» Blog » Seiko

Evolúcia u Seiko korytnačiek – Nové suchozemské korytnačky v rade Prospex Land

Tagy: Predstavenie | Seiko | Pánske | Klasické | Tradičné

Agáta Vřeská | 11.6.2021 | 5 MIN

Seiko zaradilo do stálej kolekcie niekoľko nových športových hodiniek. Podľa tvaru puzdra ide nepochybne o korytnačky, ale takmer všetko ostatné sa mení. Pravdou je, že len málokto sa dnes s potápačskými hodinkami skutočne potápa, a tak korytnačky vyliezli na súš a v rade Prospex nájdeme štyri nové Seiko Land Turtle.

Foto: s laskavým svolením monochrome-watches.com

Pre fanúšikov na prvý pohľad ľahko rozpoznateľný dizajn Seiko Turtle (budem to v článku uvádzať ako korytnačky), sme mali vždy spojený s potápačskými modelmi. Dáva to zmysel, pretože korytnačky majú za sebou dlhú históriu v línii potápačských modelov.

Prvé korytnačky by sme dohľadali už v roku 1977, ale dizajnový prapôvod poznáme už z počiatkov 70. rokov v podobe Captain Willard (ktoré Seiko v poslednej dobe reinterpretuje v mnohých variantoch). Seiko začalo s profesionálnymi potápačskými hodinkami v roku 1965, takže korytnačky boli súčasťou prevažnej časti tejto úspešnej – a stále nekončiacej – éry Seiko Potápok.

TOP 6 Seiko prezývok, ktoré každý seikár musí poznať
5.1.2021 - Agáta Vřeská
TOP 6 Seiko prezývok, ktoré každý seikár musí poznať

Dnes korytnačky nájdeme v rade pre profesionálov Prospex Sea a vždy si môžeme byť istí, že ide o čistokrvných potápačov vrátane 200M vodeodolnosti s certifikáciou ISO 6425 a samozrejme s jednosmerne otočnou lunetou s minútovou stupnicou.

To sa s novými Prospex mení. Teraz morské korytnačky vyliezli na súš a menia sa na suchozemské korytnačky. A z podradu Sea ich nájdeme v podrade Land.

Srovnání potápěčských Turtle Sea a outdoorovějších Turtle LandPorovnanie potápačských Turtle Sea s outdoorovejšími Turtle Land.

Prospex (Professional Specifications) je športový rad Seika. Ako názov napovedá, nájdeme tam hodinky určené profesionálom. Seiko ho rozdeľuje na podrady Sea (určené potápačom), Land (zamerané na horalov) a Sky (určené pilotom) a po novom aj Street (s odvážnejším dizajnom inšpirovaným dizajnom Tuna). Najviac sa Seiko zameriava na potápačské modely (Sea), ale v poslednom čase silno rozširuje aj podrad Land, v ktorom nájdeme napr. slávne Alpinisty.

V čom sú suchozemské korytnačky nové?

Asi najvýraznejšou zmenou je samotná luneta so stupnicou. Vložka lunety nesúca stupnicu je hliníková, v závislosti na modeli vedená do tlmenejších, zemitejších farieb. Ale predovšetkým, už nie je potápačská, ale azimutálna, ukazujúca svetové strany. Má hustejšie ostrejšie ozubenie a je obojsmerne otočná.

VŠETKO NA TÉMU: Lunety a stupnice – Azimutálna luneta
20.5.2021 - Eliška Měrková
VŠETKO NA TÉMU: Lunety a stupnice – Azimutálna luneta

Tým odpadá pri klasických analógoch možnosť potápačskej certifikácie. Avšak Seiko vďaka spoľahlivej vodeodolnej konštrukcii poduškovitého puzdra mohlo ponechať vodeodolnosť 200 metrov. Nechýba tak ani šrobovacia korunka a dienko, ktoré je plné, bez priehľadu na strojček.

Strojček je vlastne tiež nepatrnou zmenou, ak sa bavíme stále o korytnačkách. Zostal síce v základnej úrovni 4R, ale už nemá komplikáciu dňa v týždni a dátumu, teda kaliber 4R36, ale iba dátum, nenápadne ukrytý na 4:30, teda kaliber 4R35. Rovnaký nájdeme napríklad v samurajoch alebo tuniakoch. Je postavený na známom pracantovi 7S, ale ponúka naviac hacking a možnosť ručného náťahu. Rezerva chodu dosahuje na 41 hodín.

Skôr než suchozemské, sú Turtle Land obojživelníky. Stále sa totiž môžu pochváliť 200metrovou vodeodolnosťou, šrobovacou korunkou a dienkom.

Výraznou dizajnovou zmenou sú aj ručičky. Sú prehodené a hodinová je tak po novom v tvare širokej šípky, kým minútová v tvare striekačky. Indexy sa potom pretiahli z kruhových bodov na hranaté. Nechýba ale bohatá luminiscencia LumiBrite, ktorá sa hodí na súš rovnako ako pod vodu.

Pozemným podmienkam sú prispôsobené aj náramky. Zatiaľ štyri modely predstavené v tejto kolekcii Turtle Land dostali buď kožený remienok alebo textilný s klasickou oceľovou prackou.

Pri korytnačkách bolo vždy trochu diskutabilné sklíčko. Zatiaľ čo mnohí oceňovali pružnosť minerálneho Hardlexu u klasických korytnačiek, iní sa tešili z verzie King Turtle, kde Seiko prvýkrát integrovalo zafírové sklíčko s vnútorným antireflexom. Pri suchozemských korytnačkách ide o zafírové sklíčko, ale bohužiaľ bez antireflexu.

Korytnačky sa vždy nosili veľmi pohodlne a sadli na mnohé zápästia. Ale svojím priemerom 45 mm išlo o väčšie hodinky. Nové korytnačky v podrade Land dostali o niečo subtílnejšie rozmery. Konkrétne sa bavíme o priemere 42,4 mm s výškou 11,7 mm a dĺžke 45,2 mm. Pokiaľ teda patríte k tým, ktorí korytnačky nikdy neobliekli práve pre ich veľkosť, možno evolučné zmenšenie môže byť výhrou práve pre vás.

Foto: s láskavým povolením monochrome-watches.com

Dostupné varianty a cena

Seiko zatiaľ uviedlo 4 základné modely v zostave. Mojím osobným jasným favoritom je Seiko Prospex Land Automatic SRPG13K1 s béžovo-zelenkavým svetlým číselníkom na textilnom zelenom remienku. Ručičky aj indexy sú tu pekne kontrastne čierno lemované a celkovo model pôsobí ako ideálna voľba do prírody.

Seiko Prospex Land Turtle; Foto: s laskavým svolením monochrome-watches.comSeiko Prospex Land Turtle; Foto: s láskavým povolením monochrome-watches.com

Podobne ladený je model Seiko Prospex Land Automatic SRPG15K1 v modrých farbách číselníkov aj textilného remienka. Z hľadiska zladenia s každodenným oblečením pôjde o univerzálnejší model. Z tohto hľadiska ale vyhráva čierny variant Seiko Prospex Land Automatic SRPG17K1, ktorý je na čiernom koženom hladkom remienku, s čiernym číselníkom a stupnicou. Kontrastuje tomu len značenie v modernom rose gold prevedení.

Najvýraznejší je potom model s povrchovou úpravou puzdra vo farbe rose gold, ktorej sekunduje aj spracovanie ručičiek a nápisov na číselníku. Seiko Prospex Land Automatic SRPG18K1 je vzhľadom na farebnú úpravu najdrahšie zo zostavy s cenou 589 eur. Nosí sa na koženom hnedom remienku so svetlým prešitím.

Pri cene môžeme špekulovať, či je adekvátna za modely so základným 4R strojčekom a mnohí sa mi určite vysmejú, keď poviem, že: áno. Nie je to predajné zvolanie, ale isté presvedčenie, že u Seika už dlho platí, že si s cenou kupujete modely, ktoré inde nenájdete, v dizajne, ktorý pokiaľ milujete, milujete ho aj napriek vyššej cene. A predovšetkým, je krátkozraké uvažovať o cenách hodiniek len z pohľadu, aký strojček nájdete vo vnútri.

Foto: s lasavým svolením monochrome-watches.comFoto: s láskavým povolením monochrome-watches.com

Naviac sa nejedná len o nejaký nový módny výstrelok Seika, ale úplne nový model v úspešnej kolekcii Seiko Prospex, kde viete, že sa na hodinky môžete vo všetkých smeroch spoľahnúť. Zostala nekompromisná vodeodolnosť, korytnačia robustnosť a ikonický tvar puzdra. Vo výsledku pôjde len o to, že túžite vyslovene po potápkach, alebo si domov prinesiete tohto suchozemského krásavca.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre