» Blog » Seiko

Seiko Presage Style60's – Predstavenie retro kolekcie

Tagy: Predstavenie | Seiko | Pánske | Klasické | Retro | Tradičné

Agáta Vřeská | 19.5.2021 | 6 MIN

Seiko sa vracia do 60. rokov. Nová kolekcia Style60‘s si berie inšpiráciu zo slávneho Crown Chronograph, ale bez chronografu. Zdravý pomer vintage a moderny patrí medzi hlavné prednosti všetkých modelov.

Historické pozadie

Seiko privádza k životu svoje historické modely často. Možno dokonca častejšie, než je zdravé. V poslednej dobe začalo naviac rozlišovať medzi Modern Reinterpretation a Re-creation. Pri modernej reinterpretácii si berie len inšpiráciu z historických kúskov, ale pretavuje ich do modernej podoby. Pri znovuvzkriesených modeloch sa naopak snaží čo nejvernejšie zachytiť historickú podobu predlohy.

V prípade novej linky Style60 sa nesnaží iba balansovať medzi retro a moderným štýlom, ale aj medzi elegantným a športovým. Všetky modely sú totiž inšpirované chronografom z roku 1964, ale zaradené do radu Presage, kde sme zvyknutí na eleganciu a skôr spoločenské modely.

Predlohou kolekcie Style60 je model Seiko Crown Chronograph, prvé náramkové japonské hodinky s chronografom, ktoré Seiko predstavilo v roku 1964. Išlo o dokonalé načasovanie, keďže Tokio hostilo Olympijské hry a Seiko bolo oficiálnou časomierou.

Seiko Crown Chronograph z roku 1964, první japonský chronograf náramkových hodinekSeiko Crown Chronograph z roku 1964, prvý japonský chronograf náramkových hodiniek

Crown Chronograph bol jedinečný model, nielen pre svoje japonské prvenstvo. Chronograf s ručným náťahom mal kaliber 5719 so stĺpcovým kolesom a bežal na vysokej frekvencii 5,5 Hz. Dizajn bol pomerne jednoduchý a ovládanie stopiek bolo zaistené iba jediným tlačidlom na druhej hodine. Významným dizajnovým prvkom bola otočná luneta so stupnicou.

Dizajnové oživenie Seiko Crown Chronograph sme videli už v Prestige Line v roku 2020, kedy Seiko uviedlo tri modely v limitovanej edícii 1964 kusov. Zostala otočná luneta, ale komplikácia stopiek zmizla. Aj cez športové prvky spadajú Seiko Prestige Line do radu Presage a snáď to bol práve veľký záujem o tieto limitky, ktorý Seiko popostrčil k opätovnému návratu do 60. rokov.

Seiko Presage Prestige Line 2020 Limited Edition 1964pcsSeiko Presage Prestige Line 2020 Limited Edition 1964pcs

Alebo skrátka súčasná politika Seika. Tak či onak, nová kolekcia Style 60‘s sa znovu vracia k mechanickému chronografu z roku 1964, opäť bez stopiek a opäť v rade Presage, kde sa snaží vyvážiť športovú povahu pôvodných chronografov s eleganciou spoločenských hodiniek.

V ponuke je celkom 7 modelov. Štyri s dátumovkou a tri s open heart na číselníku. A je to vôbec prvýkrát, kedy sa v rade Presage stretneme s modelmi na NATO remienku…

Seiko Presage Style60 Open Heart

Seiko Presage Open Heart Style60‘s sa ponúka v troch variantoch. Prvý model SSA423J1 má biely číselník (aj keď na promo fotkách od Seika to pôsobí viac béžovo, živé fotky smerujú skôr k slonovinovo bielej) so striebornými ručičkami a indexmi na oceľovom oyster náramku. Variant SSA425J1 má čierny číselník a konečne SSA426J1 v bronzovom odtieni puzdra aj ručičiek sa nosí na NATO hnedom remienku.

Puzdro dostalo moderné rozmery 40,8 × 47 × 12,8 mm. Čo sa musí Seiku nechať je to, ako si pohralo so spracovaním. Veľmi pekne tu kombinuje brúsené a leštené hrany a výsledok je v tomto ohľade podarený.

Úzka luneta s jednoduchou 60minútovou stupnicou je tentokrát pevná, bez vrúbkovania. Sklíčko je bohužiaľ iba Hardlexové, zato vypuklé, čo podtrhuje celkový retro nádych hodiniek.

To, čo vidíme cez open heart na číselníku, je zotrvačník strojčeka 4R39. Strojček môžeme sledovať aj cez priehľadné dienko. Beží na 3 Hz frekvencii, teda 21 600 polokmitov za hodinu. Z komplikácií ponúka ručný náťah, hacking a tiež 24h ukazovateľ.

Práve zaujímavé usporiadanie open heart a 24h subčíselníka upúta zrejme značnú časť pozornosti. Ako by práve subčíselník poodkrýval srdce strojčeka, ako pri domových dverách, keď odkryjete kryt kukátka a pozriete sa, kto stojí za dverami.

Ide o základnú úroveň strojčekov od Seika, preto neprekvapí rezerva chodu 41 hodín a takmer nulové zdobenie. Súčasne sú to ale spoľahlivé kalibre, s ktorými sa v rade Presage stretávame často, a umožňujú dosiahnuť dostupné ceny.

Aj keď s tou cenou to asi bude diskutabilné. Bežne 4R strojčeky môžete mať za polovicu ceny a nepochybujem, že to bude novej edícii 60‘s vyčítané. Len pre porovnanie, v kolekcii Cocktail Time nájdeme modely s open heart v cene okolo 500 eur. Sú ale na koži, bez 24h ukazovateľa.

V celkovej produkcii Seika Presage sa teda zdá, že cena je nastavená relatívne triezvo. Čo ma ale trochu zdvíha zo stoličky, je nylonový remienok pri verzii s povrchovou úpravou SSA426J1.

NATO remienky sú skvelé, o tom žiadna. Pri Päťkách, alebo iných športových modeloch. Alebo ako ideálny variant na letné nosenie. Ale Seiko sa rozhodlo svoje modely Style 60‘s poňať elegantne, zaradiť ich do radu Presage. A tomu najluxusnejšie vyzerajúcemu modelu oblečie nylon?

Nie, že by sa k tomu tá hnedá nehodila. K bronzu pasuje perfektne. Ale ako prvú voľbu by som videla jednoznačne kožu. Od Seika to bol však údajne vyložene zámer, lebo sa snažilo o to viac navodiť vintage nádych 60. rokov. A v tomto prípade aj ponúkať všetky modely za rovnakú cenu – oceľový náramok je vyvážený cenou povrchovej medenej úpravy od Seika.

Vymeniť remienok je ale to najmenšie a dokonca aj na tom NATO je to stále za mňa najzaujímavejší model z tejto open heart Style60‘s trojice.

Seiko Presage Style60

Osobne sa omnoho viac prikláňam k variantu bez open heart. Inokedy by tomu snáď bolo práve naopak, ale v tomto prípade sú modely iba s dátumovkou skrátka vyváženejšie. A dokonca aj bez dátumovky by som si dokázala tieto športovo-elegantné modely v neprehnanom vintage štýle  predstaviť.

Puzdro je pre celú kolekciu rovnaké. Aj tu je teda priemer 40,8 mm. Nožičky sú mierne skosené a hodinky by vďaka tomu mali lepšie sedieť na zápästí.

Dizajnová inšpirácia Crown Chronograph je tu omnoho viac hmatateľná. Čistotu trojručičkového číselníka narušuje iba spomínaná dátumovka, pekne orámovaná vo farbe indexov. Dauphine ručičky nesú LumiBrite, v niektorých prípadoch dokonca v nažltnutom odtieni, aby navodila historický pocit patiny.

To platí aj pre sklíčko. Opäť ale len minerálne, vypuklé, ktoré však zaujímavo skresľuje pohľad na číselník z určitých uhlov. Vnútri hodiniek nájdeme základný strojček Seika 4R35 na ktorý nechýba priehľad cez dienko.

Kolekcia potom zahŕňa štyri základné modely líšiace sa farbou číselníka a vložky lunety. SRPG03J1 so slonovinovo bielym číselníkom a čiernou lunetou, SRPG05J1 s modrým číselníkom a lunetou, no a konečne SRPG07J1 v zaujímavom odtieni khaki zelenej pre číselník a lunetu. Štvrtý model pod označením SRPG09J1 je ako jediný na športovejšom NATO remienku čiernej farby, rovnako ako číselník a luneta.

Záverečné alebo možno len prvé myšlienky

Nemôžem sa ubrániť miernym rozpakom. Mohlo by sa zdať, že najťažšie bude ustriehnuť práve to vyváženie elegancie so športovým štýlom predlohy. Ale to sa Seiku podarilo celkom bez problémov.

Ani očividná charizma sa im nedá uprieť. Vintage style je veľmi príjemný, dodáva hodinkám pocit serióznosti a potrebnú zaujímavosť. Vizuálny odkaz na slávny historický model doplňuje príbeh v pozadí.

Je dobre, že Seiko nezvolilo zbytočnú robustnosť, ktorá by mohla retro štýl hodiniek zbytočne zabiť, súčasne sa ale nejedná ani o úplne malé hodinky.

Nepochybujem, že si hodinky nájdu svojich priaznivcov, ktorí napríklad minulý rok pokukovali práve po Prestige Line oslavujúcej Crown Chronograph, ale na ktorých sa kvôli limitke nedostalo. Všetky modely z novej Style60's budú v bežnej kolekcii, takže získať nejaký do zbierky nebude problém.

Napriek tomu ma tieto retro modely nechali v pomerne chladnom bode. Snáď že v tejto cenovej kategórii už máte značné možnosti a vyberať je naozaj z čoho. Style60 totiž bohužiaľ sklamáva v použitom kalibri, snáď aj mineráli, ale predovšetkým asi v absencii nejakej drobnosti, ktorá by hodinkám dodala iskru.

Trochu to zachraňujú menej obvyklé farby a neošúchaný štýl. A nemožno nepriznať, že čím viac sa s nimi budete zoznamovať, čím viac času im venujete, tým viac sa vám dostanú pod kožu. Ale to si nechajme až na osobné stretnutie. Očakávame ich v polovici leta 2021.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre