» Blog » Seiko

Seiko „Captain Willard“ sú späť. A čaká ich žiarivá kariéra 

Tagy: Recenzie | Seiko | Pánske | Klasické | Potápačské

Agáta Vřeská | 5.1.2021 | 9 MIN

So Seiko Willardmi je to podobné ako s filmom, ktorý ich preslávil. Niekto hltá každú scénu, pozná zákulisné zaujímavosti, vie, čo ktorá farba dymu symbolizuje a rád sa nechá polapiť dusnou pralesnou atmosférou. A potom sú takí, ktorí prejdú Apokalypsu bez povšimnutia, nudia sa nad tiahlym dejom a nepohnú s ním ani monológy kapitána Willarda.

Rovnako tak sa nájdu tí, pre ktoré sú Seiko Prospex "Captain Willard" len ďalšie potápačské hodinky v dlhej rade. Lenže potom tu máme početnú skupinu, pre ktorú je vydanie reedície slávnych Willard splneným  a konečne i (relatívne) dosiahnuteľným snom.

Seiko Willard patria presne medzi ten typ hodiniek, ktorý si fanúšikovia nájdu aj bez toho, aby o nich boli písané dlhé chválospevné slohovky. A než sa stihli presekať hustou distribučnou sieťou a konečne zavítať aj do našich končín, prešlo mnoho iných modelov. A tak som ich chcela nechať tak. Však napísané o nich bolo viac než dosť.

Lenže potom prišla tá osudová chvíľa stretnutia. Boli dokonalé. A nebol to len ten asymetrický tonneau tvar, ale hlavne úžasný olivový odtieň, ktorý ma vrátil duchom späť do vojnovej atmosféry apokalypsy (áno, ešte ten večer som strávila v spoločnosti Martina Sheena a Marlona Branda).

Cap. Willard a jeho Seiko 150M 6105-8110

Cpt. Benjamin Willard a jeho Seiko 150M 6105-8110

Uvedením Willardov v nelimitovanej edícii ide vlastne o historický okamih. Jedny z najznámejších športových modelov Seika teraz môže mať takmer každý, kto po nich kedy zatúžil. A táto dostupnosť sa prekvapivo ukázala viac vzrušujúcou než kdejaká drahšia limitka z posledných dní. A tak som im nakoniec, predsavzatím napriek, musela venovať pár slov.

Prezývku "Captain Willard" prisúdili fanúšikovia modelu Seiko 150M Diver 's 6105 na základe filmu Francisa Coppolu Apocalypse Now z roku 1979, teda trochu paradoxne až po ukončení výroby modelu. Vo filme ich nosil hlavný predstaviteľ kapitán Willard stvárnený hercom Martinom Sheenom. Film je zasadený do obdobia vietnamského konfliktu, počas ktorého americkí vojaci skutočne tieto hodinky často nosili.

Seiko 6105 proslavil Martin Sheen v roli kapitána Willarda ve filmu Apocalypse Now

Seiko 6105 preslávil Martin Sheen v úlohe kapitána Willarda vo filme Apocalypse Now

Rýchly pohľad na Seiko "Captain Willard" 2020

Seiko Prospex Diver 's "Captain Willard" sú v dvoch variantoch. S klasickým čiernym číselníkom a rámčekom SPB151 a s olivovo zeleným číselníkom a rámčekom s ref. SPB153.

Keď si zaobstaráte nové hodinky, prichádza romantická fáza zamilovanosti, kedy obdivujete každé zakrivenie, každý doteraz nezachytený odtieň. U Willardov je možné, že omamná nekritickosť prejde v trvalú lásku, bez toho aby ste zaznamenali pokles endorfínov. Vďaka dvojito zakrivenému zafírovému sklíčku (s antireflexom na vnútornej strane), nastáva neustále sa meniaca hra farieb a odleskov. Ak vás nedostane sunburst zeleného číselníku, tak odlesky leštených okrajov indexov rozhodne. Nie, nie je to vôbec príliš "shiny", ale má to na míle ďaleko k nude a monotónnosti.

Zafírové sklíčko má po obvode silné zakrivenie, ktoré okrem iného poskytuje aj lepšiu ochranu pri nárazoch

Puzdro má priaznivo upravené rozmery na priemer 42,7 mm (lug to lug 46,7 mm) s výškou 13,2 mm (14 mm od klenutého zafíru po vystupujúcu rytinu dienka). Nezdá sa to ako nízke čísla, ale počkajte, až si ich nasadíte. Krátke nôžky zaisťujú pocitovo menšiu veľkosť a trúfam si povedať, že nosiť sa budú rovnako pohodlne ako korytnačky, ak nie pohodlnejšie.

Nízko navŕtané úchyty pre pánt ma trochu znervózňovali. Zrejme zbytočne. Ukázalo sa, že im pristane ako silnejší remienok, oceľ, tak NATO. Vo výsledku ich bude ľahké obliecť takmer na čokoľvek, čo v dvadsiatke nájdete v šuplíku. Možno to ale nebude potrebné, ako oceľový náramok 151, tak gumový remienok u 153 sú viac ako solídnym základom.

Gumový řemínek u SPB153 s ocelovou přezkou

Gumový remienok u SPB153 s ocelovou prackou

Povrch puzdra je chránený Super-Hard úpravou od Seika, zaisťujúci ešte väčšiu ochranu proti poškriabaniu. Kefovaná úprava čelnej strany mimo praktické výhody podtrhuje robustný výzor týchto čistokrvných potápiek, bočné hrany sú leštené.

Krása je v detailoch a u Willardov ich nájdeme celú radu. O magicky pôsobiacim zaoblenom zafíre už bola reč (mimochodom výrazné skosenie sklíčka po obvode je ďalší z autentických odkazov na pôvodnú 6105). Dostávame sa teda k číselníku.

Čierna SPB151 má matný povrch, zatiaľ čo olivová SPB153 dostala lúčovité brúsenie, aby zachytávala svetelné odlesky. Číselník nesie natlačené logo Prospex aj Diver 's označenia do 200 metrov. Oproti originálu nie je meno SEIKO aplikované, ale tlačené. U potápiek ide u Seika opäť o praktický zámer, pretože aplikované značky sú menej odolné voči otrasom (dokonca aj indexy Seiko niekedy "zatláča" do číselníka). Okienko pre dátum na tretej hodine tentoraz rámovanie nedostalo a príjemne splýva s číselníkom.

Číselník olivové varianty má paprskovité broušení

Číselník olivové varianty má lúčovité brúsenie

Ručičky majú lom, na detailoch fotiek zelenej varianty si môžete všimnúť, že polovica je kartáčovaná, polovica leštená. Leštená je tiež sekundová ručička, zakončená ikonickým semafórom, a okraje aplikovaných indexov. Tie pripomínajú nafúknuté vankúšiky plné úchvatnej LumiBrite, ktorá svojou intenzitou berie dych (nie, ešte stále sa mi to u Seika neokukalo). Lumi nájdeme samozrejme tiež na širokých ručičkách a nultom bode minútovej stupnice lunety.

Intenzivní LumiBrite

Intenzívna LumiBrite na indexoch, ručičkách a lunete

Ozubená luneta má, ako sa na potápačov patrí, jednosmerný otočný chod so 120 plynulými pohybmi a spomínanú 60-minútovú stupnicu. Vložka je z eloxovaného hliníka, čo môže mnohých v tejto cenovej rovine prekvapiť, zvlášť, keď uvážime nedávno predstavené "King" verzie korytnačiek či samurajov, ktoré za polovicu ceny ponúkajú keramiku (viac o King verzii v inom článku). Tu ide ale podľa mňa o zámerný krok zo strany Seika zachovať vintage charakter reedície. Ozubenie sa ale zdá špicatejšie, než ako je tomu u originálu.

Vložka lunety je matná, hliníková

Jednosmerne otočná luneta s hliníkovou vložkou

Ani vo vnútri sa Willardy nemajú za čo hanbiť. 6R35 s automatickým aj ručným náťahom a hackingom ponúka pri plnom dotiahnutí 70 hodín rezervy chodu a patria medzi známe kalibre, ktoré šliapu spoľahlivo. Poznáme ho z aktuálnych présage i ďalších Prospexov strednej kategórie, vrátane novších Seiko Sumo. Predstavený bol len nedávno a nahradil staršie 6R15, pri zachovaní 3 Hz frekvencie.

Šroubovací dýnko s typickou Prospex Big Wave

Skrutkovacie dienko s typickou Prospex Big Wave

Porovnanie so Seiko SLA033

Bolo by chybou uviesť, že Seiko SPB153 a SPB151 sú prvé "Willardy", ktoré Seiko od '70 rokov uviedlo. Vedomé si popularity naprieč komunitou, prinieslo prvú (a skutočne vernú) reedíciu 6105 v roku 2019. Seiko 1970 Diver's Re-Creation SLA033 bol bezpochyby výnimočný model a Seiko doň vložilo vrcholnú starostlivosť. Tak trochu bohužiaľ.

Limitovaná edícia 2500 kusov mala kaliber 8L35, teda jeden z najvyšších v základnej zostave Seiko, s 4 Hz frekvenciou a 50 hodinami rezervy. Vyššie už sa dostávame do vôd Grand Seika. Puzdro bolo s 45 mm v priemere o niečo väčšie ako predloha, vodeodolnosť bola zo 150 zvýšená na 200 metrov. Inak išlo dizajnovo o veľmi presnú podobu predlohy. Pocit exkluzivity podčiarkovalo Zaratsu leštenie puzdra a ručné zostavovanie v Shizukuishi Watch Studio v Japonsku, v ktorom sa zostavujú tiež Grand Seiko. Tejto kombinácii zodpovedala samozrejme cena, ktorá dosahovala k takmer 3 tisícom eur.

Seiko správne odhadlo, že aj napriek vyššej cene nebude mať problém nájsť pre ne kupca. Pre väčšinu fanúšikov však predstavovali SLA033 skôr smutné povzdychnutie. O to významnejšie sa zdá uvedenie nie tak vyšperkované, ale cenovo priateľskejšie verzie SPB153 a SPB151.

Práve dostupnejšie poňatie a kompaktnejšie rozmery približujú nové SPB viac k pôvodnému poslaniu potápačov 70. rokov. Seiko 6105, ktoré Martin Sheen vo filme preslávil, boli odolné hodinky pre bežných smrteľníkov, ak chcete pre masy. Kým SLA033 sa stali zberateľským kúskom pre vybraných fanúšikov, na aktuálne Willardy už môže pomýšľať širší okruh záujemcov.

Tu sa zrodili korytnačky

Vývoj potápačských hodiniek v Seiko patrí medzi známe a celkom podrobne preskúmané kapitoly histórie spoločnosti. Slávna éra, ktorá pokračuje dodnes, začala rokom 1965, kedy Seiko predstavilo 62MAS (a odvtedy vzniklo mnoho reedícii, ako napr. SPB147), ktoré mali 150M vodeodolnosť. Už o dva roky neskôr prišiel model, ktorý zdvojnásobil hĺbkovú vodeodolnosť 300M Seiko Diver 6215, kde bola korunka umiestnená na charakteristickej pozícii štvrtej hodiny (aj keď prvýkrát sa tu objavila už o niekoľko rokov skôr).

Potom ale prišiel slávny list profesionálneho potápača s požiadavkou, aby Seiko vyrobilo hodinky, ktoré vydržia saturačné potápanie. Seiko vytvorilo špeciálny tím, ktorý viedol inžinier Ikuo Tokunaga, a začalo pracovať na novej úrovni profesionálnych potápačských časomier.

To ale neznamená, že by Seiko prestalo vyrábať bežné 150M Diver 's modely. Práve tu sa zrodil automat 6105 s asymetrickým vankúšovitým puzdrom. Prvé prišli v roku 1968 ako 6105-8000 a ďalšie verzie nasledovali, vrátane Willarda 6105-8110 (1970). Seiko ich vyrábalo takmer desať rokov (do roku 1976) a stali sa obľúbenými medzi americkými vojakmi počas vojny vo Vietname. Počas konfliktu sa v Ázii totiž bežne predávali a pre Američanov sú skutočne dostupné, dostatočne robustné a odolné, aby splnili svoju misiu.

Seiko 6105 začalo Seiko vyrábět v roce 1970

Seiko 6105-8110 začalo Seiko vyrábať v roku 1970

Aj keď sa Seiko k filmovému odkazu Apocalypsy oficiálne nehlási a nešlo o product placement, bolo to práve toto veľdielo Francisa Coppolu z roku 1979, ktoré ich preslávilo a navždy im prinieslo prezývku "Captain Willard".

Nejde ale len o filmové spojenie, v 6105 môžeme vidieť prapôvod slávnych "korytnačiek". Presnejšie v jeho špecificky zaoblenom tonneau puzdre s korunkou na štvrtej hodine. Skutočný korytnačí príbeh sa začal písať v roku 1976 s ref. 6306 pre japonský trh a celosvetovú verziu 6309. Boli prirodzeným vývojovým stupňom po Willardoch. Vyrábať ich Seiko prestalo v 80. rokoch, ale kvôli silnému volaniu fanúšikov túto legendu v roku 2016 obnovilo (v článku o Seiko prezývkach sme sa korytnačkám viac venovali).

Korytnačky sa počas tých pár rokov rozmnožili v kŕdeľ variantov, vrátane novej Korytnačky kráľovskej. Obrovský ohlas, ktorý zatiaľ sprevádza prvé dve nelimitované vydania Seiko "Captain Willard" bude pre japonského giganta možno dostatočný závdavok, aby na túto vlnu naskočil naplno a priniesol ďalšie varianty.

Trochu už sa to vlastne deje, keď Seiko predstavilo jesenné Willardy s modrým číselníkom, ale v limitovanej edícii SPB183J1 Seiko Diver's Watch 55th Anniversary.

Naomi Uemura. S týmto menom neohrozeného japonského dobrodruha spája Seiko svoje 6105. Preslávil sa predovšetkým svojimi sólovými cestami do najnebezpečnejších miest našej planéty. Obišiel napríklad celé Japonsko, sám zišiel na svojej plti celý tok Amazonky a vystúpil na najvyššie hory kontinentov, vrátane Mount Everestu. Najviac ho ale preslávila cesta so psím záprahom na severný pól v roku 1978. Polárnik počas svojej osamotenej expedície mal na ruke práve Seiko 150M Diver 's 6105. Spĺňali jeho požiadavky na odolnosť, robustnosť a čitateľnosť v náročných podmienkach. "Bol to krásny pocit. Prvýkrát v histórii dosiahol človek pól úplne sám. A tým človekom som bol ja! "V roku 1984 dosiahol ako prvý človek v zime najvyššieho vrcholu Aljašky Mount McKinley. Zostup sa mu ale stal osudným a vo svojich 43 rokoch zmizol.

Seiko spojuje svůj odkaz na 6105 s polárníkem Naomi Uemurou, který jako první dosáhl severního pólu sám, pouze se psím spřežením

Seiko spája svoj odkaz na 6105 s polárnikom Naomi Uemurom, ktorý ako prvý dosiahol severného pólu sám, iba so psím záprahom

Záverečné myšlienky na Willarda

Porovnanie s inými značkami je trochu kontroverzné. Za tieto peniaze totiž môžete mať veľa. Siahnuť si do COSC Švajčiarov, nájsť nejaké zaujímavé limitky alebo možno aj vintage kúsok. A priznajme si, vzrastajúca cenová politika nepotešila v poslednej dobe rad aj zarytejších fanúšikov Seika. Lenže u "Captain Willard" reedície nejde len o to dostať dobré hodinky za zodpovedajúcu cenu.

Aj keď sú nové SPB zaujímavou kombináciou retro pocitu a moderného inžinierstva Seika, potešia predovšetkým milovníkov pôvodných 6105 a historického pozadia hodiniek. Seiku sa umne podarilo zachytiť podstatu svojho modelu zo 70. rokov a oživiť jedny zo svojich najlegendárnejších hodiniek vôbec. Navyše v správnej veľkosti!

To je niečo, čo mnoho ľudí chcelo už dlho a cena sa zdá úmerná ku všetkému, čo reedícia predstavuje. A samozrejme, popri Willardoch prinášajú aj skvelé hodinky s nezameniteľným dizajnom.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre