkrýva strojček 4R36, ktorý je vlastný celej novej rodine Pätiek z roku 2019 a aj novším korytnačkám či samurajom

Vodotesnosť je len 100m („len“ v porovnaní s oficiálne nemenovanou inšpiráciou pre vzhľad nových Pätiek, legendou medzi potápkami SKX007). Nenájdeme teda skrutkovaciu korunku, zato Lumibrite má podobnú intenzitu ako sme pri potápkach Seika zvyknutí.

Potápačský vzhľad bol okrem toho jedným z dôvodov, prečo práve spojenie Seiko-May. Hudobník už si svoj nový prírastok prevzal, a aj keď bude limitka uvoľnená do predaja až v máji, pozitívne reakcie na Red Special mi naháňajú trochu strach, že sa u nás neohrejú ani na rýchle pozretie sa naživo. Ale to už je zrejme údel vydarených limitiek s legendárnym menom.

Brian May už (doslova) své Red Speciálky hrdě nosí

Brian May už (doslova) svoje Red Speciálky hrdo nosí

Zdroje:

https://www.seikowatches.com/global-en/products/5sports/special/brianmay/
https://www.aqueenofmagic.com/2020/01/21/seiko-red-special-brian-may.html

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre