» Blog » Seiko

Seiko King Turtle: očakávaný upgrade kultových korytnačiek 

Tagy: Predstavenie | Seiko | Pánske | Klasické | Potápačské

Agáta Vřeská | 5.1.2021 | 6 MIN

Ešte než sa o nich stačilo niečo napísať, stihol im fanklub dať kráľovskú prezývku. Seiko Prospex King Turtle dostali upgrade, o ktorý fanúšikovia dlho prosili, napriek tomu, keď je konečne tu, rozdelil priaznivcov na dve skupiny. Jednu, ktorá ich víta so všetkým, a druhú, ktorá nemôže prekúsnuť cenu, ktorú si úpravy vyžiadali. Čo je u korytnačiek nové, a aké pravdivé je to s tou „prestrelenou“ cenovkou?

Čo zostalo?

Zmeny, ktorých sa Seiko korytnačky dočkali sú skôr estetické a pridali modelom predovšetkým na atraktívnosti a môžeme povedať aj odolnosti z dlhodobejšieho merítka. To hlavné z genetickej výbavy obľúbených morských plazov ale zostalo. Stále sa bavíme o obdivovaných a hlavne solídne stavaných potápkach, ktorým pod škrupinou beží pôvodný in-house strojček 4R36 s day-date komplikáciou. Troj hertzový ťahúň je známy svojou spoľahlivosťou a dokáže bežať s odchýlkou nejakých 10 sekúnd denne, aj keď udávané hodnoty sú samozrejme vyššie.

Zachované boli aj rozmery, vrátane 45mm puzdra s výškou 13,2 mm a dĺžkou „lug to lug“ 47,7 mm, čo z nich vždy dokázalo vytvoriť hodinky, ktoré sú pri nosení pocitovo menšie a veľmi pohodlné. Nič sa nezmenilo ani na milovanom korytnačom vzhľade, vrátane jedinečne tvarovaného puzdra s korunkou na štvrtej pozícii a šrobovacím dienkom s „Big wave“ Prospex vlnou. Seiko neriskovalo ani so zmenou ručičiek či indexov a nechýba ani poriadna dávka vlastnej luminiscencie LumiBrite.

Korunka zůstala bohužel bez signování, jinak ale nic nechybí

Korunka zostala bohužiaľ bez signovania, inak ale nič nechýba

Zafírové sklíčko

Poďme teda na to, čo sa vlastne zmenilo. Prvou zmenou, ktorá si vyžiadala kontroverzné poznámky, je zafírové sklíčko, ktoré nahradilo pôvodný Hardlex. Ten je sám o sebe predmetom dlhých debát, či ide vlastne o obyčajný minerál alebo je to niečo „lepšie“. Osobne s ním mám skvelú skúsenosť, avšak úplnú imunitu voči budúcim škriabančekom tiež nečakám.

Súhlasiť musím aj s dobrou čitateľnosťou a čistotou, zafír si zvyčajne vyžiada aspoň jednostranný antireflex, vnútornému sa dostalo aj King Turtle. Čo sa mu nedá uprieť je samozrejme jeho tvrdosť a odolnosť voči škriabancom. Z dlhodobého hľadiska je zafír jednoznačne dobrou investíciou a mnohí majitelia regulárnych korytnačiek si ich takto postprodukčne vytunili. Dá sa teda pochopiť, prečo práve po zafíre už v základe sa toľko volalo.

Čo sme asi nečakali, je pretiahnutý kyklop cez celý day-date. Druhá novinka, a opäť hneď s otáznikom. Možno šošovku privítate ako praktickú, pre čitateľnosť, zaujímavú, dodáva to „iný look“. Alebo sa dosť možno sami riadite k početnej skupine, ktorá nemôže kyklopy vystáť, a je jedno, či sú na korytnačkách, monsteroch alebo rolexkách. Avšak – King Turtle ich dostali do vienka, a osobne sa radím medzi prvú skupinu, ktorá by sa síce bez lupy zaobišla, ale po chvíli strávenej s novými korytnačkami je to vlastne príjemná súčasť integrity kráľovských potápiek.

Luneta s keramikou

Upokojujúci zvuk cvakajúcej lunety je nutnosťou, bez ktorého by sme sa my seikoholici nezaobišli. Túto hypnotickú časť nám naviac po novom Seiko vylepšilo. Detailistom istotne neuniklo iné drážkovanie lunety. Je drsnejšie, lepšie sa s ním manipuluje a verím, že aj dizajnoví konzervatívci ho uznajú ako pocitovo prepracovanejšie než doposiaľ.

Vložke je nově keramická a luneta má drsnější drážkování; Foto: s laskavým svolením aBlogtoWatch.com

Vložka je novo keramická a luneta má drsnejšie drážkovanie; Foto: s láskavým povolením aBlogtoWatch.com

Tou podstatnejšou zmenou (a po zafíre druhou hlavnou) je keramická vložka lunety. Tá nahradila hliníkovú a dá sa to poznať na prvý pohľad. Jednoznačné plus či už ide o vzhľadovú atraktívnosť alebo praktickú stránku veci. Keramická vložka vyzerá fantasticky, lesklo, hladko, z dlhodobého hľadiska je samozrejme odolnejšia než ľahko poškriabateľný hliník. A hlavne – aj po tomto bolo počuť volanie, že „by to bolo fajn“. Tak tu to je, a rozhodne to fajn je.

Číselníky z Oak Royal

Najviditeľnejšou novinkou je štruktúra samotného číselníka. Seiko predstavilo tri modely King Turtle (a ďalšie budú zrejme pribúdať): s čiernym číselníkom na oceľovom náramku, zeleným číselníkom na gume a „vlnkovým“ modrým číselníkom na čiernej gume.

Posledný menovaný spadá do série „Save the ocean Great White Shark“, sledovať tak môžeme rovnaký motív vrátane plutvičiek, oproti základným korytnačkám má žlto sfarbenú lumi a zlatavú potápačskú stupnicu na tmavo modrej keramickej lunete.

Oblíbená série Save the Ocean dostala své King Turtle

Obľúbená séria Save the Ocean dostala svoje King Turtle

Čierny model je pomerne utilitárny, ale oživuje ho zlatá sekundovka a Diver´s označenie. To hlavné spočíva v štruktúre číselníka, ktorá je štvorcová. Nie náhodou je v súvislosti s ňou spomínaný Audemars Piguet a jeho Grande alebo Mega Tapisserie.  Podobný motív nájdeme aj u iných značiek, a Seiko si ho tiež v poslednej dobe obľúbilo. King Turtle nie sú rozhodne jediné.

Veľkou novinkou sú číselníky čierneho a zeleného modelu, ktoré dostali 3D vaflovú štruktúru.

Zlatý detail vteřinovky v kontrastu s černým číselníkem vypadá perfektně

Zlatý detail sekundovky v kontraste s čiernym číselníkom vyzerá perfektne

Tú istú „tapisériu“ nájdeme tiež u atraktívneho zeleného khaki modelu, subjektívne najzaujímavejšieho z celej trojky. Zelenkavú farbu dostal aj chapter ring, v kontraste s čiernou keramikou v lunete a zlatými detailmi ide o dobre vymyslené hodinky.

3D tapiserie je zvláště u zeleného modelu fantastická; Foto: s laskavým svolením Used with permission from aBlogtoWatch.com

3D tapiséria je zvlášť u zeleného modelu fantastická; Foto: s láskavým dovolením aBlogtoWatch.com

A cena?

To dôležité bolo povedané, nezostáva, než sa dotknúť nepríjemnej témy „king price“. U korytnačiek sme si zvykli, že ide o veľmi dostupné potápky, ktoré vydržia veľa. Nielen pre ISO 6425 ich bez obáv môžeme vziať na „office diving“, ale aj do skutočných hlbín. Záleží model od modelu, bežne sú korytnačky za nejakých 400-500 eur, a za dané peniaze dostávame skutočne mnoho.

Upgrade si vyžiadal zvýšenie o niekoľko desiatok eur (640 eur na gume, 680 eur na oceli) a King Turtle tak sú na pol ceste od základných korytnačiek a potápiek strednej priečky akými sú napríklad Sumo. S novými korytnačkami neprichádza len materiálový posun v podobe zafíru a keramiky, ide aj o celkový „fancy“ dojem, ktorý je rozhodne poznať a King Turtle vyzerajú aj na viac, než by mohla cena prezradiť.

Keramická luneta vyzerá fantasticky! A rovnako ako zafírové sklo je aj praktická. Moderný upgrade má rozhodne zmysel; stále sú to korytnačky do akcie, len vyzerajú ešte lepšie.

Že by korytnačke kráľovskej slušal vyšší kaliber? Iste, 6R namiesto 4R by potešil, ale to už by sme mali úplne iné hodinky, asi by sa nám zdvihlo puzdro a tiež cena – neviem, ako inak by Seiko mohlo spravodlivo nastaviť cenovú politiku pre svoje vyššie modely…

Cena je vždy trochu diskutabilná a každá zmena (zvlášť u tak kultového modelu!) si vyžiada odlišné pohľady. Za mňa sú obe korytnačie úrovne férové, pokiaľ viete, čo od svojho morského úlovku čakáte. King si totiž svojich majiteľov bude hľadať u nadšencov do detailov, lepších materiálov a zaujímavo stavaných číselníkov, čo 3D štruktúra aj Shark verzia rozhodne sú. Záleží teda na každom, či pridaná hodnota je adekvátne zaplatená.

King Turtle jsou ořád potápky pro skutečnou akci, jen teď vypadají ještě líp

King Turtle sú stále potápky pre skutočnú akciu, len teraz vyzerajú ešte lepšie

King Samurai

Rovnakého šľachtického povýšenia sa dostalo aj Samurajom. Seiko Prospex King Samurai má taktiež zafír, kyklopa na dátumovke, štvorcovú štruktúru číselníka a keramickú vložku lunety. Teda rovnaký mix vylepšený ako King Korytnačky a budú aj v podobnej cenovej hladine. Dostupný bude v dvoch prevedeniach, s čiernym číselníkom na oceľovom náramku (ref. SRPE35) a s (fakt podareným) bielym na čiernom gumenom remienku (ref. SRPE37).

Stejného upgradu jako King Turtle se dočkaly i King Samurai

Rovnakého upgradu ako King Turtle sa dočkal aj King Samurai

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre