» Blog » Samsung

Samsung Galaxy Watch 5 PRO a Watch 5 recenzia – Predĺžená výdrž batérie výdrž a čo ďalej?

Tagy: Recenzie | Samsung | Inteligentné

Matěj Urbaczka | 30.9.2022 | 6 MIN | 1x komentár

Ak ste v minulosti povedali Samsung Galaxy Watch, bolo to synonymum pre čistokrvné mestské hodinky s naozaj nabitou základňou inteligentných funkcií a tiež s naozaj nízkou výdržou batérie. Hodinky vydržali na jedno nabitie približne jeden až dva dni. Výrobca sa to však pokúsil zmeniť novým modelom.

Čo je teda nové:

  • dlhšia výdrž batérie
  • zafírové sklíčko
  • upravené puzdro, aby lepšie sedelo na ruke
  • navigácia po krivkách (iba verzia PRO)
  • možnosť TrackBack (iba verzia PRO)

Oplatí sa prechod zo 4 na 5 alebo 5 PRO?

Prechod zo 4 na 5 sa rozhodne neoplatí. Okrem baterky a o niečo lepšie " zakriveného " dienka nevidím dôvod na zmenu. Samsung Galaxy Watch 5 PRO sú teda úplne iné hodinky. Mnohých ľudí určite nenadchne absencia otočnej korunky, ale aj tak. PRO majú konečne niečo SUPER.

Samsung Galaxy Watch4 recenzia – Začína americko-kórejská vojna
31.8.2021 - Dominik Hok
Samsung Galaxy Watch4 recenzia – Začína americko-kórejská vojna

Jeden dizajn zostáva nezmenený

V prípade "základnej" verzie päťky zostal dizajn rovnaký. Puzdrá sa dodávajú vo veľkostiach 40 a 44 mm a opäť vyzerajú ako trochu Hi-Fi hliníkové žetóny do bazéna. Ich minimalistický dizajn je však určite vhodný pre podnikateľov, ktorí potrebujú jednoduché hodinky pod košeľu.

Jediná vec, ktorá sa zmenila, je malá bodka vedľa snímača srdcového tepu na dienku, ktorý v noci sníma našu teplotu. Snímač teraz vychádza z puzdra. Dosť vyčnieva a obávam sa nepríjemného "tetovania". Myslím tým obtlačky senzorov na vašej pokožke.

To je ďalší faktor, ktorý ovplyvňuje mnohé funkcie hodiniek. Popruh a jeho uťahovanie. Jediné hodinky, ktoré mi ako-tak dobre padnú na ruku, sú tie najmenšie, a to je dosť zlé. Ak si vezmem väčšie veľkosti, medzi hodinkami a remienkom sa vytvorí diera, ktorá ovplyvňuje meranie tepu a vyzerá nevzhľadne. Samozrejme, že okolo puzdra je záhyb, takže neoriginálny remienok bude vyzerať o niečo horšie.

Pozrime sa na zaujímavejší model 5 PRO. Nový koncept hodiniek sa mi veľmi páči. Minimalistická luneta vyčnievajúca z puzdra ma okamžite zaujala a vôbec mi nechýba otočná mechanická.

Puzdro z titánu je opäť veľmi elegantné, ale stále pôsobí robustným dojmom a čistou krásou. Priemer puzdra je 45 mm (pravdepodobne nebude zodpovedať každému) a výška je 14,6 mm, čo je pomerne veľa. Pre spoločnosť Samsung, ktorá uvádza výšku 11 mm... Neviem, kde urobili chybu, ale niekto, kto to meral, musel byť naozaj mimo.

Zmenou prešiel aj remienok na modeli PRO, ktorý dostal úplne nový systém zapínania. Teraz remienok funguje ako sklopný remienok s magnetickou sponou, ktorá funguje naozaj dobre. Jediný problém vidím opäť v nastavení remienka, kde sa mi zatiaľ nepodarilo správne nastaviť, aby ma remienok neškrtil a aby sa opäť neuvoľnil a nevytvorili sa medzery.

Inak je dizajn naozaj podarený a hodinky sa napriek svojej hrúbke dobre nosia. Hmotnosť 46 g neprekáža ani počas spánku.

Na záver vám zanechám všetky údaje v tabuľke, v ktorej nájdete merania o niečo prehľadnejšie:

GW 5 (40 mm)
GW 5 (44 mm)
GW 5 PRO
Šířka 40 mm
44 mm
45 mm
Výška
13 mm
13 mm
14,6 mm
Hmotnosť 29 g 33 g 46 g

Gorilu nahradil zafír

Stará dobrá Gorilla bola na všetkých modeloch nahradená za Sapphire, čo považujem za plus pre ochranu displeja. V základnom modeli aj keď luneta nevyčnieva z puzdra, poškriabanie určite hrozí. So Sapphire môžete byť viac-menej v pohode.

Kvôli prehľadnosti uvediem rozmery opäť v tabuľke:

GW 5 (40 mm)
GW 5 (44 mm)
GW 5 PRO
Displej
450 x 450 pixely 450 x 450 pixely 450 x 450 pixely
Veľkosť 1,19" 1,4" 1,4"

Displej je teda najväčší na najväčších modeloch, čo dáva zmysel. Najmenší displej má však najvyššie DPI na základe pixelácie, pretože má rovnaký počet pixelov ako jeho väčší kolegovia.

Senzoricky je to stále tá istá pieseň

Z hľadiska senzorov sú modely úplne rovnaké, takže nie je potrebné opisovať každý z nich osobitne. Teoreticky ani prakticky sa táto kategória v porovnaní s predchádzajúcim modelom vôbec nezmenila. Nájdete tu akcelerometer, barometer, gyroskop, monitor srdcového tepu, pulzný oxymeter, EKG, kompas a teplomer. A, samozrejme, GPS. Pokiaľ ide o GPS, Samsung je azda jedinou spoločnosťou, ktorá do nového modelu nevložila viacpásmové GPS.

Teplomer funguje pri meraní spánku ako prídavný senzor, ktorý vám pomôže zmerať teplotu a lepšie vyhodnotiť spánok, ale bohužiaľ som pri testovaní nezistil, že by bol nejako užitočný alebo že by dokonca vyhodnocoval...

Športovec vo verzii PRO

Spoločnosť Samsung sa pokúsila vyrobiť outdoor hodinky. Telo (puzdro) verzie PRO je takmer porovnateľné s Garminom. Trochu mu však chýba duša. Vo verzii PRO som očakával určité oddelenie a trochu iný športový mechanizmus. Ako normálna spona na aktivity, ktorá nezačína ako nejaká spoločnosť s nahryznutým jablkom.

Jediným rozdielom oproti verzii PRO je navigácia po krivke, ale zatiaľ ju môžete spustiť len počas cyklistickej alebo pešej aktivity, čo nie je práve príjemná okolnosť. Ďalšou vecou je, že funkčnosť nahrávania GPX súboru zatiaľ nie je úplne na úrovni a bohužiaľ sa mi nepodarilo do hodiniek dostať ani jeden súbor z Mapy.cz.

Nakoniec sa mi však podarilo dostať tam jeden súbor z iného webu a navigáciu som spustil. Potom všetko fungovalo tak, ako malo. Ak sú hodinky pripojené k telefónu (a mobilným dátam), môžu navigovať aj prostredníctvom mapy Google, ktorú si stiahnete pre danú trasu.

Inak vás na oboch modeloch čaká úchvatná ponuka športových aktivít, kde sa myslí na úplne všetky aktivity, ktoré si môžete priať. Nechýbajú dôležité outdoor alebo indoor aktivity.

Mechanická luneta, zbohom

Ako už môžete vyčítať z obrázkov a popisu, Samsung sa zatiaľ rozlúčil s mechanicky otočnou lunetou okolo displeja.  Hodinky sa preto ovládajú dotykom v kombinácii s dvoma tlačidlami. Ovládanie je však klasické - lišta v hornej časti skrýva ovládacie centrum, posunutím nadol sa dostanete do ponuky a pohybom doľava, doprava sa otvárajú miniaplikácie, ktoré môžete vyberať podľa potreby.

Na rýchlejšie ovládanie môžete použiť aj neviditeľnú digitálnu lunetu okolo rámu displeja.

Ovládanie je intuitívne a nemyslím si, že s ním budete mať problém. Ak tak urobíte, môžete prejsť základným "výukovým" programom, ktorý sa zobrazí ihneď po spárovaní.

Chytré funkcie sú stále základom týchto modelov

Spoločnosť Samsung opäť vyniká svojou chytrosťou. Či už ide o možnosť rozšírenia aplikácií v Obchode Play, alebo o verziu LTE, do ktorej môžete vložiť kartu e-SIM. Samozrejme, môžete telefonovať cez Bluetooth z telefónu, odpovedať na správy (buď prednastavenou voľbou, alebo bezplatnou odpoveďou) alebo platiť kartou.

Trochu ma sklamalo, že hodinky stále nepodporujú hlasové zadávanie a príkazy v slovenčine, pretože Bixby sa ešte nenaučil slovensky. Napriek tomu je príjemné ťuknúť na ruku (možné nastaviteľné gesto), otvoriť Bixby a nastaviť časovač alebo iné funkcie.

Fitness funkcie na vysokej úrovni

Hodinky merajú aktívne kalórie, počet krokov, aktívny čas a, samozrejme, srdcovú frekvenciu počas celého dňa. Nemeria však každú sekundu, ale len každú minútu. Fitnes widget vám potom poskytne súhrn všetkých týchto aktivít, a keď sa posuniete nadol, môžete na grafe vidieť, v ktorej časti dňa ste najaktívnejší.

Nezmenilo sa len to, že ak chcete používať pokročilé merania, ako je meranie telesného tuku, vody a svalov, EKG a monitor krvného tlaku, musíte mať hodinky spárované s telefónom Samsung Galaxy.

Hodinky majú aj funkciu merania stresu a SpO2, ktorá už nie je závislá od telefónu Samsung.

Rozporuplný model sa takmer nezmenil

Ako zvyčajne, model sľuboval veľa, ale očakávania splnil na polovicu. Skutočná výdrž batérie sa opäť pohybuje okolo dvoch dní a úprimne povedané, ak máte štvrtú generáciu, nestojí za to ju meniť.

Klasická verzia sa takmer nezmenila a verzia PRO je majstrovským dielom, pokiaľ ide o vzhľad, ale tým jej čaro končí. Nechcem klamať, a tak napíšem len holé fakty. Hodinky na mňa zapôsobili dizajnovo, ale funkčne a z hľadiska batérie nijako zvlášť nevynikali.

Som si istý, že si nájdu svojich kupcov, pretože sú to chytré mestské strely a je veľa ľudí, ktorým nevadí častejšie prebíjanie.

A čo vy? Čo si myslíte o modeli Five a PRO?

Mohlo by vás zaujímať:

Apple Watch 7 recenzia – Displej, rýchlodobíjanie a... Stoja za to?
30.11.2021 - Dominik Hok
Apple Watch 7 recenzia – Displej, rýchlodobíjanie a... Stoja za to?

SÚBOJ: Garmin Venu 2 vs. Apple Watch 8
8.2.2023 - Filip Debrecenyi
SÚBOJ: Garmin Venu 2 vs. Apple Watch 8

Garmin Venu 2 Plus predstavenie – Prvý s možnosťou telefonovania
30.11.2021 - Matěj Urbaczka
Garmin Venu 2 Plus predstavenie – Prvý s možnosťou telefonovania

Garmin Venu 2 recenzia – Najlepšie smart hodinky do 400 eur?
10.6.2021 - Dominik Hok
Garmin Venu 2 recenzia – Najlepšie smart hodinky do 400 eur?

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

somarik z farmypred 541 dňami, reagovať
takmet som sa z tohto članku pogrcal ... toto považujete stale za hodinky ?

Hodinky zmienené v článku