» Blog » Seiko

Seiko LX line: Lux(us) športového radu Prospex

Tagy: Predstavenie | Seiko | Pánske | Klasické | Tradičné

Agáta Vřeská | 18.11.2019 | 7 MIN

Keď Seiko predstavilo na BaselWorlde 2019 úplne novú kolekciu Seiko Prospex LX line, bolo jasné, že nepôjde o krok vedľa, ale smerom nahor. Všetko od dizajnu, materiálov až po pohon je totiž posunuté o poriadny kus vyššie, než by sa u športového radu Prospex asi čakalo. Tým najväčším prekvapením bolo použitie Spring Drive, technológie, ktorá dostala priezvisko "tichá revolúcia".

Spring Drive už Seiko použilo pri niektorých svojich Prospex modeloch. Mohlo by sa zdať, že sa tak táto technológia, ktorú si Seiko strážilo pre svoje prémiové značky Grand Seiko či Credor, konečne objavila aj na "obyčajnom" Seiku. Seiko tým však skôr reagovalo na záujem zákazníkov, ktorí prahli po športových kvalitách Prospexov a zároveň luxusnejšom vzhľade a pohone Spring Drive. To platí aj pre LX line. Seiko v júli 2019 otvorilo svoj nový butik na Ginze zameriavajúci sa výhradne na Prospex, a aj keď teda Spring Drive nájdeme aj v bežnom rade Seika, stále je vo svete určený len pre vybrané obchody. Ako by povedali markeťáci v Seiku: charakter športového radu zostal, ale vývoj sa nezastavil... Samotná kolekcia Prospex LX line, v ktorej bol použitý kaliber 5R Spring Drive, ma ale zaujala natoľko, že som sa na ňu musela pozrieť bližšie.

Do kolekcie Prospex LX line spadajú tri modely, každý navyše v "black edícii", pre tri prostredia Zeme: Land, Sea a Sky. Všetky majú jednotný dizajn puzdra, rovnaký priemer, rovnaký pohon. Ale každý je prispôsobený svojmu účelu: Land má GMT stupnicu a kompas pre orientáciu, Sea minútovú lunetu a vodotesnosť 300M, model Sky ponúka zobraznie času až v troch časových pásmach. Všetky modely sú ukážkou športového ducha radu Prospex, ale Seiko im nadelilo veľa jedinečností a povýšilo smerom k svojim luxusnejším značkám.

Dobrý dizajn rozoznáte aj z piatich metrov

Tvrdí Ken Okuyama, muž, ktorého prvé hodinky boli Seiko5. Slávny japonský dizajnér, ktorý pracoval pre General Motors, Porche alebo Pininfarina, kde sa podieľal na dizajne Ferrari Enzo či Maserati Quattroporte. Spojený je ale tiež s vlakmi Shinkansen a teraz už, v neposlednom rade, s hodinkami Seiko Prospex LX line.

To on navrhol vzhľad jednotlivým modelom a inšpiroval sa legendárnymi Seiko Professional Diver 300M Hi-Beat z roku 1968. Jeho osobitý dizájnérsky štýl a kreativita priniesli modernosť bez toho, aby zašlapala pôvodné tvary. Ako povedal sám Okuyama, jeho "cieľom bolo vziať jedinečnú históriu a integritu, ktorú Seiko v športových hodinkách naprieč dekádami vybudovalo a priviesť ich k životu v dizajne, ktorý má jednoduchosť, harmóniu, silu a prítomnosť. Prospex LX line je skutočné Seiko s hlbokým pocitom prítomnosti".

Puzdrá sú vyrobené z titánu (ktorý Seiko pri potápačských hodinkách použilo kedysi ako prvé na svete), so super-hard povrchovou úpravou. Všetky LX sú robustné, dobre čitateľné a žiarivé. eď vlastne názov kolekcie LX line bol inšpirovaný latinským slovom pre svetlo, lux. Má tak ľahko upozorňovať na dokonalé odlesky na všetkých širokých plochách týchto hodiniek. A tým sa dostávame k ďalšej nečakanej výnimočnosti, na ktorú sme skôr zvyknutí pri Grand Seiko alebo limitovaných edíciách. Povrch hodiniek je leštený technikou zaratsu, vďaka ktorej pripomína zrkadlo. Lesk je docielený ručným brúsením každého kúska oproti pohyblivému kotúču v presnom uhle. A túto náročnú metódu môžu vykonávať iba tí najlepší z najlepších, ktorých zaučenie trvá aj niekoľko rokov.

Každý model má navyše svoju "temnú" verziu. Čierna farba bola vybraná úplne zámerne, i keď sa ňou do istej miery upozaďuje funkčnosť a čitateľnosť hodiniek. Pre Japonsko je ale táto farba otázkou silnej spirituality a má ukazovať tie najlepšie materiály - čierna ionizovaná povrchová úprava titánového puzdra, čierna keramika, čierna koža. Aj tu chcelo Seiko ukázať to najlepšie zo svojho arzenálu.

Seiko Prospex LX line Black Edition

Seiko Prospex LX line Black Edition

Výnimočnosť LX line

Mohlo by sa zdať, že Seiko Prospex LX line je len o briliantovom lesku, svetovo známom mene dizajnéra a veľkej reklame. Ale ako sme pri radoch Prospex zvyknutí, Seiku vzhľadu nepodriaďuje praktickosť ani účelnosť. Naopak, snaží sa o harmóniu a top kvalitu materiálov dopĺňa navše výnimočným kalibrom. Áno, už spomenutým Spring Drive. Neskúsené oko by si Spring Drive mohlo spliesť s klasickým mechanickým strojčekom  - zostalo hnacie pero i rotor a márne by ste hľadali batériu. Ale rovnako márne by sta hľadali aj zotrvačku a krokové ústrojenstvo. To Seiko nahradilo svojim tri-synchrónnym regulátorom. Ten reguluje tri sily - kinetickú, elektrickú a elektromagnetickú. Navyše na základe frekvencie, ktorú udáva quartz. Vďaka tomu je dosiahnutá presnosť quartzových hodiniek, ale zachovaná krása mechanického súkolia.

Prvá myšlienka na Spring Drive vznikla už na konci 70-tych rokov minulého storočia. V roku 1997 Seiko predstavilo prvý kaliber, ale až v roku 1999 uviedlo Seiko prvý funkčný prototyp s týmto kalibrom v limitovanej edícii. A až v roku 2005 bol na svetovej výstave slávnostne predstavený Spring Drive so samonáťahom, ako ho nájdeme v LX line.

Ak by sme chceli fungovanie Spring Drive popísať jednoducho, vyzeralo by to nejako takto: hnacie pero vytvára mechanickú energiu. Tá, rovnako ako pri klasických mechanických hodinkách, rozpohybuje celé súkolie. Vrátane klzného kola s permanentným magnetom, ktoré je základom tri-synchrónneho regulátora. Klzné kolo využije vlastnosti magnetického poľa a pretvorí časť mechanickej energie na elektrickú. Elektrický prúd je generovaný v cievkach, cez ktoré ide ďalej skrz integrovaný obvod ku quartzu, ktorý sa vďaka tomu, rovnako ako pri bežných quartzových hodinkách, rozkmitá určitou frekvenciou. Na základe tejto frekvencie je potom elektrická energia v presnom množstve vrátená integrovaným obvodom späť do cievok, ktoré, sťa by elektromagnety, pôsobia ako brzda pre klzné kolo. Vďaka tomu sa kolo otáča presne osemkrát za sekundu a brzdí tak celé súkolie.

Hodinky so Spring Drive spoznáte podľa dokonale ladného a pritom tichého pohybu sekundovej ručičky. Tento, nebojím sa povedať dokonalý systém nájdeme v hodinkách Seiko Prospex LX line. Konkrétne kaliber 5R65, ktorý je pridelený modelu Sea, je zložený z 276 komponentov, kaliber 5R66, ktorým disponujú modely Land a Sky, je zložený z 296 komponentov. Oba obsahujú 30 kameňov, rezerva chodu je až 72 hodín a presnosť Spring Drive je +- 1s denne (+-15s za mesiac).

Technické parametre modelov Seiko LX line

Na zemi (Land, SNR033 a SNR035)

Verzia pre zem má titánové puzdro a priemerom 44,8mm a výškou 14,7mm, trojčlánkový titánový ťah, výraznú GMT ručičku v žltej farbe a otočnú lunetu s kompasom, ručičky aj indexy majú luminiscenciu LumiBrite. Všetko je uspôsobené pre potrebu rýchlej a presnej orientácie a čitateľnosti. Okrem ukazovateľa dátumu nájdeme na číselníku tiež ukazovateľ rezervy chodu, ktorá je vďaka strojčeku 5R66 (Spring drive) až 72 hodín. Vodotesnosť je 200M, model má skrutkovacie spodné viečko i korunku a zafírové sklíčko. V čiernej edícii je kovový ťah nahradený čiernym koženým remienkom z teľacej kože, puzdro, luneta i GMT ručička sú taktiež ponorené do čiernej farby.

Seiko Land Prospex

Seiko Prospex Land

V hlbinách (Sea, SNR029 a SNR031)

Verzia pre more je uspôsobená pre hĺbkové potápanie. Ako jediná nemá druhú časovú zónu, samozrejmosťou zato je jednosmerne otočná minutová luneta. Priemer titánového puzdra je 44,8mm, len výška stúpla o milimeter na 15,7mm. Zo všetkých modelov má najčitateľnejší číselník, výrazné a pre potápačské hodinky Seika typické ručičky a indexy s LumiBrite luminiscenciou, ukazovateľ dátumu a rezervy chodu. Vnútri nájdeme strojček 5R65 (Spring Drive s rezervou 72 hodín). Vodotesnosť je 300M, zafírové sklíčko má vnútornú antireflexnú úpravu. Pri čiernej edíciii je remienok prispôsobený vodnému prostrediu a nahradený silikónovým.

Seiko Prospex Sea

Seiko Prospex Sea

V oblakoch (Sky, SNR025 a SNR027)

A konečne verzia Sky, ktorá vďaka GMT červenej ručičke v tvare šípu a obojsmerne otočnej lunete ponúka možnosť zobrazenia času až v troch časových zónach.Modrý číselník ukáže okrem času aj dátum, rezervu chodu, rovnako ako pri verzii Land nájdeme vnútri strojček 5R66 (Spring Drive s rezervou chodu 72 hodín) arovnaké sú aj rozmery 44,8mm priemer puzdra, 14,7mm výška, skrutkovacie spodné viečko, korunka, zafírové sklíčko. V celotitánovej verzii je keramická vložka lunety rozdelená do modročiernej farby pre denný a nočný čas. Vodotesnosť je 100M. Black verzia pôsobí elegantnejšie a remienok je aligátorovej kože.

Seiko Prospex Sky

Seiko Prospex Sky

Grand Prospex?

Seiko Prospex LX line je upokojujúcim spôsobom známy a vzrušujúsim spôsobom nový. Zatiaľ čo na spoľahlivosť, účelnosť a robustnosť sme pri Prospex zvyknutí, kombináciu titánu, zaratsu leštenia, zafírového skla a pohonu Spring Drive by sme hľadali skôr u limitiek alebo Grand Seiko. Rovnako tak cenu, ktorá sa pohybuje od 5100 Euro do 6100 Euro. Seiko sa tohto roku na Prospex naozaj zameralo a ponúkne omnoho luxusnejšie športové hodinky, než sme boli doposiaľ v tomto rade zvyknutí. A ako už bolo spomenuté, túto novinku, LX line, predstavenú na jarnom BaselWorlde 2019, si môžete kúpiť iba vo vybraných butikoch. Napríklad aj na tokijskej Ginze...

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre