» Blog » Seiko

Seiko 5 Sports GMT predstavenie – Svetská odnož s cestovateľskou ručičkou

Tagy: Predstavenie | Seiko | Klasické | Tradičné

Agáta Vřeská | 10.8.2022 | 3 MIN

Nový strojček, nový náramok a prvýkrát v histórii radu Seiko 5 aj GMT! Áno, bez zveličenia a snahy o skrášlený úvod, predstavujeme jedno z najväčších prekvapení tohto leta a hodenú rukavicu pre všetkých fanúšikov – Seiko 5 Sports GMT Series.

Asi nikomu, kto sleduje dianie okolo Seika neuniklo, že sa Seiko v posledných rokoch zameriava práve na svoj rad Seiko 5. Od roku 2019, kedy predstavilo dizajnové obrodenie, sme zaznamenali toľko nového – základná linka je dnes už v nespočte farebných variantov, dostali sme modely bez potápačskej lunety, khaki a pilot štýl a v neposlednom rade aj dámsku revolúciu v podobe drobných Seiko 5 Sports.

Ale nový strojček s komplikáciou GMT? To tu ešte nebolo. Akože… Nikdy. Seiko 5 je v skutočnosti najdlhšie nepretržite predávaným radom Seika (prvé boli v roku 1968, keď počítame Seiko 5 Sportsmatic, tak dokonca 1963), ale čo mi pamäť siaha, je to prvýkrát, čo na týchto športových kráskach máme práve GMT.

Seiko ich predstavilo v troch farebných prevedeniach: čiernej, modrej a oranžovej. Čierna (ref. SSK001) je klasika klasík, ktorá na prvý pohľad pôsobí nudne, ale nesmrteľná kombinácia čiernej s červenou je celkom vražedná. Môj favorit je ale modrá (ref. SSK003) s batmanovskou lunetou. Najviac ale žiari oranžová (ref. SSK005), ktorú poznáme z pomarančových SKX, Monster aj súčasných Pätiek.

Radšej videorecenziu? Tu je:

Puzdro akoby z lisu vypadlo nám už dobre známym Seiko 5 Sports aka SKX. Veľkosť narástla len o 5 milimetrov na 42,5 mm. Prekvapením je, že hrúbka narástla len na 13,6 mm (oproti 13,5 mm), čo je vzhľadom k pridanej komplikácii parádne.

Vďačíme za to celkom novému in-house strojčeku 4R34. Ponúkne štandardnú 4R rezervu 41 hodín, beží na 3Hz frekvencii a má 24 kamenných uložení. Nejedná sa však o „pravé“ GMT. Nemá nezávislú ručičku, ale bude sa dať ovládať povytiahnutím korunky v prvej polohe. Ale to sa vzhľadom k cene dalo čakať.

Pravé, alebo aj cestovateľské GMT (One GMT) sa vyznačuje tým, že 12hodinovú ručičku nastavíte nezávisle. Najčastejšie povytiahnutím korunky do prvej polohy môžete hodinovú ručičku posúvať. To umožňuje rýchle nastavenie času v inej časovej zóne, zatiaľ čo GMT ručička ďalej nezávisle ukazuje domovský čas.

Oproti „pravej GMT" majú tzv. „called" či "office" GMT tú vlastnosť, že pri povytiahnutí korunky do prvej polohy otáčate v smere hodín GMT ručičkou. Hlavná 12hodinová ručička teda nejde rýchlo samostatne posunúť po hodinách. Kancelárske GMT sú u mechanických strojčekov cenovo dostupnejšie a bežnejšie než pravé, cestovateľské GMT.

Na strojček bude priehľad cez dienko, ako sme u Pätiek zvyknutí, a neprekvapí ani to, že budú mať minerálne – pardon, Hardlexové – sklíčko. Čo už možno nie každému prirastie k srdcu, je šošovka nad dátumovkou. Zdá sa, že sklíčko bude vystúpené nad lunetu a skosené, takže opticky hodinky zmenší.

Na ručičkách a indexoch nebude chýbať LumiBrite, vodeodolnosť zostáva na 100 metroch a korunka bude zacvakávacia.

Novej cestovnej komplikácii je prispôsobený aj dizajn. Základy SKX zostali, ale minútovú stupnicu nahradila otočná 24hodinová luneta v bicolor úprave. Číselník zostal potápačský, čistý, ale pribudla samozrejme výrazná GMT ručička a nápis GMT.

VŠETKO NA TÉMU: Lunety a stupnice – GMT
12.5.2021 - Eliška Měrková
VŠETKO NA TÉMU: Lunety a stupnice – GMT

Často sa rad Seiko 5 Sports vníma ako „zabijak“, alebo naopak „nenútený pokračovateľ“ pôvodných prospexovských SKX. U novinky je to stále vidieť a ešte to zdôrazňuje nový jubilee náramok, ktorý u Pätiek rozhodne nie je bežný. Zatiaľ čo u SKX… Na podobnosť v podstate naráža aj samotné Seiko, čím dokazuje, že svoje modely nevydáva náhodne, ale počúva, čo chcú jeho fanúšikovia.

Nebudem klamať, keď poviem, že podľa môjho skromného názoru sú nové Seiko 5 Sports GMT totálna strela, za ktorou sa otočí aj ten, kto Seiku z rôznych dôvodov nepodľahol. Športový cestovateľský dizajn, zaujímavá komplikácia, veľkostný zlatý stred… Seiko vo svojich Päťkách našlo zlatú žilu a necháva ju krásne pulzovať s občasnými gejzírmi tohto nestarnúceho kovu. No, to bolo trochu moc poetické, ale musíte uznať, že sa to Seiku (opäť) veľmi podarilo.

Nejedná sa o nič prepychové, ani revolučné, keď sa to tak vezme. Ale je to pohladenie pre všetkých seikárov a vyznávačov krásnych hodiniek. Proste ďalšia dostupná lahôdka od Seika.

Dostupné by mali byť v lete a predpokladaná cena je okolo 490 eur, čo bude (opäť) niektorým pripadať na pôvodné Päťky celkom dosť, ale rozhodne adekvátne vzhľadom k automatickému strojčeku s GMT a Päťkovým špecifikáciám. Toto leto sa mi začína skutočne páčiť.

Infografiku bude kvůli GMT linii třeba změnit... :)Infografiku bude kvôli GMT línii treba zmeniť... :)

Mohlo by vás ďalej zaujímať:

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre