» Blog » Samsung

Smart hodinky Samsung po novom merajú EKG a krvný tlak

Tagy: Správy | Samsung | Inteligentné

Dominik Hok | 6.4.2021 | 2 MIN

Meranie EKG a krvného tlaku na hodinkách Samsung sa dostáva do ďalších 31 krajín. A čo je to najlepšie? Jednou z nich je aj Slovensko. Funkcia bola spustená počas marca a sledovanie nášho zdravotného stavu posúva zas o kus ďalej.

Túto funkciu vo veľkom využívali už napríklad v USA, ale v Európe sme sa dočkali až teraz. Jediným zostávajúcim krokom pre spustenie bolo udelenie certifikátu CE, ktorý potvrdzuje bezpečnosť, zdravie a ekologický štandard tohoto zariadenia v rámci Európskeho hospodárskeho priestoru.

Dôležité je spomenúť, že meranie krvného tlaku a EKG bude dostupné len na Samsung Galaxy Watch Active 2 a Samsung Galaxy Watch 3. Starších zariadení sa táto zmena netýka.

Samsung Galaxy Watch Active2: Hodinky balansujúce na pomedzí športtestera a smartwatch
5.1.2021 - Dominik Hok
Samsung Galaxy Watch Active2: Hodinky balansujúce na pomedzí športtestera a smartwatch

Okrem Slovenska bude táto funkcia dostupná aj v nasledujúcich krajinách: Belgicko, Bulharsko, Česká republika, Dánsko, Estónsko, Fínsko, Francúzsko, Chorvátsko, Island, Írsko, Taliansko, Maďarsko, Lotyšsko, Litva, Nemecko, Holandsko, Nórsko, Polsko, Portugalsko, Rakúsko, Rumunsko, Grécko, Slovinsko, Španielsko, Švédsko, Švajčiarsko, Veľká Británia, Chile a Spojené arabské emiráty.

Čo je potrebné na meranie tlaku a EKG na hodinkách Samsung?

Samozrejme novší model Galaxy Watch a inteligentný telefón s nainštalovanou aplikáciou Samsung Health Monitor. Pri aktualizácii aplikácie Galaxy Wearable sa vám aplikácia automaticky nainštaluje do telefónu.

Samsung Galaxy Watch 3: Slušný rival pre Apple Watche, ale ešte musí dozrieť
16.12.2020 - Dominik Hok
Samsung Galaxy Watch 3: Slušný rival pre Apple Watche, ale ešte musí dozrieť

Ako samotné meranie prebieha?

Pri prvých troch meraniach krvného tlaku je treba zapnúť meranie súčasne na hodinkách a na tlakomere. Po každom meraní do aplikácie Samsung Health Monitor zadáte hodnoty z tlakomera a hodinky sa podľa nich nakalibrujú. Potom už meriate iba hodinkami.

Meranie EKG prebieha podobne. Prebiehajú opäť tri testovacie merania a je treba priložiť prst na vrchné tlačidlo. Ďalej stačí len počkať 30 sekúnd a poznáte výsledky.

Je však dôležité, že pri oboch typoch merania by človek mal byť úplne v kľude a nerozprávať.

Elektrografia je schopná rozlíšiť abnormálny srdečný rytmus, teda fibriláciu predsiene. Meranie by sa nemalo porovnávať s tým lékárskym, ale opakované upozornenie by mohlo byť dobrým impulzom k návšteve špecialistu.

Ako smart hodinky merajú krvný tlak?

Ako bolo spomenuté, k správnemu meraniu krvného tlaku hodinkami je potrebná najskôr kalibrácia s tlakomerom. Samotné meranie potom prebieha v kombinácii dvoch senzorov – snímača tepovej frekvencieEKG. Pomocou týchto dvoch senzorov hodinky dokážu určiť čas, za ktorý sa krv dostala zo srdca až k zápästiu. Pokiaľ je krvný tlak vyšší, krv sa dostane od srdca k zápästiu rýchlejšie. Pokiaľ nižší, tak sa zo srdca do zápästia dostane pomalšie.

Ako smart hodinky merajú EKG?

Pri štandardnom EKG sa na pacienta nalepia desiatky náplastí s elektródami, ktoré snímajú elektrickú aktivitu srdca. Na hodinkách sa to meria pomocou uzavretia elektrického obvodu tela nositeľa. Preto prikladáte pri meraní EKG druhý prst na tlačidlo. Začiatkom tohto obvodu je snímač tepovej frekvencie, ktorý je na spodnej strane a kruh je uzavretý tlačidlom na boku puzdra. Hodinky potom sú schopné zaznamenať elektrickú aktivitu srdca.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre