» Blog » Samsung

Samsung Galaxy Watch 4 predstavenie – Žeby Samsung konečne dohnal Apple?

Tagy: Správy | Samsung | Inteligentné

Dominik Hok | 12.8.2021 | 4 MIN

A je to tu. Samsung Galaxy Watch 4 je na svete. Prináša doposiaľ nevídanú funkciu, ktorá zistí percento tukov a svalov vo vašom tele a dokonca s nimi prvýkrát aj bezkontaktne zaplatíte.

Čo prináša Galaxy Watch 4 nové:

  • upustilo sa od operačného systému Tizen a prešlo sa na Wear OS od Googlu (nadstavba One UI Watch 3.5)
  • hodinky sa ponúkajú v základnej (priemer 40 a 44 mm) a Classic verzii (priemer 42 a 46 mm)
  • menšie verzie majú displej s veľkosťou 1,19 palca, väčšie 1,36 palca
  • pribudol BIA senzor schopný odhadnúť tuk, svaly a vodu v tele
  • od 27. augusta s Galaxy Watch 4 aj zaplatíte
  • procesor by mal byť o 125 % rýchlejší a mať o 880 % vyšší grafický výkon (čipset Exynos W920)
  • zväčšila sa pamäť RAM aj vnútorné úložisko
  • s novým systémom sa dočkáte aj Google máp priamo v hodinkách
  • vylepšený monitoring spánku v spolupráci so smart telefónom

Čo je dôležité vedieť:

Samsung Galaxy Watch 4 bude v predaji až od 27. augusta, ale môžete si už u nás vytvoriť predobjednávku. Má to svoje výhody. Keď si ich predobjednáte, dostanete duálnu bezdrôtovú nabíjačku zdarma. Normálne stojí 63 eur a mať ju zdarma, to sa dá, nie? :)

Zbohom a opona, Tizen. Teraz ide na scénu Wear OS

Každá generácia Galaxy Watchov bežala na operačnom systéme Tizen. Teraz Samsung siahol po pomoci od Googlu a nová generácia beží na operačnom systéme Wear OS s nadstavbou One UI Watch 3.5. V praxi to znamená, že si Samsung touto nadstavbou prikrášlil operačný systém k obrazu svojmu. Rovnako ako to robí s Androidom pri Galaxy telefónoch.

Otázkou je, má to nejaké výhody? Za mňa určite. Podpora aplikácií tretích strán na Galaxy Store bola slušná, ale mať k dispozícii celý Google Play? S takou podporou bude vojna proti Applu trochu ľahšia.

Naviac je teraz konektivita s Android telefónmi na vyššej úrovni a po spárovaní s telefónom by sa mali všetky dostupné aplikácie nainštalovať aj do hodiniek. A tiež si môžete pokecať s hlasovou asistentkou Bixby, ktorá sa tiež v Samsungu objavuje prvýkrát.

Wear OS = chabá výdrž batérie. Platí to stále?

Keď ste predtým do lesa zakričali "Wear OS!", ozvenou sa vám vrátilo "Slabá výdrž batérie!", tak to proste je. Ako je to ale teraz s novou nadstavbou od Samsungu? Bohužiaľ stále rovnaké. Papierovo Samsung udáva výdrž batérie až 40 hodín pre menšiu (247 mAh) aj väčšiu verziu (361 mAh).

Čo ma ale potešilo, je dobíjanie, kedy sa za 30 minút hodinky nabijú dostatočne na 10 hodín prevádzky. Sto percent sa objaví zhruba za hoďku a tri štvrte.

Galaxy Watch 4 je v dvoch kabátoch a dvoch veľkostiach

Štvrtá generácia sa ponúka v dvoch verziách – základnej a Classic. Classic verzia je o niečo drahšia, má elegantnú otočnú lunetu a telo z nerezovej ocele. Základná verzia vizuálne pripomína Galaxy Watch Active 2, má hliníkové telo a nemá lunetu.

Základná verzia má dva priemery – 40 a 44 mm. Classic verzia 42 a 46 mm. Väčší priemer má kvôli lunete. Za mňa je to od Samsungu veľmi múdry krok, kedy umožní používateľom si vybrať medzi športovejšou a viac mestskou verziou. Zatiaľ čo verzia Classic ide v stopách klasického Galaxy Watch, tak verzia bez priezviska "Classic" pokračuje v športovejšej tradícii Galaxy Watch Active.

Čo si budeme... Dizajn sa podaril. Je to čistá elegancia a musím uznať, že zapracovanie remienka sa naozaj vydarilo.

Displej sa trochu zmenšil, ale je pixelovo bohatší

Obe verzie majú displej s veľkosťou 1,19 a 1,36 palca. Hoci predchádzajúca generácia mala väčší displej (1,2 a 1,4 palca), nový model si vyslúžil viac pixelov. Minulá generácia totiž mala rozlíšenie 360x360 px a tá nová 450x450 px. Menšia verzia sa dočkala 396x396 px. Už sa teším, až to vysoké rozlíšenie a jemnosť (330 ppi) uvidím naživo.

Displej chráni odolné sklíčko Corning Gorilla Glass DX.

BIA senzor dokáže rozpoznať zloženie nášho tela

Úplnou novinkou a ak nie (v odvetví smartwatchov) svetovým prvenstvom je BIA senzor. Ten dokáže z vášho zápästia odhadnúť zloženie vášho tela, čo sa najviac hodí pre skúmanie percent tukov a svalov v našom tele. Poznáte to napríklad zo smart váh.

K meraniu stačí priložiť prsty na obe tlačidlá a počas 15 sekúnd hodinky získajú zhruba 2400 potrebných údajov.

Samsung už je všeobecne celkom popredu, keďže už v predchádzajúcich generáciách sme našli EKG, meranie krvného tlaku, ale aj pulzný oxymeter či snímač tepovej frekvencie.

Zaplatím so smart hodinkami od Samsungu?

Otázka, ktorá visí vo vzduchu už niekoľko rokov a na území Slovenska bola odpoveď dlho negatívna. ALE! S novým systémom Wear OS teraz Samsungy prešli na Google Pay, ktoré bude podporované na konci augusta. Od 27. augusta teda hodinkami od Samsungu zaplatíte!

Nový procesor by mal posunúť svižnosť a vykreslovanie systému

Samsung pri novej generácii prešiel na novší procesor Exynos W920 a tento procesor by mal byť o 125 % rýchlejší a mať o 880 % vyšší grafický výkon. Zatiaľ je to len teória, ale znie to dobre. Svojou svižnosťou teraz Apple Watche doslova valcovali trh, tak uvidíme, čo zmôže svieži juhokórejský vietor.

Poteší aj nárast pamäte RAM na 1,5 GB a vnútorného úložiska na 16 GB. Minulá generácia mala pamäť RAM 1 GB a vnútorné úložisko 8 GB.

Samsung vyťaží benefity od Googlu. V hodinkách nájdeme aj mapy

Postavenie novej generácie na operačnom systéme od Googlu má jednu ďalšiu a nesporne veľkú výhodu. Google mapy. Hoci predchádzajúce generácie mali nejaké navigačné funkcie, tak plná podpora Google máp môže byť obrovským krokom vpred.

Chrápete? Tak to je pre Galaxy Watch 4 dobre

Samsung na konferencii Unpacked vyzdvihol aj vylepšený monitoring spánku, ktorý teraz dokáže spolupracovať s telefónom Galaxy. Okrem hodiniek vás môže tiež monitorovať telefón, ktorý zaznamenáva vaše chrápanie a podľa toho môže upraviť namerané hodnoty spánku.

Čo štvrtá generácia podedila a rozhodne to stojí za to:

  • EKG a meranie tlaku
  • pulzný oxymeter, snímač tepovej frekvencie a GPS
  • ovládanie gestami
  • dotyková/mechanická luneta k pohodlnému ovládaniu hodiniek
  • možnosť telefonovania
  • LTE verzia, ktorá je nezávislá na telefóne
  • hudobný prehrávač a podpora streamovacích služieb

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku