» Blog » Seiko

Seiko predstavilo limitky k oslavám 140 rokov od svojho založenia

Tagy: Predstavenie | Seiko | Pánske | Klasické | Tradičné

Agáta Vřeská | 29.1.2021 | 5 MIN

Seiko oslavuje 140 rokov od svojho založenia, a tak bolo len otázkou času, kedy predstaví limitované edície k svojim okrúhlinám. A ten okamžik práve nastal. V svojich najobľúbenejších radoch Seiko uviedlo špeciálne modely inšpirované, ako inak, japonskou prírodou.

Seiko Presage Sharp Edged Series

Kolekciu Sharp Edged predstavilo Seiko v minulom roku a zaujala viac, než len novou štruktúrou číselníkov. Pri bližšom pohľade je zrejmé, čo malo Seiko názvom série na mysli. U Presage modelov ide vždy o vysoko elegantný dotyk a zvykli sme si skôr na zaoblené črty.

U Sharp Edged ale nachádzame celý rad športovejších prvkov a práve ostré hrany patria medzi ne. Predovšetkým nožičky majú výraznejšie skosenie, naviac zvýraznené rozdielnou povrchovou úpravou. U základnej kolekcie bola čelná hrana horizontálne kartáčovaná, zatiaľ čo bočnú stranu by ste mohli využiť ako zrkadlo. U limitky k 140. výročiu Seiko Presage SPB205J1 sa podľa fotografií zdá, že úprava bude presne naopak.

Svojbytnosť dodávajú aj široké ručičky s bohatou luminiscenčnou vrstvou. A pre skvelú čitateľnosť hrajú aj drobné lumi body pri aplikovaných indexoch. Tie sú samy o sebe precízne spracované, skosenie je v lesku a uprostred je jemnému piesku podobná vložka. Pocit športovejšieho charakteru podporuje vodeodolnosť 100 metrov, s ktorou sa pri spoločenských modeloch Seika v rade Presage takmer nestretávame.

To najzaujímavejšie ale prináša číselník, ktorý má štruktúru pravidelných šesťuholníkov. Ide o motív „asanoha“, alebo v japončine konopný list. Motív patrí medzi tradičné japonské vzory už stovky rokov. Používal sa napríklad pre zdobenie v období Heian (794–1185, respektíve 1192 n. l.). Vzor Asanoha je silno zakorenený a je spojovaný so zdravým rastom predovšetkým u detí a má chrániť pred ujmou a zlými duchmi.

Seiko vie zo svojej kultúry ťažiť a prenášať ju do svojich hodiniek. Vďaka štruktúre ponúka séria nepredstaviteľný zdroj hry svetla. Seiko vlani predstavilo niekoľko farebných variantov inšpirovaných prírodnými motívmi. Limitovaná edícia sa zaradí po ich bok, kedy dizajnéri črtali farby oblohy pred východom slnka. Nutno podotknúť, že kombinácia čiernej povrchovej úpravy ocele so zlatými indexmi a ručičkami spolu s mosadzným odtieňom Asanoha číselníka, ponúkne zrejme pozoruhodný zážitok.

Vnútri je automatický strojček 6R35 so 70 hodinami rezervy chodu, ktorý môžete sledovať cez priehľadné dienko. Model Seiko Presage SPB205J1 bude obmedzený na 4000 kusov pre celý svet a v boxe bude aj náhradný čierny kožený remienok. Doporučená cena je 1 260 eur a očakávame ich na Slovensku v marci 2021.

Seiko Prospex Sea Iriomote

V rade Prospex predstavilo Seiko tri limitované prírastky s tmavozeleným číselníkom. Ide o výber obľúbených potápačských modelov. Spoločným menovateľom je okrem potápačských kvalít práve tá tajomná zelená, ktorá má symbolizovať bohatú prírodu japonského ostrova Iriomote v prefektúre Okinawa.

Odtieň bude zdá sa veľmi sýty, tmavý a v závislosti na svetle prechádzať až do čiernej. Podareným detailom je zlatá sekundová ručička a ďalšie akcenty na číselníku, ktoré krásne kontrastujú so zelenou a majú pripomínať slnko nad živou vegetáciou takmer neprebádaného ostrova Iriomote. Ku všetkým bude v špeciálnej výročnej krabičke tiež náhradný silikónový remienok tmavozelenej farby.

Seiko Prospex Sea SLA047J1

Pokračovatelia slávnych MM300 vždy budia zaslúženú pozornosť. Dokonalé spracovanie, Zaratsu leštenie puzdra, monoblokové puzdro, ktoré odoláva tlaku vody do 300 metrov a jeden z najlepších a podľa Seika aj najpresnejších automatov, ktoré v rade Prospex môžeme nájsť.

Presne také budú limitky Seiko Prospex Sea SLA047J1. Vnútri tiká automatický strojček 6835 s frekvenciou 28800 polokmitov za hodinu a uvádzanou presnosťou +15~-10 sekúnd/deň. Strojček je ručne zostavený hodinármi v japonskom štúdiu Shizukuishi.

Seiko, známe pre svoje potápačské modely, teda nemohlo pri svojich 140. oslavách MM300 vynechať. Ponechalo im všetko dobre známe a výnimočnosť prináša limitovaný počet 3000 kusov a nový odtieň číselníka.

Dostupnosť očakávame na Slovensku a v Čechách v marci 2021 a cena bude 3 500 eur.

Seiko Prospex Sea SPB207J1

Silná inšpirácia modelom z roku 1968, ktorého reinterpretáciu Seiko predstavilo aj minulý rok v podobe SPB185 a SBP187, je cítiť aj v limitovanej edícii Seiko Prospex Sea SPB207.

Predovšetkým sú to veľmi dynamické črty 42mm puzdra s korunkou na 4. hodine. Nechýba certifikácia pre potápačské hodinky ISO 6425, s ktorou je spojená aj perfektná luminiscencia na ručičkách a indexoch a 200metrová vodeodolnosť.

Vnútri je automatický strojček strednej triedy 6R35 s komplikáciou dátumu, hackingom aj ručným náťahom a so 70hodinovou rezervou chodu.

Dizajnovo patria medzi najklasickejšie Seiko potápky a nová podoba s temne zeleným číselníkom urobí radosť nejednému obdivovateľovi. Počet kusov bude obmedzený na 5000 pre celý svet a na Slovensku ich čakáme opäť niekedy v marci. Cena je stanovená na 1 480 eur.

Seiko Prospex Sea Solar „Sumo“ SSC807J1

Trojicu nových Prospexov uzatvára model Seiko Prospex Sea SSC807J1, ktorý ako jediný nebude v automate, ale ponúkne praktický solárny strojček.

Ani tu nejde o žiadnu prekvapivú novinku. Vlastne sa pozeráme opäť na vlani predstavené Seiko Prospex SSC757J1, len v inej farebnej podobe.

Hodinky sa tešia obľúbenosti pre svoje praktické funkcie, kde nechýbajú ani stopky s presnosťou 1/5 sekundy, ukazovateľ nabitia akumulátora a dátumovka. Súčasne sú to ale stále potápači od Seika, vrátane certifikácie a hlavne známeho dizajnu. Práve pre špecifické prvky si model získal od fanúšikov prezývku Sumo a Seiko sa tomu nijak nebráni.

TOP 6 Seiko prezývok, ktoré každý seikár musí poznať
5.1.2021 - Agáta Vřeská
TOP 6 Seiko prezývok, ktoré každý seikár musí poznať

Od verzie v základnej zostave Seika sa líšia práve špecifickým odtieňom zelenej, číslom limitovanej edície na dienku a náhradným silikónovým remienkom.

Počet bude obmedzený na 4000 kusov a doporučená cena je 840 eur.

Seiko Astron SSH083 Yozakura

Vrcholom predstavenia k 140. výročiu sú Seiko Astron. Pri nich si Seiko môže dovoliť vyhrať sa s dizajnom a predviesť to najlepšie zo svojej technológie.

V roku 2020 sme mohli vidieť zlato-čiernu limitku Kintaro Hattori k oslavám narodenia zakladateľa Seika. Čierna luxusným Astronom sluší, a tak ju pre svoje výnimočné hodinky zvolilo Seiko aj tentokrát. Ide o Super-Hard Coating úpravu, ktorú má Seiko patentovanú. Okrem čiernočiernej farby by úprava mala zaručovať aj vysokú odolnosť voči poškriabaniu.

Čo ale tento model (okrem GPS solárneho strojčeka, ktorý vám stlačením jediného tlačidla synchronizuje čas kdekoľvek na svete) robí skutočne jedinečným, je číselník. Aj tu Seiko vybralo niečo z typickej japonskej prírody a cez zafírové sklíčko s antireflexom, ktoré takmer dokonale pohlcuje odlesky, môžete obdivovať čerešňové kvety pod hviezdnou oblohou. Japončina pre to má aj slovo: yozakura.

Na svete bude len 1500 ľudí, ktorí si limitku Seiko Astron SSH083 s fialovým odtieňom prinesú domov. Cena bude 2300 Euro.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre