» Blog » Seiko

Seiko Cocktail Time 2020: nové drinky, veľkosť a barové poháre

Tagy: Recenzie | Seiko | Klasické | Fashion | Tradičné

Agáta Vřeská | 5.1.2021 | 6 MIN

Seiko Cocktail Time, ktoré sa zaradili do elegantného radu Presage, milujeme pre ich originálny štýl, farby a cenu, za ktorú získate vždy niečo mimoriadne. Aj keď boli pôvodne určené len pre domáci trh, čoskoro dobyli svet a Seiko nás od tej doby nenechá v kľude. Každý rok príde niečo nové. Pre rok 2020 namiešalo päť originálnych drinkov s pozmeneným dizajnom aj veľkosťou.

Tri modely sa zaradia do štandardnej zostavy Cocktail Time: výrazne červené Negroni SRPE41, tmavomodré Old Clock SRPE43 a žiarivo zelené Mojito SRPE45. Ďalšie dva modely sú v limitovanej edícii 5000 kusov: ľadovo modrá Frozen Margarita SRPE49 a v oranžovo-ružových tónoch vyladená Tequila Sunset SRPE47.

V tvare celolešteného puzdra s rovnými krátkymi nožičkami a tenkou lunetou bezpečne rozoznávame Kokteilky. Vnútri opäť tiká in-house automat 4R35, ktorý môžeme sledovať cez priehľadné dienko. Niečo sa ale predsa len zmenilo. Tentokrát sa do dizajnu nových Cocktail Time skrylo viac než len poctivo namiešaný drink.

Seiko Presage Cocktail Time 2020

Seiko Presage Cocktail Time 2020

Nová veľkosť, štruktúra číselníka aj indexy

Je to vôbec prvýkrát za tých desať rokov, čo nás Seiko opíja hodinkami podľa barových drinkov, kedy sa stretávame s arabskými číslicami. Až doteraz sme mohli vidieť fasetované kvapkovité indexy. Keď už sa Seiko do tejto inovácie pustilo, rozhodlo sa tomu dať nejaké barové pozadie. Font arabských číslic je teda údajne inšpirovaný písmom z etikiet starých fliaš, „a font printed on a vintage bottle kept on a shelf.” Ešte nemám dostatočný vek (alebo vôľu), aby som si to mohla na nejakej zo svojich „vintage bottle“ na mojej poličke overiť, ale dizajnovému príbehu Kokteiliek to dodáva na zaujímavosti.

Podobne ako štruktúra číselníka v retro štýle. Je nápadná, neobvyklá a stretávame sa s ňou u Seiko Presage prvýkrát. Pripomína brúsenie na starých barových krištáľových pohároch. Old school glass vyniká o to viac v kombinácii s výraznou farbou každého z modelov.

Vzor na číselníku je inspirováno výbrusy na starých barových skleničkách. Číslice mají font podle etiket starých likérových láhví.

Vzor na číselníku je inšpirovaný výbrusmi na krištáľových barových pohároch. Číslice majú font podľa etikiet starých likérových fliaš.

Spolu s vypuklým sklíčkom a oceľovými ručičkami sa nám tak dostáva zaujímavej hry svetla a farieb. A to k barovému pultu aj Kokteilkám rozhodne patrí. Seiko nezabudlo ani na sekundovú ručičku v podobe barového miešadla. Hodinová a minútová ručička zostali v typickom Dauphine štýle.

Málinko prekvapivá je však nová stratégia, pokiaľ ide o veľkosť puzdra. Pánske Kokteilky sme si zvykli vídať vždy o priemere 40,5 mm (dámske alternatívy potom v 34mm puzdre). Nová pätica sa s priemerom 38,5 mm postavila niekde medzi a Seiko ich pyšne môže vydávať za unisex.

Trochu ako by si nebolo isté, pre koho ich vlastne chce vyrobiť. Ale vo výsledku ide o geniálny ťah. Nie sú ešte príliš malé, aby sa hodili len k obleku, ale rozhodne ani príliš veľké, aby si páni s menším zápästím mali dôvod sťažovať.

Aby neprirodzene trčali popod košeľu, je to posledné, čo u oblekoviek potrebujete. Pravda, u Seiko Presage sa to občas môže prihodiť. Neblaho tomu napomáha vypuklé sklíčko a sem tam aj nejaká tá komplikácia navyše, ktorá zdvihne výšku strojčeka a tým aj celého puzdra. Každému sadne niečo iné, preto v Seiku zrejme hľadali optimálny hraničný bod a našli ho v 38,5 a výške necelých 12 mm.

Limitka s oranžovým nádechem Tequila Sunset bude vypadat úžasně i na dámském zápěstí.

Limitka s oranžovo-ružovým nádychom Tequila Sunset bude vyzerať úžasne aj na dámskom zápästí.

Súčasne si ale prídu na svoje aj dámy. Aj keď už ich v kategórii dámskych hodiniek môžeme považovať za väčšie a u dámskych Presage sme si zvykli na puzdrá o 4 mm menšie, rozhodne budú pre mnohé ženy pohodlne nositeľné. Ostatne, výrazné farby hodiniek ich predurčujú k tomu, aby na seba pútali pozornosť. Tu je efekt zaručený. Zvlášť limitované edície podľa mňa zamotajú nejednej milovníčke mechaník hlavu (nie, už teraz v tom nie ste samy…).

Seiko Presage Cocktail Time Negroni SRPE41J1

Veľmi špecifický odtieň červeného číselníka je inšpirovaný horko-sladkým drinkom Negroni. Podľa legendy vznikol v roku 1919 v talianskej Florencii. Za jeho krásnu červenú farbu môže taliansky bylinkový likér Campari.

Negroni: 1 diel ginu, 1 diel sladkého červeného Vermutu a 1 diel Campari. Podáva sa s plátkom pomaranča a ľadom.

Výraznú farbu Seiko Negroni vyvažuje chladná oceľ a výsledná kombinácia je veľmi príjemná. Pre formálne príležitosti sú snáď až príliš vyzývavé, ale v mnohých ďalších situáciách preukážu svojmu majiteľovi bezchybnú službu. Seiko Negroni je na hladkom koženom remienku tmavohnedej farby s preklápacou sponou.

Seiko Presage Cocktail Time Old Clock SRPE43J1

Starý zatemnený bar, zručný barman skúsene kombinuje ingrediencie pre výsledný dojem aj chuť. Istým pohybom k vám pošle cez pult pohár s omamným mokom krásnej modrej farby. Prihodí čerešničku a v prítmí miestnosti sa zdá, že všetko má výraznú hĺbku.

Rovnako ako reliéf tmavomodrého číselníka Seiko Old Clock. Úprimne, netuším, čo sa do tohto drinku dáva. Snáď je to tajný recept Seika, podobne ako jeho dizajnové umenie, ktorým nás okúzľuje. Kombináciou so striebornými ručičkami a aplikovanými indexmi vznikol veľmi sofistikovaný a harmonický model. Seiko svoje Old Clock umiestnilo na remienok z hladkej kože modrej farby aj prešitia.

Seiko Presage Coctail Time Mojito SRPE45J1

Nezameniteľná chuť aj vôňa mäty sa stali inšpiráciou pre Seiko Mojito. V tomto modeli sa odohráva trochu dizajnová dráma. Už tak výrazný vzor číselníka získava ďalší rozmer v podobe bylinkového odtieňa, umocnený zlatými ručičkami aj indexmi. To všetko v oceľovo striebornom puzdre na koňakovo hnedom remienku. Ale všetka česť dizajnérom v Seiku, pretože výsledok funguje!

Mojito: 4 diely bieleho rumu, 3 diely limetkovej šťavy, trstinový cukor, sóda a čerstvá mäta. Mätu, cukor a limetkovú šťavu rozmelieme vo vyššom pohári. Pridáme sódu, rum a podávame s ľadom a lístkami mäty.

Opticky väčšie arabské číslice v menšom puzdre a vypuklé Hardlex sklíčko podtrháva retro dojem Kokteiliek. Temperamentný farebný štýl hodiniek sa výborne hodí k latinskoamerickému mojitu a výsledný dojem pri vhodne zvolenom outfite rozhodne nesklame.

Seiko Presage Cocktail Time Limited Edition Tequila Sunset SRPE47J1

Zatiaľ čo modely v základnej zostave majú síce výrazné, ale tlmené odtiene, limitky nesú svetlé a svieže farby. Rovnako ako typické letné drinky, podľa ktorých získali meno aj zafarbenie. Prvou z nich je Tequila Sunset. Ružovo-oranžový odtieň sa u hodiniek len tak nevidí.

Tequila Sunset: 3 diely Tequily, 1 diel černicového brandy, 6 dielov pomarančového džúsu. Džús s tequilou a ľadom pretrepeme v šejkre, nalejeme do pohára a opatrne pridáme černicovú brandy. Podávame s ľadom a plátkom pomaranča.

Vytvoriť podobné zafarbenie ako pri západe slnka iste nebolo ľahké. S lúčovým efektom číselníka si ale rozumie. Originálnu edíciu Seiko limitovalo 5000 kusmi pre celý svet. Zostali všetky parametre, vrátane automatického strojčeka s 41hodinovou rezervou, priehľadného dienka a signovanej korunky. Limitka je ale na oceľovom náramku typu mesh a v špeciálnom boxe nájdeme tiež kožený remienok tmavohnedej farby. Remienky majú rýchloupínací systém quick release, takže výmena je bezproblémová.

Seiko Presage Cocktail Time Limited Edition Frozen Margarita SRPE49J1

Exotický odtieň Frozen Blue Margarity sa preniesol aj do limitovanej edície Kokteiliek. Svetlo modrá je naozaj ľadová, zvlášť na oceľovom náramku, ale príjemná. Zrejme sa nestanú každodennými hodinkami, ale kamkoľvek ich vezmete, vzbudia zaslúženú pozornosť.

Frozen Blue Margarita: 4 diely tequily, 2 diely curaçao, 2,5 dielu limetkovej šťavy, 2-4 diely agávového sirupu, ľad. V šejkre dobre premiešame, podávame v pohári s hranou ozdobenou limetkovou šťavou a soľou, s plátkom limetky.

Limitka je číslovaná na dienku hodiniek. Špeciálna je tiež krabička, v ktorej sú tieto Presage dodávané. A rovnako ako Tequila Sunset, aj Frozen Margarita je na oceľovom mesh náramku a koženom remienku, tentokrát modrej farby a prešitia.

Seiko Cocktail Time. Pre svoje nezameniteľné a často veľmi unikátne číselníky sa stali vyhľadávanými modelmi. Ich príbeh sa začal písať v roku 2010, kedy Seiko predstavilo niekoľko modelov inšpirovaných podľa barových kokteilov pre japonský trh. Záujem, ktorý na seba strhli, viedol Seiko k tomu, že svoje Kokteilky zaradilo do celosvetovej produkcie. Dnes patria do modelového radu Seiko Presage a ani po desiatich rokoch ich popularita neslabne... Viac sa o ich zrode môžete dozvedieť v článku Seiko Cocktail Time dobývajú svet.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre