» Blog » Samsung

Samsung Galaxy Watch Active2: Hodinky balansujúce na pomedzí športtestera a smartwatch

Tagy: Recenzie | Samsung | Inteligentné

Dominik Hok | 5.1.2021 | 11 MIN

Juhokórejská firma Samsung na jeseň minulého roku predstavila smart hodinky Samsung Galaxy Watch Active2. Hodinky výrobca popisuje ako „osobného asistenta pre zdravý životný štýl“ a toto zariadenie môže byť správnou voľbou pre niekoho, kto hľadá hodinky na pomedzí kategórií smart hodiniek a športtesterov.

Watch Active2 pri športe neprekážajú a v spoločnosti neurazia

Na prvý pohľad Samsung Galaxy Watch Active2 ihneď upútajú minimalistickým dizajnom, ktorý môže aj nemusí potešiť, ale rozhodne neurazí. Mne sa do rúk dostala menšia verzia s priemerom puzdra 40 milimetrov (predáva sa tiež verzia s priemerom 44 milimetrov).

Osobne by som túto menšiu verziu doporučil skôr pre dámy, pretože na mužskom zápästí pôsobí skôr ako čip k skrinke na plaveckom bazéne než ako smart hodinky pre športovca. Okrem veľkosti tela a displeja je jediným rozdielom medzi jednotlivými verziami kapacita akumulátora, ktorá je pri menšej verzii 247 mAh a u väčšej 340 mAh. U oboch verzií je rozhodne pozitívna váha nepresahujúca tridsať gramov.

Hodinky disponujú Super AMOLED dotykovým displejom o veľkosti 1,2″ zasadenom v hliníkovom ráme, doplnenom o silikónový pások, ktorý pohodlne sedí na ruke, či už pri bežnom nosení alebo športovaní. V okraji kruhového dotykového displeja je digitálna otočná luneta, ktorú predchádzajúce generácie Watch Active postrádala. Ovládanie cez lunetu nie je vôbec nešikovné, povedal by som až veľmi podarené, a citlivé na dotyk.

Pravý bok hodiniek dopĺňajú dve mechanické tlačidlá. Stlačením spodného tlačidla sa dostanete na domovskú obrazovku a do menu s aplikáciami, a horné vyvoláva akciu „Späť“. Medzi tlačidlami nájdete mikrofón slúžiaci k pohodlnému telefonovaniu smart hodinkami. Na ľavom boku sa skrýva reproduktor. Zospodu hodiniek je optický senzor pre meranie tepovej frekvencie, ktorý už je v dnešnej dobe štandardom.

Displej hrá miliónmi farieb viditeľnými aj na priamom svetle

Rozlíšenie displeja hodiniek je 360x360 pixelov, ktoré v kombinácii so šestnástimi miliónmi farieb ponúka naozaj krásny pohľad. A to aj za slnečného počasia. Jas displeja sa dá redukovať na škále od jednej do desať a na priamom slnku mi pre jasnú viditeľnosť úplne stačila úroveň šesť.

Čitelnost je dobrá i na přímém slunci

Čitateľnosť je dobrá aj na priamom slnku

Farebne podarený displej chráni odolné sklo Gorilla Glass DX+ a nešikovní užívatelia rozhodne ocenia, že hodinky spĺňajú vojenský štandard MIL-STD-810G potvrdzujúci vysokú odolnosť. Hodinky sa vám vďaka vodeodolnosti 5 ATM nepodarí len tak utopiť. Avšak potápačom by sa to podariť mohlo. Vodeodolnosť hodiniek zvládne sprchovanie a plávanie, potápanie už bohužiaľ nie.

Hodinky vydržia pri štandardnom chode takmer dva dni

V odolnom tele hodiniek sa skrýva batéria, u ktorej výrobcovia zaručujú takmer dvojdenný štandardný chod. Ja som pri bežnom používaní hodinky dobíjal každý druhý večer, takže áno – potvrdzujem. V úspornom režime (vypnuté farby, Wi-Fi, iba oznámenia nevyžadujúce dáta) sa doba do vybitia pretiahne až na dvojnásobok. V režime „Iba hodinky“ výdrž stúpne až na štyridsať dní, ale hodinky budú mať len jedinú funkciu – ukazovať čas. Čo je u dnešných smart hodiniek pomerne málo.

K stopercentnému nabitiu hodinky potrebujú asi dve a pol hodiny odpočinku na magnetickej dobíjacej stanici. Majitelia mobilných telefónov Samsung rozhodne ocenia možnosť reverzného nabíjania, kedy hodinky nabíjate priložením k zadnej strane telefónu. Reverzné nabíjanie je možné aj s inými značkami telefónov, ale je potreba si overiť, či je váš telefón schopný dobíjať Galaxy Watch Active2.

Operačný systém hodiniek ponúka intuitívne prostredie, v ktorom sa nestratíte

Ak sa od vonkajšieho popisu presunieme k tomu, čo hodinky vedia, tak musím hneď na úvod vyzdvihnúť prehľadné, jednoduché a intuitívne užívateľské prostredie operačného systému Tizen. Prebudením hodiniek (stlačením tlačidla, pohybom či dvojklikom) sa dostaneme na domovskú stránku s ciferníkom. Hodinky ponúkajú veľké množstvo ciferníkov podľa vašich preferencií. Ja som uprednostnil ciferník zameraný na zdravie, kde sa zobrazuje čas, tep, počasie, aktuálny stav batérie, počet krokov a tiež ukazovateľ splnených denných cieľov (spálené kalórie, minúty cvičenia a hodiny, kedy som v pohybe).

Domovská stránka s ciferníkom je východzím bodom odkiaľ sa naľavo dostanete k notifikáciám z telefónu a napravo k nastaviteľným funkciám ako je napríklad štatistika pohybu, výber spôsobu cvičenia, meranie tepu, podrobné počasie, ale aj ovládanie Spotify. Tieto rôzne pomôcky si môžete nastaviť ľubovoľne podľa svojich preferencií.

Ovládanie hodiniek uľahčí prehľadné menu a otočná luneta

Čo sa mi hodinky dostali do ruky (alebo skôr na ruku), tak som nemal žiadny problém nájsť jednotlivé funkcie. Pokiaľ človek nechce jazdiť doľava a doprava, tak stačí stlačiť tlačidlo MENU, v ktorom vidíte všetky funkcie a aplikácie. Ovládanie hodiniek si môžete uľahčiť tiež pohybom prstu po digitálnej lunete na okraji displeja. Pokiaľ by vám množstvo funkcií a aplikácií prišlo nedostatočné, tak stačí otvoriť Galaxy Store so širokou ponukou ďalších aplikácií (napr. Spotify, Strava, internetový prehliadač, barometer, kalkulačka, prekladač a podobne).

Užívatelia Androidu sú v telefónoch zvyknutí na hornú „rolovaciu“ lištu. Obdoby tejto lišty sa dočkajú aj v prostredí Watch Active2. Nájdete tam zapnutie úsporného režimu, reguláciu jasu, ovládanie režimov Always-on (vždy zapnuté hodinky), Dobrú noc (nočný režim, kedy sa hodinky nerozsvecujú a neupozorňujú na prichádzajúce oznámenia), Kino (stlmenie notifikácií, vypnutie režimu Always-on), Nerušiť a Lietadlo. Ďalej v lište nájdete napríklad svietidlo, zapnutie Wi-Fi, GPS a niekoľko ďalších funkcií.

Hodinky ponúkajú monitoring cvičenia, a dokonca aj tréningové programy

Výrobca popisuje hodinky ako „osobného asistenta pre zdravý životný štýl“. Toto pomenovanie sa snaží dokázať nielen pomocou monitoringu cvičenia, ale aj cez mnoho tréningových programov, ktoré v hodinkách nájdete. Jedná sa napríklad o beh, plávanie, cyklistiku, chôdzu, ale prevažne o fitness cvičenie doplnené animáciou.

Samsung Galaxy Watch Active 2 nabízí nejrůznější sportovní módy

Samsung Galaxy Watch Active2 ponúkajú až 40 športových aktivít

Osobne ma počas cvičenia obťažovala jedna vec. Keď napríklad bežím, tak ma najviac zaujíma aktuálna rýchlosť, ubehnutá vzdialenosť, priemerná rýchlosť a tepová frekvencia. Watch Active2 síce všetky tieto údaje ukazujú, ale bohužiaľ to rozdeľujú do niekoľkých strán. Aby som všetky tieto údaje mohol sledovať, musím zložite prechádzať medzi stranami. Na úvodnej strane monitoringu nájdem ubehnutú vzdialenosť, čas a aktuálnu rýchlosť, ale aby som sa dozvedel tepovú frekvenciu a priemernú rýchlosť, tak sa musím pohybom prsta dostať na ďalšiu stranu a podobne. Hoci to znie ako malichernosť, tak počas tréningu to môže byť nepríjemné. Všetky informácie o cvičení sa ukladajú do aplikácie Samsung Health, ktorú môžete stiahnuť na Google Play alebo App Store.

Zábudlivci rozhodne ocenia automatickú detekciu cvičenia

Dobehnúť do cieľa a uvedomiť si, že ste si nezapli monitoring cvičenia, môže byť naozaj nepríjemná skúsenosť. Tieto smart hodinky majú pre zábudlivcov šikovnú funkciu automatickej detekcie cvičenia. Watch Active2 dokážu automaticky rozpoznať 7 športových aktivít: beh, chôdzu, eliptický trenažér, dynamický tréning, veslovací trenažér, cyklistiku a plávanie. Pokiaľ sa zrovna nevenujete jednému z týchto športov, tak hodinky jednoducho zaradia cvičenie do kategórie „Iné cvičenie“, alebo si pred tréningom musíte jednoducho spomenúť a vybrať z ponuky takmer štyridsiatich športových aktivít.

Na konci cvičenia hodinky zhodnotia vaše počínanie

Pri dokončení cvičenia vám hodinky „vypľujú“ súhrnnú štatistiku vášho doterajšieho počínania. Doba cvičenia, vzdialenosť a spálené kalórie sú samozrejmosť. Hodinky ďalej dodávajú graf tepovej frekvencie počas tréningu. Mimo iné aj minutáž podľa zón srdečného tepu, ktorú rozdeľuje ako maximálnu (viac než 90 % vášho maximálneho srdečného tepu), intenzívnu (70-90 %) a strednú (50-70 %). Jednoducho povedané udávajú hodinky počet minút, kedy bol pre vás tréning maximálne intenzívny, intenzívny a podobne.

Poslednou informáciou, pokiaľ sa zrovna venujete cyklistike či behu, je potom mapa vyznačujúca trasu. Veľká škoda je, že hodinky v trajektórii farebne nevyznačujú intenzitu v danej časti podľa tepovej frekvencie. Človek by tak mohol trasu na mape priblížiť a uvidel by, v akej časti to pre neho bolo náročnejšie. Mapa však len ukáže, kade ste sa zhruba pohybovali a priblíženie bohužiaľ nefunguje.

Spotify alebo vlastná hudba v úložisku? Pre Watch Active2 žiadny problém

Šport a hudba v ušiach? To k sebe v dnešnej dobe už tak nejak patrí. Galaxy Watch Active2 ponúka ako možnosť nahratia vlastnej hudby do úložiska smart hodiniek, tak aj možnosť stiahnutia aplikácie Spotify, ktorá je priamo robená pre operačný systém Tizen. Aplikácia je prehľadná a jednoducho sa ovláda. Pokiaľ si stiahnete svoje playlisty z aplikácie Spotify, tak hudbu môžete počúvať offline a telefón môžete nechať doma. Hudbu si môžete púšťať cez bezdrôtové slúchadlá alebo priamo z reproduktora hodiniek, ktorý je úprimne lepší, než som očakával.

S hodinkami zistíte kvalitu vášho spánku. Či už to je poobedňajší šlofík alebo nočný spánok

Okrem cvičenia dokážu hodinky počas dňa monitorovať srdečný tep, stres, a dokonca aj spánok. Tepovú frekvenciu hodinky môžu merať nepretržite, každých 10 minút, alebo iba ručne. A musím povedať, že meranie je veľmi presné. Pri súčasnom meraní tepovej frekvencie kvalitným tlakomerom a týmito hodinkami mi oba prístroje namerali úplne rovnakú hodnotu. Podľa tepovej frekvencie hodinky dokážu tiež poznať, či ste v strese. Pri prepnutí do režimu „Dobrú noc“ začínajú hodinky sledovať váš spánok a merajú jeho kvalitu. Po prebudení tak môžete zistiť, ako dlho ste počas noci boli hore, alebo kedy ste boli v ľahkom, hlbokom či REM spánku.

Samsung Galaxy Watch Active2 je ve 3 barevných variantách, každá ve 2 velikostech

Samsung Galaxy Watch Active2 je v 3 farebných variantách, každá v 2 veľkostiach

Prídu si na svoje vrcholoví športovci? Odpoveď bude pravdepodobne negatívna

Hoci hodinky merajú tiež množstvo vydanej a prijatej energie, kofeínu, vody a disponujú množstvom športových funkcií, tak sú vhodné skôr pre aktívnych smrteľníkov než pre vrcholového športovca. To potvrdzuje tiež nemožnosť pripojenia hrudného pásu a nastavenia zvukovej signalizácie pri dosiahnutí hornej hranice tepovej frekvencie. Pozerať neustále na hodinky, aby som zistil, akú mám tepovú frekvenciu, je naozaj nepraktické a trochu ma mrzí, že na to vývojári nemysleli.

Watch Active2 nejsou určené vrcholovým sportovcům, spíše aktivním lidem, kteří ocení prodlouženou ruku telefonu

Watch Active2 nie sú určené vrcholovým športovcom, skôr aktívnym ľuďom, ktorí ocenia predĺženú ruku telefónu

Hodinky lákajú na meranie EKG, ktoré je ale na Slovensku stále nedostupné

Jedným z veľkých dôvodov, prečo si poriadiť práve Watch Active2, bolo meranie EKG. Užívatelia sa mali dočkať aktualizácie umožňujúcej toto meranie už na začiatku tohto roku, ale Samsung stále nezískal povolenie. Na konci mája vyšla správa, že funkcia sa už používa v domovskej krajine firmy Samsung (Južná Kórea) ale na Slovensku je stále nedosupná. Hodinky s touto funkciou budú schopné poznať srdečnú arytmiu a merať okrem tepu aj krvný tlak.

Majitelia zariadení iPhone sú ochudobnení o niekoľko funkcií

Tieto smart hodinky som testoval na svojom iPhone a už keď sa mi dostali do ruky, tak som uvažoval nad kompatibilitou s mojím telefónom. Výrobca uvádza, že hodinky si rozumejú aj s mobilným telefónom s operačným systémom iOS. Ja som však očakával nejaké rozdiely, čo sa aj potvrdilo.

Pri spárovaní s iPhonom prídete o funkciu Samsung Pay (čo nie je taká škoda, pretože to aj tak na SK doteraz nefunguje) a nemôžete si nastaviť rýchle odpovede na SMS správy. Ikonku e-mailovej schránky v menu neočakávajte a tiež nebudete mať možnosť odoslať screenshoty do vášho telefónu. Čo napríklad u písania recenzie môže byť celkom problém.

Jablíčkáři přijdou o pár funkcí

Jabĺčkari prídu o pár funkcií

Všeobecne je problematická synchronizácia. Pokiaľ si napríklad nastavíte budík v iPhone, tak v hodinkách sa nastavenie nijako neprejaví. Uložené Wi-Fi siete z iPhonu sa vám tiež nesynchronizujú s hodinkami a je potreba heslo ručne znovu zadávať. Synchronizácia kalendára či aplikácie Zdravie s hodinkami tiež bohužiaľ nie je možná.

Všeobecne sa dá teda povedať, že Watch Active2 si s iPhonom rozumejú, ale pokiaľ to zoberieme metaforicky, tak to je ako keď sa rodený domáci rozpráva s cudzincom. Nejaká časť komunikácie vypadáva, v niečom si proste nerozumejú. Preto radšej vyhľadá niekoho, s kým si rozumie lepšie (telefón s Androidom, ideálne z radu Samsung Galaxy).

Áno, nie? Pre koho?

Hodinky som testoval takmer týždeň a musím povedať, že ak by som sa rozhodol pre tento model hodiniek, tak by som určite siahol po širšom ciferníku. Testovanú verziu by som doporučil skôr ženám alebo mužom s menším zápästím. Hodinky sa stali mojím spoločníkom, ktorý sa vďaka minimalistickému vzhľadu hodí ako ku košeli, tak aj k priedušnému tričku doplnenému o hydrovak na chrbte.

Na hodinky si rychle zvyknete

Na hodinky si rýchlo zvyknete a sadnú skoro ku každému outfitu

Ak by som vlastnil telefón s operačným systémom Android (či už Samsung Galaxy, alebo čokoľvek iné), tak Samsung Galaxy Watch Active2 rozhodne nie sú zlá voľba. Ak sa uspokojíte s dvojdennou výdržou batérie, tak dostanete stroj, ktorý zvládne telefonovať, surfovať na internete, v budúcnosti snáď aj platiť, a ktorý vám bude robiť sparing partnera na vašej ceste za zdravším ja. Navyše s váhou do tridsiatich gramov o tomto asistentovi ani nebudete vedieť. Samozrejme nevravím, že by neboli hodinky vhodné pre majiteľa iPhone telefónu. Len bude musieť rátať s horšou synchronizáciou a absenciou niekoľkých funkcií.

Menší velikost sedne i na drobnou dámskou ruku

Menšia veľkosť je ideálna pre drobnú dámsku ruku

Hodinky sú ideálnou kombináciou smart hodiniek so športtesterom pre menej náročných. Pre vrcholového športovca hľadajúceho porovnateľné množstvo a presnosť športových funkcií, ako napríklad u hodiniek značky Garmin, budú hodinky pravdepodobne nedostatočné a mal by preto siahnuť skôr po niečom inom. Pokiaľ ale nechcete smart hodinky zamerané na čisto športové funkcie, ale ste aktívny človek, tak Samsung Galaxy Watch Active2 môžu byť niečo presne pre vás.

Klady a zápory:

minimalistický dizajn
nízka hmotnosť 
ideálne pre užívateľov vyhľadávajúcich kombináciu smart hodiniek a športtestera 
digitálna luneta
príjemné užívateľské prostredie

horšia synchronizácia s iOS
menej prehľadné zobrazenie monitoringu pri cvičení
slabšia výdrž batérie
chýbajúca navigácia 
nemožnosť pripojenia hrudného pásu
absencia zvukovej signalizácie pri vysokej tepovej frekvencii

Funkcie hodiniek:

  • Monitoring tepovej frekvencie, cvičenia, pohybu, stresu a spánku.
  • Možnosť ručného nahrávania spotreby vody, kofeínu a monitoring vydaných a prijatých kalórií.
  • Telefonovanie, možnosť rýchlych odpovedí na SMS správy (okrem Apple telefónov).
  • Do hodiniek si môžete stiahnuť internetový prehliadač a surfovať na internete či si púšťať videá na YouTube.
  • Široká škála vzhľadu ciferníka.
  • Pri dlhšej neaktivite vás hodinky upozornia, aby ste sa začali hýbať.
  • Možnosť pripojenia bezdrôtových slúchadiel a počúvania hudby (cez aplikáciu Spotify alebo z úložiska hodiniek).
  • Meranie EKG, ktoré nie je zatiaľ na SK povolené.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre