» Blog » Seiko

Seiko Cocktail Time predstavenie – Semiskeletonizované číselníky a nové  drinky

Tagy: Predstavenie | Seiko | Klasické

Agáta Vřeská | 30.9.2022 | 4 MIN

Seiko prekvapilo rozšírením svojej obľúbenej kolekcie Cocktail Time o dva nové modely v limitovanej edícii. Okrem štruktúry a farby ponúknu číselníky prvýkrát v tejto kolekcii špecifický priehľad na strojček. Oba modely vznikli opäť podľa originálnych drinkov barového majstra Hisaihi Kishiho. Predstavujeme Seiko Presage SSA455J1 Illumine a Presage SSA457J1 Red Brick.

Vlnky na číselníku

Najväčším lapačom pozornosti a novinkou v barovej kolekcii je priehľad na strojček cez číselník. Ten je v tvare vlniek vychádzajúcich od zotrvačky a odkrývajúci tak nepokoj, rubínové uloženie aj ďalšiu časť strojčeka.

Svetlý model má jemnú štruktúru pripomínajúcu ľadové kryštáliky, ktorú sme u Koktejliek už niekoľkokrát videli. To nič nemení na jej kráse a unikátnosti. Model SSA455J1 vznikol podľa koktejlu Illumine.

Seiko Presage Honeycomb. Medová recenzia limitovaných "koktejliek"
11.3.2020 - Agáta Vřeská
Seiko Presage Honeycomb. Medová recenzia limitovaných "koktejliek"

Tmavší model síce štruktúru nemá, napriek tomu však získal nádherne sýtu karmínovú farbu s ľahkým dymovým efektom. V okrajoch sa tu farbí takmer do čierna. Inšpiráciou bol koktejl Red Brick.

Drinky aj tentokrát namiešal svetoznámy barman, majiteľ STAR BAR v Ginze a držiteľ mnohých ocenení majster Hisaishi Kishi, ktorý svojim umením prispel už k toľkým slávnym drinkom. A hodinkám. Tentokrát čerpal inšpiráciu práve z Ginzy a drinky evokujú toto rušné miesto Tokia.

Oba číselníky potom dopĺňajú pre Koktejlky typické dynamické Dauphine ručičky, sekundová ručička v tvare barového miešadla a skosené indexy pripomínajúce stopku barových pohárov, ktoré v niektorých miestach presahujú priehľady na strojček.

Klasické Cocktail Time s novým strojčekom

Okrem semiskeletonizovaného číselníka sa prvýkrát objavuje aj strojček, ktorý pre tento účel vznikol. In-House kaliber od Seika 4R72 má zlatú úpravu z oboch strán, jednoduché zdobenie a 24 kamenných uložení.

Inak vychádza z klasických 4R strojčekov a ponúkne tak 41 hodín rezervy chodu, hacking, možnosť dotiahnutia cez korunku a beží na 3Hz frekvencii.

V puzdre rozoznávame elegantné Koktejlky s priemerom 40,5 mm, od nožičky k nožičke 47,5 mm a hrúbkou 11,6 mm. Opäť sú s klenutým minerálnym sklíčkom Hardlex a priehľadným dienkom s číselným označením limitovaného kusu. Vodeodolnosť je 5 ATM.

Svetlý model je na čiernom teľacom remienku s preklápacou sponou a tmavý variant na hnedej koži. Každý variant bude obmedzený na 5000 kusov pre celý svet, dostupné by mali byť október/november 2022 a cena bude okolo 630 euro.

Seiko Presage Coctail Time sú vždy originálne a štýlové, aj keď verím, že nie každý v nich nájde záľubu, najmä v takto výraznom prevedení. To ale nič nemení na tom, že barová kolekcia má v hodinkovom svete špecifické postavenie a rovnako ako každý máme radi iný drink, každý z nás siahne po iných hodinkách...

Aké boli moje prvé myšlienky na nové Koktejlky?

3 veci, ktoré (ma) možno zamrzia

Po prvé, vždy u 4R strojčekov opakujeme to isté: je to základný strojček, ale zato spoľahlivý pracant, vychádzajúci z rovnako milovaných 7S. Áno, 4R sú pracanti, ale základné sú ako v rezerve chodu, presnosti, tak aj zdobení. S tým by som nemala problém, ale u semiskeletových hodiniek je to predsa taká škoda!

Strojček je síce pekne upravený do zlatej farby, a to ako zo spodnej, tak vrchnej strany, ale aj tak by som týmto hodinkám želala niečo viac. Ja viem, ja viem… Cena. A potom – sú to Cocktail Time, tam vždy vieme, na čom sme. A pokiaľ chceme viac – máme vyššie modely alebo Grand Seiko. Dáva to zmysel. Alebo?

Zdroj: monochrome-watches.comZdroj: monochrome-watches.com

Po druhé, už som si zvykla, že "limited edition" je u Seika zvyčajne od troch tisíc a viac. Opäť sa hlási rozum a napovedá, že aby to Seiko vo svojom celkovom koncepte mohlo ponúkať za túto cenu, nič menšie než tých 5000 kusov sa mu neoplatí vyrábať.

Avšak toľko kusov jednotlivého modelu mnoho iných značiek nepredá ani za roky výroby. Ako to Seiko robí? A hlavne, nesvedčalo by aj hodinkám pre obyčajných smrteľníkov trošku tej exkluzivity? Dosť neobratne sa asi snažím povedať, že päť tisíc je na limitku dosť. Ale súčasne, aspoň že tak, keď už ich Seiko nemá v stálej ponuke. Pretože koľko z nás by prišlo o tú príležitosť…

Zdroj: s laskavým svolením monochrome-watches.comZdroj: s láskavým dovolením monochrome-watches.com

Po tretie, minerálne sklíčko. Na Koktejlkách sme na neho zvyknutí. V tejto cene u Seika sme na neho zvyknutí. Rátame s tým. Nič iné, než vypuklý Hardlex by som skutočne nečakala. A čokoľvek iné by ma priviedlo do rozpakov, či sa stále bavíme o Koktejlkách. Ale možno by som bola – napríklad pri tých limitkách – v príjemných rozpakoch rada…

3 veci, ktoré neprestanem milovať

Po prvé, tie číselníky. Ach tie Seiko číselníky. Viem, že v poslednej dobe sa mnoho ďalších značiek aj strednej triedy snaží o zaujímavé, štruktúrované číselníky a dosť možno to môžeme nazvať trendom. Ale dosť možno nie všetky z nich obstoja v teste časom a omrzia sa.

Ale Seiko je na číselníky Majster. Nielen u Koktejliek, ale u nich sa vie vždy náležite vyšantiť. A pritom zostať tak nežný, že hodinky nestratia na elegancii, spoločenskej noblese. Nikdy celkom triezve, ale nikdy spité pod obraz. A toho sa podľa mňa nikdy nenabažíme.

Zdroj: s laskavým svolením monochrome-watches.comZdroj: s láskavým dovolením monochrome-watches.com

Po druhé, ja tie príbehy Seiku vždy zožeriem aj s navijákom. Je jedno, či sú to modely s číselníkmi inšpirované Ginzou, konopným listom, japonskými záhradami, proste ten príbeh je súčasť kúzla.

Hodinky Seiko Cocktail Time dobývajú svet
23.8.2018 - Vojtěch Pospíšil
Hodinky Seiko Cocktail Time dobývajú svet

Veď si to zoberte. Niekto by povedal: červené hodinky s priehľadom na strojček. Seiko? Skeletonizovaný číselník predstavuje vlnky rozprestierajúce sa na povrchu koktejlov, vychádzajúce zo srdca hodiniek. Alebo tu: Kým jeden je svetlý a jasný, druhý má karmínový odtieň, zobrazujúci rôzne vizuálne dimenzie pulzujúcej Ginzy…

Zdroj: monochrome-watches.comZdroj: monochrome-watches.com

Po tretie, že ma Seiko neprestáva prekvapovať. Nikdy neviete, čo príde. Viete, že niečo príde a veľmi často to stojí fakt za to. Ale nikdy neviete čo a kedy. Koktejliek sme videli už mnoho, štruktúr sme videli mnoho. Drinkov sme ochutnali veľa. Ale zasa prišlo niečo nové.

Idem si dať koktejl. Čo vy?

Mohlo by vás ďalej zaujímať:

Seiko Cocktail Time 2020: nové drinky, veľkosť a barové poháre
5.1.2021 - Agáta Vřeská
Seiko Cocktail Time 2020: nové drinky, veľkosť a barové poháre

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre