» Blog » Seiko

Seiko Alpinist Mountain Sunset. Európska limitka, pod ktorou sa roztopíme

Tagy: Predstavenie | Seiko | Pánske | Klasické

Agáta Vřeská | 26.1.2021 | 3 MIN

V krajine vychádzajúceho slnka predstavili novú limitovanú edíciu Seiko Alpinist Mountain Sunset SBP202J1. Pôjde o exkluzívny model len pre Európu, a pretože vyjde v roku 2021, obmedzilo ho Seiko na 2021 kusov.

Pokiaľ je vám tento koncept povedomý, asi ste zaznamenali vlaňajšie Seiko Alpinist Mountain Gacier SPB199J1. Úžasný ľadovcový odtieň číselníka zaujal natoľko, že 2020 kusov zmizlo z európskych pultov behom okamžiku. A vyzerá to, že podobný osud čaká aj novinku so šedým odtieňom.

Číselník, ktorý má zachytávať jednu z neskutočných farieb, ktoré môžete pozorovať v horách pri západe slnka, môže na prvý pohľad pôsobiť trochu mdlo až nudne. Opak sa ale zdá pravdou. Za maskou myšieho kožúška sa ukrýva klasická rozprávka s bezchybným koncom.

Usadlý tón vyvažujú decentné červené prvky na kompasovej lunete. Dotyk, ktorý nás vracia k "Red Alpinistom". Horskú sviežosť tomu potom dodáva biela v kombinácii so striebornými odleskami ručičiek aj indexov. Nutné uznať, že ide o chladný kúsok, ale dajte na moje slová: na ruke pod ním nejeden rozmrzne.

Parametrovo ide o úplne rovnaký model Seiko Alpinist, aký predstavil japonský mág pred rokom. Číselník má charakteristické črty alpinistov, vrátane vnútornej otočnej azimutálnej lunety a nezameniteľných katedrálnych ručičiek s bohatou vrstvou LumiBrite. Aplikované indexy aj arabské číslice sú v leštenej úprave striebornej ocele.

História Seiko Alpinist: hodiniek, ktoré sa záhadne stali legendou
21.2.2021 - Agáta Vřeská
História Seiko Alpinist: hodiniek, ktoré sa záhadne stali legendou

Puzdro má veľmi príjemné rozmery: 39,5 mm v priemere, na výšku 13,2 mm a dĺžka od nožičky k nožičke potom 46,4 mm. Hodnoty, ktoré ocení väčšina mužov a ktoré patria medzi veľké prednosti Alpinistov. Úprava puzdra je v kombinácii kartáčovaných a leštených plôch, vrátane lesklej lunety. Okamžite zaujme korunka na štvrtej hodine, ktorou možno otáčať vnútornú kompasovú lunetu. Korunka na tretej pozícii je šrobovacia a slúži samozrejme k nastaveniu času, dátumu, prípadne náťahu strojčeka.

Sklíčko kryjúce číselník je zafírové, vybavené vnútorným antireflexom a lupou cez dátumovku - jedno z nových poznávacích znamení súčasných Alpinistov. Model zapadá do športového radu Prospex Land, a tak nechýba skvelá vodeodolnosť 200 metrov.

Dienko je opäť šrobovacie a cez zafírové sklo môžeme vidieť pracujúci samonavíjací strojček 6R35 s rezervou chodu 70 hodín a frekvenciou 21 600 polokmitov za hodinu.

Seiko SPB201J1 bude v kombinácii s hnedým teľacím remienkom s preklápacou sponou. K šedému číselníku sa to možno nezdá ako jasná voľba, vlastne, keby som to najskôr nevidela, neverila by som, že to k sebe bude ladiť. Prírodný tón hnedej kože ale dáva hodinkám vyniknúť a ukázať sa v celej svojej kráse. Výsledok vďaka tomu funguje, ako má. S rozpätím 20 mm medzi nožičkami avšak nebude problém nahradiť ho za čokoľvek ďalšie.

V špeciálnom boxe tentokrát nebude druhý náhradný remienok (ako tomu bolo pri limitke 2020), ale Seiko sa rozhodlo ísť cestou o niečo nižšej ceny. Zberateľov ale iste poteší alpinistický odznak.

Ťažko hádať, či Seiko urobí z limitiek Alpinistov svoju tradíciu. Ale pokiaľ áno, teším sa, čo prinesie rok 2022. Do tej doby si poďme užiť horský západ slnka. Seiko Prospex Land SPB201J1 by mali byť v predaji vo februári 2021 s doporučenou cenou 850 eur.

Seiko Alpinist prelomil ľady vlani, keď ho Seiko po dlhých rokoch uviedlo na celosvetový trh. Do tej doby sa jednalo síce o kultový model z roku 1995, ale mimo Japonsko ste ho oficiálne nezohnali. História sa pritom tiahne až do 60. rokov, kedy Seiko vytvorilo svoje prvé hodinky cielené na japonských horalov.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre