» Blog » Seiko

Seiko 5 od GUCCIMAZE – Originálneho dizajnéra, ktorý tvorí pre Nicki Minaj, Adidas aj Jägermeistera

Tagy: Predstavenie | Seiko | Klasické | Tradičné

Agáta Vřeská | 2.6.2021 | 2 MIN

Prestali sme ich už počítať. Za posledných pár mesiacov prišlo Seiko s toľkými limitkami v rade Seiko 5 Sports, že už z toho čoskoro bude samostatný rad. Niektoré sú viac podarené, niektoré zasa menej. Novinka Seiko 5 GUCCIMAZE patrí k tým najpodarenejším, tak sa na ňu v krátkosti pozrieme.

V spolupráci so slávnym japonským umelcom vznikli hneď dve limitované edície Seiko 5 Sports Guccimaze. Prvá, v modro-čiernom prevedení SBSA135 je limitovaná na 1500 kusov a dostane sa aj na náš trh. Druhá, celostrieborná s označením SBSA131J bude iba v 300 kusoch a je určená len pre vybrané butiky.

Pravdu povediac mi to neprekáža, pretože tá modro-čierna je rozhodne podarenejšia. Naviac Guccimaze zaradil pre neho typickú ľahko jedovato zelenkavú farbu pre sekundovku a indexy a toto spojenie pôsobí moderne, zaujímavo a športovo.

GUCCIMAZE, známy tiež ako Yuta Kawaguchi, sa narodil v roku 1989 v Tokiu. Potom, čo vyštudoval dizajn a mediálnu komunikáciu pracoval pre dizajnovú agentúru, ale v roku 2018 prešiel na voľnú nohu.

Aby som sa priznala, meno Guccimaze alebo Yuta Kawaguchi som doteraz v živote nepočula, slávny je skôr v umeleckých kruhoch a samozrejme vo svojej domovine. Ale jeho limitka sa mi zdá podarená a rozhodne ponúka zasa niečo iné. Dizajn je ale vždy vec vkusu, takže verím, že pre mnohých to bude už príliš. Naviac ide o limitovanú edíciu, čo znamená nárast ceny o niekoľko stoviek, než je bežná kolekcia. Pritom parametrovo sa na hodinkách nič nemení.

Sklíčko je minerálne, presnejšie Hardlexové, priemer puzdra zostal na 42,5 mm a vodeodolnosť na 100 metroch. Okrem toho, že ide o limitku a dosť možno zberateľský kúsok, ide teda o staré dobré Päťky. Verím ale, že dizajn a originalita kúska niektorých zaujme natoľko, že po nich s radosťou siahnu.

GUCCIMAZE sa preslávil svojím špecifickým grafickým štýlom – trojrozmernými typografickými formami, ktoré vyjadrujú pocit hmatateľnej ostrosti, zasadenej do živých, jedovatých farebných schém. GUCCIMAZE spolupracoval na vizuáloch pre Budwaiser, Adidas, RedBull, Jägermeister alebo aj na tvorbe grafiky albumu slávnej rapperky Nicki Minaj. Jeho práce nájdete na jeho Instagrame alebo webe.

Podpisový dizajn japonského umelca totiž nájdeme prakticky na celých hodinkách. Napríklad na lunete je grafika, ktorá vznikla rozložením a zložením písmen Seika. Rovnaký motív sa objavuje aj na číselníku. Pre Seiko ho navrhol samozrejme priamo Guccimaze.

Na spone hodiniek potom nájdeme číslicu 5 v grafickom štýle Guccimaze. Samotný náramok je klasicky oceľový oyster náramok s preklápacou sponou a poistkou.

Na dienku nás čaká nápis Seiko 5 S (podľa radu Seiko 5 Sports) v typografii umelca. Dienko je priehľadné a vo vnútri puzdra je samozrejme automatický 4R36 strojček, ktorý nájdeme v celej kolekcii Seiko 5 Sports. Nie je teda nijako zdobený, ale zato ide o spoľahlivý kaliber, ktorý beží na frekvencii 3Hz a ponúka okolo 40 hodín rezervy chodu. Na dienku nájdeme tiež číslo limitky.

Posledný odkaz na Guccimaze nájdeme na krabičke, ktorá je špeciálne pre túto limitku. V balení je aj nálepka, asi pre naozajstných fanúšikov Guccimaze.

Vzhľadom na obmedzený počet 1500 kusov pre celý svet sa na Slovensko dostane len pár kúskov, preto záujemcom doporučujem s predobjednávkou skôr neotáľať. Predpokladaná cena je okolo 500 eur a očakávame ju v júli 2021.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre