» Blog » Samsung

Samsung Galaxy Fit 3 recenzia – Smart náramok, ktorý má konečne zmysel?

Tagy: Recenzie | Samsung | Inteligentné

Matěj Urbaczka | 29.5.2024 | 6 MIN

Samsung vydal svoj posledný inteligentný náramok už dávno. Teda v roku 2020, ale vo svete technológií je to už svetelné roky. Čakanie sa však oplatilo. Nový Samsung Galaxy Fit 3 je jeden z prvých náramkov, ktorý pre mňa má zmysel. Prečo?

Samsung (okrem chladničiek, práčok a televízorov) vyrába nositeľnú elektroniku. Hodinky od nich sú skvelé, len majú nízku výdrž batérie. Teraz sa však blysli lacným inteligentným náramkom, ktorý ma celkom zaujal. Prečo?

  • kompaktná veľkosť
  • skvelý displej
  • vybavenie snímačom
  • celodenné sledovanie fitness aktivít
  • solídna výdrž batérie

Nie ste presvedčení a chcete vedieť viac? Tu je.

Dizajn – Tak akurát veľký, tak akurát ťažký

Ak hovoríme o módnej časti tohto náramku, povedal by som, že 90 % ľudí neurazí ani neprekvapí. Klasické telo, niečo medzi náramkom a hodinkami, má výšku 43 mm a šírku 29 mm. S týmito parametrami padne na ruku takmer každému a môže ho nosiť mladý športovec, modelka alebo aj fitness corgi.

Puzdro je minimalistické, s jediným tlačidlom na 3. hodine a je vyrobené z hliníka. Silikónový remienok sa nasadzuje priamo na puzdro a systém upínania je podobný ako v prípade Huawei Watch Fit 2. Je tu malé tlačidlo, ktoré po stlačení pomáha remienok odňať. Celé to potom váži 18,5 g, čo je taká klasická hmotnosť inteligentného náramku.

Nosenie je príjemné a náramok sa schová pod všetko. Je teda ideálny aj ako partner ku klasickým hodinkám, keď chcete mať na jednej ruke šperk a na druhej napríklad tento náramok, ktorý vás bude neustále monitorovať.

Displej určite poteší

Z puzdra na nás svieti 1,6" AMOLED displej s rozlíšením 256 x 402 pixelov. Medzi náramkami je to už slušný trhák a myslím, že väčší displej na tomto svete neexistuje. Oceňujem skvelú čitateľnosť na priamom slnku a tiež výbornú prácu svetelného senzora, ktorý automaticky upravuje jas displeja.

Displej je potom chránený sklom Gorilla Glass, ktoré by možno chcelo nejakú fóliu, aby nedošlo k poškriabaniu.

Čo ma na displeji prekvapilo, sú jeho nastavenia. Always-On je samozrejmosťou, ale počas aktivity si môžete nastaviť až 7 dátových polí a dokonca ich pohodlne upravovať priamo v hodinkách. A ak si chcete prispôsobiť vzhľad základného displeja, stačí na ňom podržať palec a vybrať si z prednastavených vzhľadov... Alebo si stiahnuť iný z aplikácie či vytvoriť vlastný.

Ovládanie – Iné ako inokedy

Ovládanie je trochu zvláštne a treba si naň trochu zvyknúť. Začneme klasicky, čo je lišta smerujúca zhora nadol. Nesie rôzne skratky, ako napríklad režim nerušiť, vždy zapnutý displej a podobne.

Keď "potiahneme" prstom nadol, dostaneme sa do akejsi ponuky / widgetov, na ktoré môžeme kliknúť a buď zistiť namerané hodnoty, alebo použiť funkciu, ktorú widget ponúka. Práve tu sa tak nezvyčajne mieša všetko dohromady a nastáva mierny zmätok. Väčšinou sme zvyknutí na to, že po stlačení tlačidla sa objaví ponuka, v ktorej môžeme hodinky nastaviť alebo s nimi pracovať iným spôsobom. Tu sa všetko rieši jedinou lištou v spodnej časti a po stlačení tlačidla sa nič nedeje.

Ak ste teda zahrabaní niekde v ponuke, po jej stlačení sa vrátite na hlavnú obrazovku, ale na hlavnej obrazovke tlačidlo nič nerobí. Tlačidlo reaguje len na dve stlačenia za sebou, ktoré spustia športovú aktivitu. Inými slovami, človek si musí na ovládanie trochu zvyknúť.

Senzory – Možná škoda GPS, inak paráda

Áno, ja viem. GPS do inteligentného náramku nepatrí, ale čo ak... V "zmesi", akou sú hodinky Samsung Galaxy Watch Fit 3, by GPS zapadlo ako uliate. Ale dosť bolo plaču, GPS je jediný podstatný snímač, ktorý tu nenájdeme, takže si na behanie musíme vziať so sebou telefón a GPS z neho vybrať. Ak nemáte počas aktivity pripojený telefón, akcelerometer zaznamenáva nabehané kilometre viac-menej presne.

Inak tu nájdete akcelerometer, barometer, gyroskop, merač srdcového tepu a pulzu, senzor svetla a to je asi tak všetko. Je super, že barometer nemá obmedzenú funkciu a počas aktivity hneď ukazuje prírastok nastúpaných a zostúpaných metrov.

Presnosť GPS nemalo cenu testovať, ale na čo som sa zameral, bola srdcová frekvencia. A tá ma prekvapila. Prvou super vecou je možnosť nepretržitého monitorovania tepovej frekvencie, čo väčšinou títo výrobcovia neumožňujú. Tu je predvolená hodnota 10 min, ale môžete ju prepnúť na kratšie intervaly. Takže nebuďte leniví a monitorujte svoje životné funkcie presne! Ak totiž budete merať každých 10 minút, môže sa stať, že sa zachytíte pri neustálom pohybe a údaje budú zbytočne skreslené.

Monitorovanie srdcovej frekvencie je pomerne presné. Pri spánku a odpočinku hodinky merali veľmi podobne ako môj Garmin Fenix 7X PRO. Pri behu sa potom Samsungy v priemere odchýlili o 6 tepov, čo je na náramok za túto cenu celkom slušné.

Batéria – Šťastná 13

Pre niektorých ľudí sa toto číslo spája so smolou, pre mňa v tomto prípade znamená šťastie. Náramok vydrží na jedno nabitie až 13 dní, čo je úžasné a človek sa nemusí obávať, že sa po dni intenzívneho používania "vybije".

Samozrejme, výdrž bude závisieť od ďalších okolností, ako je používanie, meranie srdcovej frekvencie priebežne alebo každých 10 minút, používanie pulzného oxymetra a ďalších funkcií. Ale aj keď sa dostanete ako ja na 7 dní, je to pre mňa solídny výsledok.

Nie je úplne inteligentný, ale základy zvláda dobre

Tu ma trochu mrzí, že Samsung trochu viac nezapracoval na vývoji inteligentných funkcií, kde bol skôr zdržanlivý. Nájdeme tu oznámenia a odpovede, ovládač médií, počasie, kalendár, kalkulačku a dokonca aj ovládanie spúšte fotoaparátu.

Trochu som čakal, že Samsung vymäkne... a že hoci náramok nemá systém vytvorený s Googlom, že ponúkne NFC platbu, čo napríklad Amazfit Band 7 NFC dokáže.

Čo však musím vyzdvihnúť, sú bezpečnostné funkcie. Máme možnosť nastaviť kontakty, ktorým sa má zaslať textová správa pri zistení pádu alebo pri vyvolaní tiesňového volania používateľom. Na to musí dotyčná osoba stlačiť tlačidlo päťkrát za sebou... čo sa obávam, že pri nehode môže byť príliš veľa, preto odporúčam nastaviť detekciu pádu pri aktivitách aj bežnom nosení.

Čo dopĺňa núdzové volanie/správu, je možnosť zadať predbežnú diagnózu. Možno potravinové alergie, aktuálny fyzický stav atď. Ak ju teda dokážete zadať pri vzniku problému, záchranka už môže prísť a byť pripravená na okamžitú akciu.

Buď fit ako tvoj Fit 3 náramok

Náramok ponúka celkom zaujímavé fitnes funkcie. Okrem spomínaného nepretržitého sledovania tepovej frekvencie vám dokáže kvalitne pomôcť so spánkom – povie vám, ako si spánok zefektívniť, aký ste spánkový živočích, a dokonca rozdelí váš spánok na ľahký, REM a hlboký. Náramok tiež zhrnie vašu dennú aktivitu v podobe spálených kalórií, krokov alebo minút intenzívnej aktivity. A dokonca môžete zaznamenávať, koľko ste vypili a zjedli, čo považujem za celkom zaujímavé.

Spánkové zvieratá sa vám priradia na základe vašich spánkových návykov a prvé spánkové zviera sa objaví po piatich nociach. A aké sú spánkové zvieratá? Pozrite si obrázok nižšie.

Pre dámy je tu aj menštruačný kalendár, ktorý je opäť k dispozícii pre mužské pohlavie, čo... je dosť divné.

Celkovo ich však môžem odporučiť na sledovanie kondície, nemal som s nimi najmenší problém.

Galaxy Fit 3 je "športovec"

Na monitorovanie športov tu nájdeme viac ako 100 športových aktivít. Čo je fajn – každý si môže vybrať, všetky aktivity, ktoré robíte, si môžete kategorizovať a môžete si zobraziť základné informácie o svojich výkonoch: ako je tepová frekvencia, kilometre, čas, prevýšenie atď.

Čo však náramok vôbec nevie, je práca s údajmi. Takže hoci vyhodnocuje všetky uvedené údaje, nevypľuje čas zotavenia, VO2 Max a ďalšie podobné funkcie. Netvrdím, že sú úplne potrebné, ale široká verejnosť na ne počuje a opäť, aj lacné čínske náramky to dokážu.

Takže po tréningu hodinky "vypľujú" vaše tempo, kadenciu, priemernú tepovú frekvenciu, počet kilometrov, čas a spálené kalórie. Ako základ je to fajn, ale...

Stojí to za to? Určite áno!

Ak nechcete vyslovene inteligentné hodinky alebo športtester, tento kvalitný základ vás udrží v obraze o vašich fitness ukazovateľoch a navyše si môžete počas prechádzky po meste skontrolovať notifikácie alebo prelistovať hudbu. Alebo keď sa pri športovej aktivite dostávate do formy.

Pôsobivá je výdrž batérie, ktorá dokáže všetky funkcie a výnimočne veľký displej živiť až 13 dní, čo zaručuje extra dávku pohodlia.

Ak by som sa mal pozrieť na nejaké alternatívy, odporúčal by som akýkoľvek inteligentný náramok. Koniec koncov, všetky sú ladené na podobnú nôtu, niektoré s väčším počtom funkcií a niektoré s menším. Ak by ste chceli niečo trochu lepšie, pozrel by som si ideálny náramok/hodinky s GPS – Huawei Watch Fit 3.

Mohlo by vás zaujímať:

Samsung Galaxy Watch 5 PRO a Watch 5 recenzia – Predĺžená výdrž batérie výdrž a čo ďalej?
30.9.2022 - Matěj Urbaczka
Samsung Galaxy Watch 5 PRO a Watch 5 recenzia – Predĺžená výdrž batérie výdrž a čo ďalej?

Huawei Band 8 recenzia – Väčší, ľahší, lepší
16.10.2023 - Matěj Urbaczka
Huawei Band 8 recenzia – Väčší, ľahší, lepší

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku

Rozbalené, zľava 3%
58,20 € skladom