» Blog » Samsung

Samsung Galaxy Watch 4 recenzia – Začína americko-kórejská vojna

Tagy: Recenzie | Samsung | Inteligentné

Dominik Hok | 31.8.2021 | 11 MIN | 1x komentár

Samsung Galaxy Watch 4. Tieto hodinky pritiahli za posledné mesiace naozaj veľa pozornosti. A niet sa čomu čudovať. Jedná sa totiž o jedny z najlepšie vybavených smart hodiniek. Dokonca šliapu na päty aj Applu. Už predchádzajúce modely excelovali meraním EKG či krvného tlaku, ale teraz nové hodinky od Samsungu dokážu odhadnúť aj tuk vo vašom tele. A to zďaleka nie je všetko, čo dokážu.

Čo sa mi na Galaxy Watch 4 páči?

Dosť slušná výbava zdravotných funkcií, ktorá zahŕňa EKG, meranie krvného tlaku a teraz po novom dokonca aj odhad tukov, svalov a vody vo vašom tele. Takým štandardom je snímanie tepu a okysličenia krvi.

Ponúkajú sa v dvoch verziách. Základná verzia silno pripomína predchádzajúcu športovejšiu generáciu Watch Active 2 a potom máme verziu Classic, ktorá vďaka otočnej mechanickej lunete získala nádych športovo-elegantných hodiniek.

Zo smart funkcií sa do hodiniek opäť dostala možnosť telefonovania, vybavovania správ (hlasovo aj cez klávesnicu), hudobný prehrávač a po novom s nimi dokonca aj zaplatíte.

Čo sa mi na Galaxy Watch 4 nepáči?

Remienok. A tým nemyslím, že by bol nepohodlný. Len sa ťažko hľadá niekto, komu sedí na ruke a neodstával by na bokoch.

Tlačidlá. Sú tak nejak divne nastavené a dajú sa prispôsobiť len z časti. Ak sa nachádzate na hlavnej obrazovke, nemajú vlastne žiadnu funkciu. Menu sa otvára pohybom prsta hore, čo mi pripadá hrozne nelogické a proti štandardnému správaniu smartwatchov.

Kompatibilita. Samsung sa proste rozhodol, že nebude podporovať Jabĺčkarov a tak ich úplne odpísal. Galaxy Watch 4 teda nespárujete s iPhonom. A funkcie ako EKG či meranie krvného tlaku sú dostupné len v kombinácii s Galaxy telefónom. Takže majú ľahké obmedzenie aj používatelia s Android telefónom, ktorí ale nemajú Samsung telefón. No, poviem vám. To je mišmaš.

Naša videorecenzia:

Dizajn je paráda. Hlavne verzia Classic

Galaxy Watch 4 sú v dvoch verziách – základnej a Classic.

Pozrime sa najskôr na tú základnú. Tá vzhľadovo pripomína staršie Galaxy Watch Active 2 a má taký čistý, športový vzhľad. Má dve veľkosti puzdra – 40 a 44 milimetrov. Okolo displeja nájdeme skrytú digitálnu lunetu.

Verzia Classic. Čo k tomu povedať, to je pastva pre oči. Vzhľadovo je to vlastne dosť podobné základnej verzii, ale otočná mechanická luneta tomu dodala šmrnc a za mňa osobne sú hodinky vhodné viacmenej do akéhokoľvek prostredia, ktoré nutne nedbá na dress code. Táto verzia má tiež dve veľkosti puzdra – 42 a 46 mm.

Ďalším rozdielom medzi týmito verziami je použitie materiálu. Základná verzia má puzdro z hliníka a verzia Classic z kvalitnejšej nerezovej ocele. Obdobné použitie lacnejších materiálov sa udialo aj na spone, kde pri verzii Classic je kovová, pri základnej plastová. Posledným rozdielom je váha a rozmery, kedy základná verzia je o niečo ľahšia a tenšia.

Ako sme si pri Samsungu zvykli, spracovanie je na veľmi vysokej úrovni

Všetko do seba veľmi pekne zapadá a úprimne, nemám čo vytknúť (teda okrem toho remienka).

Na boku puzdra nájdeme dve mechanické tlačidlá, vršok hodiniek pokrýva luneta (digitálna či mechanická) a čo sa naozaj Samsungu podarilo, je spracovanie nožičiek. Nožičky pekne vychádzajú z okrúhleho tvaru puzdra. Pri niektorých modeloch sú totiž nožičky tak nejak z ničoho nič priškvarené na okrúhle puzdro, ale tu sa s tým Samsung krásne vyhral.

Remienok je silikónový (všetky varianty majú 20 mm), naozaj príjemný, ale úprimne... Nedoliehajúci. Prvé 2 cm remienka (od puzdra) sú totiž ľahko spevnené a nie sú tak poddajné. Vzniká teda ľahký priestor medzi vašim zápästím a remienkom. A nie je to len môj problém. Dal som to vyskúšať snáď každému v mojom okolí a nesadlo to takmer nikomu. Osobne som si na to potom zvykol a ani mi to neprekážalo. Pokiaľ by vám to predsa len prekážalo, dá sa to vyriešiť kúpením iného remienka.

Spona je u verzie Classic kovová, čo je určite spoľahlivejší materiál než plast, ktorý použili v základnej verzii. Je super, že Samsung dal na remienok dve pútka, ale trochu ma mrzí, že aspoň jedno nemá zúbok pre ešte lepšie uchytenie.

Dienko hodiniek je sklenené, čo je skvelé, pretože je tým pádom antialergénne. Pokiaľ je teda niekto alergický na kovové materiály, rozhodne to ocení.

Celkovo je spracovanie tohto modelu na veľmi vysokej úrovni a po dizajnovej stránke by sa máloktorý model mohol Galaxy Watch 4 rovnať.

Na displej Galaxy Watch 4 je radosť pozerať

Samsung pri menších verziách používa displej s veľkosťou 1,19 palca a rozlíšením 396x396 pixelov. Pri väčšej je veľkosť displeja 1,36 palca a rozlíšenie 450x450 px. Jemnosť je 330 ppi. Pozorovacie uhly sú skvelé a aj na priamom slnku nemá displej žiadny problém. Automatická úprava jasu pracuje skvele a nestalo sa mi, že by hodinky zbytočne moc svietili alebo boli moc tmavé.

Displeju niet čo vytknúť. Vykreslenie je dosť podarené, farby veľmi rozmanité, ale... Aj keď papierovo Samsung poráža Apple, nemôžem si pomôcť, ale Apple 6 má proste ten displej stále o chlp lepší.

Displej chráni odolné sklíčko Gorilla Glass DX.

Senzorová výbava je nadštandardná

V čom ale Apple určite Samsungu nestačí, je senzorová výbava. Takým štandardom už je snímač tepovej frekvencie, akcelerometer, barometer, gyroskop, kompas a teplomer.

Slovník smart hodiniek
19.8.2021 - Dominik Hok
Slovník smart hodiniek

Okrem toho tam ale ešte nájdeme pulzný oxymeter a hodinky dokonca dokážu zmerať aj EKG a krvný tlak. A to len tak kadejaké hodinky nevedia.

Smart hodinky Samsung po novom merajú EKG a krvný tlak
6.4.2021 - Dominik Hok
Smart hodinky Samsung po novom merajú EKG a krvný tlak

A ako by povedal Horst Fuchs. To ešte stále nie je všetko. Novinkou je BIA senzor, ktorý dokáže určiť pomer svalov, tukov a vody vo vašom tele. Za mňa je to rozhodne skvelá funkcia, pretože počas 15 sekúnd človek zistí, ako na tom je a bude ho to motivovať k lepším výsledkom. Hodnoty sem tam trochu skáču, ale podľa mňa je to niečo, čo sa časom vyrieši aktualizáciami. Keď som výsledky porovnal s mojou domácou smart váhou, boli veľmi podobné.

Aby som bol úprimný, táto funkcia je veľké lákadlo pre kúpu. Kedykoľvek som pred niekým ukázal Galaxy Watche, tipnite si, ktorú funkciu chcel vyskúšať ako prvú. :)

Ako BIA senzor meria zloženie vášho tela? Cez dve tlačidlá vám hodinky cez prostredník a prstenník posielajú do tela striedavý prúd. Na základe rýchlosti priechodu jednotlivými tkanivami dokážu hodinky rozpoznať, či sa jedná o sval, vodu či tuk. Svaly totiž obsahujú viac vody než tuky, a preto svalom prejde elektrický prúd rýchlejšie.

Čo sa týka presnosti pulzného oxymetra a snímača tepovej frekvencie, urobil som niekoľko porovnávacích kľudových testov s lekárskym (certifikovaným) pulzným oxymetrom. Okysličenie sedelo presne a tepovka sa líšila v rozmedzí 0-5 tepov. Čo je dosť slušné.

Výdrž batérie sotva dosahuje na dva dni

U menšieho aj väčšieho variantu výrobca sľubuje výdrž batérie až 40 hodín. Pri striedmom používaní túto hodnotu môžem potvrdiť, ale v ten moment, keď začnete využívať viacero funkcií, hodinky to doklepú maximálne na 1 deň. Ak si skočíte s hodinkami zacvičiť, budete vybavovať hovory, odpisovať na správy, používať hlasovú asistentku... Budete radi za ten jeden deň. Najmä, keď to ešte podporíte nastavením displeja Always-on. Pre predstavu, počas noci stratíte až pätinu výdrže batérie.

Ale pri takom type smart hodiniek je to normálne. Chcete z toho proste vytrieskať funkčne čo najviac a to si tie percentá skrátka vezme.

Sto percent sa na hodinkách zobrazí takmer za dve hodiny, čo pri modeli, ktorý je potreba tak často dobíjať, mohli trochu vylepšiť.

Spárujem Galaxy Watch 4 so všetkým?

Ako už som predostrel na začiatku, tu to Samsung trochu zavaril Jabĺčkarom. Galaxy Watch totiž nespárujete s iPhonom. Niekto by mohol namietať „A čo? Veď Apple robí to isté. Apple Watch tiež spáruješ len s iPhonom.“ Ale tá filozofia je iná. Apple vytvára uzavretý systém, a preto medzi seba nepustí nikoho iného. Samsung by urobil to isté, pokiaľ by Galaxy Watch 4 išiel spárovať len so Samsung telefónom. Ale on zvolil ofenzívnu taktiku iba proti Applu.

Všeobecne sa mi táto taktika veľmi nepáči, pretože Samsung nie je v tak dobrej pozícii ako Apple, aby si toto mohol dovoliť. Namiesto toho, aby pre seba získal každého používateľa, ktorý bude nespokojný s Apple Watches, otočil sa im chrbtom.

Galaxy Watch 4 teda spárujete iba s Android telefónom, ktorý podporuje Google Mobile Services. Toto sem tam nepodporujú telefóny Huawei, tak pozor na to!

Zároveň Samsung sprostredkuje niektoré funkcie ako EKG a meranie krvného tlaku iba pre používateľov s Galaxy telefónom.

Samsung presedlal na Wear OS a trochu len "stajzenoval"

Tizenu už je koniec. Tento operačný systém nás sprevádzal všetkými predchádzajúcimi generáciami a nahrádza ho Wear OS od Googlu na ktorý si Samsung napasoval vlastnú nadstavbu. Tá robí to, že by laik snáď ani nerozoznal, že sa operačný systém zmenil, pretože to vyzerá skoro rovnako ako Tizen.

Naľavo od hlavej obrazovky nájdeme všetky notifikácie a napravo zasa všetky doplnky (tepová frekvencia, krvný tlak, spustenie športovej aktivity, spánok ai.). Medzi týmito údajmi môžete pohodlne prechádzať otočnou lunetou. Vo vrchnej časti sa skrýva ovládací panel pre rôzne zvukové nastavenia a skratky.

Čo ma ale naozaj hnevá, sú tlačidlá. Hlavné menu teraz totiž zobrazíme potiahnutím prsta hore a nie stlačením tlačidla (zvyčajne vrchného). Je to asi o zvyku, ale mňa to neskutočne irituje.

Čo všetko robia tlačidlá v základe:

  • Vrchné tlačidlo – krátkym stlačením vás vráti na základnú obrazovku, dvojklikom otvoríte poslednú aplikáciu a dlhým podržaním hlasového asistenta
  • Spodné tlačidlo – krátkym stlačením vás vráti o jeden krok späť

Dvojité stlačenie a podržanie vrchného tlačidla je plne konfigurovateľné. Ale zobrazenie menu sa tam bohužiaľ nastaviť nedá.

V praxi to znamená, že pokiaľ ste na hlavnej obrazovke a krátkym stlačením šteglíte tlačidlá, vôbec nič neurobia. Ste totiž na hlavnej obrazovke a už niet kam ísť o krok späť.

Čo prináša Wear OS dobré?

Otočme list. Nebudem tu dve hodiny riešiť tlačidlá. Wear OS prináša mnoho dobrého. To najhlavnejšie? Google Pay. So Samsung hodinkami konečne zaplatíte. Jupí!

Ďalšou výhodou je podpora aplikácií. Máte k dispozícii celé Google Play, kde sú skutočne tisíce aplikácií. Môžete si pustiť hudbu, mrknúť na net, postrieľať zombíkov, čokoľvek.

Mapy. To je obrovská výhoda, pretože teraz môžete priamo z hodiniek mrknúť na mapu, spustiť si navigáciu, proste sa nestratiť.

Čo prináša Wear OS zlé?

V niektorých kútoch hodiniek nie je úplne jasné, či drží uzdu Samsung alebo Google. Napríklad keď chcete z hodiniek reagovať na SMS správy, musíte si stiahnuť aplikáciu "Správy" od Googlu.

Najvtipnejšiu skúsenosť má kolega Matej. Ten v aute používal Google asistenta a od tej doby, čo si spároval Galaxy Watch 4 s telefónom, tento asistent mu v aute nefunguje. Takže medzi sebou bojujú aj asistenti.

Watch 4 počas dňa zmerajú vaše kroky, tepovku, ale aj stres

Lifestylové funkcie sú niečím, čo sa v smart hodinkách dosť opakuje, a preto to len ľahko preletím. Galaxy Watch 4 počas dňa počítajú vaše kroky, spálené kalórie, minúty strávené aktivitou, prejdenú vzdialenosť, merajú tepovú frekvenciu (dokážu to aj každú sekundu – jupí), ale aj stres na škále od 0 do 100.

Novinkou je vylepšený monitoring spánku, kedy hodinky komunikujú s Galaxy telefónom, ktorý cez mikrofón zaznamenáva vaše chrápanie. Keď chrápete, hodinky podľa toho upravia pomer ľahkého a hlbokého spánku. Je ale potrebné mať telefón blízko hlavy, čo nie je každému úplne príjemné.

Vymyslite si šport a Galaxy Watch 4 ho dokážu monitorovať

V ponuke nájdeme cez 90 športových aktivít. Či už je to štandard ako je beh, bicykel či jóga alebo aj špecialitky ako závesné lietanie, túra s batohom, tanec na ľade, ragby či rozpažovanie.

Aké dáta z Galaxy Watch 4 získam o mojej športovej aktivite?

Celkovo hodinky podporujú mnoho posilňovacích cvikov, ale aj napríklad bežecké tréningy. Počas aktivity sa vám zobrazujú dáta o čase, tempe, rýchlosti, kadencii, tepovej frekvencii, ale aj napríklad vyváženosti vášho behu.

Dokonca (rovnako ako v Galaxy Watch 3) získate dáta o pokročilých bežeckých metrikách ako je DKZ, vertikálna oscilácia a iné. Ale budete si musieť vystačiť so základnými troma hodnoteniami  (zlé, dobré, skvelé). Žiadne číselné dáta z hodiniek nedostanete.

Získate ale informácie o vašej hodnote VO2 Max, čo každý začínajúci aj pokročilý športovec ocení.

Čo je VO2 max?
30.10.2019 - Agáta Vřeská
Čo je VO2 max?

Všeobecne ma ale potešilo, že môžete pripojiť hodinky k hrudnému pásu. Síce je potrebné použiť aplikáciu tretej strany, ale áno, ide to.

Suprová je aj automatická detekcia cvičenia či automatické pozastavenie tréningu. To všeobecne na hodinkách od Samsungu vždy fungovalo skvele. Možno by som se nebál povedať, že najlepšie na trhu.

Na inteligencii v Samsungu nešetrili

Jednou z najvyhľadávanejších funkcií v smart hodinkách je určite telefonovanie. Vybaviť hovor zo zápästia je jednou z najpohodlnejších funkcií. Keď sme to testovali, nemali sme žiadny problém. Počul som druhú stranu a druhá strana počula v poriadku mňa.

Pokiaľ by ste chceli byť úplne nezávislí na telefóne, Samsung dokonca vyrába aj Galaxy Watch 4 v LTE verzii. Teda si do hodiniek nahráte eSIM a môžete z nich telefonovať bez prítomnosti telefónu. Hodinky však budú mať svoje vlastné číslo a nedá sa používať to isté, čo máte v telefóne.

Samsung Galaxy Watch 3: Slušný rival pre Apple Watche, ale ešte musí dozrieť
16.12.2020 - Dominik Hok
Samsung Galaxy Watch 3: Slušný rival pre Apple Watche, ale ešte musí dozrieť

Na hodinkách sa samozrejme zobrazujú všetky notifikácie z telefónu, ale nielen to. Môžete na nich reagovať pomocou prednastavených odpovedí, písaním správy na klávesnici, diktovaním či kreslením znakov na displej. Má to svoje ALE. Diktovať totiž môžete len anglicky, slovenčina zatiaľ nie je podporovaná. V tomto oproti konkurenčnému Applu juhokórejský výrobca trochu stráca.

Okrem toho tam nájdete aj hudobný prehrávač (9 GB voľné úložisko) a hodinky podporujú streamovacie služby ako je Spotify, Dezzer ai.

Čo sa mi páči, je automatické stiahnutie všetkých aplikácií, čo máte v telefóne. Pokiaľ teda máte v telefóne aplikáciu Telegram, Spotify, YouTube Music, Messenger ai., tak sa nainštalujú tieto aplikácie automaticky do hodiniek.

Aplikácia Samsung Health je skvelá

Aplikácie od Samsungu – Health a Health Monitor – si nemôžem vynachváliť. Graficky sú veľmi pekne spracované, ale pritom dostatočne minimalistické, aby boli prehľadné. Pokiaľ by vám nevyhovoval Samsung Health, dá sa nastaviť pripojenie k aplikácii Google Fit. Športovci ocenia tiež možnosť spojenia so Stravou.

Zhrnutie na koniec

Galaxy Watch 4 sú skvelé hodinky. O tom žiadna. A to som Jabĺčkar! Síce ma trochu mrzí chýbajúca kompatibilita s iPhonmi, ale čo sa dá robiť.

Pokiaľ máte telefón s Androidom, určite nie sú na trhu lepšie hodinky než práve Galaxy Watch 4. Majú hromadu lifestylových funkcií, pravdepodobne sú inteligentnejšie než vy alebo ja a ani na šport nie sú na zahodenie.

A alternatívy? Hľadajú sa ťažko. Apple Watch 6 vám ponúknuť nemôžem, pretože pokiaľ máte telefón s Androidom, máte smolu. Určite sa ale núka o niečo športovejší Garmin Venu 2. Z tých si ale nezavoláte.

Garmin Venu 2 recenzia – Najlepšie smart hodinky do 400 eur?
10.6.2021 - Dominik Hok
Garmin Venu 2 recenzia – Najlepšie smart hodinky do 400 eur?

Alebo určite Suunto 7, ktoré tiež beží na Wear OS od Googlu. Síce nie sú tak smart ako Samsungy, ale opäť sú o chlp športovejšie.

Suunto 7: Fínska tradícia obohatená o inteligenciu Googlu
17.12.2020 - Dominik Hok
Suunto 7: Fínska tradícia obohatená o inteligenciu Googlu

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Luciapred 149 dňami, reagovať
Cez aku aplikaciu sa daju sparovat smart watch s hrudnym pasom?

Hodinky zmienené v článku