» Blog » Seiko

Seiko Prospex Land Solar SSC911 Speedtimer recenzia – Väčší brat v novom kabáte

Tagy: Recenzie | Seiko | Pánske | Klasické

Jakub Pitucha | 6.4.2023 | 5 MIN

Keď pred viac než dvoma rokmi prišlo Seiko s novými speedtimermi na solárny pohon, spôsobilo úplný „boom“ v hodinkovom svete a jeho „panda“ model s čiernymi subciferníkmi na bielom pozadí sme mohli vidieť takmer všade. A nedávno tento hit znova oživilo, keď vyšlo v ústrety tým, pre ktorých bolo 39 milimetrov málo a prinieslo nový, trošku upravený 41mm variant Seiko Speedtimer SSC911, na ktorý sa pozrieme v dnešnej recenzii.

41 – zásah do čierneho!

Čím iným by sme mali začať než najznateľnejšou zmenou, ktorú Seiko na svojich solárnych speedtimeroch urobilo… Nové SSC911 (a farebné verzie Pepsi SSC913 a Cola SSC915) porástli o 2,4 mm na šírku (teda z pôvodných 39 na 41,4 mm), ale iba o 0,4 na dĺžku. Na výšku si zachovali príjemných 13 mm.

Týmito rozmermi Seiko posunulo svoj model trochu bližšie mainstreamu, kde je veľkosť 41 mm považovaná za zlatý stred. Hodinky si tak podľa môjho názoru nájdu mnoho ďalších priaznivcov, ktorí si príliš nepotrpia na menšie hodinky.

U rozmerov ešte chvíľku zostanem, je totiž dôležité spomenúť ďalšiu zmenu, ktorú u SSC911 nájdeme, a to je rozteč nožičiek. Tá po novom činí nezvyklých 21 mm, neštandardná veľkosť, ktorá nám hľadanie nových náramkov či remienkov trochu kompikuje. A že by sa to hodilo. Po mojej minulej recenzii na Hamilton Pan Europ si vravím, že by podobný kožený rallye remienok, či už v čiernej alebo hnedej farbe, sadol na Speedtimery ako uliaty.

Hamilton Pan-Europ Black & Gold recenzia – Oživenie takmer zabudnutej legendy
21.3.2023 - Jakub Pitucha
Hamilton Pan-Europ Black & Gold recenzia – Oživenie takmer zabudnutej legendy

Spracovanie

Tým ale nechcem náramok SSC911 nijak haniť ani kritizovať, podľa môjho názoru je veľmi kvalitne spracovaný. Čo sa týka presných rozmerov, z pôvodných 21 mm sa postupne zužuje až k 18 mm. Pýši sa plnými článkami aj koncovkami a výbornou preklápacou sponou, ktorú zdobí decentný gravírovaný nápis „SEIKO“.

Náramok je rovnako ako puzdro hodiniek z vrchnej strany brúsený, z bočnej strany leštený a vyrobený z nerezovej ocele. Na ruke pôsobí veľmi príjemne a myslím si, že k celkovému vzhľadu hodiniek krásne ladí. Jediná vec, čo ma na náramku naozaj mrzí je absencia prepracovanejšej mikroregulácie – podľa môjho názoru by sa ju Seiko v tejto cenovej relácii nemuselo báť do modelu zakomponovať. Takto máme len jednu dierku k dobru, a to nemusí vždy stačiť.

Luneta s tachymetrickou stupnicou je oproti pôvodnej oceli z hliníka. Nad lunetu trošku vyčnieva vypuklé zafírové sklo hodiniek s antireflexnou vrstvou.

VŠETKO NA TÉMU: Lunety a stupnice – Tachymeter
12.5.2021 - Eliška Měrková
VŠETKO NA TÉMU: Lunety a stupnice – Tachymeter

Osvedčený solar

Rovnako ako v predošlých SSC813, nájdeme v hodinkách strojček V192. Ako už bolo spomínané vyššie, jedná sa o solárny model; teda sa nemusíte strachovať o to, či máte hodinky dostatočne natiahnuté alebo kedy sa vám vybije batéria. Pri plnom nabití vydržia šlapať celých 6 mesiacov. Ale možno si vravíte, ako sa dozviete, že sú hodinky nabité?

Rovnako ako na jeho menšom bratovi tu nechýba ukazovateľ nabitia batérie. Ten nájdeme na spodnom subciferníku, ktorý je označený písmenami „F“ (full, plný) a „E“ (empty, prázdny) a vyzerá aj funguje podobne, ako napríklad ukazovateľ stavu paliva v nádrži auta. S jediným rozdielom, že pri nedostatku „šťavy“ nebudú hodinky potrebovať natankovať, ale položiť na slnečné miesto (alebo pokojne blízko vašej lampičky na nočnom stolíku).

Ako ďalší ukazovateľ vybitia hodiniek je nastavený pohyb sekundovej ručičky na ľavom subciferníku; pri veľmi nízkom stave batérie začne poskakovať namiesto jednej sekundy rovno po dvoch.
Aby solárny stroj správne fungoval, musí mať niekde ukryté aj solárne panely, tie po chvíli skúmania uvidíme práve v menších subciferníkoch.

A aj keď mne osobne sa táto charakteristika „seikovských“ solarov páči, nájdu sa mnohí, ktorí sa proti tejto „viditeľnosti na prvý pohľad“ ostro vyhradzujú. A ja s ich argumentmi nemôžem nesúhlasiť. Je totiž pravdou, že konkurenčné značky, ako napríklad Citizen so svojimi Eco-drive zvláda „hru na schovávačku“ skvele, a to za rovnakú, ak nie menšiu cenu.

6 NAJ: Pánske hodinky Citizen so solárnym pohonom Eco Drive
20.1.2022 - Eliška Měrková
6 NAJ: Pánske hodinky Citizen so solárnym pohonom Eco Drive

Posledný, pravý subciferník strojčeka nám ukazuje 24hodinovú škálu, ktorá je podľa môjho názoru zaujímavým spestrením. Čo keby ste náhodou niekedy skončili za polárnym kruhom alebo v ponorke, 20 tisíc míľ pod morom, odkázaní len a len na svoje Seiko Speedtimer? Ako by ste poznali, či je zrovna 5 hodín ráno alebo 5 hodín popoludní? Áno, v tomto okamihu budete za 24hodinový subciferník naozaj radi.

3, 2, 1… ŠTART!

Áno, týmto narážam na chronograf, ktorým sú speedtimery ikonické. Ide snáď o najobľúbenejšiu komplikáciu klasických hodiniek (keď nepočítame notoriety ako daydate) a zvládnete s ním vážne všetko; od stopovania vajíčok na tvrdo až k meraniu času olympijským víťazom. A keď sme u olympijských úspechov, určite nie je na škodu spomenúť pár úspechov historických, ktoré má Seiko pri vytváraní presných časomier za sebou.

Dalo by sa povedať, že všetko začalo v roku 1964, kedy Seiko prišlo so stopkami schopnými merať jednu stotinu sekundy. Pokračovalo to ikonickými hodinkami Crown Chronograph, vtedy ešte stále bez automatického náťahu. O pár rokov neskôr, teda v roku 1969 prišlo Seiko s jednými z prvých automatických chronografov, Seiko Speedtimer 6139, ktoré poznáme aj dnes (ako v automatickom, tak solárnom variante).

VŠETKO NA TÉMU: Hodinárske komplikácie – História chronografu
16.8.2021 - Eliška Měrková
VŠETKO NA TÉMU: Hodinárske komplikácie – História chronografu

Menej Daytony, viac Seika

Starší model solárnych Speedtimerov, bol často prirovnávaný k Rolex Daytona a isté dizajnové podobnosti tu určite nájdeme. To však neplatí pre nové SSC911, ktoré sa vracajú k starému Seiko DNA. Najlepšie to vidíme na „pepsi“ modeli SSC913P1, ktoré ako by z oka vypadli pôvodným 6139.

TOP 5 alternatív Omega Speedmaster Moonwatch
27.3.2023 - Eliška Měrková
TOP 5 alternatív Omega Speedmaster Moonwatch

Všetko má svoje miesto

Tak by sa dal zhrnúť vzhľad nových Speedtimerov, oproti starej verzii mi totiž pripadajú omnoho kompaktnejšie. Najväčšiu zásluhu na tom má číselník, ktorý vďaka väčším rozmerom dostal o niečo viac miesta a je zabalený do ľahučko striebornej, až krémovej farby. Spodný subciferník nám o trochu porástol a tým proporčne vyrovnal celkový vzhľad a po novom nenájdeme číslovanie priamo na ciferníku, ale na rámčeku okolo.

Tento dôležitý krok pridal hodinkám na hĺbke a ciferník nepôsobí „plochým“ dojmom. Zmenou prešli aj všetky indexy, tie sú širšie a spolu s minútovou a hodinovou ručičkou majú luminiscenčnú vrstvu (na staršom modeli mali luminiscenciu iba indexy 3, 6, 9 a 12).

Slovo na záver

Oplatí sa kúpiť si nové Speedtimery? Ja si myslím, že určite áno; za cenu síce trochu vyššiu, ale stále adekvátnu, dostanete parádny chronograf s príbehom, pár užitočnými funkciami naviac a osvedčeným strojčekom bez starostí na niekoľko rokov. V mojej zbierke raz chronograf od Seika určite nebude chýbať a či o jeden speedtimer rozšírite aj vy tú svoju, záleží už len na vás.

Mohlo by vás ďalej zaujímať:

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre