» Blog » Seiko

Seiko Presage Classic Series – Presne toto Seiku chýbalo

Tagy: Predstavenie | Seiko | Pánske | Klasické | Tradičné

Agáta Vřeská | 20.3.2024 | 7 MIN

Keď som pred niekoľkými dňami zaregistroval novú kolekciu Seiko Presage s názvom Classic, obával som sa len jednej veci – že pôjde o špeciálnu kolekciu len pre vybrané butiky. Inými slovami, že sa k nám tieto krásne modely nedostanú. Uf. Moje obavy boli zbytočné. Pozdravte sériu Seiko Presage Classic, akú sme v sortimente Presage ešte nemali.

Začnem krátkym prehľadom faktov. Nový rad Classic začína piatimi modelmi. Tri z nich sú klasické trojručičkové hodinky s ukazovateľom dátumu, dva modely ponúkajú otvorené srdce a 24-hodinové zobrazenie.

Všetkých päť však prichádza v novom puzdre, so strojčekmi so 72-hodinovou rezervou chodu, 100-metrovou vodotesnosťou a skutočne krásnymi ciferníkmi, aké v tejto cenovej kategórii dokáže len máloktorá značka, pričom Seiko vedie.

Ciferníky, ako ich pozná Seiko

Áno, ciferníky sú prvá vec, ktorá určite upútala aj vašu pozornosť. Takže to nebudem odkladať. Seiko doslova hovorí o "zložito štruktúrovaných vzoroch zachytávajúcich a odrážajúcich okolité svetlo, čím vytvárajú zvýšený pocit hĺbky a krásy".

Inšpiráciou tu boli prírodné textílie, napríklad hodváb a surová hodvábna priadza. Trojlístky vykazujú trochu inú štruktúru ako vzory otvorených sŕdc, ktoré majú radiálny vzor.

Zakrivenie ciferníkov je výrazné a dodáva im ďalšiu hĺbku. A to nie je všetko. Sú tu niektoré detaily, ktoré ma úplne ohúrili. Všimnite si zakrivenie indexov v hornej časti, ktoré kopíruje zakrivenie ciferníkov. Pekné, však? Zamerajte sa na koniec sekundovej ručičky. Vidíte to? Áno, a to isté sa deje aj s minútovou ručičkou. Jemné zakrivenie, ktoré podčiarkuje povestný zmysel pre detail, pre ktorý máme spoločnosť Seiko radi.

A teraz príbeh. Milujete príbehy, ktoré dokáže rozprávať spoločnosť Seiko? Potom ste na správnom mieste. Pretože spoločnosť Seiko nevytvára svoje ciferníky náhodne. A ani farby si nevyberá náhodne. Svoje technologické znalosti kombinuje s hrdou láskou ku kultúre a histórii. A ak mám byť úprimný, toto bola jedna z prvých vecí, pre ktoré som si Seiko zamiloval a prečo bolo Seiko pred mnohými rokmi mojimi prvými hodinkami.

Ale dosť sentimentu. :) Pre novú kolekciu Classic si spoločnosť Seiko vybrala prírodné textilné materiály pre ich historické využitie a tiež pre ich mäkkosť. Pretože táto kolekcia má byť jemná a elegantná v klasickom zmysle slova.

Všetky farby majú svoje meno.

  • Shiroiro – farba nebielenej prírodnej tkaniny, ktorá inšpirovala dva ciferníky v kolekcii
  • Sensaicha – tlmená zelenohnedá farba, ktorá bola v móde v období Edo
  • Araigaki – bielená farba ovocia kaki, plodu japonského tomelu
  • Sumiiro – sivo-čierna farba, ktorá sa pôvodne používala na odevoch mníchov

Puzdro a náramok

Ešte som nespomenul puzdro, však?

Zámerne. Pretože teraz už máte radi jemnosť ciferníkov a krásne detaily a použité puzdro to len umocní. Priemer je 40,2 mm s hrúbkou 13 mm pri dĺžke 46 mm pre všetky verzie.

Uchá sú podľa vizualizácií pomerne krátke a nenechajte sa zmiasť základnými fotografiami Seiko, kde sa puzdro javí ako hladké. V skutočnosti je jemne kaskádovité od uší až po sklíčko a okrem hornej hrany uší je v leštenej podobe.

Nadväzujúci náramok si berie inšpiráciu zo 70. rokov minulého storočia. A počítajte so mnou... Dva, tri a dva – náramok zo siedmich článkov, ktorý pôsobí veľmi vzdušne, jemne, umne kombinuje brúsené a leštené články.

"Články náramku majú ergonomický tvar so zakrivenou hornou plochou a zmenšením kontaktných bodov okolo zápästia pre pohodlné nosenie a lepšiu estetiku. Krátka dĺžka každého článku zvyšuje pohodlie náramku."

Sklo je dvojito zakrivené, zafírové s vnútornou antireflexnou vrstvou. Všetko na zvýraznenie zakrivenia a krásy štruktúry ciferníka. A aby sa zabezpečila odolnosť proti poškriabaniu aj vynikajúce podmienky na čítanie.

Kaliber 6R5 s rezervou chodu 3 dni

Modely s otvoreným srdcom nesú strojček, ktorý už kolekcia Presage pozná – 6R5J, a osloví najmä tých z vás, ktorí sa radi pozerajú na strojček nielen cez ciferník, ale ocenia aj pulzovanie zotrvačníka na ciferníku.

Čoraz viac oceňujem minimalizmus, a preto sa viac teším na nové trojručičkové hodinky (s ciferníkom s dátumovkou, ktorá by tam možno ani nemala byť).

Použitý strojček s označením 6R55 je relatívne nový. Predstavený bol približne pred rokom a bol určený pre modely King Seiko. V kolekcii Presage ho vidíme po prvýkrát. Spoločnosť Seiko sa spoliehala na rovnaký strojček v prípade potápačských hodiniek Prospex 1965 Heritage SPB451, 453 a 455.

Jedinečná je na ňom deklarovaná rezerva chodu 72 hodín, teda 3 dni. Seiko má na svojich základnejších strojčekoch stále približne 42 hodín, avšak práve vyššia úroveň označená ako 6R sa vždy vyznačovala vyššou rezervou výkonu, zvyčajne 70 hodín. Dosiahnutie plných troch dní sa Seiko z nejakého dôvodu rozhodlo demonštrovať aj na ciferníkoch s týmto kalibrom. Krok, ktorý veľmi nechápem (v ére bežných 80-hodinových rezerv výkonu konkurencie) a ktorý trochu mrzačí taký nádherný ciferník, ktorý si zaslúži maximálnu čistotu.

Ale reakcia Seiko na potrebu (trend?) zákazníkov po dlhšej rezerve chodu je samozrejme namieste. Bohužiaľ, strojček pracuje len s nižšou frekvenciou 3 Hz, teda 21600 polúderov za hodinu. Inak tu nájdeme všetko, čo Seiko robí tak dobre – efektívne obojstranné navíjanie vďaka Magic Lever, hackovanie, ochranu Diashock a použitie Spron 510 pre zotrvačník vlásenky, ako aj antimagnetickú odolnosť 60 Gs.

Deklarovaná presnosť pri bežnej teplote je -15/+25 s za deň. Z hľadiska komplikácií ponúka ukazovateľ dátumu, ktorý sa na modeloch Presage nachádza na 3. hodine (napr. na modeloch Prospex medzi 4. a 5. hodinou).

Strojček je možné vidieť cez priehľadný ciferník a má jemné zdobenie.

Argumenty proti?

Počujem ich. Ako vždy, pri takto známych značkách si trúfame.

Príliš nudné? Áno, konečne, pri Seiko, ak pod pojmom nudné myslíte niečo, čo je vo svojej podstate navrhnuté ako klasické a elegantné. Tento základný štýl vítam.

Príliš malé/príliš veľké? Nikdy sa nezavďačíte všetkým, však? Mohla by tu byť zaujímavá stredná cesta. Dostatočne malé na pohodlné nosenie, dostatočne veľké, aby boli stále dostatočne "mužné".

Príliš drahé? Počkám, kým ich budem mať v ruke. A vy by ste mali tiež.

Zhrnutie a očakávania

Pokiaľ ide o mňa, nové hodinky Seiko Presage Classic predstavujú niečo, čo mi už dlho chýbalo a čo som úprimne nikdy nepochopil, že v súčasnej ponuke Seiko chýba – a to jednoduchú, cenovo dostupnú a pritom prémiovú krásu elegantných a čisto spoločenských hodiniek.

Kolekcia Presage je pomerne široká. Často sa však spolieha na Cocktails, ktoré pre niekoho budú divoké farbou, pre iného zasa nedostačujúce použitím minerálneho skla.

So zafírom sme videli len špeciálne modely s unikátnym japonským umením, ktoré však mali často na bežnú produkciu dosť vysokú cenu a predovšetkým sa zvyčajne rýchlo vypredali. A potom sa pred niekoľkými rokmi objavil model Sharp Edge. Model, ktorý som si veľmi pochvaľoval pre jeho krásne ciferníky, ale predovšetkým pre jeho vysokú úroveň remeselného spracovania. Avšak – ako už názov napovedal, mali ostrejšie črty a prinášali do tohto elegantného radu moderný nádych športovosti.

Modely Classic sú akýmsi mäkším a jemnejším náprotivkom modelov Sharp Edge. A dovolím si tvrdiť, že z viacerých dôvodov.

Po prvé – aj tu vidíme vysokú 100 m vodotesnosť modelu Presage, ktorú pri modeloch na každodenné nosenie musíte oceniť.

Zdroj: fratellowatches.com

Zdroj: fratellowatches.com

Potom je tu opäť vysoko deklarované remeselné spracovanie puzdra aj najmä náramku a silná, naozaj silná snaha o maximálne pohodlie pri nosení, ktorou sa v praxi vyznačovala kolekcia Sharp Edged. Seiko teraz sľubuje, že model Classic sa zameriava práve na dokonalé splynutie so zápästím.

A napokon, samozrejme, aj použitý strojček vyššej triedy a zafírové sklíčko. Áno, cenovka atakuje tridsaťtisíc a my ešte len zhodnotíme, či hodinky stoja za to, keď sa k nám fyzicky dostanú. Ale s rovnako silnou vierou, akú mám v súčasný model Sharp Edged, verím, že nový model Classic je presne to, čo kolekcia Seiko Presage tak veľmi potrebovala.

Rad Seiko Presage Classic – SPB463; SPB465; SPB467

  • Kaliber: 6R55
  • Pohyb: automatický
  • Frekvencia: 21 600 vibrácií za hodinu (6 vibrácií za sekundu)
  • Rezerva chodu: približne 72 hodín (3 dni)
  • Počet kameňov: 24
  • Odolnosť voči magnetizmu: 4 800 A/m
  • Dátum na 3. hodine
  • Puzdro a náramok: oceľ s veľmi tvrdou povrchovou úpravou, motýľové zapínanie
  • Vodotesnosť: 100 metrov
  • Rozmery: 40,2 x 46 x 13 mm
  • Dátum: skrutkovací, priehľadný
  • Sklo: dvojité zakrivené zafírové sklíčko s vnútornou antireflexnou vrstvou
  • Cena: 1080 eur

Seiko Presage Classic Series – SPB469; SPB471

  • Kaliber 6R5J
  • Pohyb: automatický
  • Frekvencia: 21 600 vibrácií za hodinu (6 vibrácií za sekundu)
  • Rezerva chodu: približne 72 hodín (3 dni)
  • Počet kameňov: 24
  • Odolnosť voči magnetizmu: 4 800 A/m
  • Otvorené srdce na pozícii 9 hodín, 24-hodinová stupnica na pozícii 6 hodín
  • Puzdro a náramok: oceľ so super tvrdou povrchovou úpravou, motýľové zapínanie
  • Vodotesnosť: 100 metrov
  • Rozmery: 40,2 x 46 x 13 mm
  • Ciferník: skrutkovací, priehľadný
  • Sklo: dvojité zakrivené zafírové sklíčko s vnútornou antireflexnou vrstvou
  • Cena: 1270 eur
Očakáva sa v lete 2024.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre