» Blog » Seiko

Recenzia a prvé fotky Seiko 5 Sports 2019

Tagy: Recenzie | Seiko | Klasické | Potápačské | Tradičné

Agáta Vřeská | 15.10.2019 | 8 MIN

Seiko 5 Sports. Očakávaná novinka, na ktorú sa tešili všetci fanúšikovia. A prvých pár kúskov konečne dorazilo na predajňu. Samozrejme som brala schody po dvoch a letela som sa na ne pozrieť. Nesmú preto chýbať prvé referencie, pocity a samozrejme fotky.

Na Päťky s novým dizajnom, ktoré Seiko predstavilo na začiatku augusta, sme čakali celkom dlhú dobu. Aj keď bolo avizované, že budú k dispozícii v septembri,  Japonska dorazili až na začiatku októbra a navyše iba niektoré modely. Na ostatné si musíme počkať, Seiko nám ich prinesie pravdepodobne až v decembri.

K nám sa dostalo spolu 13 modelov (z celkových 27), alez každého štýlu nejaké. Nech to nezdržujem, poďme si ich rýchlo prejsť. Všetko o redizajne a histórii tohto kultovného radu sme aj tak už písali v článku o Seiko 5 Sports, takže môžeme ísť rovno k veci.

bkfhwe fhwel

Sports Style

Štýl „Sports“ ponúka celkovo najviac modelov a v prvej várke tomu zodpovedal aj počet. Môžete tak zohnať fantasticky zelené (SRPD61K1), hlboko modré (SRPD51K1), jednoducho čierne (SRPD55K1), pepsi (SRPD53K1) a pomerančovo oranžové (SRPD59K1).

Práve zelené sa stali u nás v predajni jedným z absolútnych favoritov. Odtieň temne zelenej sa slovami ťažko opisuje, musíte to vidieť. Oceánovo modrá je klasika, ktorá snáď nemôže sklamať, a nedošlo k tomu ani v tomto prípade. Sunraysová úprava číselníkov rozhodne dodáva zaujímavosť a na svetle skutočne poteší hra odtieňov farby. Najviac to vynikne práve pri tmavomodrej a zelenej (naopak pri čiernej ju budete hľadať márne). A oranžová? Neskutočná bomba. Kombinácia so zlatými detailmi (lemovanie ručičiek a indexy na čiernej vložke lunety) je jednoducho skvelá. Odvážna, hravá, výrazná, sexi. Baví ma a určite bude aj budúcich majiteľov. A konečne, na modro-červenú "pepsi" verziu, alebo, ak chcete, SKX-kovú inšpiráciu som bola dosť zvedavá. A realita je veľmi vydarená. Keď vezmeme do úvahy cenu 279 Eur, musím povedať, že som vyložene nadšená, ide o vydarený prírastok do pepsi rodinky.

Legendární SKX009 se staly inspirací pro nové Seiko 5 Sports. Bez debat

Legendárne SKX009 se stali inšpiráciou pre nové Seiko 5 Sports. Bez debaty

Trochu som sa bála kvality spracovania, našťastie celkom zbytočne. Fanúšikov ani detailistov Seiko nesklamalo. Oceľový trojčlánkový oyster náramok je kompletne matne brúsený, do lesku sú vyhladené len bočné plôšky a prevedenie v Seiku našťastie neodflákli. Preklápacia spona tiež prekvapila, a aj keď sa stále jedná skôr o silnejší oceľový pliešok, vďaka lesklej úprave nepôsobí lacno. Poistka nesie signatúru Seiko a vybrúsene matná podľa vzoru ťahu.

Zaoblené telo s krátkymi nožičkami je po bočnej strane leštené, čo nebolo na oficiálnych promo fotkách vidieť, a tvorí pekný kontrast. Ako bolo avizované, korunka na štvrtej pozícii nie je skrutkovacia a nenesie ani emblém. Na druhú stranu sa s ňou príjemne manipuluje, a to aj napriek zapusteniu do puzdra. Nastavovanie hodnôt je preto bezproblémové.

Boční zaoblená plocha pouzdra je leštěná, korunka není šroubovací, ani nenese emblém S

Bočná zaoblená plocha puzdra je leštená, korunka nie je skrutkovacia, ani nenesie emblém S (Ref. SRPD53K1)

Dátum sa plynulo pretáča ešte pred polnocou, deň v týždni preskočí zhruba pol hodinky z nového dňa. Na výber je označenie dňa v angličtine a nemčine. Daydate je v spoločnom rámčeku na tretej pozícii.

Minútová otočná luneta má 120 polôh s typickým seiko zvukom, manipulácia ide tak akurát zľahka/ztuha a samovôľa nie je pri lunete našťastie žiadna. Kde ju nastavíte, tam zostane. Farebná vložka je ciachovaná po 5 minútach, prvých 20 minút je rozdelených indexovo po minútach. Luminiscenciu tu však nenájdeme, a to ani na nultej pozícii.

Osvetlenie tak zostáva iba na ručičkách a číselníkových indexoch. Samozrejme je použitá LumiBrite od Seika a zelenkavý odtieň je nám dôverne známy. Pri číselníkoch ešte zostaneme. Líšia sa síce farbou model od modelu, ale pri všetkých nájdeme lepené indexy aj názov Seiko. Nové eskové logo Seiko 5 je vytlačené, rovnako ako písacím písmom zhotovené označenie Automatic.

Specialist Style

Z kolekcie Specialist Style dorazili dva modely. Prvá vec, o ktorú boli "ochudobnené", sú hravé odlesky číselníkov. Sunray tu bol nahradený trochu uhladenejšou, čisto čiernou farbou.

Černý číselník a rose gold úprava

Čierne číselníky Specialist Style nemajú sunray efekt a pôsobia elegantnejšie (Ref. SRPD76K1)

Vďaka peknej kombinácii oceľovo striebornej (SRPD55K2) či golden rose (SRPD76K1), ktoré si s čiernou dobre rozumejú, sa to dá ľahko odpustiť. Navyše nie každému shining číselník sadne.

Kombinace ocelové a golden rose s černou působí elegantně

Kombinácia oceľovej a golden rose s čiernou pôsobí elegantne

Oceľové náramky boli nahradené silikónovými remienkami s koženými prvkami z vrchnej časti. Pri modeli čierno-striebornej je remienok čierny s tmavohnedým koženým detailom, pri čiernej s golden rose je celý čierny. Silikón pôsobí príjemne, mäkko, ale dostatočne masívne, aby nemal problém uniesť oceľové puzdro. Zapínanie je prackové s lesklou oceľovou, signovanou prackou.

Řemínek u Specialist Style je silikonový s koženými prvky a klasickou přezkou

Remienok pri Specialist Style je silikónový s koženými prvkami a klasickou prackou

Sense Style

V kolekcii pre rok 2019 predstavilo Seiko iba dva modely spadajúce do Sense štýlu. To, čím zaujme na prvý i každý ďalší pohľad je zvrásnený povrch číselníka. Prvým vyslancom je zelená verzia (SRPD77K1).Bez ohľadu na to, kde našlo Seiko pre túto úpravu povrchu inšpiráciu, je istá evokácia prírodného prvku. Zvrásnená kôra stromov, kamenistá štruktúra, možno vám to bude pripomínať ešte niečo ďalšie. Faktom ale je, že pri Seiku je to absolútna novinka a veľmi zaujímavá.

V kontraste s tmavozelenou je tenká oranžová sekundová ručička, ktorá celý číselník dokonale oživuje. Rámovanie plastických indexov je strieborné, rovnako ako indexy na zelenej vožke lunety, čo je asi najžiarivejší prvok celého modelu, všetko ostatné je v prírodných, tlmených farbách.

Přírodní prvek zvrásnění na číselníku, kontrastní oranžová ručka, NATO řemen - model ze Sense Style má čím zaujmout

Prírodný prvok zvrásnenia na číselníku, kontrastná oranžová ručička, tmavá hard coating úprava - model zo Sense Style má čím zaujať (Ref. SRPD77K1)

Na oficiálnych fotkách bolo puzdro v tmavšom odtieni oceľovej. Naživo je ale celkom zrejmé, že oceľové telo s hard coatingom ide do veľmi tmavého odtieňa sivej, takmer sa mi chce napísať až čierneho. Nayvše je puzdro kompletne matne upravené, a to aj na zaoblených bočných plochách a korunke.

Originálny textilný NATO remienok je zladený do zelenej a prackové zapínanie má tiež tmavosivú farbu a matný finiš. Veľmi vydarené. Zelenú Seiko vie robiť. Favorit číslo 2.

Street Style

Favorit číslo 3, a pravdupovediac môj osobný víťaz, sa ukrýva práve v Seiko 5 Street Style. Ale zelenú už nečakajte. Naopak. Pre modely v pouličnom štýle sú typické až démonické farby. V prvej dávke, ktorú Seiko poslalo do sveta, sa vyníma červeno-čierny model (SRPD83K1), na ďalšie dva si ešte počkáme.

Farebné combo šliape skvelo. Červená až odtieňovo ružová má neskutočné grády. Vidieť ju na palete farieb samostatne, asi poviem: nie, ďakujem. Ale ako kontrast k čiernej? Úplná bomba! Za mňa najvydarenejšia farebná kombinácia Seiko 5 Sports 2019. A v reáli vyzerá dosť atraktívnejšie než na akejkoľvek fotke, ktorú na internete nájdete. Je to mladistvé, ale nie vykričané, sedí to k vízii Seiko 5 a s ničím iným si tento model skrátka nepomýlite. Pradávne spojenie týchto farieb jednoducho funguje.

Farebná kombinácia je diabolsky dobrá. Bohužiaľ na úkor luminiscencie (Ref. SRPD83K1)

Najviac zvedavá som bola na to, ako si Seiko v tejto devilskej červenej poradí s luminiscenciou. Bohužiaľ musím konštatovať, že ani LumiBrite to nezachránil. V porovnaní s ostatnými modelmi a hlavne s tým, na čo sme pri Seiku zvyknutí, šla čitateľnosť v tme dosť dolu. A po bežnom nasvietení pod umelým svetlom sú ručičky a indexy takmer neviditeľné. Pre krásu sa asi občas vážne musí trpieť, nedá sa nič robiť. A v tomto prípade šiel zaujímavý dizajn na úkor čitateľnosti. Ale nejde o cielené potápačský model, takže im tú pre tú diabolskú farbu môžeme odpustiť.

Puzdro je podobne ako pri Streets modeli celé matné, tu už so skutočne čiernou povchovou úpravou ocele. Nič iné by tomuto modelu asi ani nešlo. Do smútočnej farby je ladený aj NATO nylonový remeň.

Suits Style

Úplne nakoniec som si nechala štyri kúsky z "kravaťáckeho štýlu". Tam sa dá vidieť, že Seiko 5 cieli na odviazanejšie mladšie generácie, ktoré konvencie oblekových hodiniek nutne neriešia. Aj keď totiž dostali do vienka meshový náramok, k spoločenskému vzhľadu majú ďaleko. Pôsobia síce uhladenejšie až elegantnejšie, stále však hrajú farbami a sú skrátka cool.

Kravaťácky názov nič nemení na tom, že Seiko 5 Sports sú plné odvážnejších farieb

Tri varianty s karmínovým číselníkom (SRPD69K1), tmavomodrým (SRPD71K1) a hnedozeleným (SRPD75K1), majú oceľovú spleteninu s posuvným zapínaním. Model s čiernym číselníkm (SRPD73K2) má remienok silikónový s napodobnením meshového spletenca. Pri všetkých modeloch je vidieť návrat k sunray efektu číselníkov, a to dokonca aj pri zvláštne čiernej verzii. Veľmi vydarené je tiež zakončenie sekundovej ručičky pri do tmava ladených číselníkov.

Nádherný efekt sunray a pěkný detail červeného zakončení vteřinovky

Nádherný efekt sunray a pekný detail červeného zakončenia sekundovky (Ref. SRPD75K1)

Červená verzia tento detail nahrádza zaujímavým farebným odtieňom. Na pôvodných fotografiách vyzeral tak nejak nezaujímavo, v reáli je však karmín doplnený zlatými detailmi úžasný.

Karmínový odstín asi nesedne každému, ale rozhodně se povedl

Karmínový odtieň asi nesadne každému, ale v kombinácii so zlatou sa rozhodne podaril (Ref. SRPD69K1)

V Suits štýlenájdeme tiež kombináciu brúseného a lesklého tela hodiniek a zostala aj bezpévédéčková úprava. V decembri sa dočkáme ešte ďalších štyroch modelov.


Po prvom zoznámení si môžem spokojne vydýchnuť. Seiko prinieslo prinieslo presne to, čo sľubovalo: svieži vietor do Seiko 5. S cenovkou od 279 Eur do 339 Eur  je to poriadna nálož. Pekné spracovanie, osvedčený automatický strojček a samozrejme atraktívny dizajn, kde sa nezabudlo ani na drobné detaily. Vyberú si priaznivci klasiky aj vyznávači nových smerov. Osobne nemám čo vytknúť a aj drobné nedostatky úplne vyvážia zvyšné kvality. Nezostáva než napísať, že sa Seiku refresh ikonického radu Seiko 5 skutočne podaril.


Všetky nové Seiko 5 Sports predstavené ako redizajnové v kolekcii 2019 majú skrutkovacie spodné viečko a vodotesnosť 100M. Cez priehľadné spodné viečko možno vidieť automatický strojček 4R36 s komplikáciou daydate, rezervu chodu 41 hodín, náťah je možný aj pomocou korunky a nechýba funkcia hackingu. Rotor nesie signatúru Seiko vrátane nového loga SEiko 5 (Sports). Pri všetkých nájdeme minerálne tvrdené sklíčko Hardlex. Kolekcia zahŕňajúca 27 modelov rozdelených do 5 štýlov bola predstavená v auguste 2019. Prvých 13 modelov šlo do predaja začiatkom októbra 2019, zvyšných 14 modelov bude k dispozícii v decembri 2019.

 

Prvá polovica modelov v refresh dizajne pre rok 2019 je v predaji od októbra, druhá polovica dorazí až ku koncu roka

Průhledné dýnko nabízí pohled na 3Hz strojek R36

Priehľadné spodné viečko ponúka pohľad na 3Hz strojček 4R36

Legenda SKX009 a Seiko 5 Sports Style. Jubilee náramek byl nahrazen oyster typem, navíc nejsou Pětky cíleně potápěčské

Legenda SKX009 a Seiko 5 Sports Style (na fotke ref. SRPD53K1). Jubilee náramok bol nahradený oyster typom, navyše nie sú Päťky cielene potápačské

Některé mdely v Suits Style jsou na mesh náramku

Niektoré modely v Suits Style sú na mesh náramku (na fotke ref. SRPD75K1)

Specialist Style má podobně jako Sports style leštěnou boční stranu pouzdra. S broušenými horními plochami tvoří senzační kontrast (Ref. SRPD55K2)

Modely Specialist Style, Suits Style a Sports Style majú leštenú bočnú stranu puzdra. S brúsenými hornými plochami tvoria skvelý kontrast (na fotke ref. SRPD55K2)

Ako šiel čas so Seiko 5

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre