» Blog » Seiko

Modrobiele limitky Seiko k oslavám 140 rokov od založenia

Tagy: Predstavenie | Správy | Seiko | Klasické | Tradičné

Agáta Vřeská | 2.3.2021 | 4 MIN

Seiko zverejnilo ďalšie modely k oslavám 140 rokov od svojho založenia. Tentokrát je kolekcia poskladaná z limitovaných modelov v lákavej modrobielej farebnej schéme z radov Astron, Prospex, Presage aj 5 Sports.

Seiko svoje oslavy zameriava na spojenie s prírodou. Inšpiráciu potom implementuje do farieb. Videli sme to na modeloch ladených do zelena podľa ostrova Iriomote a vidíme to aj u ďalšej zbierky, tentokrát po vzore modrého neba, po ktorom plávajú biele mraky, cez ktoré už už presvitá slnko. Zbierka zahŕňa 4 konkrétne modely zo všetkých obľúbených radov Seika, každý v bielomodrom prevedení a limitovanej edícii. Medzi nimi stretneme aj novo predstavené Seiko Presage Sharp Edged s komplikáciou GMT.

Seiko predstavilo limitky k oslavám 140 rokov od založenia
29.1.2021 - Agáta Vřeská
Seiko predstavilo limitky k oslavám 140 rokov od založenia

Astron. Seiko GPS Solar SSH093J1

Astron predstavujú úplne iné poňatie hodinárčiny, ale aj tu môžeme hovoriť takmer o dokonalosti. A síce na úrovni technologického pokroku. Od roku 1969, kedy Seiko predstavilo prvé Astrony, ušlo dlhú cestu. A každý z modelov súčasného radu Astron je tak trochu malé majstrovské dielo.

Seiko Astron GPS Solar SSH093J1 nie sú výnimkou. Disponujú moderným strojčekom 5X53, ktorý zaistí rýchly príjem GPS signálu kdekoľvek na planéte, ľahké prepnutie medzi hlavným a duálnym časom, mód lietadla a samozrejme solárne napájanie.

Hodinkám sa nedá uprieť dômyselná prepracovanosť, 200metrová vodeodolnosť, moderné proporcie a vzhľad. Modrej je tu pomerne veľa, a tak modelu nechýba živý a veľmi športový dizajn.

Seiko Astron SSH093J1 budú v limitovanej sérii 1400 kusov pre celý svet, s cenovkou okolo 2400 eur a dostupné počas leta 2021.

Prospex. Seiko Diver's SPB213J1

Minulý rok bol bohatý na dostupné reinterpretácie slávnych 62MAS. Či už išlo o limitku SPB149J1, alebo modely v základnej zostave SPB147J1 a SPB143J1. Neprekvapí preto, že práve tento model si Seiko zvolilo aj ako výročný.

V parametroch sa nič nezmenilo. Máme tu puzdro s priemerom 40,5 mm a výškou 13,2 mm. Vnútri nájdeme známy 6R35, dátumovku na tretej hodine. Nechýba LumiBrite na ručičkách a indexoch a 200metrová vodeodolnosť vrátane potápačskej certifikácie.

Čo sa ale mení sú práve farby. Musím povedať, že som nečakala, ako dobre zafunguje spojenie modrej s bielou. Snehovo čistý číselník je doplnený o modrú sekundovú ručičku a časť indexov. Poznámky okoloidúcich si istotne zaslúži modrá vložka lunety, ktorá na produktových fotkách vyzerá mdlo, v reále sa ale zdá, že pôjde o lesklý, pravdepodobne keramický povrch v ľahko petrolejovej farbe.

Model Seiko Prospex SPB213J1 bude k dispozícii v lete 2021 v počte 6000 kusov a zdá sa (a bolo by to prinajmenšom milým prekvapením), že si za „prémiový“ pocit limitky nepriplatíte nič oproti bežnej zostave. Predpokladaná cena je 1 320 euro.

Presage. Seiko GMT SPB223J1 Edged Series

Seiko Presage Sharp Edged je kolekcia predstavená v minulom roku a zožala veľké úspechy, mnohí ju dokonca vzdialene prirovnávali ku Grand Seiku. Ale v cenovej hladine, ktorá je z našej sféry. Vo verzii bez GMT komplikácie a rezervy sme z nej už videli zaujímavý model v čiernom puzdre, so zlatými ručičkami a mosadzným číselníkom SPB205J1 v rámci osláv 140. výročia. Teraz prichádza ešte športovejšie naladený, a vyzerá skvele.

Zásadnou zmenou je práve komplikácia GMT a rezervy chodu. Dátum bol z okienka presunutý do subciferníka na šiestej hodine. Pre celú novú sériu GMT Edged bol použitý automatický strojček 6R64, ktorý u Seika v celosvetovej produkcii vidím prvýkrát. Rezervu chodu má slušných 45 hodín, 29 kamenných uložení, beží na frekvencii 28800 polokmitov. Prvýkrát bol predstavený pri modeli Landmaster v roku 2018 pri príležitosti 25. výročia kolekcie Landmaster, ktorá zostala pre japonský trh. Vzhľadom k cene, zaujímavej komplikácii GMT a podarenému dizajnu sa dá čakať, že máme v rade Presage novú celebritu.

Dizajnovo ide opäť o veľmi zaujímavú kombináciu bielej s modrou a samozrejme pri Edged sérii typickú štruktúru číselníka, a motívom asanoha – konopného listu.

Model Seiko Presage Automatic GMT SPB223J1 Seiko 140th Anniversary bude k dispozícii v lete 2021 a predpokladaná cena je 1 520 euro. Limitovaný bude 3500 kusmi. Tu už snáď nie je možné chcieť viac.

Päťky. Seiko 5 Sports SRPG47K1

Jedným z najlákavejších pokušení budú jednoznačne 5KX v modrobielej schéme. Nielen, že ide o oku lahodiaci dizajn, toto sú dostupné, športové hodinky ako stvorené na leto!

Je to vôbec prvýkrát, kedy v rade Seiko 5 Sports vidíme biely číselník a hneď s vaflovitou štruktúrou. Model je vďaka modrým ručičkám a hliníkovej vložke lunety krásne svieži a jedinečný. Predovšetkým ide ale o vstupnú položku na zozname limitovaných edícií pre 140. výročie Seika.

Seiko 5 Sports SRPG47K1 je limitovaný – povedala by som až pozoruhodným číslom – 11000 kusov. Neviem, či som u nás niekedy videla tak vysoké číslo. A pritom by som sa dokázala staviť, že práve Päťky budú prvé, ktoré zmiznú z pultov. Cena totiž neprekračuje (ako sme inak videli pri LE Seiko 5 Sports) bežnú cenovku štandardnej kolekcie. Aj keď verím, že mnohým sa bude za aj očakávaných 320 eur zdať na Päťky príliš. Za mňa značka ideál.

Vnútri je overený 4R36, ktorý nájdeme vo všetkých 5 Sports aj základnej kolekcii Prospexu. Seiko 5 Sports SRPG47K1 očakávame v lete 2021.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre