» Blog » Seiko

Seiko 5 Sports Avisen Skateboards predstavenie – Keď je skateboard všetkým

Tagy: Predstavenie | Seiko | Klasické | Tradičné

Agáta Vřeská | 10.4.2021 | 3 MIN

Skateboarding je životný štýl. A nie je to prežitok z deväťdesiatok, ale aktuálne umenie. Seiko v spolupráci s japonskou značkou skateboardov EVISEN vytvorilo limitovanú edíciu Seiko 5 Sports Evisen Skateboards, v ktorej nájdeme tri modely s originálnym dizajnom.

Spoločnosť Evisen Skateboards bola založená v roku 2011 Katsumi Minami. Názov „evisen" je odvodený od japonského „všetko" a vyjadruje presvedčenie, že skateboarding skrátka je všetko. To najzaujímavejšie na značke ale je, že dizajn boardov je inšpirovaný japonskou kultúrou, históriou a ďalšími motívmi. Zo skejtu sa tak stáva malé umelecké dielo. Aj vďaka tomu sa Evisen preslávil nielen v Japonsku, ale aj vo svete.

Nevyrába ale len skejty, ale tiež oblečenie a ďalšie drobnosti pre skateboardistov. Vždy tak, aby to vyjadrovalo ich individuálny štýl. Novinka v podobe hodiniek do tejto sekcie výborne zapadne. A Seiko si nemohlo vybrať lepší rad, než športový 5 Sports, ktorý sa zameriava na mladých milovníkov mechanických hodiniek so športovým charakterom.

V ponuke budú tri modely, dva budú limitované 1500 kusmi, posledný, dostupný len pre vybrané butiky, v limite 700 kusov.

Seiko 5 Sports Evisen Skateboards SRPF94K1

Čierno-zlatý model je inšpirovaný prilbou so samurajským logom Evisen. Na číselníku si môžeme všimnúť práve logo Evisenu, vložka lunety nesie japonské znaky písma kanji. Čierny silikónový remienok s vzorom paisley podtrhuje orientálny štýl hodiniek.

Na dienku nájdeme zlaté gravírovanie v podobe loga-prilby značky Evisen. Dienko je priehľadné a poodhaľuje automatický strojček Seika 4R36 s rezervou okolo 40 hodín, bežiacim na 3Hz frekvencii. Model bude v špeciálnej krabičke a očakávame ho v apríli za cenu okolo 470 eur.

Seiko 5 Sports Evisen Skateboards SRPF93K1

Na okrovom číselníku nájdeme hneď niekoľko odkazov na svet skateboardov. Napríklad strieborné hexagónové indexy pripomínajú matice, stred pre ručičky je v podobe ložiska skateboardov a samotná farba číselníkov pripomína farbu kolies. Zaujímavým detailom je aj sekundovka, ktorá má jednu časť v modrej farbe. Nechýba logo na pozícii 12 a tiež na dienku, cez ktoré je priehľad na strojček 4R36 s komplikáciou dátumu, dňa v týždni, hackingom aj možnosťou ručného náťahu.

Luneta je jednoduchá, brúsená, s minútovou stupnicou a jednosmerne otočná. Remienok je kožený, ale na prvý pohľad je skvelou imitáciou dreva. Farebne výborne ladí s číselníkom a drevený vzor odráža skutočnosť, že skejty sú v základe z dreva. Hodinky Seiko 5 Sports SRPF93 budú v špeciálnej krabičke. Dostupnosť očakávame v apríli za cenu okolo 470 eur.

Seiko 5 Sports Evisen Skateboards SRPF95K1

Pravdepodobne najzaujímavejšia limitka ala sushimi. Naozaj verne číselník zachytáva tuniakové sushi a silikónový remienok bielu sushi ryžu. Číselník aj luneta sú v minimalistickej úprave, bez indexov, bez minútovej stupnice. Len v surovej tuniakovej farbe.

Hodinová a minútová ručička majú luminiscenciu vo farbe tuniaka, kým sekundový lumi bod je v zelenej odkazujúci na wasabi. Rovnaký odtieň zelenej potom nájdeme aj na dienku, kde nechýba logo Evisen. Nový je aj kabochon v korunke vo farbe sójovej omáčky, a do rovnakej farby je natretá aj časť sekundovky. Ako jediný bude tento sushi model obmedzený na 700 kusov a dostupný len u vybraných predajcov.

Seiko 5 Sports je najdlhšie nepretržite predávaným radom Seika. Päťky vznikli už v roku 1963, rok pred olympiádou v Tokiu. Prišli s jasným cieľom zaujať vtedajšiu mladú generáciu a ponúknuť hodinky, ktoré budú univerzálne, pôjdu s majiteľom kamkoľvek a budú cenovo dostupné. Vznikla tak legenda, ktorú si obľúbili všetci, ktorí zatúžia po dostupných spoľahlivých automatoch.

Počas desiatok rokov sa objavilo mnoho dizajnov. Často vychádzajú z iných známych modelov a radov Seika. Potápačský dizajn 5 Sports posledných rokov vychádza z ikonického modelu SKX. Seiko v tomto rade s obľubou predstavuje zaujímavé limitky, ktoré fascinujú zberateľov aj bežných fanúšikov. Medzi najúspešnejšie zatiaľ patria Brian May, Street Fighter či Naruto & Boruto.

Mohlo by vás ďalej zaujímať:

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre