» Blog » Samsung

Samsung Galaxy Watch 3: Slušný rival pre Apple Watche, ale ešte musia dozrieť

Tagy: Recenzie | Samsung | Inteligentné

Dominik Hok | 16.12.2020 | 13 MIN

Juhokórejská firma Samsung na počiatku augusta predviedla svoje nové smart hodinky Galaxy Watch 3, ktoré obohatila o niekoľko inteligentných, ale aj športových funkcii. Ja som tieto hodinky po nejakú dobu nechal spočinúť na svojom zápästí a musím povedať, že väčšieho rivala pre Apple Watche som na zápästí ešte nemal.

Juhokórejčania vsádzajú skôr na tradičný vzhľad klasických hodiniek

Samsung Galaxy Watch 3 sú hodinky, ktoré upútajú svojim vzhľadom a vyvolávajú pocit nedôvery, že sa jedná o smart hodinky. Po vzhľadovej stránke si totiž zachovávajú nádych klasických hodiniek a okoloidúcim neponúkajú žiadnu nápovedu, že by sa jednalo o smart hodinky. Rozhodne sa nájde aj tu medzi čitateľmi niekto, kto chce smart funkcie uzavreté v konzervatívnom, okrúhlom puzdre. Žiadne hrany, žiadny silikón, takmer žiadny plast. Galaxy Watch 3 sú doslova konzervou medzi smart hodinkami.

Chytré hodinky, klasický vzhled. Na ruce se vyloženě vyjímají.

Samsung ponúka tri farebné varianty a dve veľkosti puzdra

Najmladšie Galaxy Watch sa ponúkajú v troch farebných variantoch a dvoch veľkostiach. Väčšia verzia má priemer puzdra 45 milimetrov a OLED displej o veľkosti 1,4 palca. Ponúka sa v čiernej a striebornej variante v kombinácii s čiernym koženým remienkom. Menšia verzia má priemer puzdra 41 milimetrov a displej o veľkosti 1,2 palca. Táto skôr dámska verzia sa ponúka v bronzovej a striebornej farbe v kombinácii s ružovým alebo čiernym remienkom.

Nová verzia držala diétu a je o pätnásť percent ľahšia

Obe verzie majú puzdro hodiniek z nehrdzavejúcej ocele a displej chráni odolné sklo Gorilla Glass DX. Ale úprimne by som radšej doporučil nalepiť ochranné sklo. Predsa len to nie je zafír. Nová generácia tak nejak „schudla" zo všetkých strán. Oproti jej predchodcovi je o 14 % tenšia, o 15 % ľahšia a o 8 % menšia. Koncom tohto roka by radu Galaxy Watch 3 mala doplniť ešte „fajnšmekrovská" titanová verzia.

Nový model (vlevo) se oproti prvnímu modelu zmenšil ze všech stran.

Nový model (vľavo) sa oproti prvému modelu zmenšil zo všetkých strán.

Tradične nechýba ani mechanická luneta pre pohodlné ovládanie hodiniek

Celkový vzhľad hodiniek dopĺňajú dve mechanické tlačidlá a svoje miesto si opäť našla aj mechanicky otočná luneta. Tá je výborným riešením ovládania hodiniek aj v daždi, mraze a v rukaviciach. Naviac je mierne vystúpená, takže displej je zapustenejší v puzdre a chránený proti možným škrabancom a nárazom. Ja si mechanickú lunetu nemôžem vynachváliť, pretože je to za mňa hneď po klasických tlačidlách najlepší spôsob ovládania hodiniek. No dobre, nie som úplne fanúšik dotykového displeja na hodinkách. Priznám sa.

Menšie puzdro, menšia výdrž batérie

Samsungu sa podarilo do menšieho, tenšieho a ľahšieho puzdra vložiť väčší displej, ale bohužiaľ s novou generáciou klesla výdrž batérie. Väčšia verzia bez nabitia vydrží dva dni, menšia dokonca len jeden deň. Avšak, aj keď staršia generácia vydržala o niečo dlhšie, tak nová generácia má o niečo jasnejší displej, ktorý rozhodne oceníte na priamom slnku. A za jasnejší displej samozrejme musíte zaplatiť nejakú cenu. Ja som sa úprimne s väčšou verziou dostal i na tri dni výdrže. Sto percent sa po pripojení k nabíjačke objaví na displeji za dve hodiny, čo je príjemný štandard. Pokiaľ nebudete mať po ruke nabíjačku a váš telefón ovláda reverzné nabíjanie, tak si môžete dobiť batériu aj smartphónom.

Silně podsvícený AMOLED displej nemá problém ani s přímým sluncem.

Silno podsvietený AMOLED displej nemá problém ani s priamym slnkom.

Užívateľa opäť sprevádza hodinkami podarený Tizen

O príjemné užívateľské prostredie sa stará operačný systém Tizen, ktorý je pre Galaxy Watch už istým štandardom. Samsung tento operačný systém použil už v troch predchádzajúcich generáciách - Galaxy Watch, Galaxy Watch Active a Galaxy Watch Active2. A rozhodne nie je dôvod k výmene. Je to niečo, na čo sú už užívatelia Samsungu zvyknutí a vývojári len tento systém „vyšperkovávajú".

Osemdesiattisíc ciferníkov? Určite si vyberú aj tí najväčší vyberavci

Po aktivácii displeja (pohybom ruky, poklepkaním na displej či stlačením tlačidla) sa vám zobrazí ciferník a vypisovať čo na ňom nájdete, je úprimne zbytočné. Nie je to tým, že by som bol lenivý a nechcel oboznámiť čitateľov. Je totiž veľmi malá pravdepodobnosť, že tam budete mať rovnaký ciferník ako ja. Samsung totiž vo svojej aplikácii Samsung Wearable ponúka zhruba 80 000 vzhľadov ciferníku a veta „vyberie si skutočne každý" tu získava úplne nový rozmer. A úprimne, sýte a kontrastné farby tohto displeja vytvárajú nádherný pohľad. Všeobecne musím vyzdvihnúť farebné spracovanie displeja. Dovolil by som si povedať, že takúto kvalitu nájdete u máloktorého modelu smart hodiniek.

Operačný systém ponúka úplne jednoduché a intuitívne prostredie, kde naľavo od hlavnej obrazovky nájdete notifikácie z hodiniek a telefónu. Napravo sú nastaviteľné obrazovky. Môžete si tam napríklad dať monitoring denných aktivít (spálené kalórie, prejdené kroky, vychodené poschodia apod.), počasie, spustenie monitoringu športovej aktivity, meranie tepovej frekvencie a ovládanie hudby. Ale toto sú len príklady, všeobecne si tam môžete navoliť presne to, čo chcete.

Samsung obohatil hodinky o Microsoft Outlook pre rýchle vybavovanie e-mailov

Stlačením spodného tlačidla sa dostanete do menu, kde nájdete všetky aplikácie od nastavenia až po kontakty, internetový prehliadač, Samsung Health či Microsoft Outlook. Ten rozhodne ocenia užívatelia, ktorí potrebujú počas dňa rýchlo odpovedať na maily. Môžete si dokonca prednastaviť rýchle odpovede a používať ich tiež v rámci Microsoft Outlook.

Z vrchnej strany displeja sa pohybom nadol dá zrolovať horná lišta, v ktorej nájdete režim Dobrú noc (hodinky sa nerozsvecujú, nezobrazujú notifikácie a začínajú monitorovať spánok), Nerušiť (hodinky nezobrazujú notifikácie), Lietadlo (hodinky neprijímajú žiadny signál), zvukové profily, ovládanie Wi-Fi a Bluetooth, režim Always-on (nezhasína displej, bohužiaľ rapídne znižuje výdrž batérie), režim Kino (nerozsvecuje sa displej), aktiváciu úsporného režimu, vodný zámok (nájde svoje využitie pri plaveckých športoch či v sprche), svietidlo a funkciu Nájdi môj telefón.

Galaxy Store doplní hodinky o ďalšie stovky aplikácii

Hodinky cez Galaxy Store môžete obohatiť o ďalšie stovky aplikácii ako je napríklad Endomondo, Strava alebo napríklad kultová hra Snake. Na skrátenie dlhej chvíle, prečo nie? Ponuka Galaxy Storu je skutočne široká a môžete si hodinky bohate doplniť o aplikácie tretej strany.

Na zkrácení krátké chvíle. Proč ne?

Na skrátenie dlhej chvíle. Prečo nie?

S Galaxy Watch 3 platiť možno, ale u nás s nimi nezaplatíte

Čo sa týka bezdrátových technológií, tak hodinky samozrejme majú Bluetooth pre synchronizáciu s telefónom, Wi-Fi, GPS prijímač a NFC pre bezkontaktné platby. U poslednej vymenovanej technológie ale užívateľa skôr sklamem, keďže funkcia Samsung Pay je na Slovensku stále nepodporovaná. Takže... Akurátne povedané, s hodinkami možno zaplatiť, ale nezaplatíte s nimi.

Pre telefonovanie nezávisle na telefóne výrobca ponúka tiež LTE verziu

Mnoho užívateľov sa rozhodne bude zaujímať o to, či s hodinkami ide telefonovať. U nás na predajni je to veľmi častý dotaz, či to nejaké hodinky vedia. Tu naopak užívateľom urobím radosť. Buďto môžete s hodinkami volať cez Bluetooth, kedy je potrebné telefón mať nablízku, ale výrobca ponúka tiež LTE verziu s vlastnou SIM kartou. Takže môžete kamkoľvek odísť bez telefónu a vybavovať svoje hovory.

Moderné hodinky s klávesnicou plnou nostalgie

Ďalším častým dotazom je, či na hodinkách môžem písať. Hodinky majú klávesnicu, ale jej správne používanie budú zo začiatku bravúrne ovládať skôr „staršie" ročníky. Povedzme... Deväťdesiatkové deti a starší. Je totiž robená na spôsob tlačidlovej klávesnice. Pre mňa to bol príjemný nostalgický moment, u niekoho iného možno z dôvodu hnevu snímač tepovej frekvencie zaznamená prudké navýšenie.

Jo, v tlačítkách by to sice byla větší nostalgie, ale i tak mi to připomíná staré časy.

Áno, v tlačidlách by to síce bola väčšia nostalgia, ale aj tak mi to pripomína staré časy.

Jabĺčkari sa u hodiniek nedočkajú možnosti rýchlych odpovedí

Pokiaľ ale nie ste nostalgici ako ja, tak vás Samsung poteší hlasovým zadávaním textu. Čo sa týka rýchlych odpovedí, tak tu juhokórejská firma tiež nesklamala. Teda, tak trochu napoly. Ale nemôžu za to! Možnosť rýchlych odpovedí hodinky majú, ale len pre užívateľov Androidu. Užívateľom iOSu to neumožňuje samotný Apple, ktorý to ponúka iba na Apple Watch.

V senzorovej výbave nájdete akcelerometer, gyroskop, barometer, optický snímač tepovej frekvencie, pulzný oxymeter, ale tiež snímač okolného svetla (podľa neho hodinky prispôsobujú jas displeja) a EKG.

Keď sa mi hodinky dostali do rúk, tak ma trochu prekvapilo, že tam vlastne žiadny pulzný oxymeter nie je, ale našťastie sa objavil po aktualizácii softwaru. Zo zaujímavosti som vyskúšal aj presnosť tohto senzoru v porovnaní s lékárskym pulzným oxymetrom. Zatiaľ čo pulzný oxymeter mi päťkrát nameral okysličenie 97 %, tak hodinky v piatich meraniach namerali 98, 94, 97, 97 a 96 %. Preto skôr doporučujem vykonať viac meraní, spriemerovať a brať získané dáta skôr orientačne. Ale to platí všeobecne pre smart hodinky s pulzným oxymetrom. Nechcem tým zhadzovať len Galaxy Watch 3! A ohľadom merania EKG... Tak to už mala aj predchádzajúca generácia Watch Active2, ale stále to nie je v Slovenskej republike dostupné.

Vzhľadovo klasické hodinky, odolnosťou vojenský štandard

Čo sa týka odolnosti, tak na pohľad skôr fashion zameraným hodinkám nie je čo vytknúť. Ich kvalitné spracovanie potvrdzuje vojenský štandard MIL-STD-810G. Hodinky teda znesú nárazy, vibrácie, prach, blato, ale tiež vodu. Poslednú (pre hodinky) nebezpečnú zložku utvrdzuje vodeodolnosť 5 ATM. S hodinkami je teda možné aj plávať.

Samsung nemyslel len na bezpečie hodiniek, ale aj na to vaše. Preto hodinky dokážu detekovať pád a nehodu. Ak niečo také zaznamenajú, tak vás požiadajú o potvrdenie, že ste v poriadku. Pokiaľ dotaz nepotvrdíte, tak automaticky odošlú správu prednastaveným (až štyrom) núdzovým kontaktom.

A ako to majú hodinky so športom?

Aby som sa priznal, tak ja som Samsung Galaxy Watch 3 chcel moc vyskúšať, pretože sa podľa výrobcu dosť posunuli v rámci monitoringu športových aktivít. Výrobca sľubuje pulzný oxymeter, odhad hodnoty VO2Max, ale aj monitoring pravidelnosti behu, symetrie nášľapov, meranie kontaktu so zemou, stuhnutosti a iného.

Ja som celý nadšený s hodinkami vybehol a hneď ma ako prvé prekvapilo meranie priemernej kadencie krokov v reálnom čase počas športovej aktivity. To predchádzajúca generácia Samsung Galaxy Watch Active2 nemala a musím uznať, že ma to príjemne prekvapilo. Ďalej hodinky na prvom dátovom poli ukazujú tempo, dobu trvania, vzdialenosť a srdečný tep. Napravo užívateľ nájde ďalšie dátové pole s priemerným tempom, počtom spálených kalórii a kadenciu krokov. Naľavo od hlavnej obrazovky je ovládanie hudby (či už z telefónu alebo priamo z hodiniek). Na druhej obrazovke napravo užívateľa čaká odpočet kôl (čas, tempo na jeden kilometer) a na poslednej sa nachádza podrobný prehľad o tepovej frekvencii (aktuálny, priemerný a maximálny srdečný tep).

Po dobehnutí som (ako starý márnivec) čakal na výsledok odhadu hodnoty VO2Max. No, úprimne som sa nedočkal. To isté platilo aj pre pokročilú metriku behu, ktorú som spomínal už vyššie. Dúfal som, že sa dáta objavia aspoň v aplikácii Samsung Health, ale bohužiaľ, ani tam nič. Vravel som si: Čo je teda zle?

Tak dlho som nad tým dumal, až som zistil, že za to zas môže tá prekliata aktualizácia (rovnako ako u pulzného oxymetra). Po aktualizácii som opäť spustil športovú aktivitu a k dátovým poliam pribudol ešte odhad symetrie behu v reálnom čase. To slúži k percentuálnemu porovnaniu doby kontaktu so zemou oboch nôh. Ideálna je symetria 50 na 50, kedy ľavá noha je v kontakte so zemou rovnaký čas ako tá pravá. Naraz sa objavil tiež odhad hodnoty VO2Max a pokročilá metrika behu. U mojej predchádzajúcej aktivity sa ale tieto údaje neobjavili, tak mi nezostávalo, než to nechať na ďalší beh. Ale už som bol príliš unavený, aby som svoj pravidelný okruh bežal znova. Naviac bolo hrozné teplo. Tak zajtra. Avšak, pamätajte na to, až budete rovnako natešení ako ja a vybehnete takmer ihneď po rozbalení s hodinkami von. Najprv vykonať aktualizáciu softwaru!

Ďalší deň som hodinky opäť bežal vyvetrať na svoj pravidelný okruh a tešil som sa na pokročilú metriku behu, ktorú tento model ponúka. Dnes už ale vážne. Keď som dobehol, tak mi úsmev úprimne trošku povolil. Z pokročilej metriky behu sa stalo to, že mi hodinky napísali, že symetriu mám skvelú, dobu kontaktu so zemou skvelú, pravidelnosť tiež, stuhnutosť dobrú a dobu letu tiež dobrú. Keď už hodinky dokážu vyhodnotiť tieto parametre, tak prečo mi neponúknu presné čísla? Aká je moja doba kontaktu so zemou, aká je presne moja symetria v percentách? Úprimne som cítil sklamanie a predstavoval som si podrobnú metriku behu trochu inak. Zvláštne je aj to, že tieto údaje síce vidím v hodinkách, ale v aplikácii Samsung Health nie. Obvykle to u smart hodiniek býva skôr naopak.

Pri športovej aktivite musíte mať rýchle oči, displej totiž zhasne v stotine sekundy

Našiel som ale aj niečo ďalšie, čo ma neskutočne rozčuľovalo. Počas športovej aktivity sa často pozerám na hodinky, pretože si kontrolujem tepovú frekvenciu, tempo a vzdialenosť. Ovládanie hodiniek mechanickou lunetou počas športovej aktivity? Luxus. Nie je potrebné používať dotykový displej a pohodlne sa dostanem tam, kam potrebujem. Počas aktivity však displej zhasína. A tu sa objavujú problémy.

Pokiaľ zdvihnete ruku, poklepkáte na displej, stlačíte tlačidlo alebo pootočíte lunetou, tak sa displej rozsvieti. Ja som teda vždy stlačil tlačidlo a pootočil lunetou, aby som sa dostal na príslušné dátové pole. A v ten moment, keď som začal pokukávať po údaji, ktorý chcem vedieť, tak displej zhasol. Skúsil som displej znova rozsvietiť. Opäť zhasol. Medzi mnou a hodinkami začala hra na to, či sa stihnem pozrieť na svoju tepovú frekvenciu. Samozrejme, že sa mi to čoskoro podarilo, pretože už som vedel, kam sa pozerať. Ale úprimne, kto toto vymyslel? Naviac keď sa doba nedá nijako predĺžiť. Radšej pri športovej aktivite majte displej v móde Always-on. Síce to bude viac „sosať" baterku, ale ušetrí vám to veľa nervov. Nemáte začo.

Galaxy Watch 3? Na šport zatiaľ to najlepšie od Samsungu

Ale toto všetko sú len drobnosti. „Podrobná" metrika behu ma trochu sklamala a zhasínanie displeja rozčuľovalo, ale musíte počítať s tým, že to sú smart hodinky doplnené o športové funkcie. Nie je to rýdzi športtester. Takže, nech je Samsungu odpustené. Všeobecne ale musím povedať, že dátové polia pri športovej aktivite sú veľmi prehľadné a monitoring športovej aktivity zatiaľ najlepší u tejto značky.

Čo si o hodinkách myslím?

Tento model rozhodne ako prvým upúta svojim pôsobivým a veľmi odolným spracovaním. Samsung vsádza skôr na klasický vzhľad hodiniek a verím, že je to dobrý krok. Displeju skrátka nie je čo vytknúť a na slnku nie je žiadny problém s čitateľnosťou. Keď sa mi hodinky dostali prvýkrát do ruky, tak som skoro až nemohol uveriť, aké sýte a kontrastné farby dokázala táto juhokórejská firma vytvoriť. Celkové spracovanie? Rozhodne na jednotku.

Čo sa týka smart funkcií, tak Samsung vsádza na štandard a aby som bol úprimný, tak mi nepríde, že by boli nejak inteligentnejšie než predchádzajúce modely. Možnosť telefonovania, podpora tretích aplikácií, internetový prehliadač a iné, sú určite funkcie, ktoré majú svoje využitie počas dňa, ale disponovali nimi aj predchádzajúce modely. Čo by som uviedol ako veľké plus, tak je predinštalovaný Microsoft Outlook pre rýchle vybavovanie e-mailov, poprípade LTE verzia pre vybavovanie hovorov bez prítomnosti telefónu. Veľa užívateľov by si Samsung získal cez možnosť bezkontaktného platenia, ale zatiaľ túto funkciu bohužiaľ nemôžu ponúknuť.

Aby som bol úprimný, tak mi príde, že Samsung skôr vsádzal na doplnenie senzorov a športových funkcií. K optickému snímaču tepovej frekvencie sa pridal ešte pulzný oxymeter a hodinky sa obohatili o podrobnejšie metriky. Športovci určite ocenia odhad hodnoty VO2Max, symetriu behu, kadenciu behu a ostatné údaje, ktoré už ale nie sú tak podrobné. Rovnako ako je tomu u Samsung Pay, tak aj EKG je veľkým lákadlom, ktoré je však zatiaľ uzavreté v klietke a čaká na vypustenie. S týmito všetkými funkciami si dovolím (so štipkou trúfalosti) povedať, že by si našli miesto aj na zápästí pokročilejšieho športovca. Ale aj tak ich skôr vidím na ruke obyčajného smrteľníka s vášňou pre šport, než na ruke vrcholového športovca. Dosť o tom napovedá kožený remienok, ktorý hodinky dopĺňa.

So všetkou úprimnosťou musím povedať, že až hodinky budú mať možnosť bezkontaktnej platby a merania EKG, tak budú slušným rivalom pre Apple Watche vládnuce trhu. Naviac teraz Galaxy Watch 3 majú viac športových a smart funkcií, takže pokrývajú väčšiu cieľovú skupinu. Avšak cenovka je celkom vysoko a slušnou alternatívou môžu byť staršie modely Galaxy Watch Active2 a Galaxy Watch. Poprípade Xiaomi Amazfit alebo Suunto 7.

Klady a zápory:

konzervatívny, ale moderný design
mechanická luneta
podrobnejšie zhodnotenie športovej aktivity
LTE verzia
príjemné užívateľské prostredie

nedostupnosť bezkontaktného platenia a EKG
nemožnosť nastavenia dlhšej prestávky pri zapnutí displeja počas športovej aktivity
slabšia výdrž batérie
pokročilá metrika behu iba formou "oznámkovania"

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre