» Blog » Seiko

Seiko 5 Sports bez otočnej lunety: predstavenie adepta na každodenného "otloukánka"

Tagy: Predstavenie | Seiko | Klasické | Tradičné

Agáta Vřeská | 27.1.2021 | 4 MIN

Poďme si to povedať hneď v úvode. Nové Seiko 5 Sports bez otočnej lunety, ktoré v týchto dňoch Seiko oficiálne predstavilo, vzbudzujú značné rozpaky. Aj u mňa vyvolali na prvý pohľad skôr chladné, až znudené pocity. Ale čím viac času som im venovala, tým viac som oceňovala ich účel: byť dostupnými športovými automatmi pre dennodenné nosenie. Tak, ako to u Seiko 5 malo byť vždy.

Seiko 5 vzbudilo veľký rozruch zhruba pred rokom, keď Seiko odhalilo celkom veľkú novinku v podobe Seiko 5 Sports Show your Style 2019, vrátane rozsiahlej kampane a nového loga pre celý rad. Zbierka modelov sa už dosť rozrástla, nedávno aj o niekoľko extravagantnejších kúskov, ale o tom možno inokedy. Hlavnou charakteristikou bol dizajn vychádzajúci z legendy SKX007/009.

Podobnost Seiko SKX009, Seiko 5 Sports 2019 SRPD53 a nové Seiko 5 Sports 2020 SRPE53

Podobnosť Seiko SKX009, Seiko 5 Sports 2019 SRPD53 a nové Seiko 5 Sports 2020 SRPE53

Seiko vzalo tento už ukončený model a jeho známu tvár vtislo do Pätiek. To bol aj kameň úrazu, pretože mnohí neprekusli, že nejde o čistokrvné potápačské hodinky, hoci sa tak tvária. Lenže Päťky nemali ambície stať sa nástupcom SKX, proste len vychádzali z obľúbeného potápačského vzhľadu. A aj vďaka mnohým variantom sa z nich stali svojbytné 5KX.

V júni 2020 Seiko rozšírilo rad Seiko 5 Sports o niekoľko modelov (zatiaľ vieme o 11), ktoré v mnohom pripomínajú minuloročné 5KX, ale sú oklieštené o potápačskú otočnú lunetu a s trochu subtílnejším puzdrom.

Seiko 5 Sports SRPD51 a nové Seiko 5 Sports SRPE53

Seiko 5 Sports SRPD51 a nové Seiko 5 Sports SRPE53 bez otočnej lunety

Nepatričné to rozhodne nie je, mnoho Pätiek v minulosti (vrátane tých prvých z roku 1963) bolo bez minútovej či inej stupnice. Tým hlavným aspektom je športový charakter a snaha o mladistvejší vzhľad. Navyše spĺňajú oných 5 základných atribútov Seiko 5: odolné puzdro i náramok, vodeodolnosť, day-date, korunka na štvrtej pozícii, automatický pohyb.

Nejde teda ani tak o nejaký kompromis, ako o snahu priniesť do radu Seiko 5 aktuálne modely rôznych štýlov. Čo sa zatiaľ celkom darí.

Seiko 5 Sports 2020 na ocelovém náramku

Seiko 5 Sports 2020 na ocelovom náramku

Čo je nového?

Že nejde o legitímnych pokračovateľov päťkovej rady teda nemôže byť pochýb. Navyše – je to Seiko. Môže si robiť čo chce a aj tak vždy sa objaví veľa usadlíkov, kričiacich "to malo byť inak", ale ešte väčší počet zástupcov, ktorí sa za novinky postavia so všetkou hodinársku vervou. My sa ale pozrime na fakty a hlavne čo je u noviniek skutočne nové.

Seiko 5 Sports SRPD79 a nové Seiko 5 Sports SRPE69

Seiko 5 Sports SRPD79 a nové Seiko 5 Sports 2020 SRPE69

V dizajne puzdra jasne rozoznáme 5KX z roku 2019, teda modely Seiko 5 Sports vychádzajúce z potápačských SKX007/9; tvar puzdra, indexy i zakončenie ručičiek v tvare šípky, rovnako ako S/5kovité logo na číselníku. Pozornejšiemu porovnaniu neunikne zmena ručičiek. Hlavne teda minútová prešla redukčnou diétou a mám pocit, že rovnaký osud stretol aj niektoré indexy, predovšetkým ten dvanástkový.

Vo výsledku to ale nevadí, z predlohy iba vychádza, nejde o kópiu, ktorej len odťali otočnú lunetu. A vďaka bohyni Benzaiten za to. Ako ručičky, tak indexy nesú pochopiteľne LumiBrite, a ak to bude podobné ako 5KX, máme sa na čo tešiť.

Seiko 5 Sports 2020 na NATO řemeni

Seiko 5 Sports 2020 na NATO remeni

Parametre

Vzhľadom na chýbajúcu otočnú lunetu je logickou zmenou zníženie výšky, puzdro bude mať hrúbku 11,5 mm (vs 5KX 13,4 mm) a bude tiež menšie v priemere. Dostalo sympatických 40 mm (vs. 5KX 42,5 mm), teda zlatý stred, ktorý dúfam nejeden kritik veľkých hodiniek ocení. Medzi nožičkami sa tak dostávame na šírku 20 mm (vs. 5KX 22 mm), atypický rozmer sme ani nečakali, ale aj tak to poteší; Päťky sú pre striedanie remienkov a náramkov ideálne a tu to nebude problém.

Proporcie vyzerajú veľmi vyvážene a vyššie uvedené rozmery budú lákadlom. Nové Päťky bez otočného rámčeka nemajú byť potápky, skôr športové automaty nabádajúce k dennému noseniu. Aj vzhľadom k cene a celkovému poňatiu je jasné, že si z žiadneho detailu nesadneme na zadok, ale majú veľkú šancu na to, aby sa z nich stali obľúbené každodenné "otloukánky".

Vnútri zostáva všetko po starom. Opäť tu máme 4R36 in-house strojček, takže na trojke nájdeme day-date komplikáciu, rezerva chodu okolo 40 hodín. Navyše na strojček bude priehľad cez skrutkovacie dienko, a pretože sa nejedná o potápky, korunka zostala zacvakávacia, bez skrutkovania. Aj keď ešte nemáme fotky z boku, nemôžeme očakávať signovanie korunky, ale na to už sme si asi zvykli.

Seiko 5 Sports 2020 v bicolor úpravě směřují více k fashionovému stylu

Seiko 5 Sports 2020 v bicolor úprave smerujú viac k fashionovému štýlu

Zo strany fanúšikov príde zrejme aj rad výhrad k pozícii korunky, ktorá je opäť niekde medzi 17. a 21. minútou. K Päťkám ale znížená pozícia neodmysliteľne patrí a to, že nie je presne na štvorke mňa osobne vôbec netrápi.

Na finálny verdikt si ale ešte počkám, rozhodujúce bude až osobné stretnutie, ku ktorému by malo dôjsť v júni 2020. Do štýlu vlaňajších Seiko 5 Sports som sa zamilovala okamžite, tu je môj vzťah zatiaľ dosť vlažný. Ako člen zbierky budú zaujímavým kúskom, ale väčšie vzrušenie okolo nich zrejme nenastane. Alebo?

Špecifikácie Seiko 5 Sports 2020

Kaliber: 4R36
• Frekvencia: 3Hz, 21600 vibrácii za hodinu, 6 úderov za sekundu
• Rezerva chodu: 41 hodín
• Počet kameňov: 24

Parametre:
• Minerálne sklíčko Hardlex
• Priehľadné skrutkovacie dienko
• Puzdro: 40 x 44.6 x 11,5 mm
• Vodeodolnosť: 10 BAR (100M)
• Luneta: oceľová, pevná

Varianty:
• Oceľové puzdro a náramok (SRPE51, SRPE53, SRPE55, SRPE57)
• Oceľové puzdro a náramok v bicolor úprave (SRPE58, SRPE60)
• Oceľové puzdro s NATO řemínkem (SRPE61, SRPE63, SRPE65, SRPE67)
• Oceľové puzdro s hard-coating čiernou povrchovou úpravou s NATO remienkom (SRPE69)

Odporúčaná cena: od 269 eur do 329 eur

Vývoj řady Seiko 5 od roku 1963 - 2019

Vývoj radu Seiko 5 od roku 1963

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre