» Blog » Samsung

Samsung Galaxy Watch 5 (PRO) predstavenie – Mechanická luneta, budeš mi chýbať

Tagy: Predstavenie | Samsung | Inteligentné

Matěj Urbaczka | 17.8.2022 | 5 MIN

Samsung po roku vydáva ďalší model svojich hodiniek s názvom Samsung Galaxy Watch 5 a Samsung Galaxy Watch 5 PRO. Hoci "črevá" hodiniek zostali takmer nedotknuté, navonok sa odohralo mnoho razantných zmien.

Samsung bol vždy značkou s čisto smart hodinkami, ktoré sa najlepšie cítili vo víre veľkomesta. Zavolali ste si, napísali správu, pustili hudbu, omrkli najnovšie trendy na YouTube alebo si objednali pizzu. Áno, toto všetko hodinky stále vedia a asi aj budú vedieť. Pribúdajú ale aj funkcie pre dobrodruhov a športovcov, ktoré sme v Samsungu ešte nevideli.

Poďme teda v rýchlosti mrknúť, čo je na modeloch Galaxy Watch 5 a Watch 5 PRO nové:

Samsung Galaxy Watch 5:

  • 4 farby
  • Zafírové sklíčko
  • Nárast váhy
  • Väčšia batéria / rýchlejšie nabíjanie
  • Vylepšený widget spánku
  • Predĺžená výdrž batérie
  • Smart Switch – prenos dát zo starých hodiniek

Samsung Galaxy Watch 5 ve 4 barevných kombinacíchSamsung Galaxy Watch 5 v 4 farebných kombináciách

Samsung Galaxy Watch 5 PRO:

  • Úplne nový model s iným dizajnom
  • Titánové puzdro / zafírové sklíčko
  • D-buckle remienok
  • Predĺžená výdrž batérie
  • Vylepšený widget spánku
  • Teplotný senzor
  • Smart Switch – prenos dát zo starých hodiniek
  • Offline navigácia / Track Back navigácia

Pokiaľ ste si poriadne prehliadli úvodný obrázok, zistili ste jednu zásadnú vec. Ani na jednom z modelov nie je mechanická otočná luneta, ktorú mali používatelia hodiniek Samsung asi najradšej. A zatiaľ sa jej bohužiaľ nedočkajú. Na internete ale kolujú zvesti, že by sme sa mohli neskôr dočkať práve aj modelu s otočnou lunetou.

No a teraz na to poďme poriadne.

Športová verzia zostala a pridala sa ešte športovejšia

Dalo by sa povedať, že verzia Samsung Galaxy Watch 5 je nástupca radu Galaxy Watch 4, ktoré boli založené športovejšie než verzia Samsung Galaxy Watch 4 Classic. Práve Classic sa zatiaľ nedočkali pokračovania línie a namiesto nich prichádza športovejší Galaxy Watch 5 PRO, ktorý mi je (minimálne vzhľadom) veľmi sympatický.

Na základnej verzii sa moc zmien neodohralo. Puzdro zostalo úplne rovnaké, teda dve veľkosti 44 a 40 mm za použitia hliníka. Myslím, že na tomto puzdre nie je čo pokaziť a minimalistický vzhľad sa mi páčil už na predchádzajúcom variante. Oproti minulej generácii sú hodinky o niečo ťažšie. 33,5 g vo verzii 44 mm a 28,7 g vo verzii 40 mm. Bude to z dôvodu väčšej batérie a tiež kvôli použitiu zafírového sklíčka namiesto Gorilly.

Použitie zafíru ako prémiového materiálu vrelo vítam rovnako ako fakt, že je na oboch modeloch.

Poďme ale na úplnú novinku, ktorú reprezentuje model PRO, z ktorého mám po celom tele husiu kožu, čo už sa mi dlho pri takom mešťanovi nestalo. Sexy krivky modelu PRO ma neprestávajú prekvapovať. Titánové puzdro v jednej veľkosti 45 mm (ženy majú zatiaľ smolu) doplnené o zafírové sklíčko a celkový outdoorový look. Hoci zmizla otočná luneta, inžinieri sa rozhodli mini lunetku, ktorá zostala, vystrčiť nad sklíčko a tým ho chrániť pred odrením (zafír by sa poškriabať nemal, ale je krehkejší než minerál).

Model PRO tiež prichádza s novým typom remienka nazývaným D-buckle, ktorý funguje na princípe preklápacej spony s uchytením na magnet. To všetko na silikónovom remienku s typickým Samsung vykusnutím u puzdra. Celé hodinky nakoniec vážia 46,5 g, čo je ideálna váha pre outdoorové športové hodinky!

Woow! Nadšenie je veľké a dúfam, že hodinky budú rovnako príťažlivé aj naživo. A nebojte, pokiaľ sa pýtate na LTE varianty, PRO aj ne-PRO verzia ich má.:-)

Vnútornosti zostali rovnaké, avšak batéria sa zväčšila

Značka sa vykašľala na novoty v podobe senzorovej obmeny, a tak sme zostali pri rovnakej výbave ako na modeli Samsung Galaxy Watch 4. Takže okrem základu tu máme BIA tracker, ktorý meria pomer tukov, svalov a vody v tele a tiež EKG. Miernou zmenou oproti minulej generácii je, že si môžete nastaviť, koľko chcete napríklad ubrať tukov a pridať svalovej hmoty a hodinky vám navrhnú tréning a príjem kalórií. Takže sa v podstate stávajú ozajstným trénerom na zápästí.

To všetko sa Samsung snaží podrthnúť väčšou výdržou batérie, kde sa vykašľal na reálne hodnoty výdrže a ponúkol len mAh. Hodnoty nechám prehľadne v tabuľke:

Samsung Galaxy Watch 5 44 mm
Samsung Galaxy Watch 5 40 mm Samsung Galaxy Watch 5 PRO
Veľkosť batérie mAh
410
284

590

Je škoda, že Samsung zatiaľ neponúkol reálne hodnoty výdrže, ale na internete som našiel, že model PRO by mal dať minimálne 80 hodín v režime smartwatch a 20 hodín na GPS. 3,5 dňa v režime smartwatch opäť nie je moc, ale 20 hodín na GPS už nie je vôbec zlé! Som zvedavý, kde bude realita...

U áut sme zvyknutí poznať hodnotu za ako dlho sa dostane z 0 na 100. Samsung sa rozhodol udať hodnotu z 0 na 45. A to percent batérie. Na takú hodnotu sa dostanete za 30 minút nabíjania, čo vôbec nie je zlé a pokiaľ potrebujete rýchlo dobiť (napríklad pred spánkom), celkom sa to šikne.

Nové typicky netypické funkcie

Ako vždy sa musia nové hodinky vytasiť s nejakými novými funkciami. A za mňa sa Samsung pustil aj do vôd im predtým neznámych. Pokiaľ by som mal začať práve týmito funkciami, v hodinkách Galaxy Watch 5 PRO nájdete možnosť offline navigácie, kedy si do hodiniek môžete nahrať GPX súbor a nechať sa navigovať po ňom. Tak isto hodinky dostali aj funkciu Track Back, čo znamená, že keď sa stratíte niekde v pustine, kliknete na tlačidlo "navigovať späť", povedie vás to po rovnakej ceste späť na štart.

Foto vypůjčeno z TechRadarFoto vypožičané z TechRadar

Funkcie, ktoré už dostali všetky hodinky sú napríklad vylepšený spánkový widget alebo Smart Switch. Druhá spomínaná funkcia vám má pomôcť preniesť si jednoduchým spôsobom dáta zo starých hodiniek do nových, čo sa mi zdá ako super užitočná fíčura. Táto funkcia bola predtým dostupná len pre telefóny a teraz sa rozšírilo pole pôsobnosti.

Novinkou je vylepšený widget spánku, ktorý meria všetky spánkové fázy a podľa toho vám pridelí aj nejakého zvieracieho tvora, ktorý zrejme spí rovnako dobre alebo zle ako vy. Čo táto funkcia prináša nové sa dozviete v neskoršej recenzii.

Záver nechám otvorený

Na papieri vyzerajú hodinky skvele a moc sa teším na reálne testovanie. Ešte viac potom na verziu PRO s novými outdoorovými fíčurami. Konečný ortieľ si teda povieme v recenzii a zatiaľ nám môžete napísať do komentárov, ako sa vám nové hodinky páčia!

Mohlo by vás zaujímať:

Samsung Galaxy Watch4 recenzia – Začína americko-kórejská vojna
31.8.2021 - Dominik Hok
Samsung Galaxy Watch4 recenzia – Začína americko-kórejská vojna

Apple Watch 7 recenzia – Displej, rýchlodobíjanie a... Stoja za to?
30.11.2021 - Dominik Hok
Apple Watch 7 recenzia – Displej, rýchlodobíjanie a... Stoja za to?

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre