» Blog » Seiko

Seiko 5 Sports Automatic GMT recenzia – Verný spoločník scestovaného vojaka

Tagy: Recenzie | Seiko | Pánske | Klasické | Vojenské

Lukáš Hamřík | 5.3.2024 | 7 MIN

Ak by som mal vyjadriť svoje dojmy z nových hodiniek Seiko 5 Sports Automatic GMT jednou vetou, povedal by som, že ide o veľmi praktickú symbiózu dvoch nie tak vzdialených svetov. Skvele čitateľný ciferník s veľkými číslicami a vojenským časom sa tu stretáva s lunetou GMT sprevádzanou štvrtou ručičkou. Na prvý pohľad vám môže pripomínať slávne hodinky svetovej triedy, ako sú Rolex Explorer II alebo Tudor Black Bay Pro. Ale za zlomok ceny a s japonským rodokmeňom. Poďme sa na ne spoločne pozrieť bližšie!

Sen každého výsadkára

Pri podrobnejšom skúmaní zistíte nasledujúcu skutočnosť – tieto hodinky pôsobia v rukách veľmi pevne. Je to pravdepodobne spôsobené tým, že veľmi kompaktný priemer 39 mm sa stretáva s o niečo vyššou hrúbkou 14 mm. Na jednej strane by sme to mohli vnímať ako určitú nevýhodu; veď od hodiniek často požadujeme čo najkompaktnejšie rozmery. Na druhej strane však treba poznamenať, že ak majú hodinky niečo vydržať, nehovoriac o hodinkách určených do bojového alebo nehostinného prostredia, robustnosť na úkor veľkosti môže byť vítaným kompromisom.

Zdroj: https://www.fratellowatches.com

Reálna hrúbka hodiniek, zdroj: https://www.fratellowatches.com

A napokon to nie je až také zlé, ako to môže na prvý pohľad znieť. Len to nie sú hodinky Hamilton Khaki Field Mechanical, ale klasické "päťky". Tak trochu to pozývalo k tomu porovnaniu, veď stále hovoríme o hodinkách vychádzajúcich z konštrukcie vojenských "poľných" hodiniek. To sa tu prejavuje predovšetkým v podobe jednoduchého čierneho ciferníka, na ktorom sú umiestnené vysoko kontrastné biele číslice. Tieto číslice sú podstatne väčšie ako u bežných hodiniek. Je to kvôli ľahšej čitateľnosti v bojových podmienkach.

Všetko, čo musíte vedieť o staronových Hamilton Khaki Field a ešte trocha histórie navyše
10.10.2019 - Agáta Vřeská
Všetko, čo musíte vedieť o staronových Hamilton Khaki Field a ešte trocha histórie navyše

Posledná vec, ktorú chcete v bojovej zóne robiť, je zdĺhavo odčítať aktuálny čas z hodiniek. Vojak sa jednoducho pozrie a okamžite potrebuje vedieť, koľko je hodín. Osobne môžem povedať, že to naozaj funguje. Najjednoduchšie sa čas číta z vojenských hodiniek, kde je oneskorenie medzi pohľadom na ciferník a prečítaním času takmer nulové. Moderní vojaci však pravdepodobne ocenia trochu inak vybavené hodinky, ako tomu bolo napríklad v polovici minulého storočia.

Aký druh hodiniek sú vojenské hodinky? Názory skutočných vojakov.
26.6.2019 - Jakub Szabo
Aký druh hodiniek sú vojenské hodinky? Názory skutočných vojakov.

Ak zostaneme pri ciferníku, nájdeme tu aj 24-hodinový vojenský čas, luminiscenčné bloky, ukazovateľ dátumu a štyri centrálne ručičky. A práve štvrtá ručička súvisí s hlavnou funkciou týchto hodiniek – sledovaním času v dvoch časových pásmach. Umožňuje to pevná luneta so stupnicou GMT, ktorá lemuje ciferník po celom obvode. Presný popis fungovania takýchto GMT hodiniek napísala kolegyňa Eliška vo svojom článku.

VŠETKO NA TÉMU: Lunety a stupnice – GMT
12.5.2021 - Eliška Měrková
VŠETKO NA TÉMU: Lunety a stupnice – GMT

Zdroj: https://www.fratellowatches.com

Zdroj: https://www.fratellowatches.com

Ako to už tradične býva pri hodinkách Seiko 5, ciferník je chránený hardlexovým sklíčkom. Či je absencia zafíru kľúčovým determinantom (ne)kúpy, nechám na vás. Ak sa však mám zahrať na diablovho advokáta, musím podotknúť, že minerálne sklo alebo Hardlex môžu byť v konečnom dôsledku pre odolné hodinky naozaj vhodnejšie. Je to spôsobené jeho vyššou odolnosťou voči nárazom, ktorá môže byť v danej situácii dôležitejšia ako odolnosť voči poškriabaniu. Dokonalým príkladom sú hodinky Casio G-Shock, pri ktorých sa s minerálnym sklom stretávame najčastejšie.

Aké sklíčko je pre hodinky najlepšie?
27.3.2024 - Martin Koňařík
Aké sklíčko je pre hodinky najlepšie?

Matne brúsené puzdro teda nie je žiadnym inovatívnym výstrelkom. Ide o rovnaké puzdro, aké by sme našli na modeloch Seiko 5 Sports Field. Rovnaký je aj priemer puzdra 39 mm, čo osobne považujem za úplne skvelú veľkosť.

Seiko SRPG27K1, dostupné

Seiko SRPG27K1, cenovo dostupné "poľné" hodinky s kompaktnými rozmermi.

Práve zmenšenie puzdra považujem za jednu z najvítanejších zmien v porovnaní so staršou generáciou Seiko 5 Sports. Hodinky si teraz môžu užívať aj ľudia s menšími zápästiami a Seiko tak ctí súčasný trend zmenšovania rozmerov. Ďalším príjemným rozmerom je rozstup uší, ktorý je veľmi obľúbených a rozšírených 20 mm. Zohnať remienok by preto malo byť pomerne jednoduché.

Posledným a už spomínaným rozmerom je hrúbka puzdra, ktorá je 14 mm. Tomu napomáha najmä priehľadný skrutkovací ciferník a rotor. Hrúbka vynikne o to viac v kombinácii s kompaktnejším priemerom puzdra. V skutočnosti je však rovnaký ako u príbuzného GMT modelu SSK001K1. Ako som už spomenul, osobne ho považujem za fajn vzhľadom na predpokladané scenáre použitia hodiniek tohto typu.

Seiko SSK001K1, dosavadní král dostupných GMT automatů.

Seiko SSK001K1, súčasný "kráľ" dostupných automatických hodiniek GMT.

Samozrejme, nemôžem vynechať náramok, na ktorom hodinky dostanete. Ten bol pre mňa asi najväčším, resp. najpríjemnejším prekvapením. Je to oceľový náramok v štýle inžinierskych hodiniek. Ten predstavuje svieži závan zmeny, keďže na "päťkách" sme najčastejšie vídali náramky typu oyster alebo jubilee. Je kvalitne spracovaný a hodinky na ňom vyzerajú veľmi štýlovo. Zapínanie je klasické skladacie.

Hodinky sú k dispozícii aj v čiernej verzii, ktorá poteší všetkých milovníkov nenápadného "stealth" dizajnu. Ak by strieborná verzia bola rytierom v stredovekej zbroji, čierna verzia by bola agilným nindžom, ktorý sa pohybuje nenápadne v tieni. Farebné prevedenie oboch variantov hodnotím veľmi pozitívne a verím, že si nájdu svojich priaznivcov. Odtieň bol dosiahnutý pomocou klasickej PVD povrchovej úpravy.

Seiko 4R34 – Pracovitý ťahúň, na ktorého je spoľahnutie

Pod priehľadným ciferníkom môžeme vidieť strojček, ktorý je možno rovnako "preslávený" a spoľahlivý ako celá kolekcia Seiko 5 Sports. Ide o dobre známy kaliber 4R34, ktorý Seiko používa prevažne v modeloch s komplikovaným zobrazením času GMT. Jeho hlavnými charakteristickými znakmi sú 4 ručičky a ukazovateľ dátumu. Nejde o revolučný technologický skvost, ktorý by vám vyrazil dych svojou presnosťou alebo nevídanými funkciami. Je to však spoľahlivý pracovný kôň, ktorý dokazuje, že za relatívne málo peňazí môžete počúvať veľa muziky.

Kalibr Seiko 4R34 – neoslní krásou, ale poměrem cena/výkon.

Kaliber Seiko 4R34 – neoslňuje krásou, ale pomerom cena/výkon.

Frekvencia 3 Hz, uloženie 24 kameňov, odchýlka -35 až +45 sekúnd za deň, manuálne a automatické naťahovanie (obojstranné), hackovanie, dátum, 41 hodín rezervy chodu, Diashock, Diaflex a štvrtá ručička – to je kompletný zoznam toho, čo tento kaliber ponúka. Atraktívny balík funkcií, ktorý vo svojej cenovej kategórii nemôže nikoho uraziť. Kalibre z radu Seiko "päť" majú dlhý rodokmeň, stačí sa pozrieť na históriu ich predchodcov z radu 7S. Sú navrhnuté tak, aby mali dlhú životnosť s minimálnou potrebou údržby.

Seiko 5 Sports – Legendárna evergreen hodinkového sveta

Existuje nejaká konzistentnejšia kolekcia hodiniek ako Seiko 5 Sports? Predpokladám, že by sme takých mohli spočítať nanajvýš na prstoch jednej ruky. Od 60. rokov minulého storočia si "päťky" držia povesť cenovo dostupných a kvalitných automatických hodiniek. Navyše ich možno nájsť v takom množstve dizajnov, že by ich uspokojivo nestriedal ani samotný štvorruký boh Višnu. Osobne ich rád považujem za ideálnych kandidátov na prvé automatické hodinky. Či už však má človek rozsiahlu zbierku, alebo hľadá jedny hodinky na všetko, s "päťkami" určite neurobí chybu.

Pouhý zlomek modelů Seiko 5 Sports, zdroj: https://www.seikowatches.com/th-th/products/5sports/special/55th/index

Len zlomok modelov Seiko 5 Sports, zdroj: https://www.seikowatches.com

Prvé "päťky" prišli na trh v roku 1963. Úloha bola vtedy jasná – vytvoriť cenovo dostupné automatické hodinky, ktoré by oslovili predovšetkým mladších zákazníkov. Ikonické číslo "5", ktoré možno dodnes vidieť na ciferníkoch "päťiek", odkazuje na päť kľúčových funkcií, ktoré by mala mať každá päťka. Boli to automatické naťahovanie, dátum, vodotesnosť, odolná konštrukcia a korunka na 4. hodine.

VŠETKO NA TÉMU: Vodeodolnosť hodiniek
10.3.2021 - Agáta Vřeská
VŠETKO NA TÉMU: Vodeodolnosť hodiniek

Časy sa však menia a pôvodný zoznam atribútov musíme brať s rezervou. Napríklad korunka na 4. hodine sa už na niektorých modeloch nenachádza. Čo však nájdeme vždy, je nárazuvzdorné uchytenie zotrvačníka Diashock alebo odolné pero Diaflex. Čo sa nezmenilo, je obľúbenosť "päťiek" naprieč celým spektrom nadšencov hodiniek. Som presvedčený, že každá zbierka by mala mať v sebe nejaké tie "päťky"!

Vlastné postrehy

Tieto hodinky som si vybral na recenziu, pretože ma na prvý pohľad zaujali svojím vzhľadom a spracovaním. Som tiež veľkým fanúšikom hodiniek s "poľným" dizajnom, čo ešte viac podporilo môj výber. Všetci moji kolegovia, ktorí ma stretli v redakcii, potom reagovali veľmi podobne. Boli z nich nadšení! Aby však táto recenzia nepripomínala skôr nekritickú ódu, pokúsim sa v nasledujúcich riadkoch zhrnúť svoje najdôležitejšie postrehy.

Nové "päťky" sú dobre spracované, funkčné a celkom predvídateľné. Ako som už v článku spomenul, nejde o žiadnu revolúciu. Je však veľmi príjemné vidieť, čo je japonské Seiko schopné ponúknuť zákazníkom za cenu okolo 470 eur. Je dôležité poznamenať, že ide po novom o najlacnejšie strojčeky s GMT komplikáciami v súčasnej ponuke. Úžitková hodnota, ktorú tu človek dostane, je v pomere k cene úplne fantastická. Nie je to vysoká hodinárska úroveň, ale všetko jednoducho funguje. A dokonca to aj dobre vyzerá!

Japonské značky jednoznačne dominujú v segmente cenovo dostupných automatických hodiniek. Značky ako Orient, Seiko a Citizen ma nikdy neprestávajú prekvapovať svojou ponukou. Samozrejme, potom je tu úplne samostatná debata týkajúca sa luxusného segmentu. V rámci neho by som ešte nejaký čas zostal verný európskej produkcii. Otázkou však je, ako dlho. Budúcnosť hodinárstva bude určite zaujímavá.

Čo si myslíte o hodinkách Seiko? Podeľte sa s nami o svoje názory v komentároch. :)

Čo sme sa v Japonsku naučili o Seiku
20.8.2018 - Radek Vyhlídal
Čo sme sa v Japonsku naučili o Seiku

Seiko 5 Sports GMT predstavenie – Svetská odnož s cestovateľskou ručičkou
10.8.2022 - Agáta Vřeská
Seiko 5 Sports GMT predstavenie – Svetská odnož s cestovateľskou ručičkou

Bulova Oceanographer „Devil Diver“ GMT recenzia – Bulova Oceanographer „Devil Diver" GMT
28.2.2024 - Jakub Pitucha
Bulova Oceanographer „Devil Diver“ GMT recenzia – Bulova Oceanographer „Devil Diver" GMT



Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre